• Nem Talált Eredményt

Digitális „függőség”

In document MÉDIA ÉS IDENTITÁS 3. (Pldal 24-29)

Bár nem a szakirodalom által jelzett értelemben használjuk ez esetben a „függőség” szót, hiszen nem a web2.0-ás függőségekre, vagy online játékoktól való függőségre koncentrá-lunk, mégis valamilyen módon az internet és a „kütyük” világának fontosságát tekintjük át a továbbiakban. Elsőként az internethez való viszonyulás szignifi káns eltéréseit mutatjuk be a következő ábra segítségével.

5. Ábra. Az internetkapcsolatot ugyanolyan alapvető dolognak tartod az életedben, mint a levegőt, vizet, ételt és lakhatást? – regionális bontásban (szignifi káns eltérések)

ϲ͕ϲϬй ϭϭ͕ϵϬй

ϭϮ͕ϱϬй ϭϯ͕ϭϬй

ϰϮ͕ϵϬй ϱϰ͕ϭϬй ϰϲ͕ϱϬй

ϰϴ͕ϰϬй

ϱϬ͕ϱϬй ϯϰ͕ϬϬй ϰϭ͕ϬϬй

ϯϴ͕ϱϬй

Ϭ͕ϬϬй ϭϬ͕ϬϬйϮϬ͕ϬϬйϯϬ͕ϬϬйϰϬ͕ϬϬйϱϬ͕ϬϬйϲϬ͕ϬϬйϳϬ͕ϬϬйϴϬ͕ϬϬйϵϬ͕ϬϬйϭϬϬ͕ϬϬй hŬƌĂũŶĂͬ<ĄƌƉĄƚĂůũĂ

^njĞƌďŝĂͬsĂũĚĂƐĄŐ

^njůŽǀĄŬŝĂͬ&ĞůǀŝĚĠŬ ZŽŵĄŶŝĂͬƌĚĠůLJ

/ŐĞŶ͕ĞŶŶLJŝƌĞĨŽŶƚŽƐĂŚŚŽnj͕ŚŽŐLJĂũĞůĞŶůĞŐŝŵſĚŽŶĠůŚĞƐƐĞŵĂnjĠůĞƚĞŵĞƚ EĞŵ͕ĚĞĞůĠŐŬƂnjĞůĄůůŚŽnjnjĄ

EĞŵ͕ĂnjŝŶƚĞƌŶĞƚŬĂƉĐƐŽůĂƚĞŐLJĄůƚĂůĄŶŶĞŵĞŶŶLJŝƌĞĨŽŶƚŽƐ

Összességében a vajdasági magyar fi atalok számára a leginkább létfontosságú az internet, őket követik az erdélyi, majd a felvidéki, és végül a kárpátaljai fi atalok. Azt feltételezzük, hogy korcsoportos bontásban erőteljesebb különbségeket regisztrálunk.

6. Ábra. Az internetkapcsolatot ugyanolyan alapvető dolognak tartod az életedben, mint a levegőt, vizet, ételt és lakhatást? – korcsoportok szerint (szignifi káns eltérések)

ϯϮй

A legfi atalabbak számára a legfontosabb az internetkapcsolat, több mint kétharmaduk gondolja azt, hogy megközelítőleg ugyanolyan fontos alkotóeleme életüknek, mint a levegő, víz, étel és lakhatás.

A legidősebbeknek közel fele pedig azt gondolja, hogy az internetkapcsolat egyáltalán nem ennyire fontos.

Az infokommunikációs eszközöknek a „naprakész”, legfrissebb változatával való ellátottsá-gához való viszonyulás regionálisan a következőképpen néz ki:

7. Ábra. Milyen gyakran váltanál a legfrissebb infokommunikációs eszközre (laptop, okostelefon, tablet)? – régiók szerint (szignifi káns eltérések)

ϲϭй

Az erdélyi magyar fi atalok váltanának leginkább a legfrissebb digitális eszközökre azonnal, ahogy meg-jelennek a legújabb technológiájú IKT-eszközök. De az ő körükben is több mint fele csak abban az eset-ben váltana, ha korlátozottá válna a jelenlegi eszközeinek a használhatósága. A kárpátaljai fi atalok kö-rében a legmagasabb ez az arány, 61%. Az alábbiakban a korcsoportok szerinti preferenciát ábrázoljuk.

8. Ábra. Milyen gyakran váltanál a legfrissebb infokommunikációs eszközre (laptop, okostelefon, tablet)? – korcsoportok szerint (szignifi káns eltérések)

ϰϲй ϱϰй

ϲϰй

Ϯϲй Ϯϱй

ϮϮй

ϭϴй ϭϰй

ϭϭй

ϭϬй ϳй

ϯй

Ϭй ϭϬй ϮϬй ϯϬй ϰϬй ϱϬй ϲϬй ϳϬй ϴϬй ϵϬй ϭϬϬй

ϭϱͲϭϵ ϮϬͲϮϰ ϮϱͲϮϵ

ĐƐĂŬŚĂŵĄƌŬŽƌůĄƚŽnjŽƚƚĂũĞůĞŶůĞŐŝŚĂƐnjŶĄůŚĂƚſƐĄŐĂͲƐnjĞƌĞƚĞŵŵĞŐƚĂƌƚĂŶŝĂnjĞƐnjŬƂnjĞŝŵĞƚ͕

ĂŵĞĚĚŝŐĐƐĂŬůĞŚĞƚ ŬĠƚĠǀĞŶƚĞ

ĠǀĞŶƚĞ

ĂŵŝŬŽƌŵĞŐũĞůĞŶŝŬĂůĞŐĨƌŝƐƐĞďďŐĞŶĞƌĄĐŝſʹ ĂnjŽŶŶĂůǀĄŐLJŽŬĂůĞŐĨƌŝƐƐĞďďŵŽĚĞůůƌĞ

Nyilvánvalóak az életkorbeli jelentős különbségek, a fi atalok sokkal inkább váltanának a leg-korszerűbb, legfrissebb eszközökre, de ezekhez az IKT-eszközökhöz való, még mindig korlá-tozottabb hozzáférését Európa ezen régiójában az is jelzi, hogy az ő körükben is 46% azoknak az aránya, akik csak a korlátozott használat esetén váltanák le korábbi digitális eszközeiket.

Fontos generációs sajátosságnak gondoltuk a rugalmasságot, ezért a rugalmasság versus pragmatizmust is megpróbáltuk megragadni a következő kérdéssel:

9. Ábra. Egy állásajánlat során, melyik ajánlatot fogadnád el szívesebben? – régiók szerint (szignifi káns eltérések)

ϰϵй ϱϯй

ϲϬй ϰϲй

ϱϭй ϰϳй

ϰϬй ϱϰй

Ϭй ϭϬй ϮϬй ϯϬй ϰϬй ϱϬй ϲϬй ϳϬй ϴϬй ϵϬй ϭϬϬй

hŬƌĂũŶĂͬ<ĄƌƉĄƚĂůũĂ

^njĞƌďŝĂͬsĂũĚĂƐĄŐ

^njůŽǀĄŬŝĂͬ&ĞůǀŝĚĠŬ ZŽŵĄŶŝĂͬƌĚĠůLJ

DĂŐĂƐĨŝnjĞƚĠƐ͕ĨŽůLJĂŵĂƚŽƐŬƂƚĞůĞnjƅŝƌŽĚĂŝũĞůĞŶůĠƚƚĞů ůĂĐƐŽŶLJĂďďĨŝnjĞƚĠƐ͕ƌƵŐĂůŵĂƐŵƵŶŬĂĨĞůƚĠƚĞůĞŬŬĞů

Bár azt feltételeztük, hogy a fi atal korosztály esetében a rugalmasság kiemelkedően fontos értéket jelent, a kiszámítható, biztonságosabb jövő, azaz a pragmatizmus – ebben az értelme-zésben – ugyanolyan fontos számukra. Az erdélyi és kárpátaljai fi atalok valamivel több, mint fele inkább a rugalmasságot választaná, a legjobb anyagi körülmények között élő szlovákiai magyar fi atalok pedig inkább a magasabb bérezést, rugalmatlan munkahelyi jelenlét mellett is. Ugyanakkor az is meglepetéssel szolgált, hogy korcsoportos bontásban semmilyen szigni-fi káns eltérés nem jelentkezett, a legszigni-fi atalabbak ugyanolyan mértékben választják a magasabb fi zetést rugalmatlan munkafeltételek mellett, mint idősebb társaik, rugalmasság iránti igé-nyük – ebben a vonatkozásban – nem mutat más mintázatot.

Az utolsó kérdés, amely tematikailag ehhez a kérdéskörhöz tartozik, arra vonatkozik, hogy munkavégzés, tanulás közben mennyire „függ” a megkérdezett a web2.0-es online élettől, az általa végzett tevékenységet milyen gyakorisággal szakítja félbe ilyen ok miatt egy óra lefor-gása alatt. Ennek regionális és korcsoportos vonatkozásait egyaránt megvizsgáltuk.

14. Táblázat. Tevékenységek megszakítása az online ingerek miatt – régiók szerint (szignifi káns eltérések)

Munka/feladat/hobbi közbeni zavaró értesítések, telefonhívások, késztetések kb. száma egy óra alatt.

Válasz RÉGIÓ ÖSSZESEN

Ukrajna / Kárpátalja

Szerbia / Vajdaság Szlovákia / Felvidék

Románia / Erdély

soha 35,70% 30,00% 23,00% 29,70% 29,30%

egyszer 16,40% 21,50% 22,10% 24,40% 21,80%

kétszer 21,60% 17,40% 17,90% 19,50% 19,10%

három-öt alkalommal 14,20% 19,20% 20,20% 15,40% 17,00%

hat vagy több alkalommal 3,10% 5,40% 8,50% 5,30% 5,70%

nem is tudnám megszámolni 9,00% 6,50% 8,30% 5,60% 7,10%

ÖSSZESEN 100,00% 100,00% 100,00% 100,00% 100,00%

SKÁLA 1. soha

2. egyszer 3. kétszer

4. három-öt alkalommal 5. hat vagy több alkalommal 6. nem is tudnám megszámolni

Leggyakrabban a szlovákiai magyar fi atalok szakítják félbe az általuk végzett tevékenységeket annak érdekében, hogy az online világ felől érkező késztetésekre reagáljanak. 37%-uk mini-mum 3–5 alkalommal megszakítja munkavégzését, a tanulást, vagy hobbitevékenységét egy óra alatt. Őket követik a vajdasági magyar fi atalok, majd az erdélyi és a kárpátaljai fi atalok.

A korcsoportos különbségeket ez esetben is fontosnak gondoljuk megnézni.

15. Táblázat. Tevékenységek megszakítása az online ingerek miatt – korcsoportok szerint (szignifi káns eltérések)

Munka/feladat/hobbi közbeni zavaró értesítések, telefonhívások, késztetések kb. száma egy óra alatt.

Válasz KORCSOPORT ÖSSZESEN

15-19 20-24 25-29

egyszer 16,60% 22,10% 25,60% 21,80%

kétszer 18,70% 22,30% 16,40% 19,10%

három-öt alkalommal 23,20% 15,90% 13,30% 17,10%

hat vagy több alkalommal 10,90% 4,60% 2,50% 5,70%

nem is tudnám megszámolni 9,80% 8,10% 3,90% 7,10%

ÖSSZESEN 100,00% 100,00% 100,00% 100,00%

SKÁLA 1. soha

2. egyszer 3. kétszer

4. három-öt alkalommal 5. hat vagy több alkalommal 6. nem is tudnám megszámolni

A legfi atalabbak 44%-a óránként minimum 3–5 alkalommal szakítja meg tevékenységét a virtuális világ kihívásaira válaszolva, ez a 25–29 évesek körében jóval csekélyebb mértékű, a 20%-ot közelíti.

Bár az Y és Z generációk digitális bennszülöttségét evidenciaként szokta kezelni a szak-irodalom, azt láthatjuk, hogy bármennyire is globális generációról legyen szó, eszközhasz-nálatukban – és az ezáltal meghatározott online tevékenységekben – a lokális jellemzők is szerepet játszanak, hiszen nem tudunk elvonatkoztatni attól a gazdasági-társadalmi tértől (régiótól, országtól), amelyben ezek a fi atalok élnek. Az életszínvonal, a gazdasági helyzet, a vásárlóerő is meghatározza például az IKT-s eszközellátottságot, és ezáltal hatással van az ezekkel kapcsolatos viszonyulásokra is. Ugyanakkor, a korábban ismertetett adatok is azt mutatják, hogy minél fi atalabb korcsoportról van szó, annál fontosabbak számukra a minél trendibb, minél frissebb, újgenerációs digitális eszközök.

In document MÉDIA ÉS IDENTITÁS 3. (Pldal 24-29)