• Nem Talált Eredményt

Szerda. Az idő felderülvin kemínyen viselte

magát délig, délután olvadott, nem lívín semmi oly felírásra méltó nevezetes dolog, máskint is csak szállásomon contineáltam magamat, olvasással töltvén az időt.

r

22. Csütörtök. Erkezínek újobban levelek Tö-mösvár és több arra lívő végházak felöl, protestative írván azon végházakbúl. ha most az Maros is kicsiny lívín, s az ellenség is szomszédságokbúi távozván, meg nem segítetnek, kire nízve conferentiát tartván be-csületes híveimmel, pro et contra való sok discursus után deliberáltam, hogy az sok és nagy alkalmatlan-ságok , s difficultások superálásával is négy vagy öt-száz lovast készítsünk, és el küldjük Tömösvár s Jenő felé, valamint járhatják meg, mintsem jövendő-ben valamely végháznak elveszíse miatt azt porta minket okozván, ígyiink, és magam szemílye dolgai is confusióban jusson, törökkel lívín dolgunk, az ki ökör alatt is borját kereshet, azonkívül is nagy dol-gok forogván most az portán, disgustálni nem lehet ükei. Ezen deliberátiönkhoz kípest azért küldöttem postán bejárómat Landor-Fejérvárra, értésire adván az szerdárnak determinátiómat; és hogy adja értí-semre is az maga ríszírül valókat mikor indíthatja meg, az én ríszemrül valókban nem líszen fogyatko-zás , csak ezen útra peszmeget s abrakot adasson a hadaknak. Ezekután Horvát íerencz lovas kapitá-nyom igen beteg lívín, fordúltam látogatására, az francziai doctor forma borbélyt, és az magam borbí-lyát is el vívín hozzája, revideáltam nyavalyást, de igen nyomorultul tanáltam, kinek orvosoltatása, s jobban való acomodatiója felöl dispositiót tívín. az

farsanghoz kípest Madách Péter uram instantiájára, együtt az felesígemmel, s francziával fordúltam az ö

kgme szállására ebídre. Havas essos állhatatlan idő volt napestig.

23. Pintek, Magyar János megérkezett az lovas kocsikkal, s egyéb az követ szüksígire adott, s ren-delt Öszvérekkel, sátorokkal, s lovakkal, az kocsi-kat is üresen nem hozta, borral, eczettel, ígettborral rakta meg, hozta az követ testimoniálissát is becsü-letesen és kár nélkül, Nisig való kisirtetísirül, ki is hetfün indult meg Nisrül is Sophia felé, az előttem való expeditiók miatt mind distractus voltam, Írattam az Dunán túl lívő török végházak tiszteinek és dis-positiót tettem az elmenendő hadakrúl, Daróczi And-rás uram után Új-Palánkra elküldöttem, és postán hi-vattam magamhoz, el is jött estvére, az el menendő hadaknak iitet kívánván praeficiálnom. Hideg idő volt.

24. Szombat. Az íjjel érkezék hírmondó Palánk-rúl Daróczi uram után, hogy kilenczvenig való lovas labancz katona jött be hüsígemre, azon végházban kiknek az elejökben, hogy az Dunán által legyenek parancsoltam, az minthogy estvére be is jöttek;

meg-hagytam, hogy becsülettel fogadják s meg is vendí-geljík, reggelre hagyván audientiájokat. Megérke-zék Csáki András bejáróm is Landor-Fejérvárrúl az válasszal, jól resolválván magát az én intimátiómra a szerdár,és előtte csinált difficultásokat az Jenő felé való út iránt sopiálván azért, hogy a hadakat behivassa, és holnap vélek megindulj 011 Petróczi uram paran-csoltam felőle, megíratván az Daróczi uramat illető instructiót lfe GS előtte minden dolgokat világosítván, vissza küldtem Palánkra, hogy kísziiljön, és az új kuruczokat is megválogassa, az kiknek arra való lo-vokat l á t j a , ott hagyja, az kik penig alkalmatlanok-nakismertetnek az el menísre, azokat által títesse az

Dunán. Décsei András lovas hadaim fő strázsamesterit is véle küldöttem ugyan ezen dolog végett, és azért is, hogy megvizsgáljon az új kuruczok közt minden dolgot, és hűségemre megeskesse. Ezekután új óbban levelemmel, és egyéb sziiksíges parancsolatokkal küldöttem Ugróczi László komornyikomat Landor-Fejérvárra, ezer tallért nyomó ezüst mívet, és egyéb portékát is küldvín általa, úgy hogy ezen j ó k r a , zálog formában egy holnapra valamely pínzt szerez-zen, és udvarom nípe megruházására posztót hozzon azon pínzen, de azon posztók vásárlására pínzt is küldtem, ha az zálogra pínzt nem kaphatna, küldöt-tem általa török pecsét alatt két carthabiancát is, meghagyván, hogy az pínz szerzíst elsőbben az adós levél, másodszor az zálog útján próbálja, s ha egyi-ket sem assequálhatná, az pínzliez nyúljon, exagerál-ván az landor-fej érvári szerdárnak és tefterdárnak és jancsár agának irt levelem mellett, hogy az császár szolgálatj ában küldendő hadakat, és az új kuruczokat költsíg nélkül nem hagyhatom, azért adjanak az csá-szárébúi, s ha abbúl nem adhatnak, kölcsön vagy zá-logomra. Lágy idő volt.

25. Vasárnap. Reggel audientiájok volt az új ku-ruczoknak, kikkel jött sereg mind magyarokbúi és Szatmár s Szabolcs vármegyékbül valók, sok dol-gokról tudakozódván tülök, és megesketvín, az fran-cziának is eleiben küldöttem. Petróczi uramot és Madách Péter uramot expediáltam az hadakkal, hogy Palánkrúl jó formában expediálják, s magok vissza térjenek, küldvín az udvariakbúi is ezen expeditióra.

Daróczi uram expeditiójára kívántató sziiksíges in-structióját, és az Tömösvárra, Jenőre s Gyulára, s Veteráninak szóló leveleimet is kézhez adatván, hogy

Daróczi uram kezíliez assignálja, megparancsoltam.

Az új kuruczokkal jöttek gyulai, jenöi, és tömös-vári törökök is, kik nékem leveleket is hoztanak, re-comendálván nekem tovább való expeditiójokat. Em-bereknek vélek szemben voltam és gazdálkodtattam nekik. Az gyulai és jenöi törököket Landor-Fejér-várra küldtem, az tömösvári Húszain és Funduk pas-sák emberei penig ma helyben nyugodtak, azok Dri-nápoly felé vivín útjokat. Azonban magam postáját is készítvín, Írattam az portára való exjmlitiókat is.

Lágy idö volt.

26. Hétfü. Alkalmatlanoknak ismertetvín Daró-czi és Décsei András uraktúl az új kuruczoknak lovok erötlenségire, és fáradt állapotjokra nízve az több hadakkal való elmenetelek, az Dunán által költöztet-vén ííket, ide Poserolczára jöttenek, kiket is meg-szállítván gazdálkodtattam nékiek. Reggel az Daróczi urammal rendelt hadak is Rhámnál hozzá fogtak az Dunán való által költözísliez, az tömösvári passák embereit is az magam postájával együtt ma ebíd idö tájban expediáltam, Sándor Gáspár uramnak büvön íratván elmenetele után occurált minden dolgokrúl, irtam az fővezérnek, thihajának és jancsár agának is 5 írt az mellettem lívő franczia is az királya ott lí-vö orátorának, és magának az francziai királynak is.

Dolgaimat végezvén reggel kimentem vadászni, oda ki mulattam egynehány óráig magamat. Az íjjel és ma reggel havazó idö volt.

27. Kedd. Érkéz ék egy karabílyosom levelekkel Landor-Fejírvárrúl ott lívő szolgáimtúl, nímely sziik-síges informatiókkal, melyekhez kípest újobb levele-ket Írattam, és más póstámtúl vissza küldöttem a válaszokat. Jöve hírmondóm Jeni-Palánkrúl is ,

Pet-róczi István uramtúl, hogy az hadakat által költöz-tetvín az Dunán, megindította ma délesti három óra-kor TÓmösvár felé. Havazó ido volt.

28. Szerda. Petrőczi és Madách uraimék Palánk-rúl vissza jüvínek, az új kurucz ok intertentiójáPalánk-rúl tettem újabb dispositiót. Megérkezék Ugróczi László komornyikom Landor-Fejérvárrúl, az ott való török tisztektűi hozván leveleket is, az oda küldött ezüst mívemre zálog formában két holnapi terminusra vett fel, s hozott is valamely pínzt, és ezer forint érő an-gliai posztót is udvarom nípe ruházására. Változó idő lívín, lágy idő volt.

29. Csütörtök. J ó reggel érkéz ék Kis András nevü