• Nem Talált Eredményt

a székesfejérvári kath. kör életéből

In document Religio, 1897. 1. félév (Pldal 117-121)

— Kiss Arisztid titkár jelentése. —

Méltóságos és főtisztelendő Praelatus Elnök ur ! Mélyen tisztelt közgyűlés!

H a az öröm, vagy a fájdalom erős rezgésbe hozza szivünk húrjait, oly érzelmek támadnak bennünk, melyek-ről nagyon nehéz volna a •világ előtt számot adni, az érzelmek á r j a elfojtja bensőnk megnyilatkozását. Nekem ma még nehezebb a helyzetem, mert nem a magam, hanem egy lelkes erkölcsi testületnek a székesfejérvári k a t h . körnek érzelmeiről kell beszámolnom, egy évi működésének sikereiről beszelnem.

1896. év ! Ezen év emlékét van hivatva az én csekélységem megörökíteni a jövő kath. nemzedéke számára, megirni a székesfejérvári katholikusság késő unokáinak:

hogyan dobogott a szivünk akkor, midőn a magyar nem-zet hálatelt lelkének miLden érzelmével, tehetségével sietett hódolni a századok halhatatlan és láthatatlan királyának, kinek szemei előtt egy ezer év, — tamquam dies hesterna, quae praeteriit — mint a tegnapi nap, mely elmúlt ! Hogyan lelkesedtünk az csök tettein F s a

114 RELIGIO.

régi dicsőség visszaverődő sugarainak fényénél levontuk-e a következtetést a jövőre nézve?

Mélyen tisztelt közgyűlés ! T a n u j a voltam azon mozgalmaknak, melyek a székesfejérvári kath. körből indultak ki, s lelkem meggyőződésével mondhatom, hogy ez egy évi működése méltó válasz, méltó visszhang volt

a kath. Magyarország érzelmeinek megnyilatkozására!

Második évezredbe lépett a katholiczizmus ! Nagy és sokat jelentő igék ezek, magukban egy kész prog-rammot adnak jövendő működésűnknek és ezzel kapcso-latos küzdelmeknek. Ezen programm pontjait elfogadta minden igaz lelkű katholikus, elfogadtuk mind, a kik a dicső katholikus névben és e szent név által akarunk élni és halni !

Az első pont igy hangzik : Te magyar katholicziz-mus, ha megakarod érni a harmadik évezredet, ugy térj vissza az ősök jámborságához, térj vissza a gyakorlati kereszténységhez, szt. István, szt. László hite, Hunyadi János vallásossága biztosítja jövődet. Boldog és hatalmas voltál addig, mig a vallásosság volt éltető elemed, szeren-csétlen lettél, sárba tiportak, ha szived, lelked jámbor-sága megcsökkent. Legyen ez figyelmeztetés a jövőre nézve !

A második p o n t : Küzdj halálig mindazok ellen, kik hitedre és igy vesztedre törnek, szerezd vissza elvesztett jogaidat, szállj a harczterekre, melyeket mutatok neked : a sajtó és társadalom harczterére. Fegyvered legyen egye-dül csak az igazság; bizonyára győzni fogsz, mert fegy-vereidet maga az Isten élesíti és vezérli.

A harmadik és utolsó p o n t : Küzdelmeidben légy eszélyes, rendszer nélkül kész veszedelembe rohansz;

most a második évezred hajnalán, midőn ujabb és ujabb megpróbáltatások várnak reád, elmélkedjél a módozatok felett, melyek a sikert biztosítják. Tedd ezt s élni fogsz !

A magyar katholiczizmus ünnepélyesen megigérte ezen programm lelkiismeretes betartását s hogy megmu-tassa azt, miszerint nem oly elhagyatott árva, mint a minőnek szeretik ellenei hirdetni, eszméivel nem áll izo-láltan, elhatározta a kath. egyesületek országos kongresz-szusának egybehivását. A budapesti központi kath. kör lelkes szavakkal szóllitott föl minket, hogy mutassuk meg, hogy még élünk, mutassuk meg és jelentsük ki, hogy ebben a magyar hazában vannak hithű katholikusok, kik nem akarnak másodrangú szerepet játszani ott, ahol minden az ő régi dicsőségét zengi, a hol az erőszak ugyan lebilincselte a nyelveket, de a szent irás szavai szerint:

a kő a falból kikiált !

Ez a felszólítás élénk visszhangra talált a székes-fejérvári kath. körben, szt. István városa nem tagadta meg magát, mert midőn ez ügyben érintkezésbe léptem a külvárosi körökkel, az eszmét a város kath. polgárai kitörő lelkesedéssel fogadták, s az aláírási iveken 61-en kötelezték magukat arra, hogy a Budapesten tartandó kath. kongresszuson, illetve a kath. nagygyűlésen meg-jelennek. Augusztus 19-én ott voltunk, a szent kereszt jelével sziveink fölött részt vettünk a nagygyűlésen, mely-nek emléke kitörölhetetlen emléket hagyott leikeinkben.

Dicső nap volt, melyről a katholikusok ősz vezére

mon-dotta : Adjunk hálát Istennek, hogy a mai nap kegyel-mében bennünket részesített!

A kath. kongresszus megszabta az egyesületek egy-séges irányelvét, melyet eddig nélkülöztek : a hitélet és irodalomra nézve üdvös indítványokkal és javaslatokkal lépett fel, a kath. körök és legény-egyletek pedig tőle kaptak u j erőt és életet. Lehetetlen elhallgatnom, hogy a rendezés dicsőségéből a székesfejérvári kath. kör is kivette részét, amennyiben dr Major Ferencz, körünk ügybuzgó igazgatóját is a vezérférfiak között láttuk, ki a

kongresz-szus első szakosztályán rokonszenves megjelenésével, igazi emberbarátot jellemző' indítványával önmagának és a mi körünknek dicsőséget szerzett, s büszkén vallottuk őt Budapesten a mi szeretett bajtársunknak.

Elmúlt az a szép nap s hazajöttünk azon többször megújított kívánsággal, vajha a kath. hit ilyetén m e g -nyilatkozása többször ismétlődnék, mert nagyban hozzá-járulna helyzetünk megjavulásához.

(Vége köv.)

EGYHÁZI TUDÓSÍTÁSOK.

Szombathely, febr. 14. Főpásztori körlevél. — Megyés püspök ur ő méltósága a mult héten adta ki ez évben első körlevelét, melyet a következő szavak-kal vezet be :

„Az Egek Urának kegyelméből a lefolyt év ránk nézve emlékezetes és örömteljes év, édes hazánk ezred-éves fennállásának ünneplése volt. Hálát rebegtünk a jóságos Istennek, hogy az 0 véghetetlen kegyelméből, a bold. Szűz Mária, a mi Nagyasszonyunk hathatós párt-fogása és dicső védszenteink közbenjárása folytán, meg-tartá nekünk e szép t s kedves hont; hogy védő karját országunkra s e nemzetre kiterjesztvén a századok küzdel-meiben, oly sok viszontagságok közepette, az enyészettől megóvta. — Egyházmegyémszerte, városokban, falvakban egyaránt, a hálaadó istenitiszteletek mindenütt a hívek buzgó részvétele mellett megtartattak, úgyszintén az isko-lai ünnepélyességek is, kibocsátott rendeletem előírásai szerint lőnek megtartva és emlékfák szép számmal el-ültetve.

A millennáris esztendő emlékeit kegyelettel meg-örökítvén, pillantsunk már most továbbra is az élő hit szemeivel a jövőbe, bízzunk rendületlenül az isteni Gond-viselésben, mert az Urnák karjai nem rövidültek m e g !

— Az 0 kegyelméből erőt merítve a további küzdel-mekre, iparkodjunk egyházi és hazafias kötelességeinknek ernyedetlen buzgósággal megfelelni. A mindinkább tért foglaló modern korszellem, a kereszténységgel daczoló áltudomány sajnos kinövései igaz ugyan, hogy aggo-dalommal töltik el lelkünket, de azért ne csüggedjünk : lelkesítsen bennünket azon boldogító tudat, hogy küldöt-tei, szolgái vagyunk Annak, aki mondá: „En veletek vagyok a világ végezetéig." — Terjeszszük buzgón az Isten országát, kérjük az Ég Urát, fordítsa jobbra szegény hazánk sorsát és adja meg nekünk a béke szent áldását, melyet a világ nem adhat. A mi Urunk Jézus Krisztus-kegyelme legyen mindnyájunkkal !"

tiELIGIU. 115 Ezután közli ő méltósága az egyházmegyében a

mult év folyamán történt személyi változásokat, valamint a Péterfillér czimén, az afrikai s egyéb missiókra, a jeruzsálemi szent Sirra, szt. László-társulatra, az

Oltár-egyesület javára, a „Jézus szt. gyermeksége" müvére, az örmények részére s a lepantói templom épitésére történt adakozások kimutatását; azután a „Szentek-egyessége"

cz. tétel helyes kidolgozásáért megjutalmazott s. lelkészek névsorát adja s egyúttal a folyó évre kidolgozandó tétel g y a n á n t : „Hiszem a testnek feltámadását" tűzi ki. Végül a „Corona Aurea"-ra hivja fel a papok figyelmét a körlevél.

Páris, febr. 2. A d'Hulst emlék-bizottság felhívása. — Uram !

Mikor hire ment, hogy mgr d'Hulst meghalt, a véletlenül jött halál a katholikus világgal éreztetni kezdte, hogy mily veszteség érte őt ez által, s azóta ez az érzés csak erősödött, abban a mértékben, a mint egyre jobban megismertük azt a mélyre ható befolyást, melyet ez a kiváló nagy pap, csodálatos értelmével és nagy szivével, | a keresztény munkálkodás annyiféle ágára gyakorolt.

Mindenfelé az a meggyőződés vert gyökeret, hogy ennek a férfiúnak az emlékezete állandó hódolatot kiván ; de azt is belátta mindenki, hogy ennek a hódolatnak méltónak kell lenni ama férfiú jelleméhez, akit mindenki megtisztelni kiván s a kinek egész élete, minden felfuval-kodást és feltűnési viszketeget megvetve, nem egyéb volt, mint az önzetlenség szakadatlan lánczolata.

Az emlékmű létesitése végett alakult bizottság több tervrajzot kapott, különféle értékűt, de a melyeket vala-mennyit ugyanaz az egy törekvés hatol át, t. i. hogy megdicsőitésére szolgáljon az elhunyt rektornak és javára szolgáljon ama nagy alkotásoknak, melyeknek ő életében támasza vala. E tervek közöl legtekintélyesebb az vala, a mely oda irányul, hogy épitsünk egy nagy disztermet Salle d'Hulst névvel, a melyben a katholikus tud egyetem és a többi katholikus egyesületek és intézmények ün-nepi gyűléseiket tarthassák.

Ennek a tervnek tanulmányozása azonban annak a belátására vezetett, hogy egy ily nagy terv gyors keresz-tülvitelére nagy nehézségekbe ütköznék, mélyek közt legkényesebbeknek nem éppen a pénzbeliek volná-nak mondhatók. Várni addig, mig ezek a

nehézsé-gek legyőzhetők lesznek, azt a látszatot kelthette volna, mintha ennek a férfiúnak nagy emlékét könnyen lehetne feledni. A bizottság magát e vádnak nem akarta kitenni:

azért elhatározta, hogy mindjárt most felhivást intéz egyelőre egy egyszerű emlékmű felállítása iránt az itteni karmeliták templomában, a hol mgr d'Hulst annyi évek

hosszú során át a szent mise áldozatot bemutatta, s a hol apostoli szava oly sokszor felhangzott.

Mindazonáltal, a bizottság ezzel csak egy ideiglenes hódolatot akar nyilvánítani és éppen ez egyszerű emlék-nek felavatása szolgálhat majd mgr d'Hulst tisztelőiemlék-nek és barátainak alkalmul a sorakozásra, hogy e nagy szel-lem szokásos felfogásainak megfelelőbb mű alkotása jöj-jön létre. Evvel a szándékkal kéri a bizottság ezúttal az adakozást, abban a meggyőződésben levén, hogy ez a

felhívás nemcsak nem fog ártani a fent jelzett nagysza-bású tervezetnek, melynek kivitelét csak elnapolja, sőt létrejövetelét csak még inkább biztosítani fogja. Az iránt nem forog fenn kétség, hogy a katholikusok támogatása nem fog elmaradni, miután annak a nevében kérjük a támogatást, a ki a legszebb természeti tehetségeket»

annyi önmegtagadással, a legnemesebb ügyek szolgálatának szentelte.

A bizottság tagjai :

Tiszteletbeli elnök : ő emja Richard bíboros.

Tiszteletbeli tagok : Az anger si, lillei, lyoni katholi-kus fakultások, a toulousei Institut catholique, a (svájczi) freiburgi kath. egyetem és a louvaini egyetem rektorai.

Tagok : mgr Péchenard, a párisi Institut cath.

rektora, le comte Armand, le R. P . Aurialt s. J. le mar^

quis de Beaucourt, le docteur Le Bec, l'abbé G. Bertrin, E. Boulard de Villeneuvet le duc de Broglie, l'abbé Bur-reau, l'abbé Captier, Chesnelong, J . Chobert, le baron Denys Cochin, l'abbé Fleuret, le comte de Franqueville, l'abbé Gardey, l'abbé Gr affin, le comte B Haussonville, (VHerbélot, Emile Keller, le compte de Kergorlay, De Lapparent, Lerotte, Mo veilleux Bu Vignaux, l'abbé Merkten l'abbé Monier, le R. C. Moisant, le compte A. Be Mun, le marqui Be Nadaillac, le R. P. Ollivier 0 . P., l'abbé Pisani, l'abbé Pousset, Charles Poussielgue, l'abbé Prudham F. Riant, le comte De Roquefeuil, Albert Thiéblin,

Thür eau-Dan gin. le R. S. Tournade s. J., le comte De Vorges.

Jegyzet. Az adakozások következőleg czimezhetők : à M. Joseph Chobert, secrétaire général de l'Institut catholique, 74, rue Vaugirard, vagy a bizottság valamely más tagjához.

IRODALOM.

- f Tüneményszerű uj v a l l á s o s irodalmi vállalat.

Lapunk zártakor vettük a felhivást a „KLASSZIKVS A R A N Y BIBLIÁRA", mely az üdv ó- és újszövetségi történelmének rendszeres előadása ígérkezik lenni, klasz-szikus mesterek alkotásai után készült 126 színes képpel és pályanyertes tervek alapján előállított családi króniká-val. Az első kötet az üdvnek ó-szövetségi történelme lesz. Irta Dedek Crescens Lajos. Előszót hozzá Vaszary Kolos bibornok-érsek, Magyarország hgprimása ir. A második kötetben az üdvnek uj-szövetségi történelmét Hock János irja meg s előszót hozzá Császka György kalocsai érsek, val. belső titkos tanácsos ir. Egy-egy kötet ára 75 frt, 3 frt havi részletfizetéssel. Az I. köt.

1896-ban, a 2. köt, 1897-ben jelenik meg.

= A k e r e s z t é n y családanyák könyvét, mely Dupanloup orleánsi p'ispöknek a ker. nő méltóságáról és kötelességeiről értekező 30 szent beszédét foglalja magában és kiterjed a női hivatás minden ágára, ajánljuk a főtiszt, papság és a ker. családok szives figyelmébe. A világban élő keresztény nőnek e műnél hasznosabb és szükségeinek megfelelőbb olvasmányt alig ajánlhatnánk. A csinos kiállítású, 25 ívre terjedő mű ára fűzve és bérmentesen szállítva 1 frt 20 kr. (vel 4 sacra.) Megrendelhető Szatmáron a kiadónál, Aiben Mátyás, gymn. nyug. igazgatónál.

116 RELIGIO.

A „Katholikus Tanügy" a nevelés- és tanitásügy összes ágait felölelő paed, szakközlöny igen dicséretes gondolatot valósított meg feb. 10-én megjelent 4. számá-ban. A lap első oldalán ugyanis a nemrég koronás arany-érdemkereszttel kitüntetett Pitthord János, nagyszombati ny. igazgatótanitó jól sikerült arczképével kedveskedik olvasóinak és hozzá életrajzát; abból a helyes felfogásból kiindulva, hogy ha magunk nem becsüljük érdemes embe-reinket, nem várhatjuk, hogy mások is becsüljék. A lap további tartalma a következő : Általános paedagogia : Paedagogiai túlzások és tévedések. Augusztin Imrétől.

Hittanitás : A középiskolai hittanár eljárásáról. JBuday Gerőtől. Tanügypolitika : A millenáris év beszámítása a tanítói nyugdíjba. Kisdedóvás : A hazaszeretet felébresztése a kisdedekben. E tartalmas czikkeket Irodalom és művészet, Különfélék, Rövid közlemények és Szerk. posta élénken összeállított rovatok követik. Mindinkább tapasztaljuk a szerkesztőnek gondos törekvését, hogy lapja a kath. iro-dalom díszére váljék, miért is a legmelegebben ajánljuk.

Előfizetési ára egy évre 3 frt, megjelenik havonként 3-szor 12—16 oldalon. Szerkesztőség és kiadóhivatal: Budapest, VI. Érsek u. 2. sz.

— A „Kath. Egyházi Zeneközlöny" IV. évf. 2-ík száma következő gazdag tartalommal jelent m e g : A bibo-ros herczegprimás szava Magyar miseénekek. — Chorál karvers orgonakisérettel. — Maria Stella. — A hamu-szentelési karének előadásáról. — Vegyesek. — Irodalom.

Mellékletében : Mindenszentek latin és magyar nyelvű letenyéjének, továbbá a „Veni sancte" és „Sub tuum praesidium" orgonakiséretét adja. Jelen számhoz mellékelve találjuk még Langer Viktor jeles zeneszerzőnk „Maria Stella" czimű énekét orgonakisérettel, mely Endrődi Sándornak ily czimű költeményét birja szövegéül. A szerze-mény templomi használatra egyházi jóváhagyást is nyert ; s időszerű szövege, mély érzésű dallama s művészi fel-dolgozása a legkedveltebb egyházi énekké fogják ezt tenni.

Ajánljuk e szaklapot különösen egyháziak figyelmébe.

Előfizetési ára 1 frt 60 kr. Szerkesztőség: Budapest V.

Lipóttér 9.

V E G Y E S E K .

— Rómából érkezett hir szerint f. hó 12 én fogadta XIII. Leo pápa kihallgatáson Andrássy Sándor grófot Bizony boldogabb is lenne a magyar mindjárt, hogyha a magyar főnemesség és intelligenczia megszűnnék a mindent felforgató szabadelvüség szekerét tolni, s követné a pápa urát, Jézust, a vallásosságnak jólétre és di csoségre vezető utján.

— Az erdélyi coadjutor-püspök, Majláth Gusztáv gróf ur, f. hó 11-én járt lent székhelyén, Gyulafehérvárott s az agg főpásztoron kivül Fábián Sándor vikáriust, a papnevelő intézetet s a város polgármesterét látogatta meg. Még aznap Kolozsváron át visszautazott Komáromba, honnan Bécsbe ment s 15 én tette le Taliani nuntius kezeibe a professio fideit.

— XIII. Leo p á p i é s Türr István, A Budapesten tartott nemzetközi béke-kongresszus elhatározta, hogy a kath. egyház látható fejét, a római pápát is felkérik a béke-kongresszus czéljainak támogatására. A kongresszus határozatát Türr István elnök tolmácsolta budapesten nov.

10-én kelt levelében a pápa előtt, a kinek nevében

decz. 15-én kelt levéllel Rampolla bibornok felelt T ü r r Istvánnak, kijelentve, hogy az egyház s annak élén a pápasi'g mindig azon volt, hogy az emberiség fölött ne az önkény és erőszak, hanem az ész, az igazságosság és a méltányosság uralkodjék, testvéri szeretetbe fűzve össze nemzeteket.

— A s z é k e s f e j é r v á r i püspöki k ö r l e v e l e k elseje gyönyörű buzdító szózattal kezdődik a papsághoz. A má-sodik közli szentséges atyánk Constitutióját az egyházi könyvbirálatról és tilalomról. 0 mga egyúttal mindjárt

összeállította egyházmegyéje számára a pápai constitutió szándéka szerint a könyvbiráló bizottságot is, még pedig a következő sorrendben: elnök Prifach József praelatus nagyprépost, t a g o k : Mayer Károly kanonok, sem. rektor, Szuborics Jenő kanonok, ScJieirich Antal sem. lelkiigaz-gató és theol. tanár, dr Klauez György theol. tanár, dr Szauer László főherczeg-palotai káplán Alcsuthon, dr Szalay Hubert püspöki titkár, a philosophia thomistica tanára, b. Gudenus Ervin sem. tan. felügyelő, Zichy Gyula gróf budakeszi káplán.

— B a l a s s y Ferencz volt makiári esperes-plebános és akadémiai tag fölött az egri egyházm. irod. egyesület-ben f. hó 25-én. Klampaczky Alajos egyes, tag mond emlékbeszédet.

— Franczia bibornokjelöltek. A franczia kormány a következő főpapokat ajánlotta a pápának bíborral való kitüntetésre : Couillé, lyoni érseket, Combes carthagói érseket, és Captier-t, a sulpicianusok főnökét, a ki cardi-nalis curiae lesz, vagyis Rómában fog székelni.

— A szabadelvű állam k e d v e n c z e i , a vallástala-nok, kezdenek a modern magyar államnak gondot adni.

A honboldogitó egyházpolitikai reformok káros hatása, nyűge t. i. mindjobban kitűnik a gyakorlatban. A statisz-tikai adatok halmazának összegyűjtésével, a felesleges bürokratikus sallangokkal agyonterhelt anyakönyvvezető-hivatalok az eddigi munkát sem győzik s még ujabb terheket rónak reájuk és a közigazgatási hivatalokra is.

A felekezetnélküliek száma, törvény védelme alatt, roha-mosan szaporodik s mind többen igyekeznek a vallás és felekezetek kötelékei alól magukat kivonni. A vallás- és közoktatásügyi miniszter szétküldött körrendeletében uta-sítja a főszolgabíró és polgármesteri hivatalokat, hogy a felekezeten kivül állókat nyilvántartsák s az erről szóló kimutatásokat legkésőbb február végéig küldjék be az orsz. statisztikai hivatalnak.

f Gyászhir. A győri egyházmegyét érzékeny veszte-ség érte. Meghalt az ottani káptalannak egyik oszlopos tagja Kokas József nagyprépost-helyettes, a nagy jótékony-ságu és buzgó életű főpap, ki szülőföldjén, Csornán kí-vánta testét örök nyugalomra tétetni. Áldás lebegjen porain, lelkének az örök világosság fényeskedjék!

m ? " F e l h í v á s előfizetésre.

Az előfizetés módja a lap czimében van ismertetve.

Kiadótulajdonos és felelős szerkesztő : Breznay Béla, hittudor, k. m tud. egyetemi ny. r. tanár.

Budapest. 1897. Nagy Sándor könyvnyomdájából. (Papnövelde-utcza 8. sz.'1

TARTALOM. Vezéreszmék és Tanulmányok : A szláv liturgikus nyelv további sorsa. — Egy év története a székesfejérvári kath. közéletéből. — Egyházi Tudósítások f Kokas József. — S z é k e s f e j é r v á r . A megyés püspök ur első ezidei főpásztori szózata a p a p

-sághoz. — Katii. Egyesületi Élet. — Irodalom. — Vegyesek.

Ê Megjelenik e lap heten- \ ként kétszer : ï 5 szerdán es szombaton. ;

\ Előfizetési dij: \ l félévre helyben s posta- ;

küldéssel 5 f r t . Ê Ê Szerkesztő lakása : Ë

In document Religio, 1897. 1. félév (Pldal 117-121)