• Nem Talált Eredményt

morem illum fuisse per se malum et illicitum, sed morem contrarium esse meliorem. Ecclesia enim

In document Religio, 1897. 1. félév (Pldal 141-145)

in Sacris Actibus aliquid per se malum non tole-rat aut p e r m i t t i t . "

(Folytatjuk.) Dr Böhm János.

EGYHÁZI TUDÓSÍTÁSOK.

Esztergom. A holt kéz. —

A boldog emlékű Simor János bibornok herczeg-primás által letett iskolai alapítványnak kamatai, a Szabó püspök-féle alapítvány kamataival a lefolyt 1896-ik év-ben 6943 frtot tettek ki, mely összegnek egy harmada az alapitó-oklevél értelmében oly katholikus községek föl-segélyezésére fordíttatott, melyek kath. iskolájukat a törvénynek megfelelő állapotban tartani törekesznek és a szükséges áldozatoktól maguk sem vonakodnak. A lefolyt évben a következő községek részesültek segélyben : Bajóth 200 frt, Alsópalajta 150 frt, Brezova 150 frt, Nógrádsipek 150 frt, Nagyvezekény 100 frt, Yámosmikola 100 frt, Alsóvárad 100 frt, Kőkeszi 100 frt, Nagyjácz 100 frt, Vezekény-Lipovnok 100 frt, Lamacs 100 frt, Szobotiszt 100 frt, Hosszufalu 100 frt, Csúz 100 frt, Uny 66 frt, Nagyrippény 50 frt, Nagy-Abony 50 frt. Összesen 1816 frt.

— A kamatoknak hátralevő kétharmadából 3445 frt, valamint a Szabó püspök-féle alapítvány mult évi kama-taiból 682 frt, szegények javadalmazásul, vagy egyébként segélyre érdemes tanítók között osztatott szét. Részlete-sen kimutatva boldog emlékű Simor János bibornokérsek alapitványaiból 100 frtot kaptak : unyi Lehotai Károly, brezovai Hock Emil, Mészáros Rezső g.-szt.-györgyi. — 80 frtot kaptak : Barton Károly verbói, Rennyi Miklós uyerges-ujfalusi, Schtreicher István n.-gurabi. — 70 frtot k a p o t t : Gyurián Alajos garam-solymosi. — 50 frtot kap-tak : Jókai Bálint nagyfajkürthi, Kovács István vág-király-fai, Valasek Teréz bakabányai, Vargha Nándor belai. — 30 frtot kaptak : Banyár Gyula detrekő-csütörtöki, Csepela István rendvei, Dudisch Ferencz lekéri, Schotter Ferencz vajkai, Sümegh Géza bajcsharaszti, Tóth János medvei.

— 25 frtot kaptak összesen 47-en. — 20 frtot kaptak összesen 64 en. — Szabó József alapítványából 100 frtot k a p o t t : Buhra község. — 84 frtot k a p o t t : Helbich Venczel velusoczi. — 68 frtot kapott: Horváth László tordomesztiezi. — 50 frtot k a p o t t : Gararalök község, Kovács János kolosnémai, Nyizsnyanszky József konyhai

— 25 frtot k a p t a k : Binovszky József alsódombói, Dualszky Géza vámosi, Febér György gútori, Horváth József czöli, Jakutka György vezeknyei, Kubán János varrasúri. Mohai Gyula pataki, Rótl György sz.-endrei tanitók. — 20 frtot kaptak összesen 4 en. A fenmaradt összeg időközönkint kiosztandó segélyekre leszen fordítandó.

138 RELIGIO.

London, Angolország püspökeinek együttes felirata Xlll. Leo pápahoz. —

Teljes szövege :

„Angolország püspökei, alázattal leborulva szent-séged lábaihoz, — tekintettel arra, hogy Londonban történt először az, hogy de la Colombière Kolos atya, Isten igéjének ez a kiváló hirdetője és nagy szent ember, támaszkodva a boldog Margit-Máriának adott kinyilatkoz-tatására, az oltáriszentségben jelenlevő Jézus Krisztus szentséges szivének tiszteletét hirdette, mialatt udvari hit-szónoka vala a yorki herczegnének, a ki utóbb Angolország királynéja lőn s miután utóbb trónját elvesztette 1797-ben az apostoli szentszéket arra kérte, hogy Jézus szentséges szive tiszteletére ünnepet rendeljen, — az iránt esedeznek szentséged előtt, hogy Isten segitségével boldog Margit-Máriát, saléziánus apáczát, ki Paray-ban az isteni szeretet gyakorlásában hunyt el, a kanonizáczio legfőbb fokára felemelni méltóztassék." Stb.

Páris, febr. 20. A római vizsgáló bizottság elnöké-nek nyilatkozata a Vaughan-ügyben. —

Mgr Lazzareschi, a Diana Vaughan személyazonos-ságának konstatálása ügyében kiküldött római bizottság elnöke a következő levelet küldte Tavernier Edéhez, az

„Univers" szerkesztőjéhez:

Róma, febr. 15.

Unione Antimassonica.

Az egyetemes vezér-tanács.

Uram !

On azt kérdi tőlem, mi és mennyi az igazság abban, a mit Taxii Leo ur állított, hogy t. i. ő Ígéretet kapott, hogy majd Párisban fogja őt kihallgatni a Vaughan Diana ügy vizsgálatára kiküldött bizottság egy megbí-zottja ?

A dolgok ime igy folytak le. Levelem, melyet 18S6.

nov. 8-án Taxii Leo úrhoz intéztem, saját aláírásommal, de egy titkár aláírásával is, a bizottság rendeletére, nem volt egyéb, mint egy körlevél egyik példánya, mely kör-levelet ugyanaznap valamennyi szabadkőmüvesellenes Író-nak, valamint több más oly katholikus embernek meg-küldtem, kik szóval vagy írásban Vaughan Diana létezé-séről állítólag vagy tagadólag nyilatkoztak.

Ebben a körlevélben felkértük az illetőket, hogy a vizsgáló bizottsággal, vagy annak elnökével, legyenek szívesek közölni minden okmányt és felvilágosítást, mely-lyel rendelkeznek, vagy melyet megszerezhetnek a bizott-ság elé terjesztett ügyre vonatkozólag.

A körlevél kapcsán a legtöbben azok közöl, kiket felszólítottunk, különféle okmányokat és adatokat küldtek be. Emiithetem pl. abbé de Bessonies-t, Mustéi kanonokot s magát Taxii urat is (ki ekkor nekünk több hosszadalmas levelet írt), ő méltóságát Turiaaz nancyi püspököt stb.

A Taxii Leo úrhoz intézett körlevél példányán egy kérdés volt toldalékul föltéve: az, vájjon hajlandó volna-e magát Párisban egy általunk kiküldött személy által ki-hallgattatni, abban az esetben, ha a bizottság e kihallga-tást szükségesnek ítélné?

Látja tehát ön, hogy ellenkezőleg, mint némely

Taxiinak kedvező újságok hirdették, ő tulajdonképpen semmi Ígéretet sem k a p o t t ; egyszerűen kérdést intéztek hozzá, a melyre akkor Taxii Leo ur igérő választ adott.

Hanem a bizottság később nem tartotta szükséges-nek a Taxii ur Ígéretészükséges-nek hasznát venni, még pedig a következő okoknál fogva :

1. Taxii Leo ur hozzánk intézett leveleiben kijelen-tette, hogy kész felelni az ellene emelt vádakra, de nem hajlandó felvilágosításokat adni a római bizottság elé uta-sított ügyben, pedig ezeket a fölvilágositásokat kérték tőle, és ő ilyeneket több levelében közlött is. Minthogy ő ezeket levélben közíé : közölhette volna a többieket is igy, ha még volnának neki ilyenek.

2. Hogyha Taxii ur csakugyan rendelkezett fontos közlésekkel és felvilágosításokkal, azokat bátran rám bíz-hatta volna, mikor Trientben együtt voltunk.

3. A bizottság meggyőződvén az ügy lebonyolításá-nak folytán arról, hogy az oly személyiségnek tanúsága, a kinek minősége a tanúságot kétségessé tenné és azt minden erejétől megfosztaná, egészen haszontalanná vált, alkalmasabb eljárásnak találta azt, bogy alanyi bizonyí-tékokat szerezzen, és egyenes felszólítást intézett ahhoz a személyhez, a ki magát Vaughan Dianá-nak nevezi, hogy nyilatkozzék.

A vizsgáló bizottság titkára 1896. nov. 13-án kelt levélben ünnepélyes felszólítást intézett az illetőhöz. hogy még ugyanazon hó lefolyása alatt küldjön Rómába a maga részéről egy bizalmas embert, a ki tudatná Parocchi bibornok ur ő emjával, ő szentsége általános helynökével és a szabadkőmüvesellenes unió elnökével, az egyházme-gyét és a zárdát, melyben az, a ki magát Vaughan Dianának nevezi, állítása szerint az abjuratiót végezte, a keresztségf t fölvette és első szent áldozásához járult. A vicarius bibornok, az ügy minden részlete fölött a leg-szigorúbb titkot tartva, nyilvánosan csupán azt jelentette volna ki, hogy Vaughan Diana létezéséről és megtéréséről tudomása van, annak bizonyítékait bírja.

A mint ön, uram, ebből láthatja, Vaughan Diana e küldöttje által a kérdést ugy lehetett volna elintézni, hogy az illető, Vaughan Diana aláírást használó személy, a legcsekélyebb veszélynek sem lett volna kitéve, költ-ségről pedig szó sem lehetett, miután Vaughan Diana megbízottjának utazási és egyéb költségei mind megtérít-tettek volna.

Erre a felszólításra az a személy, a ki magát Vaughan Dianának irja, 1896. nov. 26-án kelt levelében felelt, kijelentve, hogy közvetítőül a bizottságnál ő egy Rómában időző svájczi praelatust bízott meg, a kinek nem-sokára meg fogja küldeni a szükséges okmányokat.

Ennek következtében az emiitett praelatust a bizott-ság megh.vta és kihallgatta. A deczember 12-én történt

kihallgatáson, minthogy a megígért okmányokat még nem kapta meg, a bizottság meybizta őt, hogy döntő felhívást küldjön annak, a ki magát Vaughan Dianának irja alá, és szólítsa fel őt újra az okmányok beküldésére.

Miután ez az utolsó felhívás valamint a bizottságnak egész 1897. jan. 23-ig meghosszabbított várakozása is hiábavalónak bizonyult, a bizottság, a mint ön már tudja,

ÜELIGIO. 139 avval a praelatussal, kiről sző volt, egvetértőleg,

kimon-dotta, bogy — Non constat. *)

Mindabból, a mit idáig mondtam, világosan kitűnik, hogy itt minden más személynek kikérdezése, különösen pedig Taxii uré, egészen fölöslegessé vált

Mert valóban, hogyha a bizalmi személy, Vaughan Diana megbízottja, maga sem tudott a római bizottságnak vagy a biboros vikáriusnak a bizottság számára semmi bizonyítékokat adni, daczára, hogy ezekre nézve ő ígéretet k a p o t t ; és hogyha maga ez a közvetítő is kénytelen volt, abban a helyzetben, melyben a bizottság vala, belátni szükségét annak, hogy a fentebbi határozat kimondassák : vájjon miféle bizonyítékokat tudott volna Taxii ur fel-mutatni, a ki Vaughan Dianától semmiféle megbízatást nem nyert az iránt, hogy őt a bizottság előtt képviselje?

íme, uram, itt vannak azok a részletek, melyeket ön ismerni óhajtott, a legpontosabb szabatossággal elő-adva.

A római vizsgálóbizottság munkálatairól szóló jelen-tés, mely egész terjedelmében lesz közölve a „Rivista antimassonica" februári füzetében, teljesen igazolni fogja a bizottság eljárását és számtalan tévedést és hamisítást fog helyreigazítani, melyek a barátságos és ellenséges lapokban vegyesen megjelentek

A mi Taxii Leo ur vakmerő ráfogásait illeti, köte-lességemnek tartom kijelenteni, hogy nekem teljességgel semmit sem kell sem lemetszeni sem módositani azon, a mit előbbi levelemben önnek az én és Taxii ur trienti találkozásunkról mondtam.

Fogadja stb.

f Lazzareschi Lajos.

Köszönettel fogadjuk m gr Lazzareschitől a velünk közlött részleteket; igy fejezi be közleményét Tavernier, a ki ebben az ügyben mindig szemes és kérlelhetetlen ellenfele vala Taxii Leónak, e nagy világcsalónak.

„Mindenkinek fel fog tűnni e levélben a Taxii ur eljárásának szigorú elbírálása. Ez az ember gúnyt űzött a bizottsággal, gúnyt űzött a közönséggel s kész gúnyt űzni minden hatósággal és tekintélylyel. Ez a Barnum (sic) még megteszi, hogy föltételeket szab magának a pápának is. Most azt híreszteli, hogy elő fogja állítani Dianát. Talán a farsangot akarja vele megnyitni ! Ez a gyalázató? komédia legalább már közeledik a végéhez,"

úgymond Eugène Tavernier.

IRODALOM.

— Az o l t á r - e g y e s ü l e t e k tagjainak kiválóan ajánl-juk a budapesti közp. oltár-egyesület által kiadott

ájtatos-sági „ Vezérkönyvet", mint a mely nagyon megkönnyíti a Szentségimádást, ugy hogy csaknem nélkülözhetetlen az oltáregyesületek tagjaira nézve. Kapható magyar és német kiadásban. Egy-egy fűzött példány ára 10 kr, a kötötteké 20 kr. Megrendelhető: „A budapesti közp. oltár-egyesület

*) Tehát Vaughan Diana létezése csakugyan nincs bebi-zonyítva

székházában" (IV. kerület, angolkisasszonyok zárdája.) Legközelebb tót nyelv is meg fog jelenni.

— Tisztelettel értesitem a ft. lelkészkedő papságot, hogy „Esketési beszédek" czimü sz. beszéd-gyüjteiné-nyemet sajtó alá adtam. A mű, mely 100 sz. beszédet tartalmaz s a leghirnevesebb franczia s német szónokok beszédei után van átdolgozva, négy részre oszlik : hit- és erkölcstani, szertartástani, rövid intelmi s tulajdonképeni alkalmi beszédekre. Függelékül aranymenyegzői beszédek vannak csatolva. A munka körülbelől 30 nyolezadrét nyomtatott iven ápril hó elejére fog1 megjelenni. Előfize-tési ára 1 frt 80 kr, vagy megfelelő számú sz. misék.

A megrendelések alulírotthoz, vagy a Pázmány-sajtóba intézendők. Szatmár, 1897. február hó 15-én. Dr Irinyi Tamás theologiai tanár.

A „Katholikus Tanügy" f. é. 5. száma a köv.

tartalommal jelent m e g : Kováts Gergely királyi kitünte-tésben részesült ktanitó arczképe és /életrajza. — Paedag.

túlzások és tévedések (Vége). Augusztin Imrétől. — A közép és felső iskoláik ifjúságának valláserkölcsös tanítása.

Schlager Árpádtól. — A nem magyar tannyelvű népiskola olvasókönyve. Tanítótól. — A tanitóképző-intézeti praktikus szakoktatás. Dreisziger Ferencztől. — Irodalom és művé-szet. — Különfélék. — Rövid közlemények. — Szerk. posta élénken összeállított rovatok zárják be ezt a gazdag tartalmú számot. — A vKath. Tanügyet", mely egyik laptársunk szerint „a legjobban szerkesztett tanügyi lapok egyike" t. olvasóink meleg pártfogásába ajánljuk.

V E G Y E S E K .

— Beteg-e a pápa? Nem beteg, annyira nem beteg, hogy Lapponi dr, az ő háziorvosa, egy alka-lommal nemrég azt mondta róla, hogy oly paciense

még nem volt, a ki oly kevés nyugtalanságot okozott volna neki, mint XIII. Leo pápa. Tehát a pápa nem beteg, határozottan nem beteg, hanem bizony már nagyon öreg, a mi már maga nagy testi gyengeséget jelent, mely-lyel azonban még sokáig elélhet a keresztények lelki-atyja. Éljen is még a szent aggastyán sokáig, mert ő nemcsak az Istentől nyert fensőbb hatalmánál, hanem kiváló lelkitulajdonságainál fogva is valóságos oszlopa a keresztény vallásnak és czivilizácziónak, disze az emberi-ségnek. Az egyház mindig megkapja a pápát, a kire neki szüksége van, mondá de Maistre gróf. Buzgó ima, nagy tudás, ellenállhatatlan tevékenység. Ez XIII. Leo pápa pro-grammja. Korom, — mondja, — ezt tedd meg, és tiéd az élet, a jólét és dicsőség. Csakhogy Európa megátalkodott vén bűnös. Nem akar megtérni. Néz, néz, górcsővel fel-fegyverzett szemeivel néz mindenfelé; de a hivatalos és hangadó Európa nem lát semmit azok közöl, a mik üd-vösségere válnának. Pestis és háború megriasztják, de nem téritik az Istenhez. Emberi nyomorúságot lát ben-nök csupán ; Isten ostorait nem ismeri fel benben-nök. Azaz, mintha néhol a lelkiismeret mégis megpróbálkozott volna megmozdulni. A mindent legjobban tudó „Bud. Hirlap"

például e héten már bevallotta, hogy de mégis — „a jó Isten tudja csak, mi fog történni."

= A csanádi püspök jótékonysága. Dessewffy Sándor, csanádi püspök ur, ujabb áldozatot hozott a szegedi katholikus tanítóképzőre, a mennyiben 4000 frtért meg-vette a képezdével szomszédos telket és a rajta lévő házat. Ezzel a püspöknek ezen intézet újjászervezéséből es/közölt kiadásai az 50 ezer irtot is jóval fölülhdadják.

140 RELIGIO.

— Protestáns hitközség Nyitrán. Mult vasárnap a h lybeli református és ágostai vallású protestánsok — jobbára állami tisztviselők — egyesült hitközséggé ala-kultak, s a Zoárd-utczában (a hosszu-utcza s a plebánia-utczát összekötő köz) kis imaházat rendeztek be, melyben az első istentiszteletet Antal Gábor, komáromi

szuperinten-des tartotta. Antal Gábor, ki előzőleg Bende Imre püspök-nél is tisztelgett, felavatta az u j hitközség lelkészét, Sedivy Lászlót. Borza Mór sóki lelkész két kisdedet ke-resztelt egy kis leányt s egy kis fiút, kik együttvéve a nem éppen jó hangzású Rózsa Sándor nevet kapták. A város részéről ott volt Kostyál Pál polgármester, továbbá Janits képviselő. Az istenitisztelet után hitközségi közgyűlés tartatott, mely főgondnokául Thaly István főmérnököt, gondnokul dr Ádám ezredorvost, örökös „presbyterekül"

pedig Magyary Miklós pénzügyigazgatót, dr Kostyál Miklós megyei főjegyzőt és Mészáros Károlyt választotta.

Délben a Szarvas-szállóban lakoma volt, melyen Antal Gábor a királyra, Kostyál polgármester az u j hitköz-ségre, dr Kostyál Miklós (?) a katholikus egyházra, (hogy lehetséges ez? a ki a kath. egyház léte, élete ellen t ö r é s protestál, hogy éltetheti az a kath. egyházat ?) Vieszt Gyula a zsidó hitközségre, Libertini a protestánsok unió-jára, továbbá még Csillaghy György, dr Bangha Sándor

s még mások is mondottak felköszöntőket.

— Miért s z ü k s é g e s Magyarországnak a Pázmány-e g y Pázmány-e s ü l Pázmány-e t , a katholikus lapirók Pázmány-egyPázmány-esülPázmány-etPázmány-e? Azérf, mPázmány-ert Magyarországnak elkerülhetetlenül szüksége van erős ka-tholikus intelligencziára, hogy a protestáns intelligenczia által a nihilizmus szélére vonszolt országot és nemzetet az öngyilkosság örvényébe való sülyedéstől megmentsük.

De hogy honmentésre és nemzetünknek európai népei előtt tiszteltté tevésére alkalmas kath. intelligencziát teremtsünk, arra okvetetlenül szükséges, hogy intelligens kath. embereink lelkéből az uralkodó közönyösséget és gyávaságot kiszorítsuk, kiverjük. Erre pedig világos, hogy hitbuzgó és bátor, lelkes kath. lapirókar szükséges, hogy a kath. sajtó szava éltetően hasson a hitközöuyösökre s bátoritó, lelkesítő hatást gyakoroljon a gyávákra. Arra nézve, hogy bátorítás tekintetében mily kiszámíthatatlan jóhatásu szerepet játszhatna hazánkban a Pázmány-egye-sület, egy ragyogó példát említünk fel a franczia katholi-kusok életéből. Gillet, saint-jean-brevelayi maire (anya-könyvvezető községi elüljáró) egy nejétől elvált férfiút vonakodott polgárilag összeadni. S nem is adta össze.

Erre persze az következett, hogy a megye főnöke hiva-talától 1 hónapra felfüggesztette őt Erre az 1877-ben alakított „Union catholique" nevü egyesület, melynek czélja a katholikusok bátorítása vallási kötelességeik telje-sítésében,, érdem-érmet küldött a megrendszabályozott, bátor, lelkiismeretes községi bírónak, a ki azt köszönettel elfogadta, mint az elismerésnek reá nézve megtisztelő jelét.

Köszönő levelében ezt m o n d j a : „Készebb voltam letenni a farmatringot (szabadon fordítva), mintsem hogy ily

há-zassághoz közreműködjem. Igy járva el, — és én igy cselekednék máskor is, — én lelkiismeretem szerint

csele-kedtem és keresztény, katholikus meggyőződésemet kö-vettem." A nálunk, Magyarországban uralkodó „közöny és gyávaság" leküzdésére mit nem tehetne a Pázmány-egyesület ! ?

— Pápai e m l é k é r e m egy jubiláris püspöknek.

F. hó 11 én mult 25 éve, hogy Richard bibornok párisi érsek az egyházi rend szentségének teliességét. a püspökké szentelést fölvette. Ez évforduló alkalmából XIII. Leo pápa egy arany emlékérmet küldött Richard bibornoknak, kívánva, hogy még sokáig tartsa meg őt az Isten az egyház szolgálatában.

— K e r e s z t é n y szinház. Nagy dolog, nehéz feladat ez akkor, midőn a világ a szinház fogalmát már nemcsak hogy egészen elvilágiasitotta, de egyúttal minden bün, léhaság, és könnyelműség szabad tomboló helyének fogal-mával azonosította. E s mégis — újra kereszténynyé kell tenni a szinházat, mint mindent, a miben a keresztény emberiség élete lefolyik. A franczia lángbuzgóság ebben is elüljáró, úttörő szerepet játszik. Abbé Jouin plébános

„Nativité" czim alatt zenével, karénekekkel, élőképekkel felszerelt, s három részből álló dramatikus darabot szer-zett Urunk születésének történetéből és azt iskolás gyer-mekek, ifjú énekkar, az opera és egy versenyző énekkar tagjainak közreműködésével f. hó 11-én, Richard biboros püspöki jubileumának évfordulóján, adta elő először a théâtre Corneilleben. A febr. 14-iki előadáson mgr Clari nuntius is megjelent. A keresztény színdarab rendkívül tetszik Párisban s nagy Lódításfc teszem A darab zene-részletei ezek : A zenekar boldogságai Francktól. A sali papok táncza Bizet-től. Tecum princípium Saint-Saens-től, hír de frayeur Bachtól. Benedictus és le chant de

Sym-phonie Beethoventől. Szózat a csillaghoz Sehumanntól.

Krisztus gyermeksége Berlioztól. József imája Méhultől.

Karácsonyi és más zenekarra alkalmazott népies énekek Vivetől.

— Miért s z ü k s é g e s e k a katholikus e g y e t e m e k ? Kapcsolatban azokkal az állapotokkal, melyek az olasz tudomány-egyetemeken lábra kaptak, az „Osservatore Romano" kimutatja, hogy a mai állam képtelen az ő egyetemein uralomra jutott féktelenséget megszüntetni, képtelen a tanárok tanításába s a tanulók életébe rendet és fegyelmet belevinni. Miért? Mert az államnak, kivált a mainak, sem tanítása, sem tekintélye és hatalma nincs elegendő arra, hogy a tanárok gondolkodásába összhangot hozzon, a tanulók életébe pedig törvény- és tekintély-tiszteletet csepegtessen. Olaszországra nézve, úgymond, nincs más menekvés a tud. egyetemi oktatás és nevelés disszólucziőja ellen, mint ha gyorsan kath. tudomány-egyetem nyílik meg egész Olaszország számára. Ezt a belga, franczia, svajczi, amerikai katholikusok már rég belátták. Alapjától kell itt kezdeni mindent. Példa rá a louvaini, lillei. párisi, angersi, freiburgi, washingtoni stb.

kath. egyetemek.

F e l h í v á s előfizetésre.

Az előfizetés módja a lap czimében van ismertetve.

Kiadótulajdonos és felelős szerkesztő : B r e z n a y B é l a , hittudor, k. m. tud. egyetemi ny. r. tanár.

Budapest, IS 97. Nagy Sándor könyvnyomdájából. (Papnövelde-utcza 8. sz.)

TARTALOM. Vezéreszmék es Tanulmányok : A liturgia nyelve a trienti zsinat után. — Egyházi Okmánytár. Decretum. — Egyházi Tudósítások : B u d a p e s t . Magyarország kultusz- és kultur-politikája. — P é c s . Nagyböjti főpásztori szózat. — Kath. Egyesületi Élet. —

Vegyesek.

Megjelenik e lap heten- Ë ként kétszer : E sserdán es szombaton. \

Előfizetési dij: \ félévre helyben s posta- \

küldéssel 5 f r t . ë Szerkesztő lakása : \

Budapest, Ë VI., Bajza-utcza 14. sz., Ë

hova a iap szellemi Ë részét illető minden E küldemenv czimzendő. Ë

K A T H O L I K U S E G Y H Á Z I , TÁRSA

Ö T V E N H A T Ó

In document Religio, 1897. 1. félév (Pldal 141-145)