• Nem Talált Eredményt

Stratégia és beavatkozási területek - Fejlesztési irányok meghatározása Szolnok 2030

In document Szolnok 2030 stratégiai dokumentum (Pldal 74-141)

Célja vonzó teret/helyet teremteni vállalkozási és üzleti tevékenységek számára, valamint a munkaerő vonzása és megtartása a gazdasági és kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések révén.

A „Versenyképes iparváros” beavatkozási terület tematikájában szorosan felöleli azt a három alapelvet, amelyek Szolnokot 2030-ra egy fenntartható és megújuló városság teszik. Ezek a digitalizáció, a kapcsolatiság és a fenntarthatóság, és az ezek összefonódásából adódó többletértékek.

Digitalizáció. A globális értékláncokba való kapcsolódás szempontjából is fontos volt a gazdaság digitalizálása, azonban az 2020-as évben kitört világjárvány új szerepet is adott a digitalizációnak, a lokális kapcsolatok és gazdaság megreformálásával. Szolnok városának is a digitalizáció adta lehetőségek biztosítják az utat a gazdasági kapcsolatok szélesítésére és gazdaságának fenntartható bővítésére.

Szolnok fővárosi és nemzetközi cégek leányvállalati ipar 4.0 gyártó, kutatás-fejlesztési vagy akár design központja tudna lenni, ráadásul a digitális termékfejlesztési, illetve termékéletciklus-kezelési megoldások nem csupán a (leány)vállalatok termelési képességeit és erőforrás-hatékonyságát javítják, hanem a környezeti teljesítményét is. Ezen célok megvalósításához azonban, mind gazdasági, mind infrastrukturális, mind humán fókuszú fejlesztések megvalósítására is szükség van. Támogatni kell a vállalkozások digitális átállását, olyan gyakorlatorientált képzéseket kell meghonosítani, amiből naprakész informatikai és kapcsolódó szaktudással rendelkező motivált munkavállalók származnak.

Kapcsolatiság. A város földrajzi elhelyezkedéséből és erre alapúló múltbeli szerepéből is sugárzik a kapcsolatiság veleje. A Tisza és a Zagyva találkozása, kereskedelmi útvonalak találkozása, most kapcsolatot teremthet a Budapest és a Creative Region határon inneni és túli területei között. A jelenleg is zajló infrastruktúra fejlesztések tovább erősítik Szolnok híd szerepét. Az M4-M8 csomópont jövőbeni építése, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelsége, a fővárosi elkerülő V0 tehervasúti Szolnok-Székesfehérvár összeköttetése a vasúti rendezőpályaudvarral, és mindezek integrálása mentén olyan logisztikai csomópont jöhet létre, amelyben a hazai teherforgalom jelentős része megfordul. A kapcsolatiság szempontjából azonban nem csak a város országos és nemzetközi szintű csatlakozásai fontosa, hanem a környező térséggel, valamint a városon belüli elérhetőségek, kapcsolatok javítása is.

Mindez a regionális úthálózat fejlesztésén, felújításán, a Csáklya úti híd építésén túl igényli a szolnoki városközpont és megközelíthetőségének komplett, mintaszerű újragondolását a 21. század igényeinek megfelelően.

Fenntarthatóság. A mára már közhellyé vált Zöld város jelkép helyett Szolnok a Fenntartható város képét veszi fel 2030-ra, és az odafelé vezető úton. Ennek természetesen része a városi zöld területek lehetőség

75

szerinti bővítése, az enerigahatékonyság, a megújuló energiák hasznosítása és a mindennapokat átszövő környezeti és társadalmi fenntarthatóság. A környezeti értékek megóvása és újrateremtése mellett szempont, hogy a természeti környezet bizonyítottan pozitív pszichológiai hatásai érezhetőek és élvezhetőek legyenek a városban élők számára, családbarát és így kreatívnépesség-megtartó és vonzó település váljon Szolnokból.

Szolnok Megyei Jogú Város egy fejlődési ugrás előtt áll, amely alapjaiban határozhatja meg a város gazdasági teljesítményét az elkövetkező tíz évben és azután is. Az egykori mezőváros, amely a szocializmus idején erős ipart kapott a rendszerváltás után ezt újjáépíteni kényszerült. Napjainkra magasan a szolgáltató szektor adja a város és térsége legtöbb gazdasági szervezetének működési területét, amely nem elhanyagolható szempont akkor sem, ha a foglalkoztatottak tekintetében a szolgáltató szektor felé való eltolódás nem olyan markáns, mint a gazdasági szervezetek számában.

Szolnok abban a kedvező helyzetben van, hogy stabil ipar telepedett meg a város különböző iparterületein, amely biztos gazdasági alapot nyújt a város gazdaságának további fejlesztéséhez. A stabil ipar mellett a földrajzi elhelyezkedés és a történelmi múlt révén a mezőgazdasági tevékenység és a térség mezőgazdasági termékeinek feldolgozása is meghatározó pillére a város gazdaságának. Napjaink szolgáltatás alapú gazdasága pedig kérdés nélkül vetette meg a lábát a térségben is. Szolnok feladata ezt a kedvező alaphelyzetet kihasználni arra, hogy megtalálja azokat a kiugrási pontokat a már megkezdődött és a jövőben várhatóan exponenciális növekedési pályára álló információs technológiai robbanásban, amelyek a legjobban illeszkednek a város gazdasági és humán infrastruktúrájának adottságaihoz. Illetve, hogy ezt az infrastruktúrát úgy alakítsa ki, hogy azokban kellő rugalmasságot engedjenek meg esetleges új helyzetekre való reagálásban.

Szolnokon helyet kell teremteni a gazdaság számára, legyen az egy ipari park, egy mintaprojektek megvalósítására szolgáló inkubátorház, vagy a kettő elegyéből származó Smart Industrial Park.

4.1.1. Információ Technológiai ágazat szerepének növelése (IT cégek bevonzása)

Szolnok számára elengedhetetlen a napjainkban globális szinten zajló digitális átállás alapkövetelményeinek a teljesítése, mely az élet minden területét meghatározza. Szolnok azonban ennél magasabb célt tűzött ki, és a digitalizációra új kiugrási pontként tekint, melynek kiterjedt alkalmazásával és az e köré szervezett K+F+I tevékenységgel a város nem csupán le tudja küzdeni a jelenlegi lemaradását, de abból versenyelőnyt is tud kovácsolni.

76

A globalizáció (globális kínálat helyi változata), a COVID-19, a személyre szabottabb just-in-time piaci igények és a robotizációs technológia is rövidebb, lokálisabb értékláncokat eredményez a világon, melynek következtében elindult a Reshoring (gyártósorok visszatelepítése Európába); Szolnok fővárosi és nemzetközi cégek leányvállalati ipar4.0 gyártó és design központja tudna lenni, ráadásul a digitális termékfejlesztési, illetve termékéletciklus-kezelési megoldások nem csupán a (leány)vállalatok termelési képességeit és erőforrás-hatékonyságát javítják, hanem a környezeti teljesítményét is. Ezen trend kihasználásához azonban a szakképzésbe és a korszerű gyártástechnológiákba kell beruházni (a hagyományos iparágakban is), ennek elengedhetetlen eszköze a munkásszálló kapacitás bővítésén túl, az inkubátorszerűen működő, tudástranszfert támogató mintaüzemek és inkubátorközpontok létrehozása. Ezen belül is kiemelt szerepet kell szánni a vasúti gépgyártás hazai mintaüzemének és tervezési design központjának egyaránt.

Szolnok, mint élhető és a központi régióhoz képest magasabb pályázati támogatási intenzitást nyújtani képes város, vonzó környezet lehet IT-cégek számára, amennyiben elindul a debreceni egyetem szatelit informatikai képzése; továbbá az átképzés és az alapoktatást kiegészítő és duális informatikai képzés is.

Mindezek mellett szükség van inkubátor és startup központ (iroda és közösségi tér, konferenciaközpont) létrehozására és magas minőségű megfizethető lakásbázis nyújtására, amely egy Budapestről elköltöző informatikusnak érv az országban maradáshoz is. Mindezek megteremthetik az infrastruktúrát a K+F fókuszú, információs technológia szolgáltató cégek betelepítésesének átfogó programjához (leginkább Budapestről másodlagos telephelynek).

Európai Digitális Innovációs Központ létrehozása

A fenti törekvések leggyorsabb elérésének módja Szolnok számára az Európai Bizottság által 2020. január 31-én kiadott Digitális Európa Program keretein belül, Európai Digitális Innovációs Hubok (EDIH) létrehozásáról szóló munkaanyag kapcsán hirdetett pályázat. Az Európai Unió ezen új 2021-2027-es időszakot érintő finanszírozási programjára felfűzött pályázat magyarországi felelőse az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A város előretöréséhez a digitális iparban és szolgáltatások területén szükséges olyan infrastruktúra fejlesztéseket végrehajtania, amelyek megágyaznak az informatikai és high-tech cégek magánfejlesztéseinek.

Egy a pályázati programban megjelölt Innovációs Hub kialakítása egybe esik a város azon törekvéseivel, hogy a jelenleg használaton kívüli Tárház épületeket, a szomszédos Student Hotellel együttesen egy komplex városfejlesztési projektben értelmezze újra. A vízparti barnamezős területen így a jövőben innovációs, digitális, oktatási és turisztikai funkciók tömörülnek majd egymás mellett. A fejlesztéssel megvalósulhat egy információs technológiai alközpont, HUB kialakítása. Az ide tervezett főbb tevékenységek a teljesség igénye nélkül: high-tech innovációs központ; inkubátorházi szolgáltatás IT cégeknek; coworking iroda; közösségi terek smart szolgáltatásokkal; konferenciatermek; digitális szolgáltatások; IT szakképzési központ, orvos-informatikai labor. Ezen szolgáltatások erős

77

koncentráltsága hatalmas vonzerőt jelenthet az IT területen tevékenykedő vállalatok számára, illetve az ezen a területen elhelyezkedni kívánó kreatív, agilis munkaerő számára.

Inkubátorház létrehozása IT cégek számára

A jelenleg is nagy súlyt képviselő szolgáltató szektor további fejlesztése kulcsfontosságú faktor a kreatív, képzett fiatal lakosság bevonzására. Az M4-es autópálya Szolnokig tartó szakaszának átadásával Budapest elérhetősége 60 percre csökken, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér elérése pedig 40 percre.

Ez az infrastruktúrafejlesztés olyan paramétereket biztosít Szolnok számára, mely a legkeresettebbek közé tartozik a multinacionális vállaltok Budapest melletti telephelyeinek létesítésekor. Amennyiben humán erőforrással fel tud készülni erre a keresletre a város, rohamosan jelenhetnek meg nagy munkáltatók a szolgáltató szektor különböző részterületeiről.

Szolnok kiemelt érdeklődést mutat az információs technológiai cégek meghonosítása iránt, amelynek érdekében inkubátorház programot és IT képzési lehetőségeket is tervez megvalósítani.

K+F+I és egyéb magas hozzáadott értékű iparágak fejlesztése

Szolnok esetében jelenleg a K+F vagy az innovációs tevékenység elenyésző mértékű, amelyben sürgős fordulat lenne szükséges ahhoz, hogy a város gazdaságának valamennyi ága, ipara, mezőgazdasága és szolgáltató szektora lépést tudjon tartani a digitális kor kihívásaival. Az alábbi területek azok, amelyek a város többi fejlesztési célkitűzéseivel összhangban a jövőben eredményes lehet a technológiai újítások terén.

- A vasút ipari fejlesztések között kiemelt kutatásfejlesztési és innovációs projektként szerepel egy vasúti (kötöttpályás) kísérleti/tanpálya építése a megyében („Szolnok Train”)

- Az ipari tevékenység fejlődésével elkerülhetetlen azonban az ipari alkalmazott innovációk megvalósulása

- Az említett új képzési területekre felfűzve érdemes lehet technológiai kutatásokat végezni az agrár-informatika és az orvos-informatika területein

Optikai hálózat fejlesztése és telekommunikáció

Szolnok OKOS várossá válásához fontos a megfelelő háttér infrastruktúra megteremtése. Ezért kerül fejlesztésre a nagysebességű internet hálózat, cél, hogy az egész város területét lefedje. Emellett az 5G technológia bevezetése és az egész város lefedése a hálózattal is stratégia cél.

78 4.1.2. Komplex munkaerő vonzó és megtartó csomag

A térséget munkaerőhiány jellemzi. Képzett munkavállalók megtartása a munkalehetőségeik növelésével lehetséges. Munkahelyteremtés gyakorlata közben az alacsonyan képzettekre is figyelmet kell fordítani a népességszám megtartása, illetve növelése érdekében. A megoldásnak része kell legyen a bértámogatás, oktatás és szállás fejlesztések.

Új közép- és felsőfokú képzések, szakképzések meghonosítása Szolnokon

A Debreceni Egyetem Szolnok Campus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, illetve a Szolnoki Szakképzési Centrum bevonásával a gazdasági igények változásával új képzések meghonosítása szüksége a városban. Ez szolgálja egyrészt a gazdasági szervezetek képzett munkaerővel való ellátását, valamint a fiatal lakosság helyben való megtartását, illetve bevonzását a térségből és főként más nagyvárosokból, Budapestről és külföldről.

Az új képzések elsősorban az alábbi szakterületeket érintik majd, melyeken mind felsőfokú, mind középfokú szakképzési formák elérhetőek lesznek a városban, részletes kifejtésükre a „Képzett reziliens-város” stratégiai fejezetben kerül sor:

- egészségügy képzések

- műszaki képzések, vasúti fókuszáltsággal - sportmenedzser képzés

- agrár képzés

- katonai pilóta és műszaki képzés - informatikai képzések

Bértámogatási csomag

A támogatás a munkáltató és a munkavállaló számára is előnyös. Felnőttek átképzéséhez megfelelő körülmény biztosításának támogatása mellett adókedvezmények lehetősége új- és meglévő munkavállalók esetében is.

A munkavállalók utazás- és térségen belüli szállástámogatása.

Munkahely és munkavállaló közötti kapcsolatteremtő platform

Belső- és külső ügyek kezelésére egyaránt alkalmas felület létrehozása a cél. A külső leendő munkavállalók részére, a belső pedig a már meglévő kollégák számára szolgálhat majd releváns információkkal. Az intézkedés a Szolnoki járás foglalkoztatási paktumhoz hasonlóan helyspecifikus foglalkoztatási igényekre épít, és erősíti a foglalkoztatást a gazdasági szférában, együttműködve a megyei önkormányzattal, a megyei kereskedelmi és iparkamarával, a vállalkozásokkal, települési önkormányzatokkal, képzőintézményekkel, stb. A felület egy Szolnok specifikus weblap, ami folyamatos

79

frissítésekkel egyszerre kezeli a megüresedett pozíciók betölthetőségét, új cégek betelepülésének várható időpontját, és a felszabadult munkaerőt.

Munkásszálló és lakhatási célú támogatás program

Az intézkedés a helyi munkavállalók számát növelné és csökkentené az ingázás mértékét. Ezzel együtt a gyors és könnyűszerkezetes szálláshelyek létrehozása kevesebb lakhatás kiadást jelentene a munkavállalók számára. Több nyertes munkásszálló pályázat is rendelkezésre áll a városban.

Hadiipari fejlesztések

Szolnok katonavárosi szerepköre a nemrégiben nyilvánosságra hozott hírek szerint a közeljövőben erősödni fog. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis egyre erősödő helikopter parkja, a pilótaképzés egyes részeinek kihelyezése mellett infrastruktúra fejlesztést is végrehajt a városban a Magyar Honvédség, miszerint az újonnan beszerzett katonai helikopterek elhelyezése és állomásoztatása is a szolnoki bázison történik majd meg. További jelentős fejlesztés, hogy a Szolnokon 1992-ben megalapított, a MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár nevet viselő gyorsreagálású hadtest, amely jelenleg szinténi az MH 86 Helikopter Bázison állomásozik a személyi állományának növekedése, és jelentős számú eszközei miatt ismét igénybe venné a Thököly úti laktanya területét, egy nagy volumenű fejlesztési és felújítási projektet követően.

A város életében a Honvédség jelentős szerepet tölt be jelenleg is, mint az egyik legnagyobb foglalkoztató, azonban a további fejlesztésekkel és a Honvédség magasan képzett állományának a városban állomásoztatásával tovább emeli jelentőségét, illetve gyarapítja a városban letelepedő fiatal, képzett réteget.

4.1.3. Magyar IC+ vasúti kocsigyártás fellegvára

Vasúti gépgyártás

A Szolnok ipari gazdaságában jelenleg is markáns szerepet betöltő vasúti gépgyártás további erősítése feltett szándéka az elkövetkező időszaknak. Ebben a tekintetben a város Creative Region partnereivel egyetértésben a térség és Magyarország vezető vasútipari központjává válik, a hagyományos technológiai eljárások mellett teret biztosítva az innovatív megoldásoknak is. A motorvonat, HÉV szerelvény, IC kocsi gyártás beindításával, és a kapcsolódó fejlesztő központtal Szolnok a vasúti gép- és járműgyártás hazai központja lehet.

A negyedik ipari forradalomként tartott Ipar 4.0 keretein belül a gépgyártásban a hangsúly az információs technológia és az automatizálás szorosabb összefonódásán van. A termelési feladatok gépekre való átruházása a jövőben meggyorsíthatja az ipari fejlődéseket, fejlesztéseket. A magyar IC és

80

vasúti kocsigyártás automatizálása mellett vasúttechnológiai oktató-kutató technikum létrehozása tervezett Szolnokon, mellyel megvalósul az IPAR 4.0 kialakítása a magyar állami járműgyártásban.

A vasúti járműgyártáshoz formatervezési design központ és inkubátorprogram létesítése tervezett a MOME egyetemmel. Ez egy olyan, a vasúti gépgyártással kapcsolatos új, piacon is alkalmazható műszaki megoldások, termékek kifejlesztését katalizáló innovációs központ, ahol az oktatás-képzésben, az iparági együttműködésekben és az inkubációban részt vevő partnerekkel közösen zajlik a K+F folyamat.

Szolnok Train – vasúti tesztpálya fejlesztés

A vasút ipari fejlesztések között kiemelt kutatásfejlesztési és innovációs projektként szerepel egy vasúti (kötöttpályás) kísérleti/tanpálya építése a megyében („Szolnok Train”). A vasúti járművek tesztelésére Európában jelenleg csak korlátozottan nyílik lehetőség, a tesztpályák túlterheltsége miatt a járművek átlagosan 3-5 évet várnak a vizsgálatra, aminek eredményeként egy-egy új termék kifejlesztése, majd piaci bevezetése akár 10-15 évig is eltarthat. Magyarországon az IC+ program keretében már 2012-ben megkezdődött a vasúti személykocsik gyártása, melynek sikere kapcsán a Kormány kötöttpályás járműgyártási cselekvési programot fogalmazott meg. A 2016-ban elfogadott Irinyi-tervhez illeszkedve, a VMV a magyar gazdaság hosszú távú növekedésének és versenyképességének – melynek egyik legfontosabb hajtóereje a járműipar – kulcseleme lehet. Az egyeztetés alatt álló tervek szerint egy 70 km sugarú tanpálya épülne Kétpó-Túrkeve térségében. A projekt célja, hogy segítse a vasútipari K+F kapacitások megerősítését, és a kapcsolódó vasútipari és mérnöki tudás kiépítését. A helyben összpontosuló vasúti gépgyártás fejlődésének motorja lehet a fejlesztés, illetve fontos pont a város abbéli törekvésében, hogy a térségben magas hozzáadott értékű tevékenységek folyjanak, amely munkalehetőséget biztosít a magasan képzett fiatal munkavállalók számára. A projekt megvalósulása esetén egy stratégiai jelentőségű fejlesztés jöhet létre, Európa elsőszámú vasúti tesztpályájának létesítésével és gazdasági potenciáljának maximális kihasználásával.

Gépipari alkatrész gyártás

A vasúti gépgyártás mellett a gépipari alkatrész, kiemelten az autóalkatrész gyártás az, amely már jelenleg is meghatározó Szolnok iparában és a jövőben további fejlesztésekre nyílhat lehetőség rákapcsolódva akár a debreceni, akár a kecskeméti gépjárműgyártásra, amelyek relevanciáját tovább erősíti az ezen városokkal való összeköttetést biztosító infrastruktúra fejlesztés.

4.1.4. Ipari parkok fejlesztése

Iparterületek bővítése

81

Szolnok Város területén több ipari park is működik, melyek mind a kihasználtságuk határán tartanak.

További nagyobb ipari beruházás azonban az ipari parkok helyhiánya miatt kivitelezési problémákba ütközhet, igaz ez az új beruházásokra és a bővítésekre egyaránt. Több irány is mutatkozik ipari park fejlesztésre, ezek közül kiemelkedik a Szolnok Ipari Park Kft. által menedzselt ipari parkkal szomszédos (vasúttal elválasztott) 300 ha-os állami tulajdonban lévő terület, amelynek közművesítése még szükséges, illetve feltárásához útépítésre lenne szükség a 4-es út felől a tervezett funkció ellátásához.

Ezen kívül a város más hasonlóan jó infrastruktúrával ellátott ipari területének bővítése is megoldásként szolgálhat az ipar helyigényeire.

- Szolnoki Ipari Park 300 ha-ral történő bővítése, építőiparral, gépgyártással és vegyiparral

- 54 ha Szolnok-Besenyszög ipari park kialakítása és BTS (built-to-suit) fejlesztési alap létrehozása professzionális szakmai körrel

- Újszászi út fejlesztése: iparterület, munkaerőmobilitás Logisztikai és ipari park szolgáltatások bővítése

Az ipari beruházások további ösztönzője az alkalmas fejlesztési terület mellett az ott elérhető szolgáltatások mennyisége és minősége. Ezért nem elég csupán infrastruktúra fejlesztésben gondolkozni az ipari parkok tekintetében, de azok szolgáltatásokkal való ellátottságát és a szolgáltatások minőségét is a kor elvárásainak megfelelően kell alakítani, nem csak az új befektetők bevonzásához, de a városban meglévő ipari portfólió megtartásához is. Ezek közül kiemelt szolgáltatási a logisztikai kapacitás, miszerint, ez valamennyi termelő vállalat működéséhez elengedhetetlen. Szolnok központi elhelyezkedése és a térség úthálózati fejlesztései megalapozzák egy új logisztikai központ létrehozását is, amely az M4-es és M8-as autópályák jövőbeli csomópontjának közelében szolgálhatná ki a helyi és tranzit logisztikai igényeket.

Befektetővonzó támogatáscsomag

A fenti infrastruktúra fejlesztési tervek magukkal hozzák annak az igényét, hogy további ipari, kereskedelmi beruházások történjenek a térségben, ezeknek az ösztönzését az úgynevezett „kemény”

eszközök (épített és természeti infrastruktúra) mellett szükség megerősíteni „puha” eszközökkel is, amelyek jelenthetnek humáninfrastruktúra és humánerőforrás fejlesztést, vagy akár adó és járuléktámogatást a beruházást végrehajtó gazdasági szervezet felé. A B2B befektetésösztönzési tevékenység dedikált végrehajtója egy befektetésösztönző miniügynökség lehet, melynek felelősségi körébe tartozik a B2B befektetésösztönzési tevékenység, a kiállításokon való megjelenés, és a kapcsolattartás a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel (HIPA).

82 4.1.5. Vegy- és zöldipari kapacitás bővítését szolgáló alap

Vegyipari fejlesztések

A vegyipar mondhatni történelmi múltra tekint vissza Szolnok életében, és ezen a területen további fejlesztések sora várja a megvalósulást az elkövetkező időszakban. Ezek közül a legkiemelkedőbb projekt a kínai tulajdonú és fejlesztésű citromsavgyár, melynek megvalósulása alapos előkészítés után esedékes

A vegyipar mondhatni történelmi múltra tekint vissza Szolnok életében, és ezen a területen további fejlesztések sora várja a megvalósulást az elkövetkező időszakban. Ezek közül a legkiemelkedőbb projekt a kínai tulajdonú és fejlesztésű citromsavgyár, melynek megvalósulása alapos előkészítés után esedékes

In document Szolnok 2030 stratégiai dokumentum (Pldal 74-141)