• Nem Talált Eredményt

Rekonstruált filamentumok előállítása és felületi rögzítése

4. EREDMÉNYEK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

4.4. Rekonstruált filamentumok előállítása és felületi rögzítése

Rekonstruált filamentum megjelölés alatt monomer flagellinekből in vitro polimerizációval felépített filamentumot értünk. Kutatásaink fontos célja, hogy a flagellinalapú nehézfém-kötő receptorokból (Ni- és As-kötő flagellinekből) filamentáris receptor struktúrákat építsünk, ehhez a flagellin polimerizációs képességének ismerete elengedhetetlen.

Az irodalmi összefoglalóban említett korábbi vizsgálatok [HOMMA ÉS MTS., 1990]

megállapították, hogy a flagellinmolekulák terminális régiói hidrofób aminosavak hetes ismétlődéseit tartalmazzák, ami arra utal, hogy a térszerkezet kialakítása során ezek a régiók α-helikális kötegeket képeznek. A távoli UV-ban felvett CD spektrumon pedig látható, hogy a flagellinmolekulák polimerizációja során a rendezetlen régiók α-helikális szerkezetet vesznek fel. Mivel ezek a motívumok más fehérje-kölcsönhatásokban is gyakoriak, ezért azt feltételezték, hogy a flagelláris filamentumok képződése során az axiális irányban szomszédos alegységek α-hélix képző N- és C-terminális régiói egymással kölcsönhatásba lépve közösen formálnak helikális kötegeket. További feltételezésük az volt, hogy a helikális kötegek egymásba fonódó láncolata eredményezi a folytonos filamentáris szerkezet kialakulását, úgy, hogy mindig a filamentum végén lévő szabad N-terminálishoz kötődik a következő alegység C-terminálisa. Ennek a feltételezésnek bizonyítására, fluoreszcencia rezonancia energiatranszfer (FRET) kísérleteket végeztünk, melyben a flagellinmolekula különböző méretben és terminálisán csonkított fragmentumait fluoreszcens festékkel (akceptor) jelöltük és beépülési képességüket vizsgáltuk egy szintén fluoreszcens festékkel (donor) jelölt filamentum kezdemény végére. A FRET, akkor jön létre, ha a gerjesztett állapotban levő energiát kibocsátó donor molekula emissziós spektruma átfedi egy energiafelvevő akceptor molekula abszorpciós spektrumát, a két kromofór közötti elektromos dipól-dipól kölcsönhatás egy nem sugárzásos energiaátadást eredményez.

A flagellinmolekula terminális régiói rendezetlenségüknél fogva könnyen emészthetők nagy specificitású proteázokkal, mint az Endoproteináz Lys-C (ELC) és Endoproteináz Glu-(V8), és tervezett módon eltávolíthatók, majd a különböző méretű fragmentumok FPLC ioncserélő kromatográfiával tisztíthatók. Az ELC kétszer hasít az N-terminálison, a 19. és az 58. helyen álló lizin után, eredményeképp egy 49 kDa méretű F49-es fragmentum jön létre és egy 46 kDa-os F46 fragmentum. A V8 enzim esetében az első hasítóhely a C-terminálison, a

kDa-os F48 és 44 kDa-os F44 fragmentumot kapunk. Kísérleteinkhez az F49, F48 fragmentumokat és tripszines emésztéssel előállított mindkét terminális részen csonkított flagellint, az F40-es fragmentumot használtuk fel (20. ábra) [GUGOLYA ÉS MTS., 2003].

20. ábra:Kötődési vizsgálat a különböző fragmentumokkal.

Az emésztetlen flagellinnel végzett kontrollvizsgálatok alapján az ép N- és C-terminálisok kötődésekor, a törzsoldatban lévő filamentumok végét borító Alexa 350-nel jelölt flagellinalegységek és az Alexa 488-cal jelölt flagellin monomerek között jött létre az energiatranszfer. A további kötődést vizsgálva, újabb de már Alexa 350-nel jelölt flagellin monomert adva ehhez az oldathoz, megint bekövetkezett az energiatranszfer, hiszen a filamentum végére kötődött Alexa 488-cal jelölt flagellinekhez képesek voltak odakötődni az újonnan odaérkezett Alexa 350-nel jelölt flagellinmolekulák(21. ábra).

0

400 450 500 550 600

Hullámhossz (nm)

21. ábra:A filamentum felépülésének vizsgálata fluoreszcens festékekkel jelölt flagellinekkel.

Az F49-es fragmentummal végzett kísérletek azt mutatták, hogy az F49-es fragmentum képes a flagellinhez kötődni, erre bizonyítékul szolgál az energiatranszfer (22.

ábra).

22. ábra: Az F49 fragmentum kötődésének vizsgálata.

Az Alexa 488-cal jelölt F48 nem mutatott energiatranszfert az Alexa 350-nel jelölt flagellinalegységekkel, ennek oka az, hogy az F48-as fragmentumnak a C- terminálisáról 33 aminosav hiányzik, ami emiatt nem tud kötődni a flagellin N-terminálisához, ezért energiatranszfer nem lép fel(23. ábra).

0

400 450 500 550 600

Hullámhossz (nm)

23. ábra:Az F48 fragmentum kötődésének vizsgálata.

Az F40-es fragmentum esetében sem tapasztalható energiatranszfer, kötődés nincs, hiszen a flagellinmolekula a proteolízis során mindkét terminális régióját elveszítette, ezért nem képes a-helikális kötegek kialakítására az emésztetlen flagellinmolekula N-terminálisával(24. ábra).

24. ábra:Az F40 fragmentum kötődésének vizsgálata.

0

400 420 440 460 480 500 520 540 560 580 600

Hullámhossz (nm)

400 450 500 550 600

Hullámhossz (nm)

Kísérleteink alapján elmondható, hogy a feltételezett modellt, miszerint a helikális kötegek egymásba fonódó láncolata eredményezi a folytonos filamentáris szerkezet kialakulását, úgy, hogy mindig a filamentum végén lévő szabad N-terminálishoz kötődik a következő alegység C-terminálisa [HOMMA ÉS MTS., 1990] igazoltuk. A flagellinből előállított fragmentumok polimerizációs tulajdonságait fluoreszcencia rezonancia energiatranszfer módszerrel vizsgálva azt tapasztaltuk, hogy az N-terminálisán csonkított F49 képes volt a filamentumok végére beépülni. A magyarázat az, hogy az F49-es fragmentum C-terminálisa teljesen ép, ezért képes a filamentum végén levő flagellinalegység N-terminálisával a helikális köteg kialakítására. A mérések során az N- és C-terminálisok egymásba fonódását energiatranszfer jelezte, egy következő réteg F49 beépülése viszont nem történt meg, ugyanis a már kötött F49-es fragmentum N-terminálisáról 19 aminosav hiányzik, ami nélkülözhetetlen az újonnan odaérkező ép C-terminálissal rendelkező F49 bekötődéséhez.

Az F48 nem mutatott energiatranszfert a filamentumok végével, aminek az az oka, hogy az F48-as fragmentumnak a C-terminálisa erőteljesen csonkított, ezért nem tud kötődni a flagellin N-terminálisához. Az F40-es fragmentum esetében sem tapasztaltunk kötődést, de ez várható is volt, hiszen a proteolízis során mindkét terminálisát elveszítette, így egyáltalán nem tudott kötődni a filamentum végéhez [GUGOLYA ÉS MTS., 2003]. Ezzel a kísérlettel még több információt nyertünk a flagellin polimerizációjáról, amely további kutatásainkat is segítheti.

A polimerizáció ismerete mellett fontos célunk, hogy a nagy felületi kötőhely sűrűségű filamentáris receptor struktúrákat létrehozva, majd azokat optikai érzékelők felületére rögzítve olyan szenzorelemeket hozzunk létre, amelyek optikai úton képesek detektálni a mintában található nehézfémek kötődését. Előkísérleteket végeztünk annak kiderítése érdekében, hogy flagellinből épített filamentumok miként rögzíthetők különböző tulajdonságú felületeken. Különféle modellfelületek filamentummal történő beborítását vizsgáltuk.

Megfigyeléseink szerint a flagelláris filamentumok a sima tisztított üvegfelszínhez is egyik végüknél fogva erősen kitapadnak, s a felület nagy filamentumsűrűséggel (~ 60%-os borítottság) lefedhető. A tárgylemezt c=0.06 mg/ml koncentrációjú filamentum mintával 20mM Tris 150 mM NaCl (pH=7.8) pufferben 10 percig inkubálva fluoreszcens festékkel jelölt filamentumokat használva TIRFM (teljes belső visszaverődés fluoreszencia mikroszkóp) segítségével jelenítettük meg a beborított felületet. A teljes belső visszaverődés fluoreszcencia (Total Internal Reflection Fluorescence Microscopy) mikroszkópiában pár száz nanométer magasságú gerjesztési mező jön létre, mely kiválóan alkalmas egyetlen molekularéteg fluoreszcencia gerjesztésére. A kísérleti elrendezésben ugyanazt a mintát felülről AFM segítségével pásztázzák, miközben alulról evaneszcens gerjesztés közben vizualizálják. Az atomerőmikroszkóp (AFM) nagy felbontású képalkotó módszer, melyben egy rugólapkán levő tűvel tapogatható le a minta felülete.

Magas lefedettséget tapasztaltunk még az 1%-os nitrocellulóz oldattal kezelt hidrofil felületek esetén is (25. ábra), c=0.06mg/ml koncentrációjú filamentum mintát alkalmazva 10 percig inkubálás után kb. 20%-os lefedettséget sikerült elérnünk és a flagelláris filamentumok teljes hosszukban feküdtek rá a hidrofil felületre, kitapadásuk erőssége lehetővé tette, hogy atomerő mikroszkópiával jellemezhessük a felület lefedettségét. Mindez azt jelenti, hogy ha a felületet a Ni-kötő filamentumokkal borítanánk, a kötőhelyek átlagos sűrűsége ~104/μm2 lenne.

25. ábra: Flagelláris filamentumokkal borított nitrocellulóz felszín 3D AFM-es felvétele.

[SEBESTYÉN ÉS MTS., 2006].

Az AQUANAL PROJEKT keretében glutár-aldehides keresztkötéssel, szilanizált SiO2

illetve Ta2O5 felszínre is sikerült kovalensen az aminocsoportokon keresztül filamentumokat rögzíteni, ebben az esetben is nagy lefedettséget tapasztaltunk. Ehhez a munkához kapcsolódóan az MFA munkatársai olyan folyadékcellát fejlesztettek, amelyben az immobilizáció is folyadékfázisban történhet, így olyan aspecifikus kitapadások is elkerülhetők, amelyek a száraz rögzítéskor felmerültek.