• Nem Talált Eredményt

A Radnai-szorosban (Óradnán):

A besztercei hadosztály harcai Dobay alezredes parancsnoksága alatt

B) A Radnai-szorosban (Óradnán):

12. honv.-zlj. (Klement György őrnagy) 924 ember 76. „ „ (Sándor László őrnagy) 825 „

Mindössze: 1749

C) Besztercén és közvetlen környékén:

III. vadászezred százada3 (Reményfi szdos) 365 ember 1 tart. zászlóalj (Incze Gergely őrnagy) 1217 „ Marosszéki őrsereg (Gróf Tholdalagi őrnagy) 807 „ Mindössze: 2389 ember A lovasság4 legnagyobb része egyelőre Besztercén, az á g y ú k b ó l5 6 d a r a b a Borgói-, 4 d a r a b a Radnai-szorosban, kettő pedig Besztercén volt. A borgói k ü l ö n í t m é n y élén Damaszkin alezredes, a radnaién Klement őrnagy állott.6 A hadosztályparancsnok j ú n i u s 21-ének délelőttjéig Besz-tercén tartózkodott, noha az ellenség t á m a d á s a m á r m á j u s 30. óta volt várható.7 Besztercétől-Borgóprundig 23 kilométer a távolság; a mai összekötő eszközök h i á n y á b a n n a -gyon sok, amint azt a következmények igazolták.8

* * *

Grotenhjelm 1849 június 7-én Czernovitzban és közvetlen környékén egyesítette vegyesdandárát s 17én D o r n a -Vatrára tette át törzshadiszállását.9 De már egy n a p p a l előbb

3 E z e n k í v ü l egy f é l s z á z a d (80 fő) Désen, B á r ó S a h i h a u s e n L i p ó t s z á z a d o s p a r a n c s n o k s á g a a l a t t .

4 A 11. (székely-) h u s z á r e z r e d I. o s z t á l y a (Botár K á r o l y ő r n a g y ) 249 ember, 258 lóval, t o v á b b á : a 15. („Mátyás") h u s z á r e z r e d % s z á z a d a

^Kenderesi I s t v á n f ő h a d n a g y ) 30 e m b e r , 53 lóval.

5 7 d a r a b 6-fontos, 4 d a r a b 3-fontos és 1 d a r a b 1-fontos á g y ú (183 e m b e r , 130 ló). A h a d o s z t á l y t ű z é r p a r a n c s n o k a Goger F e r e n c s z á z a d o s

volt.

6 Félreértések elkerülése végett, meg kell e m l í t e n e m , h o g y a z e r -délyi h a d s e r e g b e n d a n d á r k ö t e l é k nem volt. A z á s z l ó a l j a k k ö z v e t l e n ü l a h a d o s z t á l y p a r a n c s n o k t ó l f ü g g ö t t e k , a k i t — távolléte esetén — a h a d -o s z t á l y r a n g b a n legidősebb t ö r z s t i s z t j e h e l y e t t e s í t e t t .

7 Ezt n e m c s a k a h a d o s z t á l v p a r a n c s n o k , h a n e m m i n d e n k i t u d t a . Sipos József h a d n a g y B e r e c z k y Z i g m o n d n a k : Borgótiha, 1849 j ú n 2. — (Nemz. Múzeum-levéltára: T ö r z s a n y a g , 1849. j ú n i u s i iratok.)

8 E r d é l v b e n 1850-ig nem volt táviró.

H Neidhardt: i. m . I. 29.

1.-Heydte: D e r S o m m e r f e l d z u g des Rev. Krieges in S i e b e n b ü r g e n . 59. 1.

Cséffalvay: A besztercevidéki h a r c o k orosz f o r r á s (Oreus) n y o m á n . (Hadtört Közlemények: 1954. évf. 83. 1.

Maendl: G e s c h i c h t e des k. u. k. I n f . Regiments. Nr. 51. II. 412. 1.

k i a d t a az előnyomulást szabályozó intézkedéseit,1 0 így cso-portosítva az osztrák k ü l ö n í t m é n n y e l ú t k ö z b e n egyesült c s a p a t a i t :

I. oszlop.

Pavlov t á b o r n o k : K o s n á r ó l — U j r a d n á r a

Cs. k. 51. gyalogezred 1 zászlóalja

Bukovinai h a t á r ő r ö k Ya

Tomski orosz vadászezred 2

Cs. k. 5. dragonyosezred 1 százada

50. doni kozákezred

y

4 5)

Cs. k. 35. sz 3-fontós

%

üteg

10. orosz tűzérhadosztályból1 1 0' 73 üteg

Mindössze: 3M$ zászlóalj, VA lovasszázad és 12 ágyú.

(5300 ember).

II. oszlop:

G r o t e n h j e l m a l t á b o r n a g y ; P o i a n a - S t a m p i n át í i h n c á r a Cs. k. 51. gyalogezred I zászlóalja

Cs. k. 24. gyalogezred V3 Bukovinai h a t á r ő r ö k % ,, ,, Tomski orosz vadászezred 2 „ „ Kolivani orosz vadászezred 4 ,, ,, Elisabetgradi orosz dzsidásezred 1 százada Cs. kir. 3. k ö n n y ű lovasezred

50. doni kozákezred

10. orosz tíízérhadosztálvból Cs. kir. 6-fontos

Mindössze: 8 zászlóalj, 2 lovasszázad és 21 á g y ú (7700 ember).

% H i y2

í/ó üteg1

III. oszlop:

Wladisavljevics tábornok (későbbi intézkedésig D o r n a V a t -r á n ma-rad)

Elisabetgradi orosz dzsidásezred 7 százada.

10 Bécsi Hadileoéltár: F e l d a e t e n des k. k. A r m e e - C o r p s in Sieben-b ü r g e n , 1849. Fase. YI. Nr. 13. Sieben-b.

1 1 E g y orosz t ű z é r h a d o s z t á l y két t ü z é r d a n d á r b ó l és egy ( d a n d á r -k ö t e l é -k b e nem tartozó) lovasütegből a l a -k u l t . E g y - e g y t ü z é r d a n d á r 3—4 ü t e g b ő l állott. Az ü t e g p a r a n c s n o k o k t u d v a l e v ő l e g törzstisztek, a fél-ü t e g p a r a n c s n o k o k századosok voltak.

12 18 á g y ú .

Ezenkívül, az u t a k biztosítása végett, a cs. k. 41. gyalog-ezredből egy század Kirlibabán. egv pedig (10 kozákkal és 2 db. 3-fontos ágyúval) P o i a n a - S t a m p i n m a r a d . A II. oszlop, az a k a d á l y o k e l t a k a r í t á s a u t á n , a cs. k. 24. gyalogezred egyik századát, n é h á n y kozákkal, T i h u c á n h a g y j a . Meg kell említenem, hogy az I. és II. oszlop elővédje osztrák csapatokból alakult.

Mint ez a h a d r e n d m u t a t j a , a két csoport egyike se volt erősebb az egyesült besztercei h a d o s z t á l y n á l (7890 fő); Gro-t e n h j e l m a honvédekénél sokkal erősebb 'Gro-tüzérségéGro-t se érvé-nyesíthette a szorosban, a korlátolt helyiviszonyok miatt.

Ezt a két k ö r ü l m é n y t jól meg kell j e g y e z n ü n k .

Az előnyomulást az orosz a l t á b o r n a g y így rendelte el:14

Az I. oszlop Kosnánál e l h a g y j a az országútat s a f a l u n v u g a t i végén felhatol a r r a a hosszú hegvgerincre, amely az 1392 méter magas C u c u r i a s á n át U j r a d n á r a ereszkedik alá. J ú n i u s 19-én reggel megkezdi és 20-án este bevégezi az ú t j á b a eső a k a d á l y o k eltávolítását s 21-én eléri U j r a d n á t . Innen Nagvilvára mozgó oldalvédet k ü l d . amelvnek. az Ilva-völgyén lefelé haladva, 22-én Szentjózsefig, 23-án pedig Kis-ilváig kell j u t n i a . A f ő c s a p a t 22-én eléri Szentgyörgyöt s 23-án Kisilván egyesül az oldalvéddel. A z u t á n pedig Borgó-zsoszényen át, összeköttetést keres a II. oszloppal.

A II. oszlop elővédje j ú n i u s 20-án áthatol a T i h u c á n á l lévő legközelebbi a k a d á l v o k o n s e l t a k a r í t á s u k a t kellőképen biztosítja. A következő két n a p o n t o v á b b folvik az a k a d á -Ivok eltávolítása s az út helyreállítása. A f ő c s a p a t 20-án Poiana-Stampit éri el. A b o r g ó p r u n d i megerősített állás meg-t á m a d á s á meg-t 23-ra meg-tűzmeg-te ki G r o meg-t e n h j e l m . Ugyanezen a n a p o n kell megteremteni az összeköttetést az I. oszloppal.

Az a k a d á l v o k eltávolítására W a r a r a n (2. oláh h a t á r ő r -gvalogezredbeli) százados k ü l ö n megbízást kapott. Neki kel-lett a szükséges munkásosztagokról, t o v á b b á az útak helyre-állításához kellő a n y a g r ó l és szerszámról, mindkét oszlop számára gondoskodnia.

Á l l a p o d j u n k itt meg egy kissé. Minden a k a d á l y n a k az a l e g f ő b b rendeltetése, hogy a védő leghatásosabb á g y ú - és p u s k a t ű z é b e n állítsa meg a támadót. Az a k a d á l v o k a t tehát meg kell szállani s v a l a h o g v a n védeni is kell. mert k ü l ö n b e n az ellenség minden n a g y o b b b a j nélkül e l t a k a r í t h a t j a őket az útból. Itt azonban egy lélek se őrizte az a k a d á l y o k a t , sőt

14 „Disposition z u r V o r r ü c k u n g von Y. D o r n a ü b e r P o i a n a - S t a i n p i u n d Kosna nach S i e b n b ü r g e n " és „Combination der Zeit". (Bécsi Hadi-leoéltár: F e l d a c t e n des k. k. A r m e e - C o r p s in S i e b e n b ü r g e n , 1849. F a s e . VI. Nr. 13., 13. a.)

a borgótihai előőrsök vonala 14 kilométernyire, tehát egy félnapi menetre volt mögöttük. Thoroczkay azt í r j a , hogy az előőrsnek n a p o n t a egy félszázadot kellett Poiana-Stampiig, hírszerzés és felderítés végett küldenie.1 5 D e kétség-telen, hogy az orosz betörés n a p j á n Tihucáig se ment senki, mert k ü l ö n b e n észre kellett volna az ellenség közeledését vennie. Ügy látszik, hogy a m á j u s 30-ra várt, de egyre késő t á m a d á s azt a téves hitet keltette, hogy most m á r n e m is lesz belőle semmi. Csakis ennek t u d h a t ó be, hogy az előőrs-p a r a n c s n o k o k é előőrs-p előőrs-p e n j ú n i u s 19. és 20. között, a legelemibb óvatosságról is megfeledkeztek.

a) A Borgói-szorosban vívott harcok, 1849. június 21. és 22-én.

G r o t e n h j e l m n e k (vagyis a II. oszlopnak) a cs. kir. 51.

gyalogezred I. zászlóaljából, a cs. kir. 24. gyalogezred 2 szá-zadából, a b u k o v i n a i h a t á r ő r ö k 4 szászá-zadából, 3 szakasz kozákból és 3 d a r a b 6-fontos á g y ú b ó l álló elővédje, június 19-én indult el Poiana-Stampiból.1 8 F e l a d a t a egyelőre az volt, hogy megszállja a tihucai a k a d á l y o k a t s biztosítsa az eltaka-r í t á s u k k a l foglalkozó munkásosztagokat. Az oeltaka-rosz csapatok-ból álló d e r é k h a d , az eredeti tervtől eltérően, 20-án indult Poiana-Stampiból.

Mivel az a k a d á l y o k eltávolításával, az ú t a k és h i d a k helyreállításával megbízott munkásosztagok 19-éről 20-ára v i r r a d ó b a n , s a z u t á n 20-ának a l k o n y á i g szüntelenül dolgoz-tak. az u t ó b b i estén m á r a n n y i r a r e n d b e n volt az út, hogy a tüzérség is j á r h a t o t t r a j t a .

E z a l a t t a d e r é k h a d is megközelítette az elővédet, úgy, hogy 21-én m á r csak 5—6 kilométernyire volt mögötte.17

Minderről a magyarok mitse tudtak.19 G r o t e n h j e l m a b u k o v i n a i h a t á r ő r ö k két századát Tihucáról N a g y i l v á r a irá-nyította,1 9 hogy ott az északi oszlop oldal véd jével összekötte-tésbe jusson. J ú n i u s 21-én az osztrák elővéd á t h a l a d t Borgó-marosényen s délelőtt 11 órakor, a Borgótiha keleti végén

1 5 I. h. — P o i a n a S t a m p i a m a g y a r o k a k k o r i előőrsvonalától k ö r ü l -belül 25 k i l ó m é t e r n y i r e esett.

16 Tagebuch des T r u p p e n - C o r p s G r o t e n h j e l m (Bécsi Hadileoéltár:

F e l d a c t e n d e s k. k. A r m e e - C o r p s in S i e b e n b ü r g e n . 1849, F a s c h X I I I . A.

N r . 18.)

17 Neidhardt: i. m. I. 29. 1.

18 Cséffaloay-Oreus: i. m. 83. 1.

Tagebuch: i. h.

10 Maendl: i. m . II. 413. 1.

folyó T u r j á k - p a t a k t ó l nem messzire, a g y a n ú t l a n m a g y a r előőrsökre bukkant.2 0

Ezen a n a p o n a 75. h o n v é d z á s z l ó a l j 5 százada2 1 l á t t a el az előőrsszolgálatot. Egy század, Gróf Teleki G y ö r g y f ő h a d -n a g y p a r a -n c s -n o k s á g a alatt, a T ú r j á k b a l p a r t j á -n , a híd, előtt,

•egy század pedig a Borgótiha és Borgóbeszterce közötti ma-gaslaton állott, mivel esetleg a Beszterce völgyén is jöhetett volna az ellenségnek a T i h a völgyéből ide á t k e l t része. H á r o m század és egy ágyússzakasz mint tartalék, Borgótihán pihent.

A zászlóaljnak és e g y ú t t a l az egész borgói k ü l ö n í t m é n y n e k p a r a n c s n o k a — D a m a s z k i n alezredes — 20-án b e r á n d u l t Besztercére, Dobayhoz.2 2 Ebből m i n d e n k i azt következtette, hogy közeli veszélyről szó se lehet, tehát fölösleges n a g y o n vigyázni. E n n e k t u d h a t ó be, hogy Gróf Teleki főhadnagy nem az ellenség közeledését, hanem váratlan támadását

je-lentette.23

Erre a riasztó hírre, a zászlóalj helyettes p a r a n c s n o k a , Fornszek Adolf százados24 tüstént elvesztette a f e j é t s el-feledte. hogy mit kellett volna tennie. Ugyanis, az előőrsök f e l a d a t a az akkori harci szabályzat szerint az volt, hogy egy v a g y k é t ó r a j á r á s n y i r a , vagyis átlag 4—8 kilométernyire a d e r é k h a d elé menve, az ellenség közeledését megállapítsák, e l ő v é d j é t a menetoszlopból való k i b o n t a k o z á s r a b í r j á k ; a z u t á n pedig, a nélkül, hogy komoly h a r c b a b o n y o l ó d t a k

volna, vissza kellett a d e r é k h a d h o z vonulniok.

Itt azonban, a meglepetés h a t á s a alatt, ennek é p p e n az ellenkezője történt. Fornszek százados l ó h a l á l á b a n b e k ü l d ö t t e B o r g ó p r u n d r a a 73. zászlóalj segédtisztjét, — T h o r o c z k a y h a d n a g v o t — azzal az útasítással, hogy azonnal hozzon segít-séget. A borgói k ü l ö n í t m é n y p a r a n c s n o k a . D a m a s z k i n al-ezredes. amidőn helyét elhagyta, helyettesét se jelölte ki.

Borgóprundon. mint m á r t u d j u k , a 83. és a 84. honvédzászló-al j állott. Az előbbinek p a r a n c s n o k a Gróf K á l n o k y ő r n a g y , az utóbbié Sárosy Ferenc ő r n a g y volt. D a m a s z k i n helyette-sítésével e g y i k ü k se lévén megbízva, nem a k a r t a k Fornszek segélykérésére h a j l a n i . Bizonyára nem mertek felelősséget

20 Tagebuch: i. h. Thoroczkay u g y a n azt á l l í t j a (I. m. 30. 31. 1.), h o g y a t á m a d á s h a j n a l i 4 ó r a k o r történt. Á m d e ő csak 1888ban, v a g y -is 39 évvel a most t á r g y a l t e s e m é n y e k u t á n , í r t a m e g a 73. z á s z l ó a l j történetét. E n n é l f o g v a i d ő m e g h a t á r o z á s d o l g á b a n , a h e l y s z í n é n s köz-vetlenül a h a r c u t á n írott h a d m ű v e l e t i n a p l ó b i z o n y á r a m e g b í z h a t ó b b .

21 Thoroczkay szerint (i. h.), a 73. z á s z l ó a l j n a k csak 4 s z á z a d a lett volna a Borgói-szorosban. A h i v a t a l o s á l l o m á n y k i m u t a t á s o k azon-b a n ötről t u d n a k .

22 B o r g ó t i h a — B o r g ó p r u n d : 4'5 k i l o m é t e r ; B o r g ó p r u n d — B e s z t e r c e : 2 3 kilométer.

23 Thoroczkay: i. h.

24 U. o.

vállalni a s z a b á l y b a ütköző eljárásért. Mindegyik a másikhoz k ü l d ö t t e Thoroczkayt. mondván, hogy a másik a r a n g b a n idősebbik őrnagy. t]rre T h o r o c z k a y — így í r j a legalább — h a d i t ö r v é n y s z é k elé való állítással fenvegette meg a két őr-nagyot, ami — h a c s a k u g y a n megtörtént — nem valami ked-vezően v i l á g í t j a meg az akkori fegyelmi viszonyokat. Erre K á l n o k y — állítólag — elnevette magát, átvette a két zászló-a l j p zászló-a r zászló-a n c s n o k s á g á t s megindult velük Borgótihzászló-a felé,25 ahelyett, hogy visszakergette volna Thoroczkayt. azzal a p a -ranccsal. hogy a 75. zászlóalj tüstént v o n u l j o n vissza. Hosz-szas készülődésre alig lehetett szükség, mert a távoli á g y ú s z ó kétségtelenül felriasztotta és f e g y v e r b e szólította a borgo-p r u n d i c s a borgo-p a t o k a t is.

A h a d t ö r t é n e t í r á s — R a m m i n g nyomán2 6 — „borgómaro-sényi ü t k ö z e t " címen t á r g y a l j a a j ú n i u s 21-én vívott harcot.

Azonban ez az elnevezés hibás, mert Borgómarosény közelé-ben nem volt semmiféle összecsapás. Az ütközet igazi szín-helye Borgótiha keleti vége, m a j d a falu lett, 4—5 kilométer-n y i r e Borgómarosékilométer-n>7tól.

Lássuk m á r most, h o g y a n zajlott le ez a l a n y h a küzde-lem. Előre kell bocsátanom, hogv a k ü l ö n f é l e leírások egy-mástól több részletben eltérően a d j á k elő a történteket. A Grotenh jelm-hadosztály h a d m ű v e l e t i n a p l ó j a , amelytől rész-letes felvilágosítást v á r h a t t u n k volna, mindössze n é h á n y sort szentel ennek az ütközetnek. Megpróbálom tehát röviden összefoglalni azt, amit a nem e g v ö n t e t ű e n valló k ú t f ő k össze-egveztetése a l a p j á n , valószínűnek m o n d h a t u n k .

A 73. honvédzászlóalj, a v á r a t l a n t á m a d á s hírére, a l u r -j á k h í d -j a előtt állott század t á m o g a t á s á r a sietett. Ügy lát-szik, hogy jobb s z á r n y á v a l a T i h a - p a t a k i g terjeszkedett, bal s z á r n y a pedig az országút északi oldalán húzódó magaslaton

állhatott. (Térkép a 29. oldalon.)

A közeledő osztrák előőrs élén némi lovasság, u t á n a az 51. gyalogezred I. zászlóalja h a l a d t . A z u t á n a b u k o v i n a i h a t á r ő r ö k két százada s a 24. gyalogezred egy százada követ-kezett, m a j d 5 d a r a b 6-fontos ágyú.2 7 Az 51. gyalogezred há-rom százada az országúttól jobbra, a két h a t á r ő r - s z á z a d tőle b a l r a t á m a d o t t . A félüteg szintén az országúttól északra, a magaslaton vonult fel. A 75. honvédzászlóalj eleinte ellenál-lott. de amidőn az 51/1. zászlóalj 5. százada a h a t á r ő r ö k támo-g a t á s á r a sietve, az u t ó b b i a k a t matámo-gával rántotta. Fornszek

25 I. m. 32. 1.

26 I. m. 503. 1.

27 Ismétlem, h o g y G r o t e n h j e l m 2 b u k o v i n a i h a t á r ő r - s z á z a d o t N a g y i l v á r a k ü l d ö t t . Ezek m é g nem jöhettek vissza. A 24. g y a l o g e z r e d e g v i k s z á z a d a pedig, ú t b i z t o s í t á s r a , T i h u c á n m a r a d t .

— jobb s z á r n y á t veszélyben látva, — elrendelte a vissza-vonulást a T ú r j á k j o b b p a r t j á r a ; a h i d a t részben felszedette s n é h á n y közeli h á z a t felgyújtatott.2 8

A h a r c színhelyére érkezett Springinsfeld alezredes — kelepcétől tartva — nem mert az osztrák c s a p a t o k k a l a f a -luba hatolni, h a n e m megállott; e g y ú t t a l a z o n b a n segítséget kért Grotenhjelmtől. A mozgás tehát megszűnt s egyelőre csak — meglehetősen h a t á s t a l a n — p u s k á z á s folyt.2 9

Ez volt a helyzet, amidőn K á l n o k y a két honvédzászló-a l j j honvédzászló-a l megérkezvén, honvédzászló-a h honvédzászló-a r c b honvédzászló-a honvédzászló-avhonvédzászló-atkozott. Hhonvédzászló-angsúlyoznom kell, hogy a honvédcsapatok most m á r erős számbeli f ö l é n y b e j u t o t t a k , mert körülbelül 2100 m a g y a r állott 900 o s z t r á k k a l szemben. Igaz ugyan, hogy ennek a két z á s z l ó a l j n a k egy közönséges előőrsi csatározásban nem volt semmi helye, de ha már, teljesen a szabályok ellenére, idehozták, v a l a m i t mégis csak tenni kellett volna velük. H a Kálnoky, l e g a l á b b az egyik zászlóaljjal á t k a r o l j a az osztrákokat, döntő sikert vívhat ki ellenük s v i s s z a d o b h a t j a őket a d e r é k h a d r a . Ő azonban beérte azzal, hogy visszanyomta az osztrákokat a T ú r j á k túlsó p a r t j á r a , a z u t á n pedig megállott, h i á b a v a l ó puskázással töltvén az időt az oroszok megérkeztéig. Ez csak-h a m a r meg is történt.

Maga G r o t e n h j e l m a l t á b o r n a g y jött segítségül,30 a tomski orosz vadászezred IV. zászlóalját és egy ágyússzakaszt hozva magával.3 1 Az orosz t á b o r n o k tüstént megtette azt, amit Kál-n o k y Kál-n a k kellett volKál-na cselekedKál-nie. A vadász-zászlóaljat a magaslatokon át a m a g y a r j o b b s z á r n y á t k a r o l á s á r a i n d í t o t t a ; e g y ú t t a l h a r c b a állította a vele jött k ö n n y ű ágyússzakaszt is.32

Most m á r m a g v a r részről megszűnt a számbeli fölény.3 3 Kál-n o k v észrevette az oroszok átkaroló m o z d u l a t á t s még mielőtt a n n a k h a t á s a megnyilvánult volna, elrendelte a visszavonu-lást Borgóprundra. H á t r á l á s közben érkezeit m e s D o b a y ,

28 Maencll: i. m. II. 413. 1.

Heydte: i. m. 60. 1.

29 „Es e n t s p a n n sich ein langwieriges T i r a i i l e u r - G e f e c h t . " (Sprin-gimfeid alezredes jelentése. — Bécsi Hadileoéltár: F e l d a c t e n des k. k.

A r m e e - C o r p s in S i e b e n b ü r g e n , 1849. Fase. X I I I . A. Nr. 19.)

30 Wieser alezredes leírása. (U. o. Fase. X I I I . B. N r . 37.)

31 Cséffaloay-Oreus: i. m. 83. 1.

32 Neidhardt: i. m. I. 30.

33 Nem felel meg a z o n b a n a v a l ó s á g n a k , h o g y G r o t e n h j e l m részé-ről 5000 e m b e r vett volna részt ebben az ü t k ö z e t b e n , m i n t azt Gracza á l l í t j a , (I. m. V. 1384. 1.), m e r t 2100 m a g y a r ellen u g y a n a k k o r a ellen-ség harcolt. Még kevésbbé felel meg az i g a z s á g n a k Thoroczkay á l l í t á s a

(I. m. 32.), a m e l y s z e r i n t : „ G r o t e n h j e l m r e n d r e összes g y a l o g s á g á t és c s a k n e m összes tüzérségét a c s a t á b a v o n t a " . G r o t e n h j e l m n e k a Borgóiszoroson át h a l a d ó 8 z á s z l ó a l j á b ó l csak 2 és f é l k e v e r e d e t t h a r c b a j ú -nius 21-én s 21 á g y ú j a közül csak 5 szólalt meg.

D a m a s z k i n n a l együtt. Már m i n d k e t t e n ú t b a n voltak Besz-tercéről, amikor a h a r c megkezdődött. M a g u k k a l hozták a 2.

tartalék-zászlóaljat Borgószuszényből,3 4 t o v á b b á a l l . huszár-ezred egyik századát és a b o r g ó p r u n d i tüzérség 2 á g y ú j á t is.

Most tehát, 2 á g y ú t leszámítva, ott volt Borgótihán az egész borgói k ü l ö n í t m é n y , a nélkül, hogy b á r k i n e k is komoly szán-d é k a lett volna ott h a r c r a k e l n i .

Visszavonulás közben a m a g y a r utóvéd még kétszer megvetette a lábát, de n a g y o b b küzdelemre többé nem került a sor. A t á m a d ó k Borgótihán á l l a p o d t a k meg, a m a g y a -rok pedig B o r g ó p r u n d r a h ú z ó d t a k vissza.

A h a r c mindössze h á r o m óra hosszáig tartott,3 5 azonban H ű b l tűzérszázados 1852-ben készült leírásában m á r 8 óra olvasható, n y i l v á n íráshiba következtében.3 6

Az ü t k ö z e t b e n résztvett osztrák csapatok vesztesége nem volt n a g y : 5 halott, 9 sebesült és 20 eltűnt, mindössze t e h á t 54 fő.37 Az oroszoknak nem volt vesztesége, a m a g y a r o k é pedig ismeretlen. Sok vér n á l u k se folyhatott.

Körülbelül ennyi az, amit erről a harcról elegendő való-színűséggel á l l í t h a t u n k . S a j n á l n u n k lehet, hogy az egyetlen maffvar író — T h o r o c z k a v Sándor —. aki a besztercevidéki h a d i e s e m é n y e k k e l b e h a t ó b b a n foglalkozott, bizonyára csak emlékezetből összeállított művében, merőben el nem fogad-h a t ó részleteket közöl erről a borgótifogad-hai ütközetről. Azt ál-l í t j a ugyanis, hogy a visszavonuál-lás közben fogál-laál-lt egyik állásban, a két századból álló utóvéd visszaverte a cs. kir. 24.

gyalogezred egy zászlóal ját, a z u t á n az azt felváltó orosz zászló-a l j zászló-a t is.38 f a l ó j á b a n a 24. gyalogezrednek c s u p á n egy szá-z a d a . vagyis egy hatodrésszá-ze, sszá-zerepelt eszá-zen a napon. Aszá-z oro-szok pedig itt is az osztrák csapatokat k ü l d ö t t é k előre, az ellenség üldözésére. M a j d ezt í r j a : „ H a d o s z t á l y u n k a t e napon

a háromszorosan t ú l n y o m ó erejű ellenség nem t u d t a Borgó-P r u n d i g visszanyomni. N a p l e m e n t e felé mintegy közös meg-egyezéssel (!)39 megszűnt a csata és c s a p a t a i n k a

Borgó-34 Thoroczkay szerint, ez a z á s z l ó a l j l á n d z s á s volt (I. h.) Igaz, h o g y m á j u s 22-én még nem volt p u s k á j a (Csányi-leoéltár: 2735. sz.), de ha így is m a r a d t , a m i nem v a l ó s z í n ű , a k k o r miért vitte a h a r c v o n a l b a D o b a y ? P a r a n c s n o k á n a k nevét, Lesák helyett, tévesen L e s t y á n n a k í r j a T h o r o c z k a y .

35 Tagebuch. (Bécsi Iladileoéltár: F e l d a c t e n des k. k. A r m e e - C o r p s in S i e b e n b ü r g e n , 1849. Fase. X I I I . A. Nr. 18.)

36 U. o. Fase. X I I I . B. N r . 73. c. — Ramming (i. m. 504, 1.) bizon y á r a Hiibl bizon y o m á bizon azt á l l í t j a , h o g y a h a r c késő estig t a r t o t t . U g y a bizon ezt í r j a Gelich (i. m. III. 590. 1.) t o v á b b á Breit is ( M a g y a r o r s z á g f ü g g e t -lenségi h a r c á n a k k a t o n a i t ö r t é n e t e : III. 147. 1.)

37 Bécsi Hadileoéltár: i. h. Nr. 19.

38 I. m. 32. 1.

28 U. o. 35. 1.

2. A borgótikai és a borgóprundi ütközet színhelye. (1 : 75,000).

Pruncl előtti v é d s á n c b a v o n u l t a k . " Mint az előbb elmon-d o t t a k b ó l k i t ű n i k , ezeknek a soroknak is téves minelmon-den állí-tása.

Hadtörténet íróink v a g v nem ismerték, v a g y pedig — kellően értékelve — nem h a s z n á l t á k fel Thoroczkay idézett a d a t a i t s így nem f o k o z t á k még jobban a besztercevidéki hadiesemények történetében a m ú g y is észlelhető zűrzavart.

A most vázoltnál sokkal f o n t o s a b b volit. a j ú n i u s 22-én vívott b o r g ó p r u n d i ütközet. Igen csekély ellenállás után, ezen a harcon d ű l t el a Borgói-szoros sorsa; érthető tehát, hogy mind az okleveles, mind az elbeszélő k ú t f ő k , bővebben fog-lalkoznak vele.

G r o t e n h j e l m még 21-én estefelé szemügyre vette a ma-g y a r o k állásait s méma-g a z n a p k i a d t a az intézkedést a másnapi i á m a d á s r a . Június 22-ének h a j n a l á n mégegyszei meggyőző-dött a helyzetről.4 0 D o b a y erejét 2500—3000 gyalogosra, 80 lovasra és 6 á g y ú r a becsülte.41

Az említett intézkedés értelmében, a t á m a d á s r a kijelölt csapatok két h a r c r e n d r e és a t a r t a l é k r a oszlottak. Az első h a r c r e n d , Springinsfeld cs. kir. alezredes parancsnoksága alatt, az 51/1. zászlóaljból, 2 bukovinai határőr-századból, a tomski és a kolivani orosz vadászezred IV. zászlóaljából, t o v á b b á 8 orosz á g y ú b ó l ; a második h a r c r e n d pedig a koli-vani vadászezred II és III. zászlóaljából alakult. A tartalékot a kolivani vadászezred I. zászlóalja, egy cs. kir. k ö n n y ű -lovas szakasz, a cs. kir. 6-fontos félüteg, v a l a m i n t a kozákok alkották. A II. h a r c r e n d e t és a tartalékot, Samarin orosz ez-redes vezette.

Az első h a r c r e n d b e n az 51/1. zászlóalj az országúttól jobbra, a két b u k o v i n a i h a t á r ő r s z á z a d balra fejlődik. A koli-vani vadászezred IV. zászlóalja a j o b b szárnyon, a magasla-ton nvomul előre: a tomski vadászezred IV. zászlóalja pedig a Borgóbeszterce feletti magaslatról t á m a d . A tüzérség egyik fele a balszárnyon, a másik — a szükséghez képest — v a g y a középen, v a g y a j o b b szárnyon helyezkedik el.42

40 Bécsi Hadileoéltár: F e l d a c t e n des k. k. A r m e e - C o r p s in Sieben-b ü r g e n , 1849. Fase. X I I I . A. Nr. 18.)

4 1 U. o. N r . 17. — Heydte (i. m. 60. 1.) 6000 gyalogosról, 300 lovas-ról és 24 á g y ú r ó l beszél, a m i n y i l v á n v a l ó a n n a g y o n erős túlzás. Az orosz Oreus m á r csak 2—3000 e m b e r r ő l és 24 á g y ú r ó l t u d . (Cséffaloay-Oreus: i. m. 83. 1.)

42 C s a k s a j t ó h i b á n a k t u d h a t ó be, h o g y Gelich (i. m. III. 591. 1.) 8 orosz ágyú helyett, u g y a n a n n y i ütegről szól. Szintén s a j t ó h i b a lehet, h o g y Breit (i. m. III. 149. 1.) D o b a y b o r g ó p r u n d i á g y ú i n a k s z á m á t 6 h e l y e t t 3-ra teszi.

Mihelyt a két tüzérség állást foglalt, a j o b b s z á r n y r ó l megindul a t á m a d á s , a m e l y n e k során m i n d k é t s z á r n y n a k át kell az ellenséget karolnia. A közép egy kissé visszamarad, anélkül azonban, hogy a s z á r n y a k t ó l teljesen elszakadna. A d ö n t ő roham az egész vonalon egyszerre kezdődik. Borgó-p r u n d elfoglalása után, csak az ellenség legközelebbi állá-sáig tart az üldözés. A c s a p a t o k n a k reggeli 5 órakor m á r ké-szen kell a t á m a d á s r a állaniok.4 3

Mint az utolsó m o n d a t b ó l k i t ű n i k . G r o t e n h j e l m nem szá-mított arra, ami valóban bekövetkezett, hogy tudniillik D o b a y . Borgóprund elvesztése u t á n . m i n d e n további ellen-állás nélkül vonuljon ki a Borgói-szorosból.

D o b a y n a k j ú n i u s 22-ére szóló intézkedéseiről mitse tu-d u n k . F o g a l m u n k sincs róla, hogy miként helyezte el a ren-delkezésére állott három honvéd- és egy t a r t a l é k z á s z l ó a l j a t . Valószínűnek látszik ugyanis, hogy Besztercéről nem rendelt magához segítséget, mert a 11. f e j e z e t b e n t á r g y a l t s z á n d é k a szerint, mindkét szorost egyszerre érő t á m a d á s esetén, a besz-tercei tartalék egyik csoportot se segíti meg. E n n é l f o g v a csak a m á r Borgótihán is harcolt c s a p a t o k k a l rendelkezett.

Se a borgótihai. se a b o r g o p r u n d i ütközetről nem sike-rült se egykorú, se későbbi keletű vázlatot találnom, ennél-fogva a most röviden e l m o n d a n d ó eseményeket se tudom térképen rögzíteni. E g y á l t a l á n ismeretlen, hogy meddig n y últ 1849-ben a mostaninál b i z o n y á r a jóval kisebb f a l u s, hogy hol volt akkor az e r d ő h a t á r ? Taktikai szempontból mind-kettő fontos tényező lévén, pontosabb ismeretük h i á n y á b a n merőben ingatag t a l a j r a lépnék, h a a csapatok felállítását vázlaton kísérelném meg ábrázolni.

A hadtörténetíró v a j m i g y a k r a n m e g b u k i k a r e n d k í v ü l fontos, de n á l u n k most se eléggé méltányolt f ö l d r a j z i a l a p elégtelen voltán. Még egy ilyen, időben hozzánk közeleső üt-közetet se t u d u n k m e g b í z h a t ó a n rekonstruálni, ha nincsenek egykorú pontos térképeink, h e l y s z í n r a j z a i n k , v a g y legalább szabatos leírásaink.

A t á m a d á s — G r o t e n h j e l m s z á n d é k a ellenére — csak délelőtt 10 óra t á j b a n kezdődhetett, mert a s z á r n y a k r a i r á n y í -tott orosz tüzérség igen nehezen, csak az útászok derekas segítségével k a p a s z k o d h a t o t t f'el a völgyet kísérő meredek lejtőkön. Ellenállásra azonban nem talált, mert D o b a y se az

43 Bécsi Hadileoéltár: F e l d a e t e n des k. k. A r m e e - C o r p s in Sie-b e n Sie-b ü r g e n , 1849. Fase. X I I I . A. Nr. 19. f.

északi, se a déli oldalon nem z a v a r t a meg az orosz c s a p a t o k mozgását.

Maendl állítása szerint,44 m a g y a r részről 1000 ember szál-lotta meg a lövészárkot, a k ü l ö n í t m é n y többi — mintegy 2000 f ő n y i — része pedig egy hátrábbeső. most m á r ki nem jelöl-hető állásban volt.

A lövészárkot s a mögötte levő ütegsáncot olrlalozó, körülbelül % óráig t a r t o t t hatásos á g y ú z á s után, G r o t e n -h j e l m elérkezettnek l á t t a az időt a döntő t á m a d á s megindítá-sára. Mialatt a késlekedő orosz zászlóaljak az átkaroláshoz fogtak, az 51/1. zászlóalj, Licudi százados vezetése alatt, meg-r o h a n t a a lövészámeg-rkot. Fmeg-rischhemeg-rz Ailmos f ő h a d n a g y a 4.

század élén, elsőként tört be az állásba.4 5 amelyet védői, alig számottevő ellenállás után, gyorsan kiürítettek. C s a k egy kis csapat (mindössze 54 fő) védte magát, de részben elesett v a g y megsebesült, részben pedig fogságba jutott.4"

Maendl azt is í r j a , hogy ez a r o h a m a m a g y a r á g y ú k he-ves kartácstiizében történt.4 7 Alig hihető, mert h a a s i k e r olyan gyors volt, mint azt az 51. gyalogezred érdemes törté-n e t í r ó j a állítja, a m a g y a r á g y ú k a t aligha lehetett voltörté-na kellő időre k i v o n t a t n i az ütegsáncból, felkapcsolni és kivinni a harcvonalból.4 8 Már pedig t u d j u k , hogy a m a g y a r k ü l ö n í t -m é n y v a l a -m e n n y i á g y ú j a -meg-menekült.

A n n a k bizonyságául, hogy a b o r g ó p r u n d i ütközet é p p e n nem bonyolódott történetébe is, milyen e g y m á s n a k ellen-mondó a d a t o k csúszhattak be, megint csak Thoroczkay több-ször idézett m ű v é r e hivatkozom.

Ő u g y a n i s a b o r g ó p r u n d i ütközet n a p j á u l — m i n d e n ok-leveles és leíró k ú t f ő v e l -ellentétben — j ú n i u s 21-ét á l l a p í t j a meg, a h a r c kezdetét pedig, a k á r c s a k a borgótihai ütközetét, h a j n a l i 4 ó r á r a teszi. Szerinte D o b a y nem csak az osztrák*

hanem az orosz zászlóalj t á m a d á s á t is visszaverte.40 Ez m á r csak azért se lehetséges, mert az oroszok egyáltalán nem men-tek rohamra, mint az az ő leírásaikból is kiviláglik.5 0 Nem is mehöttek, mert átkaroló mozdulataik megkéstek. Még mielőtt h a t á s u k lehetett volna. D o b a y elrendelte az általános

vissza-44 I. m. II. 414. 1.

45 Wieser alezredes leírása. (Bécsi h a d i l e v é l t á r : F e l d a c t e n d e s k . k. A r m e e - C o r p s in S i e b e n b ü r g e n , 1849. Fase. XIII. B. Nr. 37.)

Maendl i. m. 415. 1.

46 Bécsi Hadileoéltár: i. h. Fase. X I I I . B. N r . 37.

4 7 I. h .

4 8 Az a k k o r i 6-fontos k a r t á c s o t l e g f e l j e b b 500 l é p é s n y i r e lehetett lőni, de h a sörétes szelencét is tettek eléje, a k k o r csak 250—300 lépés-nyire.

4 9 I. m. 35. 1.

50 Cséffaloay-Oreus: i. m. 85. 1.

Neidhardt: i. m. 30.

vonulást. T h o r o c z k a v végül kisüti, hogy G r o t e n h j e l m n e m is verte meg a m a g y a r o k a t a Borgói-szorosban.5 1

Nem f e j e z h e t e m be a j ú n i u s 21—22i borgói h a r c o k l e í r á -sát anélkül, hogv ne idézzem, miként n y i l a t k o z o t t r ó l u k az erdélyi h a d s e r e g hivatalos szócsöve, a ,,Honvéd", j ú n i u s 25-án.52 íme, ezt í r j a :

..Mult csütörtökön5 3 p a r l a m e n t a i r t k ü l d ö t t az ellenség borgói h a t á r ő r s é g ü n k h ö z , hogv a d j a meg m a g á t . A m i e i n k k i j e l e n t e t t é k , hogy utolsó emberig védik a szorost. Az oro-szok t á m a d á s t intéztek. A m i e i n k h á r o m s z o r v e r t é k vissza szuronyszegezve, egv p á r á g y ú jókat is démont irozták. E k -kor, hogy be n e keríthessenek. (így!) s á n c o k b a v o n u l t a k a mieink és t a r t o t t á k m a g u k a t m i n d addig, míg m u n i t i ó j o k el-fogyott. T e g n a p d é l u t á n v o n u l t a k vissza. A bethleni h e g y e n vettek p o s i t i ó t . . . Borgónál a mi veszteségünk 14 e m b e r s egy á g y ú k e r é k k ü l l ő j e . Az ellenségé 380 elesett, 50 fogoly és 3 á g y ú j a leszerelve. A mieink m i n d e n élelmi szert, m i n t e g y 3000 v é k a g a b o n á t elhoztak m a g o k k a l . "

Ebből tehát t ö b b e k k ö z ö t t az t ű n i k ki, h o g y a győztes t á m a d ó vesztesége h a r m i n e s z o r t a n a g y o b b volt a m e g v e r t védőénél. A fogolvejtés meg é p p e n lehetetlen; ilyet még a m i n d e n t szépítő T h o r o c z k a y se állít. Szinte k o m i k u s a n h a t , hogy D o b a v — az aprólékos pontosság l á t s z a t á t a k a r v á n kel-teni — egy k e r é k k ü l l ő t is beleszámít a veszteségbe. A z o n b a n m e g j e g y z e m , hogy D o b a y n a k egy m á s i k jelentése, a borgói k ü l ö n í t m é n y egész veszteségét 5—6 f ő r e teszi.54 H o g y m e n n y i volt valóban, azt senki se t u d j a pontosan. Az ellenállás cse-kély A7oltából következtetve, n a g y nem lehetett.5 5

A Borgóiszoros védelmére visszapillantva, nem z á r k ó z -h a t u n k el attól a gondolattól, -hogy a -h o n v é d e k ellenállása nem csak hogv el nem érte, de még csak meg se közelítette azt a fokot, amelyet jólvezetett és szigoriían f e g y e l m e z e t t

3 1 I. h.

52 1 849. 152. sz.

53 Ez j ú n i u s 15. v a g y 22. lenne

54 Bécsi Hadileoéltár: F e l d a c t e n der ung. siebenb. Armee, 1849.

F a s e . VI. N r . 21.

55 Thoroczkay (i. h.) 55 h a l o t t r ó l és 70 sebesültről beszél, a 21-i vesz-teséggel e g y ü t t . Ez t e h á t az egész borgói k ü l ö n í t m é n y n e k 4 s z á z a l é k a lenne. Az orosz Oreus csak 24 m a g y a r h a l o t t r ó l és Í00 f o g o l y r ó l t u d (i. h.). U g y a n e n n y i t m o n d Neidhardt is (I. m. 31. 1. 1.) Az u t ó b b i szerint orosz részről elesett Rogalev v e z é r k a r i százados és 5 k ö z e m b e r . Megsebe-sült 19 ember. O r e u s a z o n b a n , a századoson k í v ü l c s u p á n két h a l o t t a t és u g y a n a n n y i sebesültet vall be. Az o s z t r á k o k vesztesége 9 h a l o t t és 20 sebesült volt, v a g y i s még a n n y i se m i n t 21-én.

Hadtörténelmi K ö z l e m é n y e k XXXVIII. 3

c s a p a t t ó l joggal el lehet várni.5 6 O k a i az eddig elmondottak-ból — úgy hiszem — eléggé kiviláglottak s így ismételgeté-s ü k feleismételgeté-slegeismételgeté-s ismételgeté-szóismételgeté-szaporítáismételgeté-s lenne. C ismételgeté-s u p á n a j ú n i u ismételgeté-s 22-i harc-hoz v a n még n é h á n y szavam.

D o b a y — mint hallottuk — B o r g ó p r u n d r a a l a p í t o t t a a szorosban k i f e j t e n d ő f ő ellenállást, ahol. meggyőződése sze-rint, háromszorta erősebb t á m a d ó v a l is sikeresen szembe-szállhat. Ámde a szívós ellenállásnak egyetlen feltétele se volt meg. Ugyanis, B o r g ó p r u n d körül az átkarolás, v a g y meg-kerülés elé nem gördítenek többé számottevő a k a d á l y t a hegyek. A gyalogság, b á r m e l y i r á n y b a n , k ö n n y e n járhat-kel-het r a j t u k : c s u p á n a tüzérségnek kell n a g y o b b nehézséggel küzdenie.

A v é d ő m ű v e k , a m e l y e k b e n D o b a y a n n y i r a bízott, na-gyon kezdetlegesek voltak s c é l j u k n a k egyáltalán nem felel-tek meg, mert a Beszterce ott betorkoló völgyét nem pásztáz-t á k s így a R u n c u - m a r e n ápásztáz-t v é g r e h a j pásztáz-t h a pásztáz-t ó megkerüléspásztáz-t se a k a d á l y o z h a t t á k .

De hibás volt az ütközet vezetése is. D o b a v tétlenül nézte, mint csoportosítja t á m a d ó csapatait az ellenség s — még csak meg se kísérelve, hogy felvonulása közben meg-z a v a r j a — tismeg-ztán passmeg-zív védekemeg-zésre smeg-zorítkomeg-zott. Igameg-z.

hogy a m a g y a r k ü l ö n í t m é n y jóval gyöngébb volt az ellen-ségnél, de viszont az is kétségtelen, hogy a korlátolt helyi

viszonyok következtében. G r o t e n h j e l m se t u d t a számbeli fölényét, főként pedig erős tüzérségét, rögtön érvényesíteni. Valamit tehát lehetett, sőt kellett volna is tennie D o b a y -n a k . mert a p u s z t á -n passzív védelem a feladat legrosszabb megoldása volt. T a l á n mondanom se kell, hogy a Besztercén céltalanul heverő 2500 f ő n y i t a r t a l é k n a k m á r akkor

viszonyok következtében. G r o t e n h j e l m se t u d t a számbeli fölényét, főként pedig erős tüzérségét, rögtön érvényesíteni. Valamit tehát lehetett, sőt kellett volna is tennie D o b a y -n a k . mert a p u s z t á -n passzív védelem a feladat legrosszabb megoldása volt. T a l á n mondanom se kell, hogy a Besztercén céltalanul heverő 2500 f ő n y i t a r t a l é k n a k m á r akkor