• Nem Talált Eredményt

A besztercei hadosztály Bem vezetése alatt

Lássuk mármost, mit tet't G r o t e n h j e l m . a b o r g ó p r u n d i ütközet u t á n ? Első dolga az volt. hogy Báró Ilolst századost 40 kozákkal és a cs. kir. 3. k ö n n y ű l o v a s e z r e d egv szakaszá-val. Kisilva felé, Pavlov t á b o r n o k felkeresésére küldötte.

Június 23-án (osztrák) előőrseit f á d o n állította fel. a d e r é k h a d pedis' Borjróruszon szállott táborba, a h o n n a n mind a délfelé O l á h b u d a k i r á n y á b a , mind az északfelé Kisilvára vivő ú t a t szemmeltarthatta.

Pavlov k ü l ö n í t m é n v é n e k előőrsei F ö l d r á t szállották meg, d e r é k h a d a pedig Kisilvára ment vissza, kivéve a 51/11.

zászlóaljat és 2 á g y ú t , amelyek Ó r a d n á n helvezkedtek el, hoary a Máramarosból netalán á t j ö n n i a k a r ó h o n v é d c s a p a t o k -nak ú t j á t á l l j á k . Kisilvától—Borgóruszig kozák jelentőlova-sok láncolatát állították fel. hogv ilyen úton — ha szüksé-gessé válik — Pavlov k ü l ö n í t m é n y é t gyorsan Borgóruszra szólíthassák.8 8

Y.

A besztercei hadosztály Bem vezetése alatt.

Bem j ú n i u s 25-én indult el Désről. erősen leolvadt, d e legalább v a l a m e n n y i r e rendbeszedett h a d á v a l . Merész t e r v e volt: a 6000 főre1 csökkent hadosztállyal Beszterce felé

nyo-88 Bécsi Hadilevéltár: T a g e b u c h des T r u p p e n c o r p s G r o t e n h j e l m . (I h.)

Heydte: i. m. 62. 1.

Maendl: i. m. II. 418. 1.

1 A besztercei h a d o s z t á l y erejét, ezekre a n a p o k r a v o n a t k o z t a t v a is kiilönbözőképen á l l a p í t j á k meg h a d t ö r t é n e t í r ó i n k . Thoroczkay (i.

m-mulva, m e g t á m a d j a G r o t e n h j e l m e t s reményli, hogy ki is kergeti az országból. Legalább is ezt jelenti Kossuthnak jú-nius 25-én Somkerékről,2 ahova a z n a p érkezett; m a j d u g y a n -azt í r j a Besztercéről is,3 amelyet 26án k a r d c s a p á s és p u s k a -lövés nélkül szállott meg.

V á j j o n meggyőződésből, a v a g y csak a k o r m á n y z ó meg-n y u g t a t á s á r a írta mimeg-ndezt a mimeg-ndemeg-nkor optimista Bem? Az u t ó b b i feltevés látszik valószínűbbnek, mert Bemnek látnia kellett, hogy a besztercevidéki harctéren h i á n y z a n a k a

ma-g y a r ma-győzelem feltételei. H a az előbbi feltevést f o ma-g a d n ó k el, a k k o r abból az következnék, hogy Bem, a tavaszi h a d j á r a t d i a d a l a i n a k h a t á s a alatt, nem ismerte fel az ú j a b b orosz tá-m a d á s veszedeltá-mes voltát s t a l á n azt is elfelejtette, hogy a j a n u á r i u s 31én Brassóba, f e b r u á r i u s 3án pedig N a g y -szebenbe bevonult egy-egy orosz k ü l ö n í t m é n y , k ü l ö n - k ü l ö n g y ö n g é b b volt a vele szembeállítható m a g y a r haderőnél, te-h á t k ö n n y e b b e n el lete-hetett velük bánni, mint most. a beszter-ceinél kétszerte erősebb Grotenh jelm-hadosztállyal.

Ismételem, hogy D o b a y is csak még érintetlen, s kellő időben egyesült h a d o s z t á l y á v a l vívhatott volna ki valame-lyes sikert, akkor, a m i d ő n G r o t e n h j e l m hadosztálya két, egymástól távoleső csoportban közeledett s amikor a kedvezőtlen térszín miatt, se n a g y s z á m ú lovasságát, se a m a g y a -rokénál csaknem háromszorta erősebb tüzérségét nem érvé-nyesíthette volna kellően.

Azonban időközben nagyot romlott a helyzet. Groíen-h j e l m Groíen-h a d o s z t á l y a most is ketté volt u g y a n osztva, de úgy, hogy Pavlov kisilvai d e r é k h a d a 4 óra alatt a Borgórusz tá-ján állott főcsoporthoz csatlakozhatott.4 Az oroszok, de fő-ként az osztrákok hírszerző szolgálata — a magyarokéval ellenkezően — kifogástalanul működött. Kémeik m i n d e n ü t t

36. 1.) csak 5000 főről t u d . Ueydte (i. m. 62. 1.) 12,000 e m b e r t mond, ú g y s z i n t é n Maendl is (i. m. II. 418. 1.); de az u t ó b b i m a g a is kételkedni l á t s z i k benne, m e r t m e g j e g y z i , h o g y Czetz n y o m á n beszél. Bem t u d -h a t t a l e g j o b b a n , -h o g y -h á n y e m b e r e van. Oreus értesülése szerint se volt B e m n e k 6000 e m b e r n é l t ö b b j e . (Cséffalvay-Oreus: i. in. 86. 1.) Breit i. m. III. 148.) azt á l l í t j a , h o g y Bem Désen „ h a m a r j á b a n m i n d e n rendel-kezésre álló c s a p a t o t összevont" s 7000 e m b e r r e l i n d u l t el Beszterce felé.

V a l ó j á b a n Désen csak egy f é l s z á z a d v a d á s z t (80 e m b e r t ) vehetett m a g á -hoz. A h h o z pedig, h o g y t á v o l a b b r ó l g y ű j t s ö n segítséget, i d e j e se volt.

2 „Morgen r ü c k e ich gegen Bisztritz u n d h o f f e nicht n u r Bisztritz e i n z u n e h m e n , s o n d e r n a u c h den F e i n d gänzlich von den G r ä n z e n

hin-a u s z u j hin-a g e n . " (Bécsi Hhin-adileoéltár: F e l d hin-a c t e n der ung. siebenb. Ins. Ar-mee, 1849. Fase. VI. N r . 26.)

3 „Sollte er ( G r o t e n h j e l m ) s i c h . . . stellen, so h o f f e ich ihn mit m e i n e n 6000 M a n n zu schlagen u n d a u s dem L a n d e zu j a g e n . " (U. o.

N r . 29.)

4 Borgórusz—Kisilva: 15 kilométer.

ott l a p p a n g o t t a k s i d e j e k o r á n hírt a d h a t t a k az ellenség min-den mozdulatáról.

Ennélfogva nem lehetett a r r a számítani, hogy Bem v á r a t -lanul r a j t a ü t h e s s e n Grotenh jelmen és elbánhasson vele, mielőtt Pavlov közbeléphetne. D e még nélküle is erős ellen-fél volt a 8500 főre szaporodott borgóruszi csoport. Groten-hjelm ugyanis m á r magához vette a h a d m ű v e l e t e k kezdetén D o r n a - V a t r á n hagyott 7 dzsidásszázadot s ezzel e g y ü t t 9 lovasszázadot állíthatott Bem részben ú j o n c és h i á n y o s fegy-verzetű 2J/4 h u s z á r s z á z a d a elé. Ismerve a lovasságnak a k k o r i fontos, sőt g y a k r a n sorsdöntő szerepét a harcban,5 ez az a r á n y t a l a n s á g igen n a g y súllyal esett a mérőserpenyőbe. D e n a g y előnyben voltak az oroszok tüzérség dolgában is, mert csak maga a borgóruszi csoport 27 d a r a b 6-fontos á g y ú t szó-laltathatott meg a besztercei h a d o s z t á l y 12 d a r a b , részben 3-fontos, tehát jóval kisebb h a t á s ú á g y ú j a ellen.6

Bem elővédje j ú n i u s 26án, K i r á l y n é m e t i közelében, b u k -k a n t G r o t e n h j e l m egyi-k hírszerző -k ü l ö n í t m é n y é r e , a m e l y harc nélkül húzódott előle vissza, Beszterce i r á n y á b a n .7 A m a g y a r hadosztály még a z n a p megszállotta ezt a várost, anélkül, hogy az ellenséggel találkozott volna. Bem a k k o r már bizonyos volt benne, hogy 27-én h a r c r a kerül a dolog s azt is jól t u d t a , hogy G r o t e n h j e l m — ha m i n d e n erejét összeszedi — 12.000 embert állíthat az ő 6000 h o n v é d j e elé.8

Az orosz a l t á b o r n a g y m á r 25-én este h í r t k a p o t t Bem közeledéséről. Ennélfogva Pavlov k ü l ö n í t m é n y é n e k Kisilván állott d e r é k h a d á t rögtön magához rendelte, a földrai előőrsö-ket s az Ó r a d n á n megszállott csapatokat pedig Kisilván egye-sítette.9 Említettem, hogy félt Kazinczy h a d o s z t á l y á n a k Máramaros felöl történhető b e a v a t k o z á s á t ó l : érthető tehát, hogy nem merte teljesen őrizetlenül hagyni a Radnai-szorost.

De ezen k í v ü l — nem lehet tudni, minő alapon — Szász-régen felől készülő m a g y a r t á m a d á s r a is számított Groten-hjelm.1 0

5 Legyen elég a j ú l i u s 51-i segesvári és az a u g u s z t u s 6-i n a g y csűri ü t k ö z e t r e h i v a t k o z n o m . M i n d k e t t ő n e k sorsát a lovasság d ö n t ö t t e el.

6 A h a d t ö r t é n e t í r ó k n a g y r é s z e — így Ramming, Neidhardt, Gelich, Breit (i. h.) — 14 á g y ú r ó l , Maendl (i. h.) 24-ről, Heydte i. h.) meg é p p e n 30-ról t u d . Bem j ú n i u s 23-án egy lovasüteget k é r t Kossuthtól, de ezt 25-ére, természetesen, n e m k a p h a t t a még meg. Désen p e d i g nem volt tüzérség, amit m a g á h o z vehetett volna. (Bécsi Hadileoéltár: i. h. Nr. 20.)

7 Bem Kossuthnak: Beszterce 1849 j ú n . 26. (Bécsi Hadilevéltár:

F e l d a e t e n der ung. siebenb. Ins. Armee. 1849. Fase. VI. N r . 29.)

8 U. o.

9 U. o. F e l d a e t e n des k. k. A r m e e - C o r p s in S i e b e n b ü r g e n , 1849.

Fase. XIII. A. Nr. 18.

1 0 U. o.

a) A Borgórusz és Jaád közötti ütközet, 1849 június 2?-én.

B á r h a ennek a h a r c n a k is számos — részint okleveles, részint elbeszélő — f o r r á s a van,1 1 se teljesen megbízható pon-tos leírást, se vázlatot, nem t a l á l t a m róla sehol. Ennélfogva az u t ó b b i helvett c s u p á n a részletes katonai térképre hivat-kozhatom. (IV. melléklet.)

A m a g y a r , orosz és osztrák kézből származó leírások kö-zött j ó k o r a eltérések m u t a t k o z n a k , sőt a k a d határozott ellen-mondás is. Általában az ellenség jelentései valószínűbben h a n g z a n a k Bem tudósításainál, mivel ezek főként a felzakla-tott lakosság m e g n y u g t a t á s á r a voltak szánva.12 Sőt Bemnek Kossuthhoz intézett levelei se t á r j á k fel a maga rideg való-s á g á b a n a helyzetet.1 3

*

* *

Az ütközet színhelye a Beszterce völgyének Borgórusz és j a á d közé eső része volt, a két f a l u t összekötő m ű ú t mindkét oldalán. Borgórusztól délre és délkeletre erdős dombok van-n a k ; legmagasabb részük 120 méterrel emelkedik a f a l u fölé.

Alsóbb lejtőikről a mű útnak Borgórusz közelébe eső részét pásztázni lehetett.14 A m ű ú t és a Jaádról Kisilvára menő országút közé, egy az ü t k ö z e t b e n némi szerephez j u t o t t ala-csony terrasz ékelődik. A völgy talpát, a Besztercén kívül, t ö b b vízér b a r á z d á l j a . A látást Borgórusz és J a á d között semmi se zavarta.

*

* *

Bem csapatai június 27-én délelőtt 11 óra t á j b a n bonta-koztak ki J a á d r ó l s rögtön t á m a d á s b a fogtak. G r o t e n h j e l m

1 1 A m á r sokszor idézett elbeszélő k ú t f ő k ö n s G r o t e n h j e l m h a d -m ű v e l e t i n a p l ó j á n k í v ü l : Springinsfeld alezredes jelentése (U. o. Nr. 19.

dd.), Wieser alezredes leírása (U. o. Fase. X I I I . B. Nr. 37.), Hübl tűzér-s z á z a d o tűzér-s leírátűzér-sa (U. o. 73. c.), Teuttűzér-sch ő r n a g y jelentétűzér-se (U. o. Fatűzér-se. XIII.

A. N r . 17.)

12 ,Honvéd": 157. 158. 159. sz. ( j ú n . 29.—fúl. 2.) Ezeket a t u d ó s í t á -s o k a t n a g v o b b á r a Kurz Antal, B e m n e k a nagy-szebeni utcai h a r c b a n , a u g u s z t u s 6-án, elesett t i t k á r a f o g a l m a z t a . Ú j s á g í r ó létére, a t ö r t é n e l m i t á r g y i l a g o s s á g nem volt erős oldala s így g y a k r a n t ú l m e n t az ilyen

„ H ö f e r - j e l e n t é s e k " m e g e n g e d h e t ő h a t á r á n . Mint okleveles f o r r á s t meg-e m l í t meg-e m még B meg-e m n meg-e k j ú n i u s 30-án Ihász D á n i meg-e l almeg-ezrmeg-edmeg-eshmeg-ez intézmeg-ett levelét. (Nemz. Múzeum levéltára: T ö r z s a n y a g . 1849. j ú n i u s i iratok.)

1 3 J ú n i u s 29., július 3. és 6. (Bécsi Hadilevéltár: F e l d a c h t e n der ung.

siebenb. Armee, 1849. F a s e . VI. Nr. 32., Fase. VII. Nr. 3. és 7.)

14 T á j é k o z á s u l megemlítem, h o g y az a k k o r i 6-fontos á g y ú legna-g y o b b lövőtávolsálegna-ga (tömörlegna-golyóval) 1400 lépés, a 3-fontosé pedilegna-g 1200 lépés volt.

hadosztálya m á r teljesen felkészülve v á r t a őket Borgórusz előtt, ebben a csoportosításban:

J o b b s z á r n y : a b u k o v i n a i h a t á r ő r ö k 4 százada, a fen-n e b b említett terraszofen-n; t o v á b b á az orosz dzsidásezred a v ö l g y t a l p á n .

B a l s z á r n y : A cs. kir. 51/1. zászlóalj, a tomski orosz vadászezred két zászlóalja és a cs. kir. 6-fontos féliiteg, a Borgórusz és Kisbeszterce közötti magaslaton.

Közép: 6 orosz vadász-zászlóalj és az egész orosz tüzér-ség (24 ágyú), közvetlenül a f a l u előtt, az országút m i n d k é t

oldalán.

í g y í r j a Maendl1 5 t o v á b b á Heyclte is.16 A z o n b a n Ram-ming úgy t u d j a , hogy a b u k o v i n a i h a t á r ő r ö k fele a bal-s z á r n y r a jutott.1 7 N e i d h a r d t az orosz tüzérséget is erre a s z á r n y r a állítja.1 8 O r e u s összetéveszti a s z á r n y a k a t s azt m o n d j a , hogy az oroszok j o b b s z á r n y á n emelkedő magas-lat a Beszterce egész völgyén uralkodott.1 9

Mint ebből is k i t ű n i k , itt is v a n é p p e n elég eltérés az egyes k ú t f ő k között, ami m a g á b a n v é v e még nem volna nagv b a j , ha a k a d n a legalább egy hiteles és e g y k o r ú feljegyzés, amelynek a l a p j á n a félreértéseket és ellenmondásokat ki lehetne küszöbölni. D e az a b ö k k e n ő , hogy az egykorú s bi-z o n y á r a sbi-zavahihető h a d m ű v e l e t i napló, abi-z orosbi-z és abi-z osbi-zt- oszt-r á k csapatok felállítását egyáltalán nem oszt-részletezi,20 sőt nem szól róla Springinsfeld alezredes valamivel b ő v e b b jelen-tése se.21 Én. az ütközet lefolyása a l a p j á n , Maendl f e n n e b b közölt a d a t a i t látom legvalószínűbbeknek.

A m a g y a r hadosztály t á m a d á s r a való csoportosítását csak Ihoroczkay említi. A z o n b a n ismerve m á r előbb is kifo-gásolt tévedéseit, itt is t a m á s k o d n u n k kell, v á j j o n jól emlé-kezett-e az alábbi részletekre, csaknem négy évtizeddel az átélt események u t á n ? Azonban, m á s nem lévén, az ő leírását kell közölnöm. Eszerint a b a l s z á r n y o n — Gróf K á l n o k y őr-n a g y p a r a őr-n c s őr-n o k s á g a alatt — a 84. hoőr-nvédzászlóalj és „más gyalogság" (talán a h a d r e n d b e n is felsorolt 3 vadász-század s a két t a r t a l é k - z á s z l ó a l j m a r a d v á n y a ) , v a l a m i n t 2 ágyú, a jobbszárnvon pedig (Sárosv ő r n a g y p a r a n c s n o k s á g a alatt) a 67. és a 83. honvédzászlóalj állott, szintén két ágyúval. A

15 I. m. 418. 1.

16 I. m. 62., 63. 1.

17 I. m. 507. 1.

18 I. m. I. 31. 1.

19 Cséffaloay—Oreus: i. m. 86. 1.

20 Bécsi HadileDéltár: F e l d a c t e n des k. k. A r m e e - C o r p s in Sieben-b ü r g e n , 1849. F a s e . X I I I . A. Nr. 18.

2 1 U. o. N r . 19. dd.

középre j u t o t t a 12. és a 73. honvédzászlóalj. 10 ágyú, h á -rom század székely-huszár és két század lengyel dzsidás.22

í g y volt-e v a l ó b a n elosztva a gyalogság? Ma m á r nem t u d h a t j u k . Azonban kétségtelen, hogy Thoroczkay a számo-kat összezavarta, K á l n o k y őrnagy7 a 83. zászlóalj parancs-noka volt, Sárosv pedig a 84-iké. A 67. zászlóalj nem is tar-tozott a besztercei hadosztályhoz, tehát csakis a 76-ikról le-het szó. Bizonyos, h o g y a lovasságról és a tüzérségről szóló a d a t is hibás. Bemnek nem 14, h a n e m csak 12 á g y ú j a volt.

Az ő tudósításaiból, Springinsfeld jelentéséből, úgyszintén a b i r t o k o m b a n lévő á l l o m á n y k i m u t a t á s o k b ó l , az is m i n d e n kétséget kizárólag k i t ű n i k , hogy a besztercei h a d o s z t á l y n a k ezen a n a p o n is csak két h u s z á r s z á z a d a volt.23 A lengyel dzsi-dások pedig csak j ú l i u s 6. után érkeztek meg.

Ilyen kétesértékű s kellően nem ellenőrizhető leírások a l a p j á n , h i á b a v a l ó próbálkozás lenne az ütközet részletes térképének megrajzolása. D e nem c s u p á n a csapatok felállí-t á s á n a k , h a n e m m a g á n a k a h a r c n a k leírása is m i n d e n ü felállí-t felállí-t n a g y o n felületes.

Fölötte különös és merőben szokatlan jelenség, hogy v a l a m e n n y i k ú t f ő egybevetése u t á n is, csupán az ütközet kezdetén és végén lefolyt eseményeket rekonstruálhatjuk valamennyire. Arról, ami a közbeeső órákban történt,

sem-mit se tudunk. Pedig a küzdelem, egyes k ú t f ő í r ó k szerint, 7 ó r a hosszáig,24 mások szerint . . m a j d n e m alkonvatig,2 5 v a g y éppenséggel „a sötétség beálltáig" tartott.2 6 J ú n i u s végé»

tudvalevőleg n a g y o n későn alkonyodik,2 7 a h a r c tehát — délelőtti 11 órától számítva — 9 óra hosszáig is elnyúlhatott.

Ügy kell lennie, mert m á s k é n t nem is lehet, hogy d é l u t á n c s u p á n állóharc — v a j m i csekély hatású á g y ú z á s és pus-k á z á s — folyt s ezért nem a pus-k a d t róla semmi feljegyeznivaló.

P r ó b á l j u k meg az ütközet f ő b b mozzanatait a valószínűségnek megfelelően összeállítani, m á r a m e n n y i r e a k ú t f ő k -ből teljesen h i á n y z ó időmeghatározás nélkül lehetséges.

Grotemhjelm állásának kulcsa n y i l v á n v a l ó a n balszár-n v á balszár-n volt, vagyis azobalszár-n a magaslatobalszár-n, amelybalszár-nek elfoglalása nélkül. Bem részéről a m ű ú t i r á n y á b a n megkísérelt áttörés is. kockázatos vállalkozás lett volna. D e k ü l ö n b e n is, ez az

2 2 I. m. 37. 1.

2 3 A 15. („Mátyás"-) h u s z á r e z r e d n e k a h a d r e n d b e n j ú n i u s 20-án m é g szereplő s z a k a s z a t ö b b é nem f o r d u l elő. Lehet, h o g y p ó t l á s k é n t a két székely h u s z á r s z á z a d b a o l v a s z t o t t á k .

24 Thoroczkay: i. h

25 Cséffaloay—Oreus: i. m. 87. 1.

26 Maendl: i. m. II. 419. 1.

27 A N a p j ú n i u s 27-én 7 óra 59 p e r e k o r n y u g s z i k le.

áttörés a f a l u előtt álló 6 orosz zászlóalj és 24 á g y ú miatt, az ismert erőviszonyok között, nem volt lehetséges.

Grotenhjelm, fontosságának megfelelően, 14 gyalogszá-zadot és egy félüteget tett a b a l s z á r n y r a , míg a j o b b s z á r n y r a

— a lovasságon k í v ü l — csak négy gyalogszázad jutott.2 8

Bem c s a p a t a i sokkal egyenletesebben oszlottak el a h a r c -vonalon. Mint l á t t u k , a b a l s z á r n y t a l á n valamivel erosebb lehetett a j o b b s z á r n y n á l : a közép- és a j o b b s z á r n y gyalog-sága pedig e g y f o r m a erős volt. I l y e n f o r m á n a j o b b s z á r n y r a 12 honvédszázad j u t o t t . 8 orosszal és 6 o s z t r á k k a l szemben.

Ebből a csoportosításból tehát nem t ű n i k ki az, hogy Bem különös n y o m a t é k k a l a k a r t volna a déli oldalon fellépni.

J a á d f ő u t c á j á b ó l a 12. honvédzászlóalj bontakozott ki legelőbb s erős csatárlánca fokozatosan szorította h á t r a f e l é G r o t e n h j e l m előőrseit. C s a k h a m a r felvonult Bem tüzérsége is a m ű ú t m i n d k é t oldalán s hevesen kezdette lőni, nemcsak az ellenség h á t r á l ó előőrseit, h a n e m a fedetlenül álló orosz dzsidásezredet is, a m e l y n e k j ó k o r a k á r t okozott. 42 ember és valami 60 ló volt az u l á n u s o k vesztesége. Ezt Heydte2 9 és Oreus is30 h a n g o z t a t j a , úgyszintén Springinsfeld alezredes-nek két n a p p a l az ütközet u t á n készült jelentése is.31 Említi K u r z is, a tekei t á b o r b ó l j ú n i u s 29-én írott tudósításában.3 2

M a g y a r részről ez volt az egész ü t k ö z e t n e k egyetlen emlí-tésreméltó sikere, mivel az, amit Bem ír, hogy tudniillik az .,ellenséget" (helyesen csak előőrseit) Borgórusz elé n y o m t a vissza, nem eredmény, mert hiszen az előőrsöknek, az a k k o r i szabályok szerint — mint azít m á r egvízben m o n d o t t a m is —

a d e r é k h a d h o z kellett visszavonulniok.3 3

Az, aki a valódi helyzetet nem ismeri, K u r z n a k jóval hosszabb leírásából is azt o l v a s h a t j a ki, hogy G r o t e n h j e l m hadosztálya valahol J a á d n y u g a t i végén áLlhato'tt. Itt t á -m a d t a -meg Be-m, keresztül űzte a f a l u n s -még a z u t á n is

28 T á j é k o z á s u l m e g e m l í t e m , h o g y a h o n v é d és az o s z t r á k zászló-a l j zászló-a k 6, zászló-az oroszok ellenben cszászló-ak 4 s z á z zászló-a d b ó l á l l o t t zászló-a k .

2 9 I. m. 63. 1.

30 Cséffaloay—Oreus: i. m . 87. 1.

31 Bécsi Hadileoéltár: F e l d a e t e n des k. k. A r m e e - C o r p s is Sieben-b ü r g e n , 1849. F a s e . XIII. A. N r . 19. dd.

32 Honoéd: 159. sz. (júl. 2.)

33 í m e , Bem egész jelentése: ,,Ieh h a b e gestern, a m 27. J u n i den F e i n d ü b e r J á d h i n a u s bis vor das Dorf Rusz z u r ü c k g e d r ü c k t Hier ist es zu einer hitzigen S c h l a c h t g e k o m m e n , in w e l c h e r w i r den F e i n d bis ganz n a h e a n dieses Dorf d r ä n g t e n . D a ich a b e r seiner U b e r m a c h t a n C a v a l l e r i e nichts entgegenzustellen h a t t e , h a b e ich m i c h bis vor W a l l e n -dorf z u r ü c k g e z o g e n u n d Position daselbst g e n o m m e n ; u m das w e i t e r e V o r d r i n g e n des Feindes zu v e r h i n d e r n u n d zu einem w i e d e r h o l t e n A n -griff die nöthigen V e r s t ä r k u n g e n zu e r w a r t e n . ' " („Honoéd: 157. sz. —

J ú n . 29.)

Hadtörténelmi K ö z l e m é n y e k XXXVIII. 4

a n n y i r a szorongatta, hogy az orosz tábornok m á r csak köz-vetlenül Borgórusz előtt s a f a l u két oldalán emelkedő hegy-ségben vethette meg a lábát.3 4 Holott Grotenh jelmnek csu-p á n előőrsei lehettek J a á d t ó l n y u g a t r a , hogy az Olaszfalu felől közeledő ellenségről i d e j e k o r á n hírt a d h a s s a n a k .

A f a l u két oldalán levő hegyekről pedig nem érhette tá-m a d á s a tá-m a g y a r o k a t , a n n á l az egyszerű oknál fogva, hogy Borgórusz északi szélén nincs is semmi magaslat.

A voltaképeni t á m a d á s t előkészítő á g y ú z á s és ouskázás M a e n d l szerint egv,35 Springinsfeld szerint pedig három óra

hosszáig tartott.3 6

Bem e z u t á n G r o t e n h j e l m m i n d k é t s z á r n y á t p r ó b á l t a át-karolni. A j o b b s z á r n y ellen volt is némi, p i l l a n a t n y i hatása, mert az ott állott b u k o v i n a i h a t á r ő r ö k e t visszaszorította.

Ámde a h a m a r o s a n megindult ellentámadás előbb megállí-totta. a z u t á n pedig visszanyomta a honvédeket. U g y a n a k k o r történt G r o t e n h j e l m b a l s z á r n v a ellen is a támadás, de ku-darccal végződött, meri az ellentámadás itt is visszavetette a magyarokat.3 7 Ez a két rövidlélekzetű mozdulat volt az.

amit K u r z az ellenség .,minden oldalról" jött t á m a d á s a k é n t írt le.38 Nem v a l l j a u g y a n be a balsikert, de a sorok között ki lehet olvasni abból, hogy most m á r csak középen folyt t o v á b b az előnyomulás a — szerinte — c s u p á n lovasságból és tüzér-ségből álló orosz c e n t r u m ellen.39 Arról mit se tud, hogy ott 6 orosz zászlóalj v á r t a a t á m a d ó k a t ; de hiába várta, mert összecsapásra nem k e r ü l t velük a sor.

Most kezdődött ugyanis az ütközetnek az a hosszú, sőt leghosszabb része, amelyről semmit se t u d u n k s amely az a l k o n y leszálltáig tartott.

Végre Bem. hogy a m á r régóta tartó eredménytelen har-cot eldöntse, a l k o n y a t t á j b a n megindította az utolsó támadást G r o t e n h j e l m b a l s z á r n v a ellen. Erről — nem tudni, mi okból

— nem c s u p á n Bem és Kurz, hanem a különben eléggé bő-beszédű Thoroczkay is, makacsul hallgat. Mivel azonban Maendl részletesen tárgyalja4 0 s tőle függetlenül (bár a

szár-34 „Bem d r ä n g t e den F e i n d bis h i n t e r J á d u n d v e r f o l g t e ihn bis vor das Dorf Russ. Hier hielten die Russen, mit ihrer 12,000 Mann s t a r k e n Macht, welche sie theils auf die links u n d rechts sich erheben-d e n G e b i r g e a u f g e s t e l l t h a t t e n , enerheben-dlich s t a n erheben-d , u n erheben-d g r i f f e n uns von allen S e i t e n an." (Honvéd: 159: sz. — Júl. 2.)

35 I. m. II. 419. 1.

36 Bécsi Hadilevéltár: i. h.

37 U. o.: Nr. 18.

38 I. h.

39 „Dies beirrte uns j e d o c h in unserem V o r r ü c k e n gegen das Cen-t r u m nichCen-t, welches blos aus ArCen-tillerie u n d C a v a l l e r i e b e s Cen-t a n d . . . " (U. o.)

4 0 I. m. II. 418., 419. 1.

n v a k a t felcserélve) az orosz O r e u s is megemlékezik róla,41

megtörténtében nem lehet k é t e l k e d n ü n k .

Mint Maendl í r j a , a b a l s z á r n y első h a r c r e n d j é t az 51 1.

zászlóalj alkotta, vagyis — mint rendesen — az oroszok itt is az osztrák csapatokat h a s z n á l t á k fel ü t k ö z ő b a k u l . A má-sodik h a r c r e n d b e n a tomski orosz vadászezred két zászlóalja volt. A szélső b a l s z á r n v o n az 51/1. zászlóalj 3. százada he-lyezkedett el s egyúttal a szintén ott levő osztrák fél üteg fedezetéül is szolgált. Tőle jobbra a 2. század állott.

A m a g y a r o k o l d a l t á m a d á s a a 3. századot érte s vissza is nyomta, úgy, hogy a fél ütegnek is állást kellett változtatnia.

Sőt rövidesen meghátrált a segítségre siető 2. század is. Most végre — külön kérésre — a közvetlenül mögöttük lévő orosz vadász-zászlóaljból két század jött t á m o g a t á s u l s az osztrá-k o osztrá-k osztrá-k a l vállvetve, leszorította a honvédeosztrá-ket a magaslatról.

Mekkora erővel t á m a d t a k a m a g v a r o k ? Megbízhatóan nem lehelt m e g á l l a p í t a n u n k . Maendl42 két, Wieser egy,43

H e y d t e pedig csak félzászlóaljról tud.44 Mivel a rohamot négy század verte vissza, nem valószínű, hogy a honvédek két zászlóaljjal t á m a d t a k , mert akkor, legalább ideiglenesen, mégis csak felülkerekedtek volna. Viszont egy félzászlóalj nagyon kevésnek látszik; i n k á b b hihető tehát, hogy egy tel-jes zászlóaljjal p r ó b á l k o z t a k . Érdekes, hogy az osztrák zászlóal jból két m a g y a r — Mohay Sándor őrmester és Varga

János gyalogos — is k i t ű n t e t t e magát ebben a h a r c b a n . Mohavt később h a d n a g g y á léptették elő. vitézsége jutal-mául.45

Körülbelül a most vázolt t á m a d á s meghiúsultával egy-szerre, a m a g y a r közép is megbomlott. Nem t u d u n k róla, hogy az orosz közép zászlóaljai megmozdultak volna; ennél-fogva a bomladozást egy. az akkori honvédtüzérség történe-tében is r i t k a okra kell visszavinnünk. Már említettem, hogy a m a g y a r középhad 8 á g y ú j á v a l szemben 24 orosz ágyú mű-ködött s a hosszas lövöldözés f o l y a m á n a honvédek több á g y ú j á t erősen megrongálta, vagy éppen h a s z n á l h a t a t l a n n á tette.46 Ez a n n y i r a megijesztette a besztercei hadosztály t ű z é r p a r a n c s n o k á t . Goger Ferenc századost, hogv a még

41 Cséffaloay—Oreus: i, m. 87. 1.

42 I. h.

43 Bécsi Hadilevéltár: Feldacten des k. k. Armee-Corps, in Sieben-b ü r g e n , 1849. Fase. XIII. B. Nr. 37.

44 I. m. 63. 1.

45 Maendl: i. h.

46 Neidhardt: i. m. I. 31. 1.

Thoroczkay: i. m. 37. 1.

é p e n m a r a d t á g y ú k élén megszaladt az ütközetből.4 7 két h a d -n a g y á v a l , Zsemberivel és L á z á r Já-nossal együtt.4 8

A tüzérség m e g f u t a m o d á s a teljesen megzavarta a ma-g y a r közép ma-gyaloma-gsáma-gát is. Ezt a kedvező pillanatot hasz-nálta fel G r o t e n h j e l m a r r a . hogy dzsidásait szabadon eressze.

Az ilyesmihez még nem szokott m a g y a r gyalogság nem ál-lotta a lovasrohamot, h a n e m megfutott.4 9 Szerencsére az orosz dzsidások se viselkedtek valami hősiesen, mert m á r J a á d előtt m e g t o r p a n t a k . T o v á b b j u t á s u k a t , állítólag, a f a l u keleti végén f olydogáló kis p a t a k n a k meredek p a r t fa akasztotta meg(?)50

A h á t r á l ó m a g v a r o k 4 helyen f e l g y ú j t o t t á k a falut.5 1

G r o t e n h j e l m most, Jaádot megkerülve, két dzsidásszázadot k ü l d ö t t O l a s z f a l u felé. De ott — állítólag a beállott sötétség miatt — megszűnt a k ü l ö n b e n se n a g y o n nyomatékos üldö-zés.52

Mit művelt Bem lovassága az ütközet f o l y a m á n ? Semmi bizonyosat se t u d u n k róla. O r e u s azt állítja, hogy a h a r c kez-detén még mutatkozott, de a z u t á n eltűnt. A hadifoglyok és a lakosság állítása szerint, a huszárok később a harcvonal mögött voltak, hogy az ütközetből megszaladó gyalogosokat vissza k a r d l a p o z z á k . Hozzáteszi, hogy ez az állítás t a l á n egy kissé túlzott, de n a g y j á b a n megerősítik Bem későbbi napi-parancsai.5 3 Ezekről még lesz szó.

*

* *

Mindössze ennyi az, amit erről az ütközetről valószínű-ségként m o n d h a t u n k . Megbízható adatok h i á n y á b a n , nem volna tanácsos további részletekbe bocsátkozni, mert v a j m i k ö n n y e n süppedős t a l a j r a j u t h a t n á n k .

A harc, b á r h a sokáig tartott, se heves, se véres nem volt.

Természetes, hogv ennek megállapításánál ki kell h a g y n u n k a számításból m i n d a z o k a t a túlzó adatokat, amelyek 400,

47 Ezt helyesen á l l í t j a T h o r o c z k a y (i. m. 37. 1.), m e r t Bem ebből az esetből k i f o l y ó l a g , e l c s a p t a Gogert, v a l a m i n t két h a d n a g y á t is. (Nagy Sándor: H á r o m s z é k önvédelmi h a r c a . O k m á n v t á r , LXIX. 1.)

48 Nagy S.: i. h.

49 Bem Ihász D. alezredesnek, Teke, 1849 j ú n . 30. (Nemz. Múzeum levéltára. T ö r z s a n y a g , 1849 j ú n i u s i iratok.)

50 Cséffaloay—Oreus: i. h.

51 Teutsch ő r n a g y jelentése: Borgórusz, 1849 j ú n . 29. (Bécsi Hadi-leoéltár: F e l d a e t e n des k. k. A r m e e - C o r p s in S i e b e n b ü r g e n , 1849. Fase.

XIII. A. Nr. 17.)

52 Cséffaloay—Oreus: i. in. 87. I.

5 3 U. o.

v a g y még több m a g y a r halottról v a g y az oroszok hasonló-méretű veszteségéről regélnek.54

A v a l a m e n n y i r e hitelt érdemlő m a g y a r feljegyzések

„ k e v é s " halottat és 70 v a g y 100 sebesültet v a l l a n a k be.55 O s z t r á k források szerint 70 honvéd jutott h a d i f o g s á g b a . Az oroszok vesztesége, h a l o t t a k b a n és sebesültekben 106, az osztrákoké 45 fő. a m i az oroszokéhoz viszonyítva kevésnek látszik, ha meggondoljuk, hogy az ütközet n a g y o b b részét osztrák csapatok vívták.5 6 D e az egész orosz és osztrák vesz-teség még a k k o r se érte el a 2 százalékot, ha feltesszük, hogy az osztrákok is u g y a n a n n y i t veszítettek, a m e n n y i t a m a g u k részéről az oroszok bevallanak.

*

* *

H a most a történteket tárgyilagosan b í r á l g a t j u k , ismé-t e l n ü n k kell, hogy Bem nem győzheismé-teismé-tismé-t a mosismé-t vázolismé-t üismé-tkö- ütközetben, mert m i n d a h á r o m f e g v v e r n e m dolgában n a g y h á t -r á n y b a n volt. Az ellenség mindkét s z á -r n y a ellen megkísé-relt átkarolás se lehetett hatásos, mert se itt, se ott, nem léphetett fel azzal a viszonylagos fölénnyel, amely a siker egyik alap-feltétele lehetett volna.57

A honvéd gyalogság elég jól viselkedett, ahhoz a n a g y romboláshoz viszonvítva, amelyet a j ú n i u s 22. és 24. közötti gyorsított visszavonulás okozott erkölcsi erejében. Itt-ott pil-l a n a t n y i sikert is vívott ki. ami kétségkívüpil-l Bem jepil-lenpil-lété- jelenlété-nek és személves b e f o l y á s á n a k j a v á r a k ö n y v e l h e t ő el.

A m a g y a r huszárok viselkedéséről nincs m o n d a n i v a l ó n k . Azonban a honvédtüzérség megszaladása nagyon c s ú n y a dolog volt s a n n y i v a l károsabb, mert — úgy látszik — a gya-logságot is magával rántotta. Se Bem. se K u r z nem szól róla,

csak a k ü l ö n b e n mindent szépítő Thoroczkay említi.58

Azon nincs mit csodálkoznunk, hogy a visszavonulás

•eléggé rendetlen volt; ezt — b á r kissé b u r k o l t a n — K u r z is megvallja.5 9

84 U. o.

Thoroczkay: i. m. 37. 1.

55 Honvéd: 158., 159. sz.

56 Cséffalvay—Oreus: i. h.

Springinsfeld jelentése: (Bécsi H a d i l e v é l t á r : i. h. Nr. 19. dd.)

57 Ramming szerint, az orosz j o b b s z á r n y elleni á t k a r o l ó t á m a d á s n a g y o b b erővel, a b a l s z á r n y ellen a z o n b a n „mit geringer U b e r m a c h t "

t ö r t é n t . I. m. 507. 1.)

68 I. h.

Szerinte a h á t r á l á s „in einiger U n o r d n u n g " t ö r t é n t . (Honvéd:

159. 5=Z.)

G r o t e n h j e l m győzött, de nem a k n á z t a ki a sikert ú g y , amint lehetett, sőt kellett volna. O k á t két k ö r ü l m é n y b e n ke-r e s h e t j ü k . Az egyik az. hogy Lüdeke-rs p a ke-r a n c s a Boke-rgóke-rusz közelébe kötötte, a h o n n a n — a k a p o t t útasítások b e t ű j é h e z mereven ragaszkodva — legalább is ezen a napon, n é h á n y órára se mert kimozdulni. A másik ok az orosz c s a p a t o k n a k ezúttal is m e g á l l a p í t h a t ó túlságos kímélése volt. L á t t u k , hogv az orosz gyalogság csak a b a l s z á r n y o n j u t o t t harcba, de m á r csak akkor, amikor ott válságosra fordult a helyzet.

Azt t a l á n nem kell bővebben fejtegetnem, hogy a rendel-kezésére állott 8 dzsidás- és 1 dragonyos-századot m á s k é n t kellett volna felhasználnia Grotenh jelmnek. aki — volt lovashadosztály p a r a n c s n o k létére — bizonyára értett is hozzá. Ez a h a t a l m a s lovasság, a rendetlenül visszavonuló, tehát m á r megbomlott besztercei hadosztály kíméletlen ül-dözésére úitasítva, t a l á n teljesen szét is u g r a s z t h a t t a volna a h á t r á l ó m a g y a r csapatokat. Ügy látszik, itt is az oroszok kímélése volt a döntő siker legfőbb akadálya.6 0

A G r o t e n h j e l m - h a d o s z t á l y h a d m ű v e l e t i n a p l ó j a azzal m a g y a r á z z a , v a g y i n k á b b mentegeti a l a n y h a és rövid üldö-zést, hogy nem lehetett tudni, nem jön-e O l á h b u d a k r ó l vala-mely erősebb m a g y a r támogató csapat a borgóruszi állás bal-s z á r n y a ellen?

Bem ismételten is az orosz lovasság j a v á r a í r j a Groten-hjelm győzelmének érdemét, b á r h a mindent elseprő vagy le-gázoló r o h a m r a nem került a sor.61 Azt kell h i n n ü n k , hogy a honvéd gvalogságot ennek a n a g v lovastömegnek puszta látása is teljesen megzavarta s hogy a 12. és a 75. zászlóalj-n a k a visszavozászlóalj-nuláskor k i f e j t e t t s az orosz dzsidásokzászlóalj-nak igezászlóalj-n n a g v veszteséget okozott állítólagos hősiessége a mesék vilá-gából való.62

Az orosz tüzérség jól m ű k ö d ö t t ; igaz. hogy nem is volt nehéz f e l a d a t a az a r á n y t a l a n u l gyöngébb honvédtűzérséggel szemben.

60 Kurz szerint az orosz dzsidások „bis zu einem gewissen G r a d "

k i á l l o t t á k az á g y ú t ü z e t , de az o s z t r á k d r a g o n v o s s z á z a d , b á r h a a 2. h a r c -r e n d b e n illott, m á -r az első lövések-re h á t a t f o -r d í t o t t . (Honvéd: 159. sz.)

61 Honoéd: 157. sz,

Bem Ihász alezredesnek, Teke, 1849 j ú n . 50. (Nemz. Múzeum levél-tára: T ö r z s a n y a g , 1849. j ú n i u s i iratok.)

62 „ I s z o n y ú volt a z a v a r , mit a kétszeri lövés jól találó golyói ily közelségből az orosz l o v a s s á g b a n előidéztek: i d o m t a l a n tömeggé a l a -k u l v a m e n e -k ü l t az, n a g y o n so-k h a l o t t a t és sebesültet, só-k elesett l o v a t h a g y v a a c s a t a t é r e n . " (Thoroczkay: i. h.)

b) A Jaád és Szeretfalva között víoott ütközet. 1849 június 28-án.63

(III—VI. melléklet.)

G r o t e n h j e l m b i z o n y á r a maga is érezte, hogy a j ú n i u s 27-i eredmény csak félsiker volt. Megverte u g y a n , de nem törte meg a besztercei hadosztályt, amely a rendetlen vissza-vonulás u t á n . O l a s z f a l u b a n szedelőzködött össze. E l h a t á r o z t a tehát, hogy — Liiders p a r a n c s á t s z a b a d a b b a n értelmezve — m e g t á m a d j a Bemet s ha lehet, döntő csapást mér reá. E n n e k

G r o t e n h j e l m b i z o n y á r a maga is érezte, hogy a j ú n i u s 27-i eredmény csak félsiker volt. Megverte u g y a n , de nem törte meg a besztercei hadosztályt, amely a rendetlen vissza-vonulás u t á n . O l a s z f a l u b a n szedelőzködött össze. E l h a t á r o z t a tehát, hogy — Liiders p a r a n c s á t s z a b a d a b b a n értelmezve — m e g t á m a d j a Bemet s ha lehet, döntő csapást mér reá. E n n e k