• Nem Talált Eredményt

Projekttipológia

In document Projektmenedzsment (Pldal 27-33)

2.1. A csoportosítás szempontjai

Minden projekt egyedi. Jogos lehet a felvetés, akkor egyáltalán mi alapján csoportosíthatók? Mára olyan sok műfajban ismert már a projektmódszer, hogy kialakult egy markáns csoporttipológia, amelyben újabb kategóriák jönnek létre. Eszerint a projekteket csoportosíthatjuk témájuk, komplexitásuk, kezdeményezőjük és időtartamuk alapján.

A projektek téma, illetve tartalom alapján lehetnek

• Beruházási projektek,

• Fejlesztési projektek,

• Informatikai (ICT) projektek,

• Logisztikai és beszerzési projektek,

• Környezetvédelmi projektek,

• Marketing projektek,

• Pedagógiai projektek.

Komplexitás szerint

• Mikroprojektek,

• Makroprojektek.

Részvétel, illetve kezdeményező szervezet alapján

• Belső projektek,

• Külső projektek,

• Vegyes projektek.

Időtáv szerint

• Rövid távú projektek,

• Középtávú projektek,

• Hosszú távú projektek.

A projektek tervezése és megvalósítása a mérettől függetlenül azonos elvek szerint történik. A következő fejezetekben minden főbb projekttípusra megnézünk egy-egy példát.

2.2. Téma és tartalom

A projektmenedzsment elméleti keretei

A projektek a témájuk illetve tartalmuk alapján lehetnek:

Beruházási projektek:

Minden építési, illetve beruházási projekt ide sorolható, amelyet különböző feltételekkel és eltérő környezetben valósítanak meg, mint például a hídépítéseket, mivel minden egyes hidat speciális, különböző adottságú helyszíneken, eltérő körülmények között, egyedi megvalósítási módszerrel kell megépíteni.

1.2.2.1. ábra Forrás: Kovács Attila, MTI 2008.54 Fejlesztési projektek (termék- és szervezetfejlesztési)

Ezek eredményeképpen hatékonyabb folyamatok, új technológia, immateriális javak jönnek létre, az eredménye sokkal kevésbé kézzelfogható, mint a beruházási projekteknek. Ilyen például a technológiaváltás, vagy egy új gyógyszer kifejlesztése. Ide sorolható, amikor a szervezet működési körülménye változik meg a projekt végtermékeként, például folyamatszervezés (BPR) révén, amely eredmény szintén immateriális jószág. Ez utóbbi projektek eredménye általában közvetett módon fejezhető ki.

Informatikai (ICT) projektek

A projekt eredményeként olyan műszaki és teljesítményparaméterekkel leírható informatikai rendszer jön létre, mellyel további termékek előállítására leszünk képesek, vagy további szolgáltatásokat tudunk nyújtani – így például SAP55 (Service Access Point) vagy VIR56 (Vállalatirányítási Rendszer) bevezetése.

Logisztikai és beszerzési projektek

Külön projektek irányulhatnak egy szervezet logisztikai rendszerének kialakítására. Stratégiai tényező lehet a potenciális beszerzési módok azonosítása és a szállítói kör meghatározása. Az outsourcing57 (kiszervezés) tevékenység is ebbe a kategóriába sorolható.

Környezetvédelmi projektek

A fenntarthatóság58 és a regionális fejlesztés céljait megvalósító projektek vonatkozhatnak például a biodiverzitás59 , természetvédelem, helyi erőforrásokra épített élelmiszerláncok60 módszereinek elterjesztésére.

Marketing projektek

E projektek eredményeképpen hatékony üzleti megoldások jönnek létre a marketing szélesen értelmezett területein. Az üzleti folyamatokba beágyazódik a projekt nyomán létrejövő érték. Példaként említhető az e-kereskedelem bevezetése, egy új termék marketingkampányának megvalósítása.

54http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/20080612/nezd_meg_hogy_keszult_el_a_megyeri_hid

55http://en.wikipedia.org/wiki/SAP_AG

56http://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1llalatir%C3%A1ny%C3%ADt%C3%A1si_rendszer

57Az outsourcing alatt azt a speciális folyamatot értjük, amiben egy vállalat az addig szokásosan maga által végzett valamelyik tevékenységét átadja egy, az adott tevékenységre szakosodott vállalatnak, és a jövőben azt a bizonyos tevékenységet – díjazás ellenében – e másik vállalat látja el.

58http://fenntarthatosag.lap.hu/

59http://hu.wikipedia.org/wiki/Biodiverzit%C3%A1s

60http://www.hajrahazai.hu/

A projektmenedzsment elméleti keretei

Pedagógiai projektek;

Például a TeNeGEN Projekt61 (Connect the TEachers to reach and to teach the Net Generation) EU pályázati forrásból 4 ország (Magyarország, Olaszország, Nagy-Britannia, Németország) tanárainak és pedagógiai szakembereinek együttműködésével valósult meg 2008-ban. Célja az e-learning támogatása és az e-tananyagok megosztása a tanárok és diákok között, amelyeket saját honlapjukon keresztül bárki elérhet.

2.3. Komplexitás

A projektek komplexitásuk62, azaz összetettségük szerint lehetnek:

Mikroprojektek

Ebben az esetben a gazdálkodó szervezet elsődleges célja, hogy a stratégiai céljainak megvalósítása érdekében bonyolítsa le a projektjét. A finanszírozási igénye kisebb, átfutási ideje rövidebb, általában egy-két év. A projekt eredményeképpen létrejövő projekttermék elsősorban a gazdálkodó szervezet érdekeit szolgálja, de közvetetten a vállalat környezete is profitál a projektből. Például egy élelmiszerbolt informatikai fejlesztése révén a vevőket korszerűbben szolgálják ki, a vásárlás gyorsabbá válik, a raktárkészlet percről percre nyomon követhető, a logisztikai rendszer hatékonyabb, a vásárlók elégedettebbek lesznek.

Altípusai lehetnek:

• az egyszerű projektek és

• a rövidebb időtartamú, komplex és összetett projektek.

Példaként egy sikeres kulturális projektet említünk, amely egyszerű projektként indult és nemzetközileg ismertté tette a Balaton-felvidéki régiót – ez a Művészetek Völgye.63

1.2.3.1. ábra Forrás: Kult-Túra.com 2011.64

A Balaton-felvidék több száz éves négy kis falujában (Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend és Pula) megrendezett tíznapos rendezvénysorozat, a Művészetek Völgye a különlegesség, a kreativitás és a minőség jegyében fogadja látogatóit. Magyarország legnagyobb nonprofit összművészeti fesztiválja alapítása óta mintaadó, értékőrző és értékteremtő törekvéseivel meghatározó szerepet játszik.

Makroprojektek

A nemzetgazdasághoz tartozó, általában gigantikus méretű projektek tartoznak ebbe a kategóriába. „A makroprojekt az ország tárgyi eszközállományának és erőforrásainak szerkezetében radikális innovatív jellegű változást eredményez. Országos szintű és kiemelkedő jelentőségű fejlesztési feladatokról van szó, melyek pozitívan hatnak az életszínvonal emelésére.”65 Általában stratégiai célokhoz kapcsolódik, akár a 10 évet is meghaladhatja a projekt átfutási ideje. Tőkeigényessége nagy, a kockázatok is magasabbak. Makroprojekt például egy autópálya építése. A projekt eredményei közé tartozik, hogy a gépjárművek számára a közlekedés

61http://tenegen.eu

62A komplexitásba beleértjük azt is, hogy egy projektbe hány szakterület tartozik, hányan dolgoznak benne, hány alprojekt kapcsolódik hozzá, mekkora a költségvetése, és milyen hosszú a megvalósításra felhasználható idő.

63http://www.kult-tura.com/index.php?kezd=0&kod=5&modul=esemenynaptar

64http://www.kult-tura.com/index.php?kezd=0&kod=5&modul=esemenynaptar

65Dr. Anwar Mustafa: A gigantikus méretű projekt menedzselése, CEO Magazin, IV. évfolyam, 2003, 4. szám, 15–22. old.

A projektmenedzsment elméleti keretei

gyorsabbá, színvonalasabbá válik, a kivitelezés során nagyszámú munkaerőt foglalkoztatnak, komoly GDP növekedést és gazdasági fellendülést eredményezhet.

Altípusai lehetnek:

• több projektből álló programok

• mega- és gigaprojektek.

Az Európai Uniós gyakorlatban az azonos célokat szolgáló, egymásra épülő és/vagy egymást kiegészítő projektek sorozatát nevezik programoknak. A program olyan egymásra épülő projektekből álló tevékenységi lánc, melynek minden eleme mérhető hozzáadott értékkel viszi közelebb a szélesebb közösséget a kijelölt közép- vagy hosszú távú cél megvalósításához. A forrásokat megpályáztatják, s a pályázatok közül választják ki a program célkitűzéseihez jól illeszkedő, a partnerek, a közösség számára is fontos, jó minőségű projekteket.

E makroprojektek többnyire EU-támogatásból kerülnek finanszírozásra. Az 1.2.3.2.b. kép a hazai 4-es metró építésének közismert gigaprojektjére utal, amely megbukott projektmenedzselési szempontból, hiszen többszörösen túllépte a költség- és határidőkereteket, a tervezési, technológiai és menedzselési bakik sorozatának köszönhetően.

1.2.3.2. ábra Forrás: Index.hu 2012.66

Milyen további lépés várható e gigaprojektben? A kormányt képviselő Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) ismét újabb feltételekkel köti meg a fővárossal a támogatási szerződést, de a végső döntés, hogy megkapja-e a támogatást az uniótól a projekt, az Európai Bizottságon múlik. A 2012. évi kalkulációk szerint 517 milliárd forintba kerül a teljes 4-es metró beruházása. Az állam és a főváros közötti, a metróberuházás finanszírozására kötött szerződés 320 milliárd forint. Az uniótól összesen 224 milliárd forintot remél a főváros.67

2.4. Kezdeményezés

A projektek a részvétel, illetve kezdeményező szervezet alapján lehetnek:

Belső projektek

Alapvetően belső erőforrások kerülnek felhasználásra. Szervezeten belüli kiterjedése alapján megkülönböztethetünk részlegen belüli és részlegek közötti projekteket.

Külső projektek

A projekt megvalósításában külső közreműködők is részt vesznek, idegen tőke is megjelenik.

Vegyes projektek

66http://index.hu/belfold/budapest/metri2745/

67http://index.hu/belfold/budapest/metri2745/

A projektmenedzsment elméleti keretei

A projekt teljesítésében felhasználásra kerülnek a projektet kezdeményező szervezet saját erőforrásai és a közreműködő szervezettel kötött szerződésben foglalt eszközök is. Az esetek többségében vegyes projekttel találkozunk. Szélsőséges helyzetben előfordulhat, hogy egy projektet csak saját erőforrásból finanszíroznak, vagy ennek fordítottja is, mikor csupán külső forrást használ fel a szervezet. A külső projektfinanszírozók általában önrészt írnak elő.

1.2.4.1. ábra Forrás: Pályázatportál.hu (2012) alapján saját szerkesztés

2.5. Időtáv

A projektek az időtáv szerint lehetnek:

Rövid távú projektek

Egy éven belüli, általában néhány hónapra tervezett projektek. Gyakran külső partnert bíznak meg a lefolytatásával, ha nem áll megfelelő emberi erőforrás rendelkezésre. Például egy vállalat belső kontrollingrendszerének kialakítására 1,5–2 hónapot szánva ténylegesen megvalósítható69 egy szervezetfejlesztési projekt.

Középtávú projektek

Ide soroljuk az 1–5 év közötti időtávú projekteket. Az EU által támogatott pályázati projektek többnyire 2–3 éves időtartamúak. Például az „Európai CNC-hálózat” projekt70, amelyet azon iskolák valósítottak meg, ahol a szakmai oktatás keretein belül alkalmazzák a számítógép vezérlésű szerszámgépeket.

Hosszú távú projektek

69Maczó Kálmán – Horváth Elekné (szerk.): Controlling a gyakorlatban, Verlag Dashöfer Szakkiadó, Budapest, 2001.; Forrás: a Kempelen Farkas Digitális Tankönyvtár honlapja: http://www.tankonyvtar.hu/gazdasagtudomany/controlling-gyakorlatban-080904-404 (Letöltve:

2012.01.02. 19:30)

70Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola honlapja: http://www.banki-duj.sulinet.hu/kulfold/Sokrates-honlap/index.htm

A projektmenedzsment elméleti keretei

E körbe az 5 év fölötti, esetenként akár 20–30 éves időtávú projektek71 is előfordulnak, például a digitális írástudás növelésére irányuló politikát érintő projektek. Az Európai Unió által kiírt projektpályázatok időtávja a támogatható hosszabb 5–7 éves időszakot jelzi, ezen belül többnyire 1–3 éves projektek valósulnak meg.

A projektek ütemezését számos tényező befolyásolja. Egy hatékony projektműködésben komoly szerepet játszik az „emberi tényező”. A projektet a benne dolgozók szakértelme, képessége, tudása viszi előre – azonban a siker kulcsa nem csak ebben rejlik. A fokozódó piaci versenyben, a jól előkésztett, műszakilag, gazdaságilag átgondolt projekt alapfeltétele a sikernek (Diószeginé 2011).72 A váratlan, előre nem látható helyzetek, a piaci árak, árfolyamok változása mind-mind hatással vannak a projekt időtávjára. A kívánt haszon csak jól előkészített és menedzselt projektek esetében érhető el. Ehhez elengedhetetlen a projekt környezetének és érintettjeinek (emberi környezetének) feltérképezése, a következő fejezetekben ezzel folytatjuk.

2.6. A leckéhez kapcsolódó esettanulmányok

1.2.a.1. esettanulmány: Biotechnológiai Projekt73

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg 2010-11 között. Elnevezése: GOP-1.3.1-09/B-2009-0004 Gyógyászati célra szánt tápszer fejlesztése, a terápiás hatás tesztelése

A projekt leírása: Biotechnológiai innováció. Daganatos betegeknek szánt gyógyászati célú tápszer fejlesztése kezdődött Pécsett. A projektet megvalósító cég (Immunal Kft.) az eddigi termékek fejlesztési eredményei és a fogyasztók visszajelzései alapján olyan új termék („speciális, gyógyászati célra szánt tápszer daganatos betegek részére”) kifejlesztését tűzte ki célul, amely korábbi termékénél nagyobb mennyiségben tartalmazza a hatóanyagokat, és ezzel az előrehaladott stádiumban lévő daganatos betegeknél is életminőség-javulást eredményez. A fejlesztés megvalósítását az Európai Unió 90 millió forinttal támogatja. Az Immunal Kft.

megalakulása óta magyar és nemzetközi szabadalmai alapján olyan termékek fejlesztésén dolgozik, amelyek szokásos orvosi kezelések (műtét, sugárkezelés, kemoterápia) mellett történő, azokat kiegészítő alkalmazásával elősegítheti a daganatos betegek életminőségének javítását.

A cégen belül Dr. Kulcsár Gyula 1987-ben kezdett kutatómunkája során új tudományos felfedezést tett a szervezet daganatellenes védekezésével kapcsolatban. Felismerte, hogy az immunrendszer mellett a keringési rendszerben működő speciális természetes védekezőrendszer is elpusztítja a ráksejteket. Kutatásai során megállapította, hogy a vérkeringésben jelenlevő aminosavak, bizonyos vitaminok és néhány egyéb aktív anyag alkotja az általa Passzív Tumorellenes Védelmi Rendszernek nevezett daganatellenes védelmet. A védelmi rendszer úgy működik, hogy a ráksejtek általános felhalmozó – a normál sejtektől különböző – tulajdonságának megfelelően ezek az anyagok is nagy mennyiségben jutnak a ráksejtekbe, és ott egymás hatását erősítve a ráksejtek önpusztítását (apoptózisát) okozzák.

A felfedezés gyógyászati jelentősége az, hogy a védelmi rendszer saját anyagait juttatva a szervezetbe több ráksejt pusztítható el. A szervezet saját védelmi rendszerének a teljesítőképességét növelhetjük.

A 2010. május 1-jén indult fejlesztést a Pécsi Ipari Parkban kialakított kutatólaboratóriumban végezték. A megvalósításhoz a Biotechnológiai Innovációs Bázis klaszter tagjaként 90 millió forintos támogatást nyertek. A projekt eredménye megtekinthető itt: http://culevit.hu/

A kedvezményezett neve és elérhetősége:

Immunal Fejlesztő, Szervező és Szolgáltató Kft. 1074 Budapest Dohány u. 46.

Rákkutató és Termékfejlesztő Laboratórium 7630 Pécs Finn u. 1/1.

Közreműködő szervezet: Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapja: www.nfu.hu

71KIB: Az elektronikus közigazgatási projektek költség-haszon elemzéséről, Közigazgatási Informatikai Bizottság, Budapest, 2009. 69 old.;

Forrás: Infokommunikációs Államtitkárság honlapja: www.ekk.gov.hu/hu/kib/kib_29_cba.pdf (Letöltve: 2011.11.10.21:12)

72Diószeginé Zentay Éva: A sikeres projektmenedzsment, HKL – Hűtő- klíma és légtechnikai épületgépészeti szaklap, 2011, 5.szám; Forrás:

HKL Online honlapja: http://www.hklszaklap.hu/cikkek.php?id=1097 (Letöltve: 2011.12.10. 9:12)

73Készült a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapja alapján: www.nfu.hu

A projektmenedzsment elméleti keretei

2.7. A leckéhez kapcsolódó további kiegészítő információk

A második lecke alapvető célkitűzése, hogy bemutassa a projekttipológiát a téma, a komplexitás, a projekt kezdeményezése és az időtáv szerint. Ezeket konkrét példák segítségével ismerteti meg a hallgatóval. A lecke elsajátításának becsült ideje 2,00 óra.

In document Projektmenedzsment (Pldal 27-33)