• Nem Talált Eredményt

Magyar projektek az EU-ban

In document Projektmenedzsment (Pldal 158-162)

A. Fogalomtár

4. Pályázati projektek és pályázatírás

4.7. Magyar projektek az EU-ban

57http://www.hidrologia.hu/vandorgyules/28/dolgozatok/pal_attila.html

58http://www.hidrologia.hu/vandorgyules/28/dolgozatok/pal_attila.html

59A fejezet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapja alapján készült: http://www.nfu.hu/palyazatok (Letöltve: 2012.01.22.10:16)

Projektterv készítése

Az ország felzárkóztatására az Új Széchenyi Terv keretében magyar költségvetési és európai uniós forrásból 8000 milliárd forint áll rendelkezésünkre 2007–2013 között. Ennek a hatalmas összegnek a befektetése komoly felkészülést, széles társadalmi partnerségen nyugvó tervezést igényel, az ezzel kapcsolatos feladatokat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) végzi Magyarországon. Az intézmény feladata többek között az operatív programok tervezésének koordinációja, megvalósulásuknak nyomon követése, a pályázati kiírások véglegesítése, a támogatandó fejlesztések, beruházások kiválasztása, és mindezekhez a kapcsolódó intézményrendszer működtetése, a szükséges uniós egyeztetések lebonyolítása és az előírt dokumentumok elkészítése. A felzárkózási célok eléréséhez hét ágazati és hét regionális területre fordíthatóak a források az ún.

operatív programok keretein belül. Az egyes operatív programokkal kapcsolatos feladatok végrehajtására hozták létre az irányító hatóságokat, melyek közreműködnek az operatív programok véglegesítésében, a szükséges dokumentumok kidolgozásában, és azoknak az Európai Bizottsággal történő egyeztetésében.

3.4.7.1. ábra Forrás: Önkorkép 201260

A támogatott konkrét fejlesztések egy része a foglalkoztathatóság és az életminőség javítására irányul, illetve a helyben igénybe vehető közszolgáltatások kínálatának bővítésére, tartalmi és minőségi fejlesztésére. Emellett a kistérségek gazdasági teljesítményének növelése érdekében a program ösztönzi a termelékenység fokozását, segít fenntartani, illetve növelni a foglalkoztatási lehetőségeket, de a háztartásokban, a törpe- és kisgazdaságokban folyó termelés bővítését is fontosnak tartja. A leghátrányosabb helyzetű kistérségek zöme értékes természeti környezetben fekszik. Meg kell őrizni ezeket az értékeket, de ez nem mond ellent az adottságok ésszerű hasznosításának. A szükséges infrastruktúrafejlesztéseket a megújuló energiák hasznosításával kell környezetkímélőbbé és fenntarthatóvá tenni. Ezen felül utak építésével és egyéb közlekedési beruházásokkal javítani kell a fizikai elérhetőséget, de például növelni kell a szélessávú internetes elérések számát is. Különösen a gazdasági beruházások esetében kulcsfontosságú, hogy a fejlesztésekbe magántőkét is sikerüljön bevonni. Ezért a köz- és üzleti szféra társfinanszírozásában megvalósuló projektek előnyt élveznek. Az aktuális pályázati kiírások közül néhány kiemelt projekteket tartalmaz a 3.4.7.2. táblázat.

60Önkorkép – önkormányzati képviselők és polgármesterek folyóiratának honlapja: http://www.onkorkep.hu/17_11/15_22.html

Projektterv készítése

3.4.7.2. ábra Forrás: Az NFÜ (2012) alapján61 saját szerkesztés

Az NFÜ az európai uniós támogatások felhasználásának átláthatósága érdekében és egyúttal a lebonyolítási intézményrendszer munkájának informatikai támogatására működteti az Egységes Monitoring Információs Rendszert (EMIR), ami egy olyan adminisztratív és a napi menedzsmentmunkát is támogató, átfogó rendszer, mely nyomon követi a finanszírozott projektek előrehaladását a befogadástól a kifizetésig. Napi aktualizálással kérhetők le pályázati információk az NFÜ honlapjáról62 a következő kategóriákban:

• Operatív programok – eljárásrend szerinti lekérdezés

• Székhely szerinti lekérdezések

• A projekt helyszíne szerinti lekérdezések

• 100 millió forint feletti kifizetések

A honlapon megtalálható számos tanulmány, statisztikai adatbázis, sőt a megvalósult pályázatok referenciafilmjei63 is letölthetők.

4.8. A leckéhez kapcsolódó esettanulmányok

3.4.a.1. esettanulmány: A Pannon-Fertő projekt64 Előzmények

Az egészséges ivóvíz folyamatos biztosítása alapvető társadalmi elvárás, ugyanakkor ennek biztosítása egyre gyakrabban jelent komoly kihívást a szakma számára. Az első egyeztetéseket követően több tárgyalásra került sor az Észak-Burgenlandi Vízmű, a Közép-Burgenlandi Vízmű és a Soproni Vízmű együttműködésének lehetőségeiről, majd felek az alábbi, közösen elérendő célkitűzéseket fogalmazták meg: megfelelő kapacitású vízbázis biztosítása, a nyári csúcsigények kielégítése, a szolgáltatás üzembiztonságának fokozása.

A célok megfogalmazásán túl rögzítették az együttműködés alapelvei is: (1) A felek megvizsgálják az egyes szolgáltatási területeken jelentkező problémák közös megoldásának lehetőségeit, ami elsősorban az egyes területek közötti vízátadást jelenti, (2) a vízigényektől függetlenül az összekötő vezetékekben a vízforgalmat folyamatosan fenn kell tartani, (3) az ivóvízminőségre vonatkozó EU-s előírásokat a magyar és osztrák együttműködő partnerek a másik fél hálózatába betáplálandó vízre vonatkozóan feltétlenül betartják, (4) a felek közös megvalósíthatósági tanulmánytervet készítenek. Az elkészült tanulmányterv részletesen tartalmazza mind a magyar, mind az osztrák oldali fejlesztési, átalakítási igényeket, lehetőségeket és kitér a közösen működtetett rendszerekre is.

Pályázati lehetőségek

Az osztrák és magyar fél is a tervezett fejlesztéseket elsősorban európai uniós pályázati források bevonásával kívánják megvalósítani. Az előkészítés finanszírozására a felek közös pályázatot nyújtottak be az Ausztria-Magyarország Határmenti Együttműködés Operatív Programra 2007–2013 időszakra kiterjedően. Az Operatív Program az európai területi együttműködési célkitűzés részét képezi, és követi az Európai Unió kohéziós politikáját, amelynek célja a határ menti területek egyenlőtlenségeinek megszüntetése, illetve a határ menti tevékenységek fejlesztése közös stratégiákon keresztül a fenntartható fejlődés érdekében. A program célterülete osztrák és magyar határ menti területekből áll. A program átfogó stratégiai célkitűzése a határterület gazdasági, társadalmi, környezeti és kulturális fejlesztésének támogatása, valamint a regionális egyenlőtlenségek csökkentése a határon átnyúló együttműködéssel.

Az osztrák-magyar határmenti együttműködési program átfogó céljainak és konkrét célkitűzéseinek elérése érdekében a következő prioritások kerültek meghatározásra 2007–2013 között.

61http://www.nfu.hu/kiemelt_projekt_menetrend

62www.nfu.hu

63http://www.nfu.hu/media/114

64Az esettanulmány alapjául szolgáló forrás: Havas András – Kárász Tibor – Pál Attila: A Pannon-Fertő régió határon átnyúló vízellátás fejlesztésének előkészítése az Ausztria-Magyarország Határmenti Együttműködés Operatív Programban, XXVIII. Országos Vándorgyűlés,

Sopron, 2010. július 7–9.; Forrás: a Magyar Hidrológiai Társaság honlapja,

http://www.hidrologia.hu/vandorgyules/28/dolgozatok/pal_attila.html (Letöltve: 2011.10.11.18:09)

Projektterv készítése

• Innováció, integráció és versenyképesség (1. prioritás): A prioritás átfogó célja egy gazdaságilag versenyképes térség kifejlesztése a határon átnyúló innováció és integráció által. A vállalkozási kedv és a tudásgazdaság ösztönzése a kutatás-fejlesztésen belüli innováció által, a kkv-együttműködések, a turizmus, humán erőforrások, valamint a hálózati tevékenységek és klaszterek e prioritás fő tevékenységi területei.

Ezeket a tevékenységeket a társadalmi infrastruktúra és közszolgáltatások biztosítása által kell támogatni. A határtérség vonzerejét növelni fogja a több és jobb álláslehetőség, valamint a humán tőkébe való növekvő befektetések is. A program támogatja az észak-dél és kelet-nyugat közötti szakadékok áthidalását.

• Fenntartható fejlődés és elérhetőség (2. prioritás): A prioritás célja a magas szintű környezetvédelem, a társadalmi méltányosság és összetartás, a gazdasági jólét megteremtése és a fenntartható fejlődés aktív előmozdítása a programterületen. A határrégió életszínvonalát fenntartva és növelve a prioritás tevékenységei az olyan fő kihívásokra összpontosítanak, mint a fenntartható közlekedés, a regionális elérhetőség és az ökomobilitás, a természeti erőforrások menedzsmentje, valamint a társadalmi és kulturális együttműködések.

Különösen fontos a kapcsolatok és társulások minden szinten történő erősítése.

• Technikai segítségnyújtás (3. prioritás): A hatékony programmenedzsment és információáramlás érdekében a technikai segítségnyújtás célja a határon átnyúló együttműködés és a menedzsmenteszközök minőségbeli javítása.

A határtérség gazdasági és társadalmi integrációjában hangsúlyt kell helyezni a tágabb körben értelmezett szociális területek intenzív együttműködésére. A szociális infrastruktúrák és közszolgáltatások minőségének biztosítását megcélzó tevékenységek erősítése által a határtérségben emelkedni fog az életszínvonal.

Finanszírozás

A szándéknyilatkozat aláírását követően a közös pályázat beadására 2008. szeptember 23-án került sor. A 2008.

december 2–3.-án ülésező Közös Monitoring Bizottság döntött a projekt támogatásáról. Az osztrák és magyar fél a lead partneri (vezető partner) feladatokkal az Észak-Burgenlandi Vízmű Társulást bízták meg. A pályázatban szereplő becsült költségek megoszlanak a felek között:

• 2.087 M € az Észak-Burgenlandi Vízmű Társulás részére,

• 2.437 M € Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata részére (a fejlesztés magyar oldalon, Sopronon kívül további 28 település ivóvízellátását segíti),

• 0.291 M € a Közép-Burgenlandi Vízmű Társulás részére,

• 1,005 M € a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű ZRt. részére.

Összesen 5.820 M €, melyből az EU-s támogatás 4.115 M €. Magyar oldalon a fenti költségekből az önrész aránya 5%, az EU támogatás 85%, a magyar állam által biztosított rész 10%.

A Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű ZRt. költségvetésében szereplő munkák:

• Hegykői vízbázis, a kutak felülvizsgálata, javaslat új kútkonfigurációra.

• A vízbázis bővítéséhez vízkutatás Pinnye térségében.

• A meglévő hegykői vízbázison új kútkonfiguráció kialakítása. A vízbázis, kutak felülvizsgálatának eredményeként kutak felújítása, új kutak fúrása, 10.000 m3/nap kapacitással.

• A megszűnő kutak eltömedékelésének tervezése.

• A vízbázis bővítése Pinnye – Röjtökmuzsaj térségében, kutak tervezése, fúrása, 8.000 m3/nap kapacitással.

• Védőterületek meghatározása, kijelölése.

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata költségvetésében szereplő munkák:

• Valamennyi létesítményre kiterjedő tervezés (engedélyezési tervek).

• A megvalósításhoz szükséges engedélyek beszerzése.

Projektterv készítése

• A víztárolók és szivattyútelepek elhelyezéséhez szükséges földterületek megszerzésének előkészítése. A fenti előkészítő munkák ütemterv szerinti tervezett befejezési határideje 2011. július 31.

Elvégzett munkák

A Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt. által eddig elvégzett munkák során a vízbázis bővítéséhez Pinnye térségében az I. ütemben sor került 13 db kút 6 hetes, folyamatos próbaszivattyúzására. A munka során kutanként 7 db, összesen 91 db vízminta vizsgálat történt. A vízbázis bővítéshez Pinnye térségében a vízkutatás II. ütemében a meglévő hegykői vízbázis és új kútkonfiguráció kialakítása történt meg. A vízbázis és a kutak felülvizsgálatának eredményeképpen kutak felújítása, új kutak fúrása, megszűnő kutak eltömedékelésének tervezését elvégezték. A kiírt közbeszerzési pályázat nyertesével 2 db 250 m, 3 db 150 m előirányzott mélységű kút tervezésére, engedélyeztetésére és kivitelezésére, továbbá 18 db kút eltömedékelésének tervezésére és engedélyeztetésére került a szerződés megkötésre. A szerződés teljesítése folyamatban van.

4.9. A leckéhez kapcsolódó további kiegészítő információk

A negyedik lecke célja a pályázati projektek és a pályázatírás témakörének tanulmányozása, különös tekintettel az EU-s pályázatok prioritásaira, valamint tartalmi és formai elvárásaira. A lecke elsajátításának becsült ideje 2,10 óra.

In document Projektmenedzsment (Pldal 158-162)