• Nem Talált Eredményt

Kiemelt projektek

In document Projektmenedzsment (Pldal 131-134)

A. Fogalomtár

2. A projektterv speciális szempontjai

2.7. Kiemelt projektek

11Lásd: 2.4.2. fejezet feladatlebontási technikáit.

12Faragó László: A területfejlesztés fogalmi rendszere, Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer, Budapest, 2010.; Forrás: a TeIR honlapja: https://teir.vati.hu/fg/bevezeto.html

13TeIR honlapja: https://teir.vati.hu/doc/1996_XXI_tv.pdf

14TeIR honlapja: https://teir.vati.hu/doc/31_2007_TeIR_rendelet.pdf

Projektterv készítése

Mit nevezünk kiemelt projektnek? A hazai projektgyakorlat szerint a stratégiai fontosságú fejlesztési, beruházási elképzelések tartoznak e körbe. Ezekről a kormány nem pályázatok útján, hanem az adott fejlesztés fontosságát, az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) céljaihoz való illeszkedését mérlegelve egyedileg dönt, illetve tesz javaslatot az Európai Bizottságnak. A kiemelt projektjavaslatok beadásáról, a projektkiválasztás folyamatáról részletes tudnivalókat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) közöl.

A kormány által elfogadott kiemelt projektek támogatási szerződésének megkötéséhez szükséges útmutatók és egyéb segédletek operatív programonként letölthetők. 2012 februárjában a következő kiemelt projektkiírások voltak elérhetők az NFÜ honlapján15:

Vidékfejlesztési projektek: A kiemelt projektek közé tartoznak a vidékfejlesztési projektek, amelyek a falusias térségek kapacitásainak folyamatos önfenntartó és fenntartható fejlesztésére irányulnak. A helyi közösség vagy a helyi települések vezetése a helyi adottságok ismeretében saját stratégiát alakít ki és valósít meg projektkeretek között.

Hálózati együttműködésre irányuló projektek: Országos és regionális szinten elsősorban a földrajzilag szétszórt, kisméretű kapacitások egymást erősítő hálózatosodásának elősegítését jelenti, amelyben meghatározó elem a kisebb és nagyobb vállalkozások, a tudományos és szakmai szervezetek együttműködése. Például a Mobilitás és Multimédia Klaszter16 a hazai mobil- és multimédiás technológiák szereplőinek kutatás-fejlesztési kapacitásának összefogására jött létre 2007-ben. Jelenleg csaknem 30 innovációs projekt megvalósítása zajlik a keretei között, ezek összértéke mintegy nyolcmilliárd forint.

Esélyegyenlőségi projektek: Az esélyegyenlőséget a munkahelyteremtéssel összekapcsoló szociális projektek elsősorban a helyi megoldásoknak kívánnak segítséget adni. Ahhoz, hogy a vidékfejlesztés valóban a helyiek ügye lehessen, munkaerő-piaci (önfoglalkoztatásra felkészítő) képzések támogatásával célszerű elérni, hogy helyben rendelkezzenek a megfelelő tudással.

2.8. A leckéhez kapcsolódó esettanulmányok

3.2.a.1. esettanulmány: Vízipipa projekt17

Projektünk fő célja: Egy vállalkozás tevékenységi körének határozott időre történő kibővítése.

Az 1986-ban alakult 6 fős kiskunfélegyházi vállalkozásunk, melynek fő tevékenységi köre a virág- és ajándékkereskedelem, bővíteni szeretné kínálatát, nemcsak viszonteladóként, hanem gyártóként is részt akar venni a piacon. Marketingkutatásunk és vásárlóink visszajelzései alapján arra jutottunk, hogy igény lenne vízipipák forgalmazására. Hosszas utánajárás után kiderült, hogy a megyében nem foglalkozik senki vízipipák gyártásával, sőt Magyarországon a legtöbb cég, ami forgalmazza ezeket a termékeket, importálja azokat. Így alapos mérlegelést követően megszületett a döntés. 2012 szeptemberétől kibővítjük vállalkozásunkat. Egyelőre határozott időre történik majd a gyártás egy vállalat megrendelésére. A karácsonyi árukészletet már a vízipipákkal szeretnék kibővíteni. A megbízás 4 hónapra szól. Elvégeztünk egy műszaki kivitelezésre vonatkozó

15NFÜ honlapja: http://www.nfu.hu/kiemelt_es_nagyprojektek

16Bubrik Gáspár: Magyar Innovációs TechShow, 2011. június; Forrás: az Innotéka honlapja:

http://innoteka.hu/cikk/magyar_innovacios_techshow_2011.78.html (Letöltve: 2011. 07. 23. 16:45)

17Garaj Erika (szerk.) – Molnár Csaba: Vízipipa Projekt, Projektszemináriumi feladat, Edutus Főiskola, 2011. 12 old. Oktató: Dr. Garaj Erika

Projektterv készítése

megvalósíthatósági tanulmányt, és felmértük a lehetséges piaci fogadtatást is egy pénzügyi megvalósíthatósági vizsgálattal együtt.

A TEVÉKENYSÉG MEGHATÁROZÁSA: Vízipipa előállításba és forgalmazásba szeretnénk kezdeni megrendelésre, egy már meglévő és jól működő, forgalmas helyen lévő üzletben. Ezek a termékek részben dekorációs, részben élvezeti cikknek minősülnek, amely az eddigi profilba is jól beleillik az ajándéktárgyak mellé. Egydarabos kiszerelésben értékesített késztermék a cél.

SZÜKSÉGES TEVÉKENYSÉGEK ÉS EZEK LOGIKAI-FÜGGŐSÉGI KAPCSOLATAI: Mindenekelőtt szükséges, hogy beszerezzük az engedélyeket ahhoz, hogy elkezdhessük a gyártást, és a cégünk tevékenységi körét is bővítenünk kell ahhoz, hogy értékesíthessük. Nem fontos megvárnunk a kézhez kapott engedélyeket, ha már megvan a bírálat, elkezdhetjük megkeresni azt a helyiséget, ahol az előállításhoz szükséges kisebb műhelyünket kialakítjuk. Miután megvan a helyiség, be kell szereznünk a gépeket. Első lépésben megpályáztatjuk a vízipipa összetevőinek gyártásához szükséges berendezéseket. Szükség van olvasztókemencére és merítő medencére, amik nagyobb kiadást jelentenek, ezért több árajánlat beszerzése szükséges. Van már elképzelésünk, hogy kik jöhetnek szóba, így egy zártkörű, meghívásos tendereztetésre kerítünk sort. Előre alaposan leinformálható céget szeretnénk felkérni beszállításra. A kiválasztást követően megkötjük a szerződést. Mihelyt elkezdődött az üzembe helyezés, a humánerőforrás-kiválasztásra fogunk sort keríteni. Ezt követi az alapanyag beszerzése, és indulhat is a gyártás. A termék minőségellenőrzésére egy külsős céget kérünk fel minden termék esetében. Az áruterítést az eddigi embereink végzik majd. Négy üzlettől vettünk fel megrendelést, amelyek a már említett megrendelő üzleti érdekeltségébe tartoznak. Egy szegedi, egy kecskeméti és két budapesti üzletbe fogjuk forgalmazni a vízipipákat. Előzetes számítások alapján a saját üzlettel együtt 5 üzletet kell majd ellátnunk napi 5 vízipipával, ez azt jelenti, hogy naponta 25 db-ot kell legyártanunk.

ERŐFORRÁS-ALLOKÁCIÓ ÉS A TEVÉKENYSÉGI IDŐTARTAMOK: Hatósági engedélyek beszerzése:

(10 nap), Helyiség kiválasztása: (21 nap), Gépforgalmazó cégek megpályáztatása, szerződéskötés: (15 nap), Üzembe helyezés: (8 nap), Emberi erőforrás felvétele: (5 nap), Alapanyag-beszerzés: (3 nap), Gyártás: (85 nap), Minőségellenőrzés: (2 nap), Áruterítés: (3 nap) (A fentiekből esettanulmányunkban csak néhány szempontot ismertetünk.)

Az ALAPANYAG BESZERZÉSE: Az alapanyag beszerzésénél nagyon óvatosnak kell lenni, mert széles a kínálat a magyar piacon. Célunk, hogy minőségi anyagokkal dolgozzunk, megfizethető áron. Milyen részekből áll egy vízipipa?

• Kerámia: Ebbe kerül a dohány, majd a szénkonzol/alufólia és végül a tetejére a szén. Ebben a kiégetett agyagdarabban izzik a melasz.

• Szélfogó, hőtartó sapka: Célja egyrészt a szél elleni védelem, továbbá a dohányra irányuló hő koncentrálása.

• Tálca, tányér: A tálca egy vékony, kerek, fényes fémlemez a vízipipa felső részén. Erre kell a hőtartó sapkát tenni. Egyes magasabb típusoknál két tányér is lehet egymás alatt.

• A pipa (nargile) teste: A belsejében egy csövön átmegy a még forró füst le az üvegtartályba. Ezt a belső csövet kell a kisebb tisztítókefével pucolni.

• A szelep: Ennek segítségével cserélhető az üveg felső részében lévő füst, amennyiben kellemetlen íze van.

Továbbá, ha belefújunk a szívókába, elősegíti a nyomás csökkentését, ugyanis ha túlságosan megnő a nyomás az üvegtartályban, az a vizet felnyomhatja a dohányra.

• A szívóka csatlakozása: A tartályban lehűlt füst – egy, a pipa testének alján lehelyezett lyukon át – eljut a szívókába. A leggyakoribb hibák, hogy a tömítő gumi kilyukadhat vagy a szívóka nincs eléggé jól bedugva.

• Az üvegtartály: Itt szűrődik át a vízen a füst, itt szűrődnek ki a káros anyagok, itt hűl le a füst. Minél hidegebb benne a víz, annál jobb. És minél nagyobb a tartály annál jobban is szűr.

• A szívóka: Egy hosszú cső, egyes szívókákban van egy fémspirál is a jobb tartás érdekében. Minél díszesebb, annál hangulatosabb.

Az anyaglista, amire szükségünk van, tehát a következő: üveg a tartályhoz, agyag a kerámiához és a nargile testhez, üvegfesték az üveg dekorációjához.

Projektterv készítése

A szívókát és a csatlakozót, valamint a fémtálcát megvásároljuk. Ezen kívül számolnunk kell még azokkal a készletekkel, szerszámokkal, segédanyagokkal, melyek az üzem fenntartásához szükségesek. Elsődleges kalkulációnk alapján, mivel a vízipipák három méretben fognak készülni (kicsi, közepes, nagy), a következő anyagmennyiséget kell beszerezni:

1000 db kis méretű vízipipához: 500 kg üveg, 200 kg agyag, 50 liter üvegfesték, egyéb beszerzendő kész alapanyagok: 1000-1000 db széltartó/hőfogó sapka, fémtálca, szívóka és szelep.

1000 db közepes méretű vízipipához: 700 kg üveg, 250 kg agyag, 60 liter üvegfesték, egyéb beszerzendő kész alapanyagok: 1000-1000 db mint fent.

1000 db nagy méretű vízipipához: 900 kg üveg, 350 kg agyag, 80 liter üvegfesték, egyéb beszerzendő kész alapanyagok: 1000-1000 db mint fent.

GYÁRTÁS: A gyártás folyamatos lesz attól a naptól kezdve, hogy rendelkezésre áll mind az emberi, mind a technikai erőforrás. A számításaink alapján a kezdeményezés maga 4 hónapot köt le, mert a megrendelés ennyi időre szól, de a tényleges gyártási folyamat csak 85 napig fog tartani, hiszen ebbe a 120 napba bele kell kalkulálnunk a gyártást megelőző tevékenységeket is.

MINŐSÉGELLENŐRZÉS: Amennyiben a későbbiekben is szeretnénk hasonló megrendeléseket kapni, elsődleges szempont a minőségi munka. Ennek érdekében és az ellenőrzés szakértelmére apellálva, megbízunk egy 5 fős csapatot, akik a 85 napos gyártási idő alatt három alkalommal, véletlenszerűen ellenőrzik majd az alkalmazottak és a gépek munkáját. Az ő honoráriumuk alkalmanként 50000 forintra rúg.

ÁRUTERÍTÉS: A meglévő szállítóink végzik, vállalva a 3 napos kiszállítási határidőt. Ennyi idő fog eltelni az üzemből való kikerülés és az üzletekbe történő kihelyezés között.

Végül: Projektoptimalizálásunk kapcsán az időtervezésnél felmerülő probléma volt, hogy 120 nap alatt nem tudjuk teljesíteni a 3000 vízipipa legyártását, csak abban az esetben, ha több munkaerőt alkalmazunk, és a gépek számát is növeljük. Megoldásként meghívtuk a megrendelő cégeket egy értekezletre. Végül abban maradtunk, hogy a határidőt kitoljuk 150 napra, viszont ebből adódóan (és mert az eredeti megállapodást sajnos nem tudjuk tartani), kötbért kell fizetnünk a megrendelőnek. Ez a megrendelt termékek értékének 10%-a. Így 450 forinttal kapunk kevesebbet egy vízipipáért. Végeredményként 4050 forintot kapunk minden legyártott termék után. Még így is jobban megérte, hogy kitoltuk a határidőt. Szerencsére, amikor a költségbecsléseket végeztük, az előírásoknak megfelelően felfelé kerekítettük az összegeket, nehogy túllépjük a költségkeretet. Általában a projektek költségbecslésénél ez szokott lenni a legnagyobb a probléma, és esetünkben is jól jött ez a projektmenedzsment-eszköz.

2.9. A leckéhez kapcsolódó további kiegészítő információk

A második lecke célja a projektterv speciális szempontjainak bemutatása. A témakörhöz tartoznak a szerződéses stratégiatípusok és az elszámolási módok, a műszaki kivitelezés, a marketingterv, a projektstruktúra és a tevékenységütemezés. A hallgatók érintik a területfejlesztési koncepció és a kiemelt projektek kérdéskörét is. A lecke elsajátításának becsült ideje 2,40 óra.

In document Projektmenedzsment (Pldal 131-134)