• Nem Talált Eredményt

6. Eredmények

6.1. A PNU-120596 vegyület hatása a kolin által kiváltott áramokra

6.2.2.2. Paraméterbecslés modellezéssel

A különböző hatásmechanizmusok felderítésének másik módja a nátriumcsatorna működésének kinetikai modellezése, melynek során szimulálni tudjuk a kapuzás dinamikáját a protokollok ciklusai folyamán, az asszociációt és disszociációt és a kötődés folyamata és a kapuzás közötti kölcsönhatásokat. A és értékeket ebben az esetben nem közvetlenül az időállandókból számoljuk, hanem a modell paramétereinek optimalizációjával kapjuk. Ez a megközelítés tulajdonképpen azt vizsgálja, hogy melyik hatásmechanizmus írja le legjobban az egyes nátriumcsatorna gátlók által létrehozott gátlás speciális mintázatát. A 6.2.2.1.1. fejezetben leírt protokollt alkalmaztuk a szimulációk során is. Előnye ennek a módszernek, hogy az előző fejezetben említett első két problémával szemben ellenálló: nincs szükség tisztán nyugalmi, illetve inaktivált állapotú csatornapopulációkra, mert a szimulációk követik a kísérletek alatt jellemző kapuzás és kötődés dinamikáját. Szintén nem szükséges a és értékeket kiszámolni,

113

ezeket az optimalizáció eredményeként kapjuk. Az optimalizáció a különböző konformációs állapotok sebességi állandóit egyszerre illeszti. A harmadik problémával kapcsolatban elmondható, hogy a gátlószer hozzáférésével és a kötésével kapcsolatos részfolyamatokra vonatkozó minden egyszerű elmélet vizsgálható kinetikai modellezés segítségével. Így bizonyítani és cáfolni is tudjuk a különböző hipotéziseinket. Ezen részfolyamatok dinamikájának nem ismerjük minden részletét, valószínűleg ezek az egyes gátlószerek esetében különböznek az adott vegyület kémiai tulajdonságaitól függően. A módszer további előnye, hogy nincs korlátozva a nyugalmi versus inaktivált elméletek vizsgálatára, a nyitott állapot-preferenciát is tudja kezelni (valójában minden konformációs állapotra vonatkozó elméletet tud vizsgálni, így például a nyitás előtti zárt állapotokat („pre-open closed state”), a köztes vagy lassú inaktivált állapotot, stb., amennyiben a modell tartalmazza ezeket). Ráadásul, amíg a „közelítésés” módszer csak a legrövidebb és leghosszabb depolarizációs pulzusokat alkalmazó protokollokból származó adatokat használja fel, addig a modellezés során minden kísérletes adatot figyelembe veszünk (mind az öt protokollt figyelembe vesszük a paraméterek illesztésénél). Ahogyan a phenytoin és a riluzole esetében látni fogjuk, a 2., 3. és 4. protokoll alkalmazásakor kapott gátlási mintázat nagyon erős megszorításokat ad, melyek segítségével jelentősen leszűkíthetjük a lehetséges mechanizmusok számát.

Összegezve tehát sokkal pontosabb eredményeket várhatunk ettől a módszertől, mint a közelítéses módszertől, de természetesen csak abban az esetben, ha a modell megfelelő. Könnyen juthatunk helytelen következtetésre, ha helytelen modellt használunk.

Ráadásul a szimulációk alapján „helyesen” működő modell nem feltétlenül egyezik meg a valódi hatásmechanizmussal, csupán egy lehetséges mechnizmust vázol fel. Mindemellett az is hasznos eredmény, ha bizonyos hatásmechanizmusokat ki tudunk zárni, vagyis egyes nátriumcsatorna gátlók esetében levonhatjuk a következtetést, hogy a hatásuk nem magyarázható az adott mechanizmussal.

114 6.2.2.2.1. A kinetikai modell felépítése

A szimulációk során használt kiindulási modellünk mind az öt gátlószer esetében egyszerű topológiájával rendelkezett, melyet csak abban az esetben bővítettük, amennyiben az optimalizáció során nem jártunk sikerrel. Ez a kezdeti modell egy Hodgkin-Huxley típusú modell, amelyben az aktivációs és inaktivációs kapuk nyitása és zárása egymástól független, feszültségfüggő folyamat (32. ábra). A modellben az egyszerűség kedvéért a lassú inaktivációt nem tettük lehetővé, a gátlószer kötése azonban minden állapotban lehetséges volt. A kapuzást jellemző paraméterértékek munkacsoportunk korábbi közleményéből [142] származnak.

32. ábra: Az alapmodell felépítése. „R” – nyugalmi állapot, „F1” – gyors („fast”) inaktivált állapot #1,

„BR” - gátlószermolekulát kötött nyugalmi állapot, „BF1” - gátlószermolekulát kötött gyors inaktivált állapot #1, „O” – nyitott állapot, „F2” – gyors inaktivált állapot #2, „BO” - gátlószermolekulát kötött nyitott állapot, „BF2” - gátlószermolekulát kötött inaktivált állapot #2. ka illetve kd a nyugalmi állapotú csatornához történő asszociációt illetve disszociációt (ilyen sorrendben) jellemző sebességi állandót, kao és kac az aktivációs kapu nyitását illetve zárását (ilyen sorrendben) jellemző sebességi állandót, kfo és kfc pedig a gyors inaktivációs kapu nyitását illetve zárását (ilyen sorrendben) jellemző sebességi állandót jelöli. (A kocka alsó síkja feleltethető meg a 29. ábrán látható négyzetnek.) Az AO és AF allosztérikus faktorok a hatásuknak megfelelő (illetve azzal párhuzamos) oldallapokon szerepelnek. A gátfaktorokat GA és GF jelöli. cc a koncemtrációt jelöli.

115

Az affinitás- és akcesszibilitás hozzájárulásának egyszerűbb vizsgálata érdekében az és értékeket adott „X” koformációra vonatkozóan az alábbi két faktor szozataként írtuk fel:

allosztérikus faktor (AX), mely az energiaszintek közötti különbséget számszerűsíti,

gátfaktor (GX), amely az energiagát magasságát számszerűsíti (mind az asszociáció mind a disszociáció sebességének párhuzamos növelését/csökkentését fejezi ki) Így például a gyors inaktivált konformációra vonatkozó és értékeket a következő összefüggés alapján számoljuk az allosztérikus- (AF) és gátfaktorból (GF):

Az inaktivált állapotra vonatkozó affinitás tehát -szer nagyobb, mint a nyugalmi állapotra vonatkozó affinitás.

Megnövekedhet az affinitás változatlan asszociációs sebesség mellett ( ) a disszociáció lelassulásának következtében (ez a „tiszta” MRH mechanizmus esete, vagyis az energiagát nem változik), ekkor

és (44)

.

Ugyanekkora növekedés kialakulhat az affinitásban csupán az asszociáció felgyorsulásának következtében is változatlan disszociációs sebesség mellett ( ), ekkor a fentiekhez hasonlóan .

Ha mind az asszociáció felgyorsulása ( ), mind pedig a disszociáció lelassulása ( ) közrejátszik az affinitás növelésében, akkor a értékének

és közé kell esnie:

és

.

értéke az asszociáció és disszociáció megváltozásának kontribúcióját tükrözi ( esetén egyforma mértékű a közreműködés). Amennyiben értéke nagyobb az értékénél, akkor mind az asszociáció, mind a disszociáció felgyorsul. Amennyiben

116 értéke kisebb

- nél, akkor mindkét folyamat lelassul. Az és értékek minden lehetséges párosítását el tudjuk érni a megfelelő és értékek választásával. Ezen faktorok bevezése egyszerűbbé teszi az affinitással és akcesszibilitással kapcsolatos elméleteink vizsgálatát.

6.2.3. „Prototipikus” mechanizmusok vizsgálata

Hipotézisünk szerint bizonyos nátriumcsatonra gátlók a MRH-nek megfelelő módon hatnak, mások a GRH-nek megfelelő módon, a legtöbbjük hatásmechanizmusának kialakításában azonban mindkét elmélet által leírt folyamat részt vesz. Felmerül a kérdés, hogyan tudjuk a „tiszta”, illetve a „vegyes” mechanizmusokat felismerni. Milyen típusú gátlási mintázatokra kell számítanunk a különböző esetekben? Ezeket a kérdéseket meg tudjuk válaszolni előre definiált prototipikus hatásmechanizmusok szimulációs eredményeinek segítségével. Ezekkel a szimulációkkal ezenkívűl a közelítéses módszer pontosságát is tudjuk vizsgálni.

Ahogyan korábban már említettem, a közelítéses módszer szükségszerűen pontatlan. A következő szimulációkban ennek a pontatlanságnak a mértékét kívántuk meghatározni. Ez nem vizsgálható valós kísérletekben valós gátlószerekkel, hiszen nem lehetünk biztosak a hatásmechanizmusban. Ha azonban előre meghatározott gátlási mechanizmusok kinetikai szimulációit végezzük el, és ezekre tekintünk úgy, mint kísérletes eredményekre, akkor a 6.2.2.1. fejezetben leírtak szerint alkalmazva a közelítéses módszert, megvizsgálhatjuk, hogy az milyen pontossággal adja vissza az szimuláció során használt paraméterértékeket.

Mivel a közelítéses módszer csupán a nyugalmi versus gyors inaktivált állapotokra vonatkozó elméletek vizsgálatára alkalmas, négy alapvető inaktivált állapot-preferenciát leíró mechanizmust vizsgáltunk:

#1: tisztán GRH mechanizmus, MRH közreműködés nélkül,

#2: vegyes mechanizmus a GRH és MRH egyenlő mértékű hozzájárulásával,

#3: az asszociáció felgyorsítása és disszociáció lelassítása egyenlő mértékű,

#4: tisztán MRH mechanizmus, GRH közreműködés nélkül.

Ez a négy hatásmechanizmus adja a nátriumcsatorna gátlók elméletben lehetséges négy prototipikus energiaprofilját (lásd 31.D ábra sík, lehetséges párosítások). A

117

szimulált gátlószer koncentrációja 300 µM volt mind a négy esetben. A megfelelő paraméterértékeket a 4.Táblázat tartalmazza.

4. Táblázat: a nátriumcsatorna gátlók elméletben lehetséges négy prototipikus energia-profiljának megfelelő paraméterértékek.

ka-nyugalmiszámolt 0.0035 0.0018 0.0034 0.0049

kd-nyugalmi számolt 0.348 0.979 2.737 4.54 módszer kvalitatív módon helyesen tudta azonosítani a különböző hatásmechanizmusokat, viszont a sebességi állandók állapotfüggő módosításának mértékét számszerűen pontatlanul adta vissza. A becslés pontosságát az A-D térképről (33.D ábra) ránézésre megállapíthatjuk, itt a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében a számolt értékeket az eredeti mechanizmust szemléltető ábrán ábrázoltuk.

118

33. ábra: Prototipikus mechanizmusok vizsgálata. (A) Energia-diagramok. A fekete szín a nyugalmi-, a szürke szín az inaktivált állapot asszociáció-disszociáció egyensúlyát szemlélteti abban az esetben, amikor a koncentráció megegyezik a nyugalmi affinitással (cc = KR). (B) A szimulált áramok amplitúdói az idő függvényében. A szimulált vegyületek az 1-5 s-ig tartó szakaszban voltak jelen. A fekete ill. az egyre világosabb szürke vonalak az 1. – 5. feszültség-protokollra adott választ mutatják. (C) A depolarizált – hiperpolarizált állapotban töltött idő arányának függvényében (vagyis az öt feszültség-protokollban) ábrázoltuk a szimulált áramokra illesztett exponenciális függvények időállandóit, az egyensúlyi gátlás mértékét. (D) Az A – D térképek. Az "x" jelek a τonset és Inh értékekből, a "+" jelek pedig a τoffset és Inh értékekből számolt becsléseket mutatja.

A

B

C

Inh

offset(s)

onset(s) rel. amplitúdó

D

A A A A

D D D D

119

A fejezet elején feltett kérdésekkel kapcsolatban a következő eredményekre jutottunk: Az #1 Mechanizmus („tiszta” GRH) esetében azt kaptuk, amit vártunk:

hosszabb depolarizáció a felfutás és a lecsengés együttes felgyorsulását okozta, miközben a gátlás mértékén nem változtatott. A #2 Mechanizmus esetében (amikor a megnövekedett affinitás teljes egészében a megnövekedett akcesszibilitás – vagyis megnövekedett asszociációs sebesség - következménye) szintén a várakozásainknak megfelelő eredményeket kaptunk: a felfutás felgyorsult, miközben a lecsengés sebessége változatlan maradt. A #3 Mechanizmus (egyforma mértékben megnövekedett asszicációs sebesség és lecsökkent disszociációs sebesség) esetében a felfutás felgyorsulását és a lecsengés lelassulását várhatnánk, de ha figyelembe vesszük, hogy a felfutás sebességét mind az asszociáció mind a disszociáció sebessége meghatározza, és ezek ebben a modellben éppen egyenlő mértékűek, nem meglepő, hogy az előbbi felgyorsulása és az utóbbi lelassulása láthatóan kiegyensúlyozta egymást. Hasonlóképpen, a #4 Mechanizmus jól illusztrálja, hogy lelassult felfutás nem feltétlenül jelenti az asszociáció lelassulását. Ebben az esetben az asszociáció sebessége nem változott, a felfutás lassulását egyedül a disszociáció sebességének megváltozása okozta.

Összességében elmondható, hogy a közelítéses módszer helyesen azonosította a MRH és GRH hatásmechanizmusban való közreműködését olyan egyszerű esetekben, amikor csak az inaktivált állapot volt érintett. Az eddig elvégzett szimulációs kísérletek azonban egyszerű egylépéses asszociáció-disszociáció folyamatot feltételeztek. Felmerül a kérdés, hogy abban az esetben is megbízható marad-e a módszer, amikor ezek a folyamatok bonyolultabbak. A nátriumcsatorna gátlók esetében ugyanis tudjuk, hogy a kötőhely extracelluláris oldalról nem érhető el; a bejutáshoz az anyagoknak először a membrán fázisba, vagy pedig az intracelluláris térbe be kell jutnia. Elképzelhető-e, hogy a lassú particionálódás használhatatlanná teszi az általunk használni kívánt módszert?