• Nem Talált Eredményt

O RVOSI ESZKÖZÖK IPARÁGI ELEMZÉSE A VILÁGGAZDASÁG TÜKRÉBEN

3. KÖRNYEZET- ÉS HELYZETELEMZÉS

3.1. O RVOSI ESZKÖZÖK IPARÁGI ELEMZÉSE A VILÁGGAZDASÁG TÜKRÉBEN

Az orvosi eszközöket érintő szabályozásokkal kapcsolatos tanácsadással foglalkozó vállalat, az Emergo évek óta felmérést végez az orvosi eszközök iparának alakulására vonatkozóan. A legfrissebb, 2015-re vonatkozó (előrejelző) adatok – melyeket több mint 5400 fő szakember (gyártók, forgalmazók, tanácsadók, iparági beszállítók stb.) megkérdezésével vettek fel – azt mutatják, hogy az orvosi eszközök iparága világviszonylatban stabilitást mutat idén, azonban a piaci szereplők nagyobb kihívások elé lesznek állítva. (Emergo Global Medical Device Indusrty Outlook)

A kutatás demográfiai adatait a következő ábra szemlélteti. A térképen fekete színnel feltüntetett országokból érkeztek válaszok.

A szóban forgó kutatás eredményei rámutatnak, hogy 2013-hoz képest 2014-ben 19%-kal nőtt a csökkenő eladásokról beszámoló vállalatok száma, annak ellenére, hogy közel 85%-uk valamennyi növekedést prognosztizált a gazdasági recesszióból történő fokozatos kilábalásnak köszönhetően.

Ha ezzel egy időben megvizsgáljuk a világgazdaság aktuális helyzetét, melyben hat nagy globális régiót veszünk górcső alá (az amerikai kontinenst, Nyugat- és Közép-Európát, Kelet-Európát és Közép-Ázsiát, Ázsia csendes-óceáni vidékét, Közel-Keletet és Észak-Afrikát, valamint a szubszaharai Afrikát) (Dun&Bradstreet, 2013), akkor párhuzamot fedezhetünk fel. A világgazdaság számára a 2008-2009-es gazdasági hanyatlásból való felépülés az elmúlt évszázad legnagyobb kihívását jelentette. Mindezek ellenére 2013-ban már óvatos bizakodás kezdte jellemzi a piacot, és 2014-től kezdve már növekedésre is számítottak – elsősorban az Egyesült Államokban.

22. ábra: Az Emergo kutatásában részt vett vállalatok, személyek demográfiai adatai Forrás: Emergo Global Medical Device Industy Outlook (2015)

73

2013 végén – a 2013-as év közepétől látható pozitív fejlődés ellenére nem beszélhetünk azonban a világgazdaságban növekedési trendről. A vizsgált 132 országból 93 ugyanis rosszabbul teljesített a 2008-as év elején mértekhez képest, és csupán 15 állam ért el magasabb eredményeket ugyanezen periódusban. A 2013-2014-es évek fordulóján azt képzelhetnénk, hogy a kockázatértékelések már szebb képet festenek az országok többsége esetében. Azonban – ahogy az alábbi ábrán is látható – 22 ország (az egész minta 16,7%-a) esetében továbbra is csökkenés figyelhető meg, és csupán 8 nemzet (az egész minta 6,1%-a) büszkélkedhet növekedéssel a 2013-as évet tekintve.

REÁL GDP NÖVEKEDÉS (%) EMELKEDETT MARADT CSÖKKENT

Szubszaharai Afrika 0 20 1

Közel-Kelet és Észak-Afrika 1 11 7

Nyugat-Európa 4 20 6

Észak-Európa és Közép-Ázsia 2 13 1

Ázsia csendes-óceáni vidéke 1 18 4

Amerikai kontinens 0 20 3

Összesen 8 102 22

Ha regionálisan tovább szűkítjük a gazdasági helyzet vizsgálati körét Nyugat-és Közép-Európa térségére vonatkozóan, megfigyelhetjük, hogy 2013 végén volt tapasztalható először, hogy az azt megelőző időszakhoz képest bizonyos fejlődő trendet mutatott a szóban forgó régió.

Az eurózóna 2013 második negyedévében (Q2) emelkedett ki a recesszióból, és a közös valutával rendelkező területen kívüli legjelentősebb ország, az Egyesült Királyság erős és fenntartható fejlődést mutat. Ugyanakkor a magas munkanélküliség nyomás alatt tartja az országokat, és az eurózóna fennmaradása még messze nem garantált.

Ha összevetjük az összeurópai reál GDP növekedést a világviszonylati mértékkel, a következő ábrán látható értékeket figyelhetjük meg.

23. ábra: GDP reálnövekedése a 2013. jan. és 2014. jan. közötti időszakban a vizsgált régiók országaiban Forrás: D&B Global Economic Outlook to 2018 (2013)

24. ábra: A nyugat- és közép-európai régió reál GDP-jének alakulása a világ többi területéhez képest Forrás: D&B Global Economic Outlook to 2018 (2013)

74

Bár a szituáció jelenleg stabilnak tűnik, reformokra van szükség az eurózóna felbomlásának megakadályozásához. Fontos megemlíteni továbbá, hogy az Európai Központi Bank erős támogatottságát élvező monetáris politika nem vezetett jobb kölcsönfelvételi lehetőségekhez az eurózóna perifériáján található országokban, ahol a hitelekhez való hozzájutás továbbra is nehézkes.

A régió vezető országainak reál GDP-je az alábbi ábrán látható módon alakul.

A régió öt legnagyobb gazdasága esetén az előrejelzések kedvezőek, ahogy az a fenti ábrán is látható. Svédország fellendülése továbbá vélhetően pozitívan hat majd ki a balti-tengeri partnereire is. Bár a mediterrán országok fejlődése elmarad északi társaik mögött, általános optimizmusról beszélhetünk az egész régióra vonatkozóan. A 2013-2014-es évfordulón látott fellendülés ellenére az eurózóna és azt körülvevő országok alkotta régió azonban továbbra is gyenge lábakon áll, és a kockázati tényezők igen jelentősek (a monetáris unió felbomlása sincs kizárva).

Az orvosi műszerek piacán, a 2014-es évben elért gazdasági eredményekre hatást gyakorolhattak az alábbi változások:

 a korábban említett alacsony piaci mozgással jellemezhető európai gazdaság, mely befolyásolja az Európába importáló vállalatok teljesítményét, valamint az orvosi műszerek iparágában gazdasági szempontból jelentős részt képviselő német eszközexportot is;

 Brazília gazdasági teljesítménye a korábbi évekhez képest lelassult, ami az országba érkező export csökkenésében is meglátszhat;

 a vártnál erősebb egyesült államokbeli gazdasági teljesítmény valamennyire ki tudta egyensúlyozni a gyenge európai teljesítményt (az USA a világ orvosi műszer piacának 38%-át tudhatja magáénak);

 mindazonáltal a dollár erősödése az amerikai eszközök drágulásához vezetnek, amelyek nagyobb terhet rónak a tengeren túli vevőkre.

25. ábra: A nyugat- és közép-európai régió kulcsországainak reál GDP-jének alakulása Forrás: D&B Global Economic Outlook to 2018 (2013)

75

2014-ben már óvatosabban nyilatkoztak az Emergo kutatásában résztvevők, ugyanis 75%-uknak volt pozitív véleménye 2015-ös kilátásokkal kapcsolatban.

Kontinensi összehasonlításban azt mondhatjuk, hogy az észak- és dél-amerikai, illetve ázsiai illetőségű vállalatok valamennyivel optimistábbak az iparági előrejelzéseket tekintve 2015-re vonatkozóan, mint az európaiak, ami az „öreg kontinens” vállalatai által elért 2014-es gyenge gazdasági teljesítmények függvényében nem meglepő. (Az észak- és dél-amerikai pozitív előrejelzések vélhetően az Egyesült Államok GDP-ben 2015-ben várható, körülbelül 3%-ra becsült növekedésének is betudható.)

A vállalatok döntő többsége (közel 85%-uk) véli úgy, hogy 2015-ben vállalatuk felülteljesíti az iparági átlagot, mivel a legtöbb ember arra számít, hogy nem az ő vállalata fog rosszabbul

27. ábra: Az orvosi műszerek iparára vonatkozó általános megítélés 2015-re vonatkozóan kontinensekre bontva Forrás: Emergo Global Medical Device Industy Outlook (2015)

26. ábra: Az orvosi műszerek iparára vonatkozó általános megítélés 2015-re vonatkozóan Forrás: Emergo Global Medical Device Industy Outlook (2015)

76

teljesíteni az iparági átlagnál. Az alábbiak közül az is kitűnik, hogy a kisvállalatok közel fele nagyon pozitívan tekint az idei évre.

A kisvállalatok bizakodó hozzáállása kissé meglepő figyelembe véve a 2014-es bevételeik alakulását 2013-hoz képest.

28. ábra: Az orvosi műszerek piacán működő vállalatok önmagukra vonatkozó előrejelzése 2015-re Forrás: Emergo Global Medical Device Industy Outlook (2015)

29. ábra: Az orvosi műszerek piacán működő vállalatok 2014-es árbevétele 2013-hoz viszonyítva Forrás: Emergo Global Medical Device Industy Outlook (2015)

77

Európából tekintve bíztató, hogy a válaszadók szerint a többi piac jellemzően nagyobb kihívást támaszt az ott jelenlévőkkel szemben a szabályozásnak való megfelelés tekintetében.

Szintén kedvező az európai vállalatokra nézve, hogy a válaszadók kontinensünket tartják – az Egyesült Államok mellett – kiemelkedően a legjobbnak az orvosi eszközökre vonatkozó szabályozások pontos definiálása tekintetében, ami a dokumentációk minőségi és mennyiségi standardjának konkrétumában megjelenik, az azoknak való megfelelés egyszerűségében ugyanakkor nem.

A finanszírozás és tőkehiány jelentik az első számú kihívást a kisvállalatok számára a 2015-ös évben, míg a nagyvállalatok a szabályozások változásával és az árnyomással küzdenek majd előreláthatóan, ahogy azt a következő ábra is szemlélteti.

30. ábra: A különféle piacok megítélése a szabályozásoknak való megfelelés tekintetében Forrás: Emergo Global Medical Device Industy Outlook (2015)

31. ábra: A különféle piacok megítélése a szabályozások pontos definiálása tekintetében Forrás: Emergo Global Medical Device Industy Outlook (2015)

78