• Nem Talált Eredményt

Nemes másként Fölnagy

In document NEMES CSALÁDOK FEJÉRMEGYEI ' ' ; (Pldal 160-164)

Az 1786. év szeptember 28-án tartott törvényszéken hir-dették ki Vas megye által 1781. augusztus 6-án a Külsőrákosról származó Nemes másként Fölnagy Gábor inotai lakos részére kiadott bizonyságlevelet. Minthogy nevezett, kinek atyja János volt, ezé másik János, ezé pedig György volt, bizonyitotta, hogy dédatyja, az emiitett György az 1733. évi nemesség-vizsgálat al-kalmával Miksa királynak 1574. évi adománylevelét felmutatva, az adományszerzőtől való leszármazását igazolta, nemessége elis-mertetett, amely igazolás királyi jóváhagyást is nyert.

Az 1786-ban publikált Nemes másként Fölnagy Gábor fia Sándor Mezőszentgyörgyre, másik fia János pedig Ősibe költö-zött. Ezek az 1846. évben kaptak bizonyságlevelet Fejér megyé-től, de ezt a bizonyságlevelet a kir. helytartótanács rendeletére vissza kellett vonni, mert az igazolásul felhasznált anyakönyvi kivonatok nem voltak teljes szövegükben belemásolva a bizony-ságlevélbe. Ehelyett az 1847. évben kaptak uj bizonyságlevelet díjmentesen, mert saját hibájukon kivül kellett a régebbit meg-semmisíteni. Ebbe a bizonyságlevélbe belefoglalták Sándornak Sándor, József, Dániel és János, Jánosnak pedig János, Gábor, István és Sándor nevü fiait is. (2895. sz.)

Németh.

I. 1723. január 8-i közgyűlésen hirdették ki a Németh-család cimeres nemeslevelét. Ez alkalommal a pécsi püspök és a székesfehérvári prépost prefektusa, Voberger Fülöp, protestációval élt a kihirdetés ellen azért, hogy a manumisszió folytán a püspök és a prépost tizedbeli jogai csorbát ne szenvedjenek. Ugyanakkor Zádory Mihály veszprémi prépost reprotestált a protestáció ellen s figyelmeztette a protestálót arra, hogy a plébánosnak a szokott dézsmáját megadja. (11. 1.) A cimeres nemeslevél* 1722. október 9-én kelt s Németh István és testvére Gergely továbbá feleségeik és gyermekeik kapták.

Az 1791. májusi közgyűlésen Németh József bogárdi köz-birtokos nemesi bizonyságlevelet kapott. Nevezett atyja István volt, ezé pedig Gergely, az 1722, évi armális szerzője. (Kérelmek és jelentések jegyzőkönyve 204, 1.)

II. 1736. augusztus 13-i közgyűlésen hirdették ki Németh Imre pozsonymegyei bizonyságlevelét, amelynek alapján ujat kapott. (338. 1.)

III. 1815. márciusi közgyűlésen hirdették ki a Pozsony megye által, 1813. Bőjtelő hava 3-án, a Rétszilason lakó Németh István részére kiadott nemesi bizonyságlevelet. Tartalma szerint nevezett atyja, Pál, költözött Pozsony megyéből előbb Tinódra s onnét Rétszilasra. Németh Pál pedig az 1770. évi invesztigáció alkalmával igazolta azt, hogy ő Andrásnak a fia. András pedig azon Miklósnak a fia volt, aki bátyjával Ferenccel együtt fel volt véve az 1697. évi nemesi lajstromba a dióspatonyi nemesek között. A család tagjai pedig az 1733. évi invesztigáció alkalmá-val igazolták nemességüket. A pozsonymegyei bizonyságlevelet a szerző fiai, István, János és Mihály mutatták fel, akik a kihirdetés alkalmával bizonyságlevelet is kaptak. (327. sz,)

IV. 1824, áprilisi közgyűlésen hirdették ki a Vas megye által az 1823, évi dec. 15-én, a Hőgyészen lakó Németh István valamint az ugyancsak Hőgyészen lakó István nevü és a Székes-fehérvárott lakó Péter nevü fiai részére kiadott nemesi bizonyság-levelet. Németh István atyja József volt, aki az 1733. évi

invesz-Egykoru másolat a Litterae Armales 44. sz. alatt.

11 — Schneider: Fejérmegyei nemes családok. 161

tigáció alkalmával 1725. febr. 20-án kelt királyi ujadománylevéllel és nemesi birtokban létével igazolta nemességét. (769. sz.)

V. 1824, szeptemberi közgyűlésen hirdették ki a Komárom megye által, 1822. december 10-én, a Perkátán lakó Németh József és András részére kiadott nemesi bizonyságlevelet. Ezt a bizonyságlevelet az 1769. év szeptember 6-án, ugyancsak Komárom megye által ifj. Németh Mihály és fia Mihály, komáromi lakosok és id. Németh Mihály és fiai Mihály, József, András és Pál, ácsi lakosok, részére kiadott bizonyságlevél alapján adtak ki. Az elől megnevezettek ugyanis igazolták, hogy atyjuk Mihály bele volt foglalva az 1769. évi bizonyságlevélbe mint ifjabb Mihály fia. Az

1769. évi bizonyságlevél az 1663. évben március 3-án Theöttössy másként Kónya Jánosnak továbbá sógorának Németh Péternek s fiának szintén Péternek adományozott címeres nemeslevélre ment vissza. Ifjabb Mihály ugyanis János fia volt, idősbb Mihály pedig Mihályé. János és Mihály atyja pedig a nemeslevélbe bele-foglalt ifjabb Péter volt. (1546. sz.)

VI. 1829. juliusi közgyűlésen hirdették ki a Sopron megye által 1797. október 9-én a Veszprémben lakó Németh Sámuel részére kiadott nemesi bizonyságlevelet. Németh Sámuel atyja Dániel volt s ezé pedig Mihály, aki az 1725. évi invesztigáció jegyzőkönyve szerint, 1720. április 29-én cimeres nemeslevelet nyert István, András, Pál és Ádám nevü testvéreivel együtt.

(1542. sz.) A sopronmegyei bizonyságlevelet megelőzőleg már kihirdették Veszprém megyében az 1798. évben.

VII. 1839. szeptemberi közgyűlésen hirdették ki Németh J a k a b veszprémmegyei adóvevő részére 1801. jan. 16-án adomá-nyozott megerősitő nemeslevelet, amellyel a család ősének Németh Miklósnak 1622-ben adományozott és azon évben Vas megyében és Veszprém megyében az 1735. évben felmutatott armális meg-erősittetett. (2397. sz.)

VIII. 1841. októberi közgyűlésen hirdették ki a Győr megye által 1841. Pünkösd hava 6-án a gróf Széchenyi-családnak Szek-szárdon lakó nyug. számvevője Németh Alajos és fiai és unokája

részére kiadott nemesi bizonyságlevelet. Tartalma szerint az 1744.

évben kapott bizonyságlevelet Németh György azon az alapon, hogy az 1639. április 7-én testvérével Jánossal nemeslevelet szerző Németh Istvántól való leszármazását igazolta. Az 1744.

évi bizonyságlevél szerzőjének a bizonyságlevélben is megnevezett fia szintén György volt. Ennek a Györgynek a fia volt Imre, az

1841. évi bizonyságlevél szerzőjének az atyja, aki Felpécről mint palotás került a gróf Széchenyi-családhoz Cenkre és onnét uradalmi ispánként Kövesdre. Fia Alajos pedig ispánként került Szekszárdra, majd számvevő lett. Belefoglalták a bizonyságlevélbe Németh Alajosnak Alajos, Károly és József nevü fiait is, akik közül Alajos Sárpentelén és Károly Sopron megyében, Ivánban, szolgálta a gróf Széchenyi-családot ispánként. Belefoglalták még a bizonyságlevélbe Károlytól való Antal nevü unokáját is.

(4347. sz.)

IX. 1842. októberi közgyűlésen hirdették ki a Győr megye által 1842. szeptember 10-én a tolnamegyei Szentlőrincen lakó Németh Ferenc ev. tanitó és fiai, Ferenc martonvásári uradalmi kasznár, István nagyszokolyi ev. tanitó és János tanuló, továbbá Istvántól való Ferenc és Lajos nevü unokái részére kiadott nemesi bizonyságlevelet. A bizonyságlevél kiadásának alapjául szolgált a Győr megye által 1744. márc. 27-én Németh György és fiai György, János, István és Márton részére kiadott bizonyságlevél.

Eszerint pedig Németh György atyja Gergely volt, ezé pedig az a nemes Németh István, aki János nevü testvérével együtt 1639.

április 7-én cimeres nemeslevelet nyert és azt még azon évben kihirdette Győr megyében. Az 1744. évi bizonyságlevéllel igazol-ták nemességüket annak szerzői az 1756. évi nemességvizsgálat alkalmával, amikor Németh György Felpécen lakott, György nevü fia pedig mint poéta évekkel előbb eltávozván hazulról ismeretlen helyen tartózkodott. János nevü fiától akkor már János és Zoltán nevü unokái voltak, Márton nőtlen seborvos volt Sopronban, István nevü fiától pedig György és Márton nevü unokái voltak.

A most emiitett Márton Vásárosfaluba költözött és ennek a fia volt Ferenc, az 1842. évi bizonyságlevél szerzője, aki Tolna megyébe költözött. (4746. sz.)

Ezt a bizonyságlevelet újból kihirdették az 1843. évi januári közgyűlésen. Természetesen nem azok javára, akik 1842-ben kihirdették. (927. sz.)

Nóvák.

1834. áprilisi közgyűlésen hirdették ki a Komárom megye által 1834. jan. 5-én, a Székesfehérvárott lakó Nóvák István-József orvosdoktor és ennek fiai Rudolf és Kálmán, továbbá a

Komáromban lakó Nóvák János gyógyszerész részére kiadott nemesi bizonyságlevelet. Tartalma szerint 1708. jun. 20-án nyert cimeres nemeslevelet Nóvák György és fia Ferenc és azt 1709-ben Komárom megyé1709-ben kihirdette. A most emlitett Ferencnek, aki Komáromban majd Gután lakott, volt a fia József, aki előbb Budán majd Székesfehérvárott élt mint orvosdoktor. Ezen József-nek a fiai voltak a bizonyságlevél szerzői. (807. sz.)

In document NEMES CSALÁDOK FEJÉRMEGYEI ' ' ; (Pldal 160-164)