• Nem Talált Eredményt

Mobiltanulás: új kihívok és lehetőségek az oktatásban

In document MOBIL – VILÁG – ISKOLA (Pldal 152-156)

A TANULÓI ÉS SZÜLŐI ATTITŰD A MOBILESZKÖZÖKKEL TÁMOGATOTT OKTATÁSSAL KAPCSOLATOSAN

3. Mobiltanulás: új kihívok és lehetőségek az oktatásban

A mobiltelefonok széleskörű elterjedése nagy kihívást jelent az oktatás számára. Egyrészt sok iskolában hamar tiltólistára kerültek ezek az eszközök, hiszen zavaró lehet a tanórán megcsörrenő telefon, mint ahogy a mobillal szórakozó tanulók folytonos figyelmeztetése is zavarhatja az óra menetét. Ugyanakkor a mobileszközökben számtalan olyan lehetőség rejlik, amelyek új utat nyithatnak az oktatásban, kedvezően hatnak a digitáliskultúra-azonos pedagógia megvalósításához.

Itthon, Magyarországon 2015-ben jelent meg az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

Digitális Pedagógiai Osztály IKT Módszertani Irodájának gondozásában A mobiltechnológiával támogatott tanulás és tanítás módszerei című kiadvány, amely kellő elméleti és gyakorlati segítséget nyújt a pedagógusoknak a mobileszközök tanítási-tanulási felhasználhatóságához.

Benedek András a mobiltanulást egyrészt a távoktatás, az e-leraning részhalmazaként, olyan speciális tanulási formaként értelmezi, amelyben mobilkommunkációs eszközöket használnak kommunikációs csatornaként, másrészt a mobileszközök a formális, iskolarendszerű oktatás kiegészítői is lehetnek (Benedek idézi: Nyíri, 2010; Kiss é. n.). Ozdamli és Cavus (2011) szerint a mobiltanulás a hordozható eszközök által biztosított, mindenütt jelenlévő tanulást jelenti, amelynek alapvető jellemzője az interaktivitás, az együttműködés, az azonnali információhoz jutás, illetve a személyre szabottság (idézi: Tóth-Mózer – Főző, 2015).

153

értelmeződik, ahol a mobileszközökre „zsugorított‖ tudásbázisokhoz és taneszközökhöz a tanulók akár iskolai időn kívül, a villamoson utazva vagy otthon is könnyen hozzáférhetnek. Ez a pedagógiai értelemben vett „információs szabadság‖ a társas és egyéni tanulásnak is hatékony terepe lehet.

Szempontunkból a mobiltelefonok az alábbi taneszközöket foglalják magukban egy helyen:

 számológép

 jegyzetelés

 kép és mozgóképrögzítés

 szavazórendszer (szavazásra és formatív értékelésre)

 kiterjesztett- és virtuális valóságok elérési eszköze (új „információs rétegek:‖

interaktív feladatok, feladatlapok, multimediális bemutatók, makettek, prezentációk stb. eléréséhez)

 internet- vagy wifikapcsolat a különféle tudásbázisok és oktatási célú applikációk (szólások és közmondások tanulása, helyesírás gyakorlása, kötelező olvasmányok) eléréséhez.

1. kép A digitáliskultúra-azonos pedagógia összetevői és jellemzői (saját készítésű ábra)

154 5. Mobillal tanulni, de hogyan?

A mobilok tanulási célú felhasználásával egyrészt jelentősen motiválhatjuk a tanulókat, másrészt meghatározó utat mutathatunk számukra, hogy a csevegésen és a játékokon kívül mennyi mindenre alkalmasak még kedvenc eszközeik, illetve ezekkel hogyan boldogulhatnak tanulmányaik során és később a munkaerőpiacon is. Az alábbiakban szeretnénk bemutatni néhány olyan hasznos alkalmazást és jó gyakorlatot magyar- és médiaismeret órákról, ahol a korábbi taneszközöket egységesítő, komplex és integratív taneszközként használhatták a tanulók a mobiljaikat.

5. 1. Formatív értékelés, szavazás és differenciálás mobilokkal

A szavazórendszerek – vagy ezek hiányában a tanulók mobileszközei – óriási előnye, hogy míg a legtöbb eszköz a tanár vagy csupán egy-két diák kezében van, addig a nyomógombos válaszadók mindenkinél ott lehetnek, így lehetőség adódik egyszerre több tanuló, esetleg az egész osztály aktivizálására. Érdemes azonban tudni, hogy a szavazórendszerekkel kapcsolatos megfigyelések kissé ambivalens képet festenek. A szavazóegységek legtöbbjén ugyanis beállítható a válaszadásra szánt idő. Ez egyes diákokra ösztönzőleg hat, míg mások az időkeret miatt feszültek. Éppen ezért az eszközzel való ismerkedés kezdetén érdemesebb hosszabb időt beállítanunk, amit majd később csökkenthetünk. A rossz válasz miatti félelmet oldhatjuk azzal is, ha lehetőséget adunk kezdetben a névtelen válaszolásra vagy a rossz válasz helyesbítésére (Buda, 2012).

Valamilyen kérdés megválaszolására, megszavaztatására (pl. Egyetértesz-e Antigoné döntésével?,) vagy a tanulási folyamatot segítő formatív értékelésre, kvízkérdések szerkesztésére is alkalmasak a szavazórendszerek. A Kahoot nevű alkalmazással tesztet, szavazást vagy valamilyen megbeszélést indíthatunk egy gyors regisztrációt követően. Míg a pedagógusok a https://getkahoot.com/ oldalon szerkeszthetik a feladatokat, addig a tanulók a https://kahoot.it/#/ oldalon tudnak belépni. Ehhez még csak regisztrálniuk sem kell, elegendő csupán a tanártól kapott PIN-kódot és nevüket megadni, és már kezdődhet is a játék. Az izgalmakat fokozza, hogy a kérdéseket és a válaszokat csak a kivetített táblán látják a tanulók, ezért saját szavazóeszközükön csupán a válaszhoz tartozó ikont kell megnyomniuk megadott időn belül. A mobileszközök rendkívül alkalmasak a differenciálásra is. Például a nagyon jóknak vagy lemaradóknak összeállíthatunk valamilyen feladatlapot a LearningApps segítségével, amit a tanulók a mobileszközükön oldanak meg. Mivel a LearningApps interaktív, azonnal visszajelzést kapnak a tanulók, az eredményeket pedig közösen megbeszélhetjük.

5. 1. Applikációk magyaróára

Ma már szinte nincs olyan hely, ahol ne találkoznánk QR-kódokkal. Megtalálhatjuk belépőkön, névjegyeken, a tankönyvek hátulján, de még az élelmiszerek csomagolásán is QR-kódokat lehet találni, amelyeket el kell készíteni (kódolni/generálni) és értelmezni lehet (dekódolni/megfejteni).

Lényege quick response (gyors válasz), amely egyrészt a gyors dekódolásra (visszafejtésre), másrészt a felhasználó által igényelt azonnali reakcióra utal.

A http://qr-kod.hu/ oldalon hagyományos fekete-fehér QR-kódokat generálhatunk rövid szövegből, névjegyadatokból, webcímből vagy GPS-koordinátákból. A https://www.unitag.io/qrcode vagy a http://www.qrcode-monkey.com oldalakon már kedvünkre alakítgathatjuk a QR-kódokat: beállíthatjuk a háttér és a pontok színét, formáját, de logót vagy bármilyen más képet, fotót beilleszthetünk, hogy még látványosabb legyen. Az elkészített QR-kódokat aztán képként elmenthetjük, kinyomtathatjuk papírra vagy elküldhetjük e-mail-ben. Beolvasásához telepítenünk kell a mobileszközünkre QR-kód olvasó applikációt. Wifi hálózat vagy mobilinternet szükséges, de az egyszerű szöveges információ dekódoláshoz ez nem feltétel.

155

Ezt használtuk ki a Magyar Költészet Napi rendhagyó irodalomóránkon, ahol a tanulók segítségül hívhatták a mobiljaikat is. A költő és a mű címe feltüntetése nélkül különböző verseket alakítottunk át szófelhő-versekké. A tanulóknak egy verseny keretében a mű szerzőét és címét kellett kitalálniuk.

Hogy az irodalmat kevésbe kedvelő diákokat is be tudjuk vonni a játékba, a címkefelhők mellé QR-kóddá alakítva hagyományos, lineáris formában megadtuk az adott költemény néhány sorát.

Miután a mobilokra telepített QR-kód olvasóval, megkapták a részletet, ez alapján az interneten megkereshették az eredeti szöveget is (Fegyverneki, 2015).

2. kép A szófelhővers és a megoldást segítő QR-kód

5. 2. A SzólásOK

A SzólásOK applikációt a Google Play Áruházból tudjuk letölteni ingyenesen. Segítségével mobileszközökön a magyar szólásokat és közmondásokat gyakoroltathatjuk különböző feladattípusok segítségével. Mindent a tanulók képességeihez igazítva.

Hiányosan megadott szólást vagy mondást kell kiegészíteni a megadott három lehetséges válasz közül a helyes megjelölésével, míg a másik tesztben a megadott magyarázathoz kell kiválasztani a kapcsolódó szólást vagy mondást. Ezeket megjelölhetjük, később előhívhatjuk, és az alkalmazás elmenti az elért eredményeket is. A Szólások menü alatt megtekinthetjük a program által kezelt szólásokat és közmondásokat. Az applikáció így kiváló a téma kapcsán az ismeretbővítésre és a gyakorlásra is, remek interaktív és korszerű játék lehet, a mobiltanulásban. Az applikáció elérhetősége: http://bit.ly/2dsEUIK

156 5.3. Helyeselj!

A Helyeselj! nevű Google Play-es applikáció szintén lehetőséget ad a mobileszközökkel támogatott magyarórák megvalósításához. A helyesírás tanulása soha sem tartozott a diákok kedvencei közé, de a mobilokkal biztos szívesen helyeselnék a témát! A Google Play áruházból ingyenesen letölthető, Helyeselj! nevű applikációval a helyesírást gyakoroltathatjuk. A kvízben megjelenő szópárok leginkább a gyakran előforduló, tipikus hibákra hívják fel a figyelmet, ráadásul a teszteket a tanulók egyéni képességeik szerint is beállíthatják, például hány kérdésből álljon a teszt, és visszanézhetőek az eredmények is a vétett hibákkal és helyes válaszokkal együtt. Ne felejtsük el azonban, hogy időközben változott a helyesírási szabályzat, így játék közben felhívhatjuk tanulóink figyelmét a kritikus gondolkodásra, a hibajavításra és a mobileszközök tudatos használatára! Az app elérhetősége: http://bit.ly/2eFp2Eh

5. 4. Kötelező olvasmányOK

Kötelező olvasmányok feldolgozásánál gyakori, hogy a tanulók nem veszik magukkal órára a kötelező olvasmányokat, de olyat is hallhatunk, hogy a buszon olvastak volna, de nem volt náluk a regény. A fejlesztők igyekeznek a felhasználói igényekhez igazodni, ezért sok e-book vagy hangoskönyv formában elolvasható/ meghallgatható a mobileszközeinken. A Kötelező olvasmányOK nevű applikációnak köszönhetően akár egy kisebb könyvtár is bezsugorítható a mindig nálunk lévő mobiljainkra. Az applikáció elérhetősége: http://bit.ly/2dsGbPJ

In document MOBIL – VILÁG – ISKOLA (Pldal 152-156)