• Nem Talált Eredményt

Illusztrációk készítése

In document MOBIL – VILÁG – ISKOLA (Pldal 112-136)

ALFÖLD SÍKSÁG PUSZTA MEZŐGAZDASÁG LOVAK HORTOBÁGY állatok (4) terület (4) állatok 5 termelés (4) lovaglás

2. Illusztrációk készítése

Miután a diákok megtanultak olvasni, a képzelet, emlékezet, kreativitás, esztétikai érzék, szövegértés, téri tájékozódás (képek egymás elé-mellé-mögé helyezése), valamint a 21.sz.-i képességek (együttműködés) fejlesztése továbbra is kiemelten fontos a tanulási zavarok elkerülése céljából. Ilyenkor már a gyerekek képesek önállóan illusztrációkat készíteni az olvasott, hallott, tanult népdalokhoz, mesékhez, mondákhoz. (7.ábra) (8.ábra) Az anyanyelv, az ének-zene, az erkölcstan órák remek alkalmat kínálnak erre a tevékenységre.

7. ábra Egyszer egy királyfi - illusztráció

113

8. ábra Eyszer egy királyfi - illusztráció

Az illusztrációk elkészítése után azt menteni célszerű, így bármikor folytatható, korrigálható, felhasználható. A gyerekek szeretik többször elővenni munkáikat. Az elkészült képeket a program segítségével színezőként nyomtathatjuk, amiből akár technika órán bábokat is készíthetünk, így a dramatizáláshoz szükséges eszközöket is előkészíti nekünk ez a program. Később a bábok vagy a képek úgymond „hívóképként‖ is funkcionálhatnak részösszefoglalásnál, összefoglaló órákon, gyakorló órákon. Pl.: „Megszöktek a bábok, nézzük csak meg, kinek melyik meseszereplő bújt el a padjában!‖ A program lehetőséget ad arra, hogy hangfelvételt készítsünk csoportosan, vagy akár egyénileg, azaz mesét mondjunk vagy énekeljünk. Ez mindig nagyon izgalmas és szórakoztató, s a gátlások oldására is remek tevékenység.

A szövegfeldolgozás során számos lehetőségünk van a program használatára, melyekkel különböző képességeket is fejlesztünk természetesen játékosan. Csoportmunkában kérhetjük a tanulókat, hogy készítsenek egy-egy meserészletről illusztrációt. Ennek során a képzelet, a kreativitás észrevétlenül fejlődik, s ezzel megalapozzuk a későbbi önálló szövegalkotást. Az elkészült képek sorba rendezése a szerialitást, s az emlékezetet teszi próbára, innen már csak egy lépés a képek alapján történő események elmesélése. A program segítségével történő szövegfeldolgozás élményszerűbb, motiváló hatása rendkívül nagy, készségfejlesztő szerepe kiemelkedő. A tanulók teljesítménye kézzel foghatóan javult, a tanulási zavarok sokkal enyhébb formát öltöttek.

Képalkotás: a szövegértés fejlesztésére is lehetőség van a program segítségével. Nagyon népszerű a gyerekek körében az a feladattípus, amikor egy leírás alapján kell elkészíteni egy képet. Például: „ A szoba közepén áll egy asztal, jobbra mellette egy szék található. A szék előtt áll egy fiú. A fiú virágot tart a kezében.‖

Az írásbeli szövegalkotás mindig nehéz feladat, de nagyon szórakoztató lehet, ha minden tanuló vagy tanulócsoport ugyanazt a képsorozatot kapja, hogy készítsen hozzá szöveget. A szövegalkotás alatt már előre kuncognak a diákok, mert jól tudják, hogy nem készül két egyforma szöveg, történet a képsorozatokhoz, csakúgy mint két azonos cím sem.

114 Összegzés

Maga a program használata is megkíván bizonyos képességeket, tehát fejleszti is azokat, mint például a főfogalom alá rendezés képessége, ugyanis tudnia kell a gyereknek, hogy pl. a zsiráfot az

„állatkert‖-ben, mint fő témakörben fogja megtalálni. A rendszerben látás, rendszerben gondolkodás, illetve a vizuális megjelenítés elősegíti az önálló tanulás képességét. Ez a legfőbb cél, és eredmény is egyben a program használata során. A feladatok tárháza végtelen, érdemes időt és energiát szánni a rendszeres alkalmazására.

Irodalom

Allport, G.W. (1998): A személyiség alakulása. Kairosz, Budapest.

Csapó Benő (2003): A képességek fejlődése és iskolai fejlesztése. Akadémiai Kiadó, Budapest.

Csapó Benő és Molnár Gyöngyvér (2012): Gondolkodási készségek és képességek. In: Csapó Benő (szerk.): Mérlegen a magyar iskola. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. 407-440.

Fisher, R. (1999): Hogyan tanítsuk gyermekeinket gondolkodni? Műszaki Könyvkiadó, Budapest

Molnár Gyöngyvér (2008): Kisiskolások induktív gondolkodásának játékos fejlesztése. Új Pedagógiai Szemle, (5) 51-64.

Nagy Lászlóné (2006): Az analógiás gondolkodás fejlesztése. Műszaki Könyvkiadó, Budapest Papert, S. (1980): Észrengés: A gyermeki gondolkodás titkos útjai. Számalk, 1988

Pásztor Attila (2013): Digitális játékok az oktatásban. Iskolakultúra, (9) 37–48.

Pólya György (1957): A gondolkodás iskolája: a matematika új módszerei új megvilágításban.

(ford. Lakatos Imre, Pataki Béláné), Typotex, Budapest.

Pólya György (1978): A problémamegoldás iskolája. Tankönyvkiadó, Budapest.

115 Bevezetés

Az idegennyelv-tudás a 21. században egyik legalapvetőbb tényező a munkaerőpiacon és a tudásszerzés területén egyaránt. A korszerű, hordozható IKT eszközök, a korlátlan internet hozzáférés korábban soha nem látott mértékben biztosít lehetőségeket a nyelvtanulók számára a nyelvtanulást támogató eszköztárhoz való hozzáféréshez. Szemben a korábban (esetlegesen) rendelkezésre álló nyelvkönyv, hangzóanyag, nyomtatott szótár magántanár információforrásokkal, napjainkra ez a folyamatosan elérhető komplett (online) nyelvtanfolyamokkal, bármikor igénybe vehető online és offline kommunikációs szituációkkal és partnerekkel, online szótárakkal, idegen nyelvű filmekkel és egyéb támogató eszközökkel egészült ki. Ennek ellenére a nyelvvizsga letételével próbálkozók száma folyamatosan csökken az Oktatási Hivatal NYAK17 adatai szerint. (1. ábra)

1.ábra Az angol és a német nyelvvizsgára jelentkezők számának alakulása 2007-2016 között. (Forrás: OH NYAK)

A sikeres nyelvvizsgák aránya tekintetében 2008 és 2016 között közel 6%-os eltérés mutatkozik az angol nyelv javára a némettel szemben (a számításokba csak a két leggyakoribb nyelvet vettük be, lásd 2. ábra.)

16 A tanulmány a szerzők által a Digitális Tanulás és Tanítás című workshopon (2017. február 27, Debrecen) tartott előadás alapján készült.

17 Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ.

116

2.ábra A sikeres angol és német nyelvizsgák száma 2008-2016 között (Forrás: OH-NYAK)

Számos külföldi kutatás (többek között Chinerry, 2006; Kukulska-Hulme & Shield, 2007; Godwin-Jones, 2011; Burston, 2013) foglalkozik a mobil eszközök alkalmazásának lehetőségeivel a nyelvoktatásban (és nyelvtanulásban!), ezzel szemben hazánkban még kevésbé kutatott ez a terület (például Kétyi, 2016a; 2016b). A témakör egyik kulcskérdése, vajon a mobileszközök alkalmazása hatással van-e a nyelvtanulási stratégiákra (Kukulska-Hulme, 2009), továbbá hatékonyan alkalmazhatók-e a mobileszközök az idegen nyelvek elsajátítás során (Golonka et al. 2014)?

Meggyőződésünk szerint a második kérdésre egyértelműen igen a válasz, ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni két alapvetően fontos tényezőt: a tanulók motivációját és a nyelvtanárok segítő szerepét. Szintén fontos, bár valószínűleg nehezebben vizsgálható kutatási kérdés lehet az, hogy mennyiben vannak hátrányos helyzetben azok a tanulók, akik nem tudnak magánórákat igénybe venni a nyelvvizsgára történő felkészülés során.

Tanulmányunkban bemutatunk néhány olyan mobil alkalmazást, amelyek segítségére lehetnek az angol nyelvvizsgára készülő tanulóknak az egyes nyelvi képességek fejlesztésében, az önálló tanulásban. Természetesen nem törekedhetünk a teljességre, a legnépszerűbb, legismertebb alkalmazások közül válogattunk.

Egyéni nyelvtanulást támogató mobil alkalmazások

A következőkben azokat a kiválasztott alkalmazásokat (és az ezekhez kapcsolódó más eszközöket, weboldalakat) tekintjük át, amelyeket a legalkalmasabbnak tartunk az egyéni nyelvtanulás támogatására. Ezek használata a nyelvtanulás mindegyik fontos területére kiterjedhet, ezt a következő oldalon látható táblázatban foglaltuk össze.

117 nyelvtanulás 50,

Duolingo

Szakirodalmi vizsgálódásainkból az derült ki, hogy a technológiával támogatott nyelvtanulásnak számos előnye lehet a hagyományos nyelvtanulással szemben.

Ezek a következők lehetnek:

• A technológia iránti erős motiváltság hatása a tanulást is támogathatja.

• Az online tananyagok életszerűek, aktuálisak, érdekes és motiváló vizuális elemeket tartalmaznak, illetve az interaktivitás, az azonnali visszajelzés lehetőségét biztosítják.

• Bárhol, bármikor a rendelkezésünkre állnak.

• Versenyhelyzet alakulhat ki a nyelvtanuló és az eszköz között.

• Az eszköz nem téveszt, objektíven értékel.

• Hatékonyan támogatja az online kollaborációt.

Néhány a lehetséges hátrányok közül (Lai-Kritsonits, 2006):

 Az alkalmazott eszközök költségigényesek és növelik az esélyegyenlőtlenséget a hozzáférés korlátai révén.

 Alkalmazásuk számítógépes/technológiai ismereteket követel mind a tanárok, mind a diákok részéről.

 Az egyes programok, alkalmazások funkciói, illetve azok megvalósításai korlátozottak, időnként nem megfelelőek a célnak, amire szánták őket.

 Degradálja a tanár szerepét a nyelvtanulás során (Dina-Ciornei, 2012)

 A tanuló izolációjához vezethet a tanulási folyamat során.

A következőkben négy alkalmazást fogunk bemutatni, illetve vizsgálni.

Quizlet

A Quizlet a legelterjedtebb, ingyenesen hozzáférhető online tesztalkalmazás, amelyet több, mint 40 millióan használnak havonta. A különböző témakörökben megtalálható kérdéssorok/tesztek száma eléri a 185, 5 milliót.

A program legfontosabb funkciói a következők:

• Szótanuláshoz sokoldalú, kreatív segítséget ad. Az előre elkészített szólistákat több különböző formában tanulhatják a nyelvtanulók: szókártya (Flashcards, mindkét nyelvre), hallás utáni értés és betűzés (Spelling), megjelenő szavak beírása másik nyelven (Learn), teszt (Test, különböző típusú tesztkérdések). A tesztek kinyomtathatók.

• Különböző játékokat játszva tanulhatók a szavak/kifejezések (Gravity, Match (párosítás)).

118

• A felhasználók egyénileg is készíthetnek szójegyzékeket, vagy használhatják a mások által elkészített listákat.

• Webes felület és applikáció, a mobil applikáció offline hozzáférést is biztosít.

• A webes felületen használva az alkalmazást többféle játék közül választhat a felhasználó.

• A fizetős18 tanári verzióban további szolgáltatások: osztály menedzsment, hangok és képek hozzáadása, a diákok előrehaladásának követése, részletesebb testreszabás stb.

Számos tanulmány foglalkozik a Quizlet használatával. Dizon (2016) egy kisméretű (9 fős) tanulócsoportban vizsgálta a program hatékonyságát és a diákok Quizlet-tel kapcsolatos preferenciáit. A program használatával a hallgatók eredményei javultak a szókincs elsajátításával. A hallgatók szívesen használták az alkalmazást, és véleményük szerint könnyebben és gyorsabban sajátították el az új szavakat a Quizlet segítségével. Lander két kutatást mutat be (Lander, 2015, szókincsének és kiejtésének fejlődését táblagépek alkalmazásával. Első eredményeik szerint a tabletes tanulók utótesztjének szókincs-elsajátítás eredményei szignifikánsan magasabbak az előteszt eredményeihez képest. Egy másik érdekes (még nem publikált19) eredményük arra mutat, hogy a táblagépes szótanulás eredményesebb a jobb átlagos tanulmányi eredménnyel bíróknál.

Kérdés, hogy ez a tabletes fejlesztés eredménye, vagy más tényezők hatása-e? Davie és Hilber vizsgálata nem mutatott szignifikáns különbséget a tanulók eredményességében, de a tanulók több, mint 70%-a szerint „a mobil tanulás segíti az angol nyelvtudásom fejlesztését‖ (Davie és Hilber, 2015. 73. o.)

Láthatjuk, hogy az eredmények nem egyértelműek, számos különböző mintát vizsgálva sem. Ennek oka lehet az is, hogy a széles körben elterjedt nézetekkel szemben a digitális bennszülöttek mégsem teljesen digitális eszköz-függők, vagy magas szintű eszközfelhasználók. A kutatási eredmények vizsgálata során többször előforduló megállapítás, hogy a tanulók egy része a hagyományos, papíralapú eszközöket preferálják a digitális eszközökkel vagy információforrásokkal szemben (pl.

Fehér és Hornyák, 2011; Bátfai és Fehér, 2015; Davie és Hilber, 2015; Lander, 2016; Köse és munkatársai; 2016).

A fentiek alapján célszerű lenne minél több tanárral megismertetni a Quizlet applikációt és bevonni a szókincsfejlesztésbe. Az önálló ismeretszerzés támogatása megvalósulhat azáltal is, hogy a tanulók saját maguk készítik el az egyes témák szószedeteit, illetve ezeket megosztják egymással.

Xeropan

Ez az alkalmazás egy teljesen más megközelítést alkalmaz. Kezdő szintről indulva kalandos történeten keresztül vezet végig naponta elvégezendő angol leckékkel és küldetésekkel. Elsősorban azoknak ajánlott, akik most kezdik a nyelvtanulást, vagy már tudnak picit angolul, de az előrehaladás során a magasabb szintű ismeretek megszerzését is támogatja. Fontos megemlíteni, hogy a program magyar fejlesztés.

18 A fizetős verzió ára jelenleg 34.99 dollár/év.

19 Czékmán Balázs, személyes közlés, (2017).

119

Random, személyre szabott tesztsorozat használatával.

• Szótanuló:

Szókészlete több mint 8000 angol kifejezést tartalmaz. A szókincs gyakorló felület segítségével új kifejezéseket lehet elsajátítani, illetve a meglévők begyakorlását is támogatja.

Méri továbbá az aktív és passzív szókincset.

• Kampány lecke:

A szigeteken belüli tematikában elérhető nyelvleckék.

• Napi lecke:

Ingyenes, néhány percet igénylő, érdekes témákat feszegető nyelvleckék

• Nyelvtan:

Kreatív leckékkel, magyarázatokkal színesített

• Multimédia anyag:

A videók hétköznapi élethelyzetekből ,angol anyanyelvi kiejtéssel

• Főellenség – kihívás:

Szigetváltás (szintlépés) előtt felmérhető a tudás. Megfelelő teljesítmény esetén, megnyílik a kiválasztott sziget, tele a tudáshoz igazodó témákkal.

A programról jelenleg nem áll rendelkezésre kutatással alátámasztott elemzés.

Duolingo

Szintén világszerte nagyon népszerű alkalmazás a Duolingo, amely ingyenes, a nyelvtanulást segítő weboldal és applikáció (minden mobil operációs rendszerben elérhető). Segítségével gyorsan és egyszerűen neki lehet állni egy új nyelv tanulásához, külön tanulást nem igényel a használata. A regisztráció után ki kell választanunk a megtanulandó nyelvet. Ha az angolt választjuk, azt a magyarral kombinálva is tudjuk használni, tehát magyarról és magyarra kell majd fordítanunk.

Minden lecke egy modulnak felel meg (például: Alapok, Kifejezések, Állatok, Igenevek, Sport, Elvont fogalmak), az egyes modulokon belül kell a különböző feladatokat teljesíteni. Az alkalmazás lineáris felépítésű, az egyes részek építenek a korábbiakra. Fokozatosan nyílnak meg az újabb

„pályák‖, amelyekhez a korábbi anyagok elvégzése szükséges. Vannak benne „Útrövidítő‖ gombok, melyek szintfelmérőként is funkcionálnak. Ha ezt a szintet sikeresen elvégeztük, akkor folytathatjuk a tanulást a következő leckétől. Ezáltal az is lehetséges, hogy ne az alapoktól kezdjük a tanulást, hanem egyszerűen a minket érdeklő részekhez ugorhatunk. A program használata során a tanulónak lehetősége van más Duolingo felhasználókkal kapcsolatba lépni, csoportokhoz csatlakozni, vagy akár ilyeneket létrehozni. Itt beszélgetésre is van alkalom, így arra is fény

120

derülhet, hogy a csoport milyen összetételű, ki, milyen apropóból tanulja a nyelvet, illetve a csoporttagok egymás közötti kommunikációja is hasznos lehet. A Duolingo azért is népszerű, mert több készséget fejleszt egyszerre. Minden modulban megtalálhatók a következő részek:

hallás utáni feladatok: a gép, okoseszköz „mondja‖ a szöveget, a tanulónak pedig le kell írni azt;

beszédet fejlesztő feladatok: a gép, okoseszköz felolvassa a szöveget, a tanulónak pedig utána kell mondani. A helyes megoldáshoz jól kell artikulálni, különben nem ismeri fel a hangokat az alkalmazás;

szótanulás és nyelvtan: az új szavakat általában képek segítségével, a nyelvtant pedig szöveges példákkal, vagy hiányos mondatok kiegészíttetésével sajátíttatja el a program;

fordítás: ennél a résznél egy példamondatot kell lefordítani az előre megadott szavak használatával.

A program egy százalékos számlálóval mutatja, hogy hol állunk az elsajátításban, mely sokak számára motiváló tud lenni. Ez csalóka lehet, hiszen amikor valaki 75%-on áll (felsőfok) még nem jelenti azt, hogy folyékonyan beszél angolul.

A leckék elvégzése mellett lehetőség van a gyakorlásra, a tanultak folyamatos ismétlésére, megerősítésére is. Ha visszatér a felhasználó egy korábban már teljesített leckéhez, akkor az alkalmazás jelzi, hogy melyek voltak azok a szavak, kifejezések, melyek elsajátítása nehezebben ment, így ezeket a többszöri ismétlések segítségével begyakorolhatja a tanuló.

A Duolingo előnyei közé sorolhatók az alábbiak:

Könnyen kezelhető, játékos. Ha egyszer elkezdjük, nehéz abbahagyni a vele való tanulást.

Egy-egy lecke befejezésénél azt fogjuk érezni, hogy „csak még egy leckét‖. Ez azért is jó, mert nem csak a program használatára szoktat rá, hanem arra is, hogy minden nap foglalkozzunk a kiválasztott nyelvvel.

Egyszerű mondatokat, kifejezéseket tanít a szokásos szavak helyett.

Ha a programot összekapcsoljuk a Facebookkal, versenyezhetünk az ismerőseinkkel is.

Egyszerű és átlátható a felület,a felépítése pedig különböző készségeket fejleszt (hallás utáni értés, fordítás)

Mivel nem csak online, hanem mobil alkalmazásban is elérhető, bárhová magunkkal vihetjük, így hasznossá válhat egy hosszú utazás alkalmával.

A mobilos alkalmazásban magunknak kell rájönni a szabályokra, a webes alkalmazás viszont a nyelvtant is elmagyarázza. Mindkét verzióval gyorsan lehet haladni.

Kezdő szinten, vagy felnőtt nyelvtanulóként is viszonylag gyors fejlődést lehet vele elérni. Az alkalmazás jól motivál arra, hogy minél több pontot szerezzünk. A haladásunkat nem csak százalékosan kísérhetjük nyomon, hanem különböző badge-ek elérésével is motivál.

Ugyanakkor vannak gyenge pontjai is az alkalmazásnak.

Ha átjutunk az alapokon, viszonylag gyorsan megunható a Duolingo. Az „Útrövidítésekkel‖

gyors haladás is elérhető, de utána lassul a fejlődés, majd következik a látszólagos stagnálás (ún. „tetőzés-effektus‖.). Ekkor nehezebb lehet rávenni magát a tanulónak arra, hogy napi szinten teljesítse a következő modulokat.

Ahhoz, hogy nyelvet tanuljunk, több motiváció kell, mint amit az alkalmazás ad. Ez főleg a felsőbb szinteken érhető tapasztalható.

121

aktivitást is mérték az applikációban. Ennek célja az volt, hogy elkerüljék a kérdőívekben adott válaszok és a hallgatók valódi tevékenysége közötti „ellentmondásokat‖. Eredményeik szerint annak ellenére, hogy a diákok motiválónak és hasznosnak találták az applikáció által nyújtott támogatást, mégis csak kevesen szántak időt a nyelvtanulásra a kurzuson kívüli időben – ezzel megerősítve feltevésüket, hogy az önszabályozó tanuláshoz – más tényezők mellett - jelentős mentori segítség és tantervi összehangolás szükséges.

Munday (2016) kezdő (46 fő) és középhaladó (16 fő), spanyol nyelvet tanuló egyetemisták körében végzett vizsgálatot, egy féléven keresztül. Vizsgálatának eredményei azt mutatják, hogy a kezdők sokkal jobban „élvezték‖ a Duolingo használatát. A kezdő csoport hallgatói több mint 90% könnyen használhatónak, 82%-uk hasznosnak találta, és 78%-uk elégedett volt vele. Ezzel szemben a haladóknál csupán 44% volt, aki élvezte a program használatát (abban ők is egyetértettek, hogy könnyen használható és hasznos). Érdekes az az eredmény is, mely szerint a kezdők 85%-a, míg a haladóknak csak 44%-a tartotta jobbnak az applikációt a hagyományos házi feladatoknál. A szerző szerint kb 10% körülire tehető azok száma, akik a kurzus befejezése után is folytatják a program használatát.

Témánk szempontjából különösen érdekes David Bogdan (2016) kísérlete, aki a Duolingoval történő saját nyelvtanulását vizsgálta, szintén a spanyol nyelv elsajátítása során. Megállapításai szerint a Duolingo inkább a kezdők számára hasznosabb, mivel megfelelő támogatást nyújt a szókincs elsajátításához. Másik hasznos lehetőségnek bizonyult a kísérlet során a már megszerzett tudás „karbantartására‖, amennyiben más lehetőségek korlátozzák az aktív nyelvhasználatot.

Ugyanakkor a szerző azt is megállapítja, hogy a kommunikációs képességek fejlesztését a progam kevéssé támogatja, így ehhez más módszert/alkalmazást kell igénybe venni.

A fentiek alapján megállapíthatjuk, hogy a program lehetőségei bizonyos mértékben korlátozottak, a hatékonyság vizsgálatához nagyobb mintán végzett kvantitatív kutatások lennének szükségesek.

Lystra

A közelmúltban került kifejlesztésre a Pannon Egyetemen a Lystra nevű alkalmazás (Fehér-Varga, 2014), amely konkrétan a középfokú nyelvvizsgára történő felkészüléshez nyújt segítséget a nyelvtanulóknak (a felsorolt területek mindegyikén).

A részben ingyenesen letölthető mobilalkalmazás a beszéd, szövegalkotás, szövegértés, olvasás fejlesztéséhez 15 témakörben, 3 különböző szinten (B1, B1-B2 és B2) segíti az önállóan dolgozó nyelvtanulókat. (A 15 témakör: Család, Otthon, Háztartás, Környezet, Közlekedés és utazás, Utazás külföldre, Étkezés, Vásárlás, Szolgáltatások, Munka, Oktatás, Szabadidős tevékenységek, Egészség, Nyelvtanulás, és aktuális hétköznapi kérdések. Az egyes témakörökben és területeken 7 különböző típusú feladat található, amelyet különféle multimédiaelemek egészítenek ki (képek, hangzóanyagok, rövid videók).

Az applikációval kapcsolatos hatásvizsgálat tudomásunk szerint még nem áll rendelkezésre.

A programot részletesen bemutatja Fehér és Varga tanulmánya (2014), jelenleg Android és iOS rendszereken elérhető az online áruházakban (Google Play, iTunes).

122 Összegzés

Tanulmányunk célja az volt, hogy rövid áttekintést adjunk az egyéni nyelvtanulást (nyelvvizsgára történő felkészülést) segítő mobil alkalmazásokról, használhatóságukról a nyelvvizsgára történő felkészülés során, illetve a mobil alkalmazások használatával kapcsolatos egyes hazai és nemzetközi eredményekről. Több olyan alkalmazást találtunk, amely eleve a nyelvvizsgára készülőket célozza meg, vagy általános célú ugyan, de mégis alkalmasnak látszik az említett célra. Empirikus vizsgálat kevés létezik az egyes alkalmazásokkal kapcsolatban. A szakirodalom áttekintése alapján leszűrhetjük, hogy a bemutatott mobil nyelvoktatást támogató programok elsődleges hatása a tanulók motivációjában mutatkozik meg (Davie és Hilber, 2015), de egyes esetekben a teljesítménybeli növekedést is igazolják a kutatások. A bemutatott empirikus kutatásokat (Quizlet, Duolingo) azonban általában kis mintákon végezték, a kapott eredmények gyakran nem szignifikánsak, vagy egyéb módszertani problémákat említenek. További empirikus kutatások szükségesek tehát ahhoz, hogy ezen alkalmazások használatának valódi hatékonyságát bebizonyíthassuk, illetve további, más nyelveken használható alkalmazásokat is érdemes bevonni a vizsgálatokba.

Ugyanakkor azt is kijelenthetjük, hogy a mobileszközök motivációs hatása és az alkalmazásuk révén elérhető források gazdagsága jelentősen növeli a nyelvvizsgára készülők és bármely más célból

Ugyanakkor azt is kijelenthetjük, hogy a mobileszközök motivációs hatása és az alkalmazásuk révén elérhető források gazdagsága jelentősen növeli a nyelvvizsgára készülők és bármely más célból

In document MOBIL – VILÁG – ISKOLA (Pldal 112-136)