• Nem Talált Eredményt

Mérhető függvények

Mérhetőség

1.3. Mérhető függvények

Látni fogjuk, hogy annál hatékonyabban tudunk bánni egyσ-algebrával minél több – lehetőség szerint minél szűkebb – generátor rendszerét tudjuk megadni.

Mivel egyσ-algebra elemeit mérhető halmazoknak tituláljuk, így a mérhe-tőség alábbi definíciója egyszerűen úgy fogalmazható, hogy minden mérhető halmaz ősképének is mérhetőnek kell maradnia.

1.3.1. definíció(mérhető függvény). Legyen(X,M)és(Y,N)mérhető tér, valamintf :X →Y függvény. Azt mondjuk, hogyf egymérhetőfüggvény e két mérhető tér közt, ha mindenE∈ N eseténf−1(E)∈ M.

LegyenA∈ Megy mérhető részhalmaz. Azt mondjuk, hogy azf :X →Y mérhető azAhalmazon, haf−1(E)∩A∈ Mteljesül mindenE∈ N halmaz esetén.

Legyen mostf :X0→Y függvény értelmezve azX0∈ Mhalmazon. Azt mondjuk, hogyf mérhető, haf mérhető azX0értelmezési tartománya felett.

AzX0∩f−1(E) =f−1(Y)∩f−1(E) =f−1(Y ∩E) =f−1(E)azonosság azt mutatja, hogy fenti definíció harmadik esetében is elég arra emlékeznünk, hogyY-beli mérhető halmaz ősképének isX-ben mérhetőnek kell lennie.

1.3.2.

Látható, hogy ha A∪B = X, A, B ∈ M mérhető halmazok, akkor egy f :X →Y függvény mérhetősége ekvivalens azzal, hogyf mérhető azA és aB halmazok felett. Ha tehát mondjuk,g1:A→Y ésg2:Ac→Y mérhető függvények, akkor az ezekből összerakott

g(x) =

(g1(x), hax∈A, g2(x), hax /∈A

függvény is mérhető. Ez utóbbira úgy hivatkozunk, hogy ha egy mérhető függ-vényt az értelmezési tartománya egy mérhető halmazán egy másik mérhető függvénnyel cserélünk ki, akkor a kapott függvény is mérhető marad.

Az első valódi észrevételünk az, hogy a mérhetőség definícióját elegendő az értékeket tartalmazó halmazσ-algebrájának egy generátorára ellenőrizni.

1.3.3. állítás. Legyen f : X → Y függvény az (X,M) és (Y,N) mérhető terek közt. Tegyük fel, hogyH ⊆ P(Y)olyan halmazrendszer, amely generálja N-et, azaz σ(H) =N. Az f függvény pontosan akkor mérhető, ha minden E∈ Hgenerátorhalmaz eseténf−1(E)∈ M.

Bizonyítás. Definiáljuk azY tér alábbi halmazrendszerét : F=

E⊆Y :f−1(E)∈ M . (1.6)

Látható, hogyF egyσ-algebra, hiszen –∅∈ F, hiszenf−1(∅) =∅∈ M.

– HaE∈ F, akkorf−1(Ec) = f−1(E)c

∈ M, ígyEc∈ F.

– HaEn ∈ F, akkorf−1(∪n=1En) =∪n=1f−1(En)∈ M,azaz∪n=1En ∈ F.

Ha tehát a generátorrendszer mindenH ∈ Heleméref−1(H)∈ Mteljesül, az azt jelenti, hogyH ⊆ F, amiből

N =σ(H)⊆σ(F) =F.

következik. No de azN ⊆ F tartalmazás éppen a mérhetőséget jelenti.

A mérhetőség ekvivalens azN ⊆ F tartalmazással. Ezért azonnal látszik, hogy azY halmaz felett a legbővebb olyanN σ-algebra, amelyre nézve azf függvényM,N mérhető, éppenN =F, aholF az (1.6) szerint értelmezett.

1.3.4. (Borel-mérhető függvény)

Speciálisan, ha az (Y, τ) egy topologikus tér, és B = σ(τ) az Y Borel-halmazai, akkor egy f : X → Y függvény Borel-mérhetőségén az (X,M) és(Y,B)mérhető terek közti mérhetőséget értjük. Így haH ⊆ Bakármelyik generátora a Borel-halmazoknak, akkorf Borel-mérhetősége

f−1(H)∈ M,∀H ∈ H feltétel teljesülését jelenti.

1.3.5.

Az egyik legfontosabb Borel-mérhető függvényosztály a folytonos függvények összessége. Ehhez fel kell tennünk, hogy azX téren és az Y téren is adott egy-egyτXésτY topológia, és legyen azX-en aσ-algebra azX-beli topológia által generált Borel-halmazok halmaza BX = σ(τX), hasonlóan az Y-on is az ottani nyílt halmazok generálta legszűkebbσ-algebra, tehátBY =σ(τY).

Ilyen módon tekintsünk a mérhető terek köztif : (X,BX)→ (Y,BY) függ-vényt. E függvény pontosan akkorfolytonos, ha mindenV ∈τY nyílt halmaz f−1(V) ∈ τX, azaz minden nyílt halmaz ősképe is nyílt. Ekkor persze az

is igaz, hogy minden nyílt halmaz ősképe is Borel halmaz, hiszen a Borel-halmazok éppen a nyílt Borel-halmazok generáltaσ-algebra. Meggondoltuk tehát, hogy mindenfolytonos függvényBorel-mérhető.

Két nevezetes generátora a Borel-halmazoknak mindenképpen van : A nyílt halmazok halmaza, és a zárt halmazok halmaza. Látjuk tehát, hogy mind a minden nyílt halmaz ősképe mérhetőfeltétel, mind aminden zárt halmaz ős-képe mérhető feltétel ugyanazt jelenti, amitBorel-mérhetőségnek neveztünk.

Ha speciális topologikus tereket nézünk, akkor a Borel-halmazoknak szűkebb és szűkebb generátorait érdemes keresnünk, hogy a Borel-mérhetőségre is egyszerűbben és egyszerűbben ellenőrizhető feltételeket kapjunk.

1.3.6.

Lássuk el az Rszámegyenes pontjait a szokásos euklideszi topológiával. Ha (a, b)⊆Regy nyílt intervallum, akkor válasszunkan ∈Qracionális számokat, melyekrean ∈(a, b)ésan→a. Így

(a, b) =∪n=1(an, b).

Hasonló konstrukcióval látható, hogy minden nyílt intervallum előáll mint megszámlálhatóan sok, de racionális végpontú nyílt intervallum egyesítése.

Mivel minden nyílt halmaz is előáll mint megszámlálhatóan sok nyílt inter-vallum uniója, ezért mondhatjuk, hogy minden nyílt halmaz tekinthető mint legfeljebb megszámlálhatóan sok racionális végpontú nyílt intervallum egye-sítése. Ha tehát

H1={(a, b) :a, b∈Q, a < b},

jelöli a racionális végpontú korlátos nyílt intervallumok halmazát, akkor min-den nyílt halmaz eleme minmin-den olyanσ-algebrának, amelyH1-t tartalmazza, speciálisan

τ⊆σ(H1). (1.7)

Jelölje most

H2={[a, b) :a < b, a, b∈Q}. Látható, hogy

(a, b) =∪n=1[an, b)

fennáll tetszőlegesen választott olyanan∈(a, b)∩Qsorozatra, melyrean→a.

Ebből azonnal következik, hogy

H1⊆σ(H2) (1.8)

Most definiálja

H3={(−∞, a) :a∈Q}. Persze minden[a, b)∈ H2 esetén

[a, b) = (−∞, b)∩[a,∞) = (−∞, b)∩(−∞, a)c,

ígyH2részhalmaza minden H3-at tartalmazó gyűrűnek, pláne

H2⊆σ(H3). (1.9)

Így a fenti kiemelt (1.7), (1.8), (1.9) tartalmazásokra alkalmazva aσ-operátort azt kapjuk, hogy

B=σ(τ)⊆σ(σ(H1)) =σ(H1)⊆

⊆σ(σ(H2)) =σ(H2)⊆σ(σ(H3)) =σ(H3)⊆ B.

Azt gondoltuk meg tehát, hogy H1,H2,H3 külön-külön generátorai az R kiterjesztett számegyenes Borel-halmazai alkottaσ-algebrának.

Az eddigihez hasonló okoskodással látható, az alábbi halmazrendszerek is külön-külön generátor rendszerei a számegyenes Borel-halmazainak :

{(a, b] :a, b∈Q, a < b},{(−∞, a] :a∈Q}, {[a,+∞) :a∈Q},{(a,+∞) :a∈Q}.

A Borel-halmazok fent megadott generátorrendszerei segítségével fogal-mazzunk meg ekvivalens feltételeket egy valós függvény Borel-mérhetőségére ! Pl.H2halmazrendszert tekintve generátornak : egyf :X →Rfüggvény pon-tosan akkor Borel mérető, ha mindena, b∈Q, a < bmellettX(a≤f < b) =

=f−1([a, b))halmaz mérhető. Az alábbi feltétel ezek közül olyan fontos és olyan sokszor használatos, hogy külön is kiemeljük :

1.3.7. állítás. Legyen(X,M)egy mérhető tér,f :X→Regy függvény. Az f pontosan akkor mérhető, ha minden α∈Q esetén az X(f > α) nívóhal-mazok mérhetők.

Bizonyítás. Láttuk, hogy az{(−∞, α) :α∈R} halmazrendszer a számegye-nes Borel-halmazainak generátora. Mivel a mérhetőséget elegendő a generátor-rendszer halmazaira ellenőrizni (1.3.3), ezért f mérhetősége ekvivalens az X(f > α) =f−1((α,∞])∈ M,∀α∈Rfeltétellel.

1.3.8.

Ha tekintünk egyf :X →Rmérhető függvényt, akkor X(f =∞) =∩n=1X(f > n)

előállítás szerintX(f =∞)∈ M. Hasonlóan látszik, hogy az X(f =−∞) halmaz is mérhető. AzX értelmezési tartomány tehát három diszjunkt mér-hető halmaz egyesítése :X =X(−∞< f <+∞)∪X(f = +∞)∪X(f =−∞).

Most meggondoljuk, hogy mérhető függvények kompozíciója is mérhető marad.

1.3.9. állítás. Tegyük fel, hogy adott három mérhető tér, (X,M), (Y,N), (Z,O). Legyenf1:X→Y mérhető ésf2:Y →Z mérhető függvény. Ekkor ezekf2◦f1 kompozíciója is mérhető.

Bizonyítás. Világos, hogy mindenH∈ O mérhető halmazra (f2◦f1)−1(H) =f1−1 f2−1(H)

∈ M,

hiszenf2−1(H)∈ N azf2 mérhetősége szerint ésf1−1(G)∈ Mazf1 mérhe-tősége szerint aG=f2−1(H)halmazra alkalmazva.

Láttuk korábban, hogy minden folytonos függvény Borel-mérhető. A most bevezetendő függvényosztály még ennél is fontosabb. Látni fogjuk, hogy a karakterisztikus függvényekből mint építőkockákból végül minden mérhető függvény előállítható.

1.3.10. definíció (karakterisztikus függvény). Az E ⊆X halmaz mellett, legyenχE:X →R

χE(x) =

1,hax∈E;

0,hax /∈E

azE halmaz karakterisztikus függvénye. Szokás a karakterisztikus függvényt – főleg valószínűség-számításban –indikátor függvénynek is nevezni.

1.3.11.

Nézzük megχE nívóhalmazait. Azαértékétől függően

X(χE> α) =





X, haα <0, E, ha0≤α <1,

∅, ha1≤α.

Mivel∅, X∈ Mmindenσ-algebra esetén, ezértχEkarakterisztikus függvény mérhetősége egybeesik azE halmaz mérhetőségével.

Nézzük, hogyan hatnak a függvények mérhetőségére az algebrai operációk.

1.3.12. állítás(mérhető függvények összege mérhető). Legyeneku, v:X → RBorel-mérhető függvények az(X,M)mérhető téren úgy, hogy u+v értel-mes. Ekkoru+v is Borel-mérhető.

Bizonyítás. Először is jegyezzük meg, hogy minden V ⊆ R2 nyílt halmaz előáll mint megszámlálhatóan sokI×J alakú nyílt halmaz egyesítése, aholI ésJ nyílt,R-beli intervallumok. LegyenXu =X(−∞< u <+∞)ésXv =

=X(−∞< v <+∞). Tudjuk, hogyXu, Xv ∈ M. Legyenf :Xu∩Xv →R2 függvényre f(x) = (u(x), v(x)). Tehát ha I×J egy fenti típusú halmaz, akkor

f−1(I×J) ={x∈X :u(x)∈I ésv(x)∈J}=u−1(I)∩v−1(J).

Azués av függvények Borel-mérhetősége miattf−1(I×J)∈ M. Ha aV nyílt halmazV=∪n=1(In×Jn)alakú, akkorf−1(V) =∪n=1f−1(In×Jn)∈ M, hiszenMzárt a megszámlálható egyesítésre, tehát f mérhető.

Definiáljuk azu+v:X →Rösszeg függvényt :

(u+v) (x) =





(+◦f) (x), hax∈Xu∩Xv,

+∞, hau(x) = +∞vagyv(x) = +∞,

−∞, hau(x) =−∞vagyv(x) =−∞.

Mivelu+vértelmesX-en, a fenti három ág közül pontosan az egyik teljesül mindenx∈X-re. Az + :R2 →Rfüggvény folytonos, ezért mérhető. Az f mérhetőségét az imént láttuk, így a fenti függvény egy mérhető részhalmazon értelmezett mérhető függvény, és annak komplementere egyik mérhető részén konstans+∞, másik mérhető részén konstans−∞. Ígyu+vis mérhető.

A fenti bizonyítás előnye, hogy könnyedén átvihető szorzatra és hányadosra is. Nézzünk egy másik bizonyítást is.

Bizonyítás. Hauegy mérhető függvény, akkor mindenα∈Rmellettu+αis mérhető, hiszen egyR-beli nyílt halmaz eltoltja is nyílt, és(u+α)−1(V) =

=u−1(V −α). Hasonlóan, mivel egy valós nyílt halmaz−1-szerese is nyílt, ezért −u is mérhető az (−u)−1(V) = u−1(−V) azonosság szerint. Most vegyük észre, hogy az u, v mérhető függvényekre az archimédeszi axióma szerint

X(u > v) =∪α∈Q(X(v < α)∩X(α < u)).

Előállítottuk tehát azX(u > v)halmazt mérhető halmazok megszámlálható metszetével és egyesítésével, ezértX(u > v)∈ M. Alkalmazzuk eztvhelyett azα−vmérhető függvényre. Azt kapjuk tehát, hogy

X(u > α−v) =X(u+v > α)∈ M.

fennáll mindenα∈Rmellett. Ezt kellett belátni.

Ha ebből a bizonyításból indulunk ki,f gmérhetőségéhez előszörf2 mérhe-tőségét kell meggondolnunk az X f2< r

=X(f ∈(−√ r,√

r))azonosság segítségével, majd az f g = 14 (f+g)2−(f −g)2

azonossággal jutunk f g mérhetőségéhez.

1.3.13.

Az összeadás mérhetőségére vonatkozó állításban feltételként szerepelt, hogy u(x) +v(x) értelmes minden x∈ X mellett. Erre csak azért volt szükség, hogy a fenti bizonyítások utolsó kiemelt képlete helyes legyen. E feltétel nélkül is igaz az állítás abban az értelemben, hogy u+v értelmezési tartománya nem a teljes X halmaz. Ilyenkor azt lehet mondani, hogy u+v függvényt

értelmezzük azon a mérhető halmazon ahol az összeg értelmes, e mérhető halmaz komplementerén pedig tetszőleges konstanst beállítva a kiterjesztett összeg mérhető függvény marad.

Most azt nézzük meg, hogy a mérhetőség hogyan öröklődik nem algebrai hanem analízisbeli operációk hatására.

1.3.14. állítás(mérhető függvények szuprémuma, határértéke mérhető). Te-gyük fel, hogy egy mérhető téren adva van megszámlálhatóan sok valós érté-kű mérhető függvény. Ezek pontonkénti szuprémuma, infimuma, limsup-ja, liminf-je és esetleges határértéke is mérhető függvény.

Bizonyítás. Legyen(X,M)a mérhető tér ésfn:X→Rmérhető függvények.

Nézzük először a szuprémumra vonatkozó állítást. Legyen minden x ∈ X mellettf(x) = supn∈Nfn(x)a pontonkénti szuprémum. Vegyük észre, hogy a szuprémum definíciója szerint mindenα∈Rvalós szám mellett

X(f > α) =∪n=1X(fn> α).

Na mostfn mérhetősége szerint mindenn∈NmellettX(fn> α)∈ M, így a σ-algebra megszámlálható egyesítésre való zártsága miatt ezen halmazok egyesítése is mérhető.

Az infumum-ra vonatkozó állítás ennek és a −1 szeres mérhetőségének közvetlen folyománya, hiszen

inf

n∈Nfn =−sup

n∈N

(−fn).

Ennek megfelelően a limsup és liminf függvények mérhetősége a definícióból lim sup

n∈N

fn = inf

n∈N

sup

k≥n

fk

, lim inf

n∈N fn= sup

n∈N

inf

k≥nfk

következik. Ha a függvénysorozat pontonként konvergens, akkor a határérték megegyezik például a limsup-pal. Ezt kellett belátni.

A fenti állításban fontos, hogy csak megszámlálhatóan sok függvényről van szó. Az állítás megszámlálhatónál nagyobb számosságú függvényosztály esetén csak nagyon speciális σ-algebra mellett maradhat igaz. Például, ha minden egyelemű halmaz mérhető, és van E /∈ M nem mérhető halmaz, akkor a

χE= sup

χ{x}:x∈E

egyenlőség szerint, χE nem mérhető függvény, ámbár mérhető függvények szuprémuma.

1.3.15. (mérhető függvény pozitív és negatív része is mérhető)

Emlékezzünk arra, hogya ∈ Rvalós szám esetén a+ = max{a,0} ésa =

= max{−a,0}. Világos, hogy a+, a ≥0, a = a+−a és |a| = a++a. Aza+ ésa azavalós számpozitív része, illetvenegatív része. Ezzel analóg módon egyf :X →Rfüggvény pozitív és negatív részef+ = max{f,0} és f= max{−f,0}módon definiált. Az előző állítás egyszerű következménye, hogy haf mérhető függvény valamelyMσ-algebrára nézve, akkorf+ésf nem negatív függvények isM-mérhetők.

1.3.16. definíció (lépcsős vagy egyszerű függvény). Legyen (X,M) egy mérhető tér. Lépcsős függvénynek, vagy egyszerű függvénynek nevezünk egy s:X →R+ mérhető, véges értékkészletű, nem negatív függvényt.

Legyen az s egyszerű függvény értékkészlete R(f) = {α1, . . . , αn}. Ha bevezetjük mindenαi ∈ R(f)mellett azEi =X(f =αi)jelölést, akkor az egyszerű függvény

s=

n

X

i=1

αiχEi

alakban áll elő, ahol azE1, . . . , En egymástól páronként diszjunkt, mérhető halmazok. Ezt az alakot nevezzük az egyszerű függvénykanonikus alakjának.

Fontos látni, hogy ugyanez az egyszerű függvény még nagyon sokfélekép-pen állítható elő a fentiPm

i=1βiχFi alakban, ha nem kötjük meg azt, hogy a βi nem negatív valós számok egymástól különbözzenek, vagy nem követeljük meg, hogy aβiszámokat az értékkészletből válasszuk, vagy ha nem írjuk elő azFi halmazok diszjunktságát !

Például a(0,1) felett1 másutt zérus egyszerű függvény kanonikus alakja 0χ(0,1)c+ 1χ(0,1).Ugyanez a függvény még előáll például 12χ(0,1)+12χ[1/2,1)+ + 14χ(0,1/2) + 14χ(0,1/2) alakban is. Nagyon fontos tény, hogy az egyszerű függvény kanonikus alakjában való előállítása definíció szerint egyértelmű ! Ilyenkor azEi=X(fii)halmazok az X alaphalmaz egy véges mérhető partícióját adják.

1.3.17. tétel(mérhető függvények alaptétele). Legyenf :X →R+ egy nem negatív valós értékű mérhető függvény az(X,M)mérhető téren. Ekkor létezik sn egyszerű függvények sorozata, melyre 0 ≤s1 ≤s2 ≤. . . sn ≤. . . ≤f és sn→f pontonként. Haf korlátos, akkor még az is igaz, hogysn egyenletesen tartf-hez.

A bizonyítás konstrukciójának egy szemléltetését látjuk az 1.1. ábrán.

Bizonyítás. Definiáljuk tetszőlegesn∈Nési= 0,1,2, . . . , n2n−1 mellett az alábbi halmazokat :

E(n)i =f−1 i

2n,i+ 1 2n

, továbbáF(n)=X(f ≥n).

i/2n (i+ 1)/2n (2i+ 1)/2n+1

1.1. ábra. Mérhető függvények alaptétele : Azsn éssn+1 függvény azEi(n) halmaz felett

Az f mérhetősége miatt Ei(n) ∈ M és F(n) ∈ M minden n ∈ N és i =

= 0,1,2, . . . , n2n−1esetén. Nyilvánvaló, hogyX =∪n2i=0n−1Ei(n)∪F(n) disz-junkt egyesítés fennáll minden n ∈ N mellett. Definiálja rögzített n ∈ N mellett

sn=

n2n−1

X

i=0

i 2nχE(n)

i

+nχF(n).

Világos, hogysn egyszerű függvény, hiszen véges az értékkészlete és mérhető függvények összegeként maga is mérhető. Tetszőlegesx∈X mellett, hax∈

∈Ei(n),akkorsn(x) = 2in ≤f(x),és hax∈F(n), akkorsn(x) =n≤f(x). Az is világos, hogy amennyibenf(x)véges, úgy olyann-hez amelyref(x)<

< nléteziki,hogyx∈Ei(n),ezértf(x)−sn(x)< 21n.Haf(x) = +∞,akkor viszontx∈F(n) mindenn ∈Nmellett, így sn(x)→f(x)∀x∈X mellett pontonként. Ebből már látszik, hogy amennyibenf korlátos, úgy tetszőleges

a korlátnál nagyobb n index mellett f −sn < 21n az egész X-en, tehát sn

valóban egyenletesen konvergálf-hez.

Már csak azt kell megmutatnunk, hogy a fenti módon definiált (sn)n∈

függvénysorozat pontonként monoton növő. Legyen tehát x ∈ X rögzítve.N

Világos, hogy

Ei(n)=E2i(n+1)∪E2i+1(n+1),

hiszen 2in = 2n+12i és i+12n = 22i+2n+1. Ez azt jelenti, hogy amennyibenx∈Ei(n), úgysn(x) = 2in, de sn+1(x) = 2n+12i vagysn+1(x) = 2i+12n+1. Az első esetben sn(x) =sn+1(x)míg a második esetbensn(x)< sn+1(x).Hax∈F(n),de f(x)< n+1,akkorsn(x) =néssn+1(x) =2n+1i olyani-re melyre2n+1i ≥n.

Hax∈F(n),ésf(x)≥n+ 1is fennáll, akkorsn(x) =néssn+1(x) =n+ 1.

Azt láttuk tehát, hogy tetszőlegesx∈X mellett sn(x)≤sn+1(x)valóban fennáll. Ezt kellett belátni.

A mérhető alaptételt persze sorokra is megfogalmazhatjuk.

1.3.18. következmény. Adott egy(X,M)mérhető tér, és egyf :X→R+

nem negatív mérhető függvény. Ekkor léteznek αn ∈ R+ nem negatív valós számok és léteznekEn∈ M mérhető halmazok, amelyekkel az

f =

X

n=1

αnχEn

pontonkénti sorösszeg-előállítás fennáll.

Bizonyítás. A mérhető függvények 1.3.17. alaptételét alkalmazzuk. Léteznek tehátsn≤sn+1 egyszerű függvények, melyekresn→f az X halmazon pon-tonként. Az indexek esetleges elcsúsztatása után feltehetjük, hogys1= 0. Je-lölje

qn=sn+1−sn.

Azsn függvénysorozat monoton növekedése szerint qn ≥0, így qn egyszerű függvények különbségeként maga is egyszerű függvény mindenn∈N-re. Az is látható, hogy a teleszkopikus összeget számolva

n

X

k=1

qk =sn+1−s1=sn+1→f, han→ ∞, azazP

k=1qk =f.No de minden egyes kmellettqk is egyszerű függvény. Felírva a kanonikus alakját

qk=

rk

X

j=1

α(k)j χE(k) j

,

ahol rk ∈ N, α(k)j ∈ R+ és Ej(k) ∈ M mérhető halmazok. Ebből azonnal következik, hogyf a pontonkénti konvergencia értelmében

f =

X

k=1

qk =

X

k=1 rk

X

j=1

α(k)j χE(k) j

alakú. Tudjuk, hogy nem negatív tagú sor konvergenciáját nem befolyásolja a tagok egy permutációja, így a fenti sort tetszőlegesen átindexelve kapjuk az

f =

X

n=1

αnχEn

előállítást. Ezt kellett belátni.

Láttuk tehát, hogy a legegyszerűbb mérhető függvény egy mérhető hal-maz karakterisztikus függvénye. Az ilyenek nem negatív együtthatókkal vett lineáris kombinációját neveztük egyszerű vagy lépcsős függvénynek. Világos, hogy mérhető függvények határértéke is mérhető, emiatt a

X

n=1

αnχEn

sor nem negatív αn együtthatókkal és mérhető En ∈ M halmazokkal min-denképpen egy nem negatív mérhető függvényt ad. A fenti eredményünk azt jelenti, hogy ezzel az eljárással már minden nem negatív mérhető függvényt elő is állíthatunk.

Integrál és

konvergenciatételek

Az absztrakt integrált először egyszerű függvényekre definiáljuk. A mérhető függvények alaptétele szerint minden nem negatív mérhető függvény alulról közelíthető egyszerű függvénnyel. Ez lehetőséget ad arra, hogy a nem negatív mérhető függvény integrálját mint a nála nem nagyobb egyszerű függvények integráljának szuprémumát definiáljuk. Általánosabban, egy mérhető függ-vény integrálját úgy kapjuk, hogy a függfügg-vényt előállítjuk mint két nem nega-tív mérhető függvény különbsége, majd az integrál ezen függvények integráljai különbségeként adódik.

Az integrál bevezetése mellett a legfontosabb gondolat a konvergenciaté-telekbe van csomagolva. A kérdés az, hogy ha egy függvényt közelítünk egy függvénysorozattal, akkor a függvénysorozat elemeinek integrálja közelíti-e a függvény integrálját. Hasonlóan egy függvénysor összegfüggvényének in-tegrálja előáll-e mint az integrálok sor-összege. Formálisan nézve, ez a limes-integrál jel cserélhetőségét és a szumma-limes-integrál cserélhetőségét jelenti. Az itt definiált integrálfogalom legfőbb erénye, hogy általánossága mellett könnyen megjegyezhető, jól használható konvergenciatételeket kapunk, mind a limes-integrál, mind a szumma-integrál felcserélhetőségre vonatkozóan.

Legyen a fejezetben végig az(X,M, µ)mértéktér rögzítve.