• Nem Talált Eredményt

Új média és a társadalmi folyamatok

7. Az információ szerepe a társadalmi folyamatokban

7.1 Új média és a társadalmi folyamatok

7.1.1 Obama kampánya és kormányzati kommunikáció

„Egy szempont a sok közül, amiben Barack Obama elnökké választása emlékezetett John F. Kennedy-ére, az új médium – amely mindig is megváltoztatja a politikát - használata volt. Ami Kennedy számára a televízió volt, az Obama számára az internet.”34

A New York Times Obama-kampányról szóló beszámolójában részletezi az új médium azon előnyeit, amelyeket Obama ügyesen kihasznált az elnökválasztási kampányában. A cikk leírja, hogy a YouTube-on elhelyezett videók előnye nem „csupán” az ingyenes hirdetésszerzés volt - bár nem elhanyagolható szempont, hogy az összesen 14,5 millió órán keresztül nézett YouTube videók TV reklámidőben megvásárolt ára 47 millió USD lett volna- , hanem az is, hogy a videómegosztóra felhelyezett filmek linkjeit az emberek egymásnak küldözgették, tehát ismerősi csatornán ajánlották egymás számára, és a

34New York Times: How Obama’s Internet Campaign Changed Politics, November 7, 2008 (saját fordítás) http://bits.blogs.nytimes.com/2008/11/07/how-obamas-internet-campaign-changed-politics/

104 / 150

videókat kedvük szerinti időben nézték az emberek, nem úgy, mint a TV reklámokat, amelyek félbeszakítják kedvenc műsorukat.

Az cikk új média egy másik előnyére is rávilágít: az interneten elérhető információk növelik a választási kommunikáció transzparenciáját. Vagyis a visszakereshető korábbi kommunikációs anyagok lehetővé teszik a lakosság számára, hogy ellenőrizzék az elhangzottak valóságtartalmát, és összevessék az a képviselő-jelöltek korábbi kommunikációival. Egy ilyen valótlan elemet értek tetten az internetezők a John McCain kampányban, ami szintén Obama malmára hajtotta a vizet.

Obama beiktatását követően is folytatja az új média erőteljes használatát.

A fehér házi honlapon kívül aktívan gondozza a választási honlapját, Facebook rajongóinak száma 23,535,030 (USA lakossága: 313,232,044; 7,5%) a Facebook-on róla beszélők száma 382,026. (Vö.: Orbán Viktor rajongói: 116,175, Mo: lakossága: 10 millió (kb. 1%); róla beszélők száma: 3,312).

Továbbra is aktív a YouTube-on, nevére közel 40,000 találat érkezik.

A Fehér Ház egyik demokráciát segítő törekvése a

https://wwws.whitehouse.gov/petitions oldalon elérhető online petíciókészítés és aláírási lehetőség.

7.1.2 Do It Yourself Democracy mobil applikáció

Szintén amerikai fejlesztés a Do It Yourself Democracy iPhone applikáció, amely lehetővé teszi, hogy az emberek mobileszközeik segítségével közvetlenül kapcsolatba lépjenek képviselőjükkel, ügyeket kezdeményezzenek náluk, naprakészen kövessék az ügymenet lépéseit, illetve lássák, más, a sajátjukhoz hasonló problémák beérkezését és azok kezelését. Az applikációban kereshetőek a vonatkozó törvénykezések is. Nyelvezete egyszerű, a mindennapi emberek számára közérthetően kommunikálja a hivatali folyamatokat.

Vagyis az applikáció segítségével az emberek napi felügyeletet gyakorolhatnak képviselőjük munkája felett, megérthetik jogaikat, léphetnek az érdeksérelmek ellen, és lehetőséget kapnak a szerveződésre is.

105 / 150

24. ábra: Do it Yourself Democracy! iPhone applikáció reklámja

Forrás: http://www.diyapp.org/

Az ilyesféle eszközök, e közösségi média erejével karöltve komoly nyomást gyakorolhatnak az aktuális hatalmi erőkre.

7.1.3 Egyiptomi forradalom 2011 január

A közösségi oldalakon szerveződött legnagyobb hírű politikai esemény a 2011. januárban zajlott egyiptomi forradalom volt, amely a Facebook és a Twitter közösségeinek kezdeményezésére indult és híre ezeken a médiumokon keresztül terjedt.

Bár a forradalom valójában az utcán realizálódott, a kezdeményezés mindenképpen az internet közösségi oldalainak segítségével történt.

Az egyiptomi kormány, felismerve a lázadás forrását, „elzárta” az internetet és a mobiltelefonokat, de ez már nem tudta megfékezni a tömegek hatalom megdöntő elhatározását.

7.1.4 Sztárcsinálás

A média sztárt „csinál” gyakorlatilag bárkiből. Hiszen minden ember különleges valamilyen szempontból, és a szársághoz nem kell más, mint pozitív tulajdonságainak

106 / 150

vagy különlegességeinek kidomborítása, megfelelően gyakori megjelenéssel a különböző médiumokban.

A sztárság nem azt jelenti, hogy valaki jobb a többieknél, hanem azt hogy több energiát fektetett abba, hogy magát „elterjessze” a kommunikációs csatornákon.

Lehet persze valaki különlegesen okos, szép vagy valamely művészetekben tehetséges, de attól még nem feltétlenül válik sztárrá. És lehet egészen középszerű, miközben erőteljes médiakampánnyal, és a társadalmi szereplés alapvető elveinek megtanulásával sztárrá válik.

A sztárság tulajdonság nagyon fontos szerepet játszik a társadalmi folyamatokban, mert a sztárok hangjára odafigyelnek az emberek, és akit egyszer elfogadnak, vagyis pozitív sztárként fut be, az nagy sikerrel mozgósít tömegeket adott célok érdekében. Kérdés, hogy hogyan segíthet minket az új média abban, hogy valakiből sztárt „csináljunk”, illetve honnan tudjuk meg valakiről, hogy valóban „sztár”.

A közösségi oldalak lehetőséget adnak a „sztárcsinálásra” a rajongói oldalak létrehozásával. A rajongói oldalon a látogatók nem barátként jelölik meg a szóban forgó embert, terméket, céget, ötletet, hanem a „tetszik” (like) gomb megnyomásával,

„lájkolással” nyilvánítják ki szimpátiájukat az illető mellett.

Jelenleg – ahogy a felmérések mutatják35 - az Európában legelterjedtebb online közösség a Facebook, ezért ennek lehetőségeivel, működésével példálózunk a jegyzetben a legtöbbet. Ez nem jelenti azt, hogy a Facebook mindenható, vagy örökkévaló volna, csaupán azt, hogy jelen pillanatban a legismertebb és legtöbbek által használt. A Facebook mechanizmusok más közösségi oldalra vonatkozóan is relevánsak lehetnek, bár ez függ az adott közösségi oldal céljától is (pl.: LinkedIn célja alapjaiban eltér a Facebook és Twitter céljaitól). Kérjük, az olvasót, hogy a Facebookról szóló szakaszokat az internetes mozgalmak, divatok gyorsan változó voltának figyelembe vételével olvassák.

35 „Social Media Around the World 2011” előadásban

(http://www.slideshare.net/stevenvanbelleghem/social-media-around-the-world-2011

107 / 150

Nemrégiben (2011. október elején) vezetett be a

Facebook egy újabb mérőszámot, amely a rajongói oldalak

népszerűségét mutatja: ez a

„talking about this”-mutató.

A „beszélnek róla” index az oldallal kapcsolatos egy

héten belül történt aktivitásokat számszerűsíti. Ilyenek például: az oldal lájkolása, posztolás az oldal falára, az oldal egy adott postjának, vagy más tartalmának, pl.:

fotójának, videójának lájkolása, kommentálása vagy megosztása, feltett kérdés megválaszolása stb.

Az index összetevőinek részletesebb leírása az alábbi oldalon olvasható:

http://searchengineland.com/demystifying-facebooks-people-are-talking-about-this-metric-96104