• Nem Talált Eredményt

Lát szód ni tud ni kell!

In document A sztármenedzselés kézikönyve (Pldal 108-111)

A te le ví zi ó nál ma ke vés erô sebb pro mó ci ós esz köz lé te zik.

A lé pé se ket már is mer jük: mi nél elôbb ta lál jon el a DVD-nk, vagy a CD-ROM-unk az il le té kes hez.

A té vé vesz élye sebb mû faj, mint a rá dió. Ha csú -nyács ka a vé denc, vagy ki nyúlt za kó ban ül be a mik ro fon mö gé, a rá dió még ma gas ba rö pít he ti. De a te le ví zi ó ban lát -szód ni kell, és nem akár hogy lát -szód ni.

Te le ví zi ós be szél ge tés ese tén ügyel jünk az öl töz kö dé sünk re. Sem mi csí kos, sem mi va kí tó an fe hér! A pasz tell szí nek és a fi nom, ele gáns, de nem csil lo gó ék sze rek min -dig von zób bak, mint a hi val ko dó, ma ga mu to ga tó vi se let.

Nem árt, ha elôre ismerjük a stúdiódíszlet színeit,, stílusát.

Ezek támpontot adhatnak öltözködésünket illetôen,

A PUBLICITÁS 109

miután maguk a díszletek is rendkívül alapos kutatási eredmények alapján készülnek: mely színeket, formákat kedvelik leginkább az emberek. (Hogy a színek milyen fontosak: az egyik mobilcég például annyira félti a kikisér-letezett rózsaszínjét, hogy levédette.)

Ha képernyôn vagyunk, na gyon so kat mo so lyog junk!

KE EP SMI LING! – szól a PR egyik alap sza bá lya.

De vi gyáz zunk! A „né ma je lek” árul kod nak! A kép er nyô kü lö nö sen nagy tár há za a mo so lyok nak. De va jon me -lyik iga zi, és me -lyik csak ma che? So kak ban szin te pav lo vi ref lex ként mû kö dik, hogy ha rá juk fó ku szál a ka me ra, azon nal mo so lyog ni kez de nek. A né zô ket azon ban ne héz fél re ve zet ni! Azon nal ki szúr ják az ôsz in tét len mo solyt! De ugya núgy ki ad ják a sztárt az arc ki fe je zé sek, a gesz tu sok, a test nyelv. Gyors pis lo gás, ajak ha rap dá lás, ujj per cek ro pog -ta tá sa, szö szök sze de ge té se a ru há ról, fész ke lô dés stb. De a han gos je lek is ki ad nak ben nün ket: a re gisz ter gyors vál -toz ta tá sa, a be széd se bes sé ge, a hang erô.

A pro fi vi sel ke dés mel lett fon tos még, hogy ne fe lejt -sünk el min dig min dent meg kö szön ni! Meg kö szön ni a meg hí vást, az ér dek lô dést, a ked ves sé get, a fi gyel met, a vissza hí vást, a cik ket, a ri por tot, a lá to ga tást, még a meg -kö szö nést is meg kell -kö szön nünk.

A té vé ben ar cunk min den egyes rez dü lé sé re fi gyel nünk kell. Egy al ka lom mal ve ze tô sztá runk kis sé pro vo ka tív kér dést ka pott a hí re sen ke mény ri por ter tôl. Né ma ma radt, de a mi mi ká ja árul ko dott: nem tud ta lep lez ni a fel há -bo ro dá sát, majd a sér tô dött sé gét.

No igen, a sér tô dés szót tes sék ki tö röl ni a szó tá runk -ból. Sem egy me ne dzser, sem egy sztár nem sér tôd het meg so ha, sem min. Egy bul vár lap, de egy ke res ke del mi csa tor -na is ké pes éve kig úgy tu dó sí ta ni egy sztár ról, hogy nincs is szük sé ge a ve le va ló kap cso lat ra. Eze ket az anya go kat nem tud juk kont ro lál ni. Ve ze tô mé di a sze mé lyi sé ge ink kö

zül töb ben is be rág tak egyegy anyag mi att bi zo nyos bul -vár la pok ra. Vé gül azon ban „tér den csúsz va” kéredzkedtek vissza a fô szer kesz tôk höz, mert rá jöt tek, hogy na gyobb szük sé gük van ne kik a la pok ra, mint for dít va.

Kü lö nö sen, ha so ká ig „hír” sze ret nénk ma rad ni, ak kor fon tos a si mu lé kony ság, az eset le ges sér té sek le nye lé se. A röp ke sztá rok nem tö rôd nek a jö vô vel. Ma gyar or szá gon min dig van 45 friss sztár, akik rôl egy idô ben hír döm -ping gel szol gál nak a la pok, majd ela vul nak, és ki dob ják ôket a sze mét be. Ugyan, ki em lék szik ma már a Big Brot her2 gyôz te sé re, Zsó fi ra? Vagy ki akar na a BB1 Zsa nett jé -vel la pot el ad ni?

Ne künk azon ban a masszív, tar tós sztár sá got kell meg cé loz nunk. Frei Ta má sét, aki egy na pok ban le zá rult ku ta tás sze rint a má so dik leg nép sze rûbb té vés sze mé lyi ség a ma ga ka te gó ri á já ban, s imázs át még az sem tud ta meg té -páz ni, hogy kol lé gá ja, Juszt Lász ló utá nament a moszk vai anya gá nak, és meg döb ben tô in for má ci ók kal ér ke zett ha za (ugye em lé kez nek: a mi nisz ter el nök el len fo ga dott bér gyil -ko sos anyag…).

A masszív, tar tós sztá rok ál lan dó ven dé gei a té vék -nek. Ér de mes meg fi gyel ni, hogy ha mond juk egy is mert éne kes kon cert re ké szül, ho gyan tur néz za vé gig a kü lön bö -zô té vék reg ge li cse ve gôs mû so ra it. Volt már olyan, hogy egy sztár reg gel 6:45-kor a m1 Nap kel té jé ben kez dett, majd fél nyolc kor már a TV2-s La zac ban ücsör gött (egész kö zel van egy más hoz a két mû sor stú di ó ja), s vé gül fél ki -lenc fe lé be e sett a vá ros má sik vé gé rôl su gár zott, RTL Klub fé le Reg ge li be. Ó igen, és dél kö rül fel buk kant az egyik kis csa tor nán is, va la mi fô zô ma ga zin ban.

Val lom, hogy az iga zi sztár ság ma el kép zel he tet len a min den ha tó te le ví zió köz re mû kö dé se nél kül.

111

In document A sztármenedzselés kézikönyve (Pldal 108-111)