• Nem Talált Eredményt

A kis ha mis

In document A sztármenedzselés kézikönyve (Pldal 99-102)

Johnny Wright elég jó ne vû me ne dzser. Olyan „név te len kis sztá rocs ká kat” fut tat, mint Jus tin Tim ber la ke, Brit ney Spe ars, vagy a Backst re et Boys és az ’N SYNC. Ô ma is úgy hi szi, hogy vé den ce min den pil la na tá ból hírt kell ko vá csol -nia. Mint mond ja, el ké pesz tô pén ze ket öl a mar ke ting be, és ha te he ti, ha lál ra za bál tat ja az új ság író kat különbözô partikon vagy vacsorákon, csak hogy egy be tût ír ja nak a sztár ról a lap juk ban. Wright úgy fek szik és úgy kell, hogy köz ben fél szem mel min dig va la mi lyen szto rit ku tat. De na gyon csa va ros eszû ám! Nem min dig azt tart ja szto ri nak, amit mi el sô re an nak hin nénk.

„Reg gel hét kor be csön ge tett hoz zám a sztár – me sé li a top me ne dzser. – Hosszú éj sza kám volt, a po kol ra kí ván -tam a ma nust. Rá för med tem, hogy mi nek éb resz tett fel haj na lok haj na lán, mi re át szel le mült po fá val kö zöl te, hogy

el hoz ta a dalt, amit éj sza ka írt, és zse ni á lis, azon nal meg kell hall gat nom. Ját sza ni kez dett a zon go rán, én meg a leg -na gyobb bul vár lap szer kesz tô sé gét hív tam. Tíz perc múl va ott volt a fo tós. Le ka pott min ket: ôt a zon go rá nál lán gol va, en gem há zi kön tös ben, ki al vat lan ság tól be da gadt sze mek -kel. A fo tós fél re vont és azt kér dez te: ak kor meg ír hat juk, hogy meg szü le tett az év da la? Meg ráz tam, mint Krisztus a var gát: de hogy azt ír já tok meg! Az kit ér de kel? Azt ír já tok meg, hogy ez az ál lat fe léb resz tet te a me ne dzse rét haj nal -ban, hogy le játsz has sa ne ki az új nó tá ját, és még ga tyát se húz hat tam, annyi ra be volt zsong va!

Mit mond jak, imád ták a szto rit a lap nál!”

Ol va só ink ír ták

A leg ma ga sabb ol va sott ság gal – ér de kes mó don – még sem a „szí nes” ol da lak ren del kez nek. Sta tisz ti kák sze rint az új -sá gok leg nép sze rûbb ré szé nek a szer kesz tô sé gi, ol va sói, vagy nyílt le ve lek szá mí ta nak. Az ezek ben va ló meg je le nés a leg egy sze rûbb mód szer, hogy vé le mé nyün ket és üze ne -tün ket el jut tas suk a kö zön ség hez.

Ami kor Gig li nek – Ca ru so ha lá la után – ele ge lett a ve le és más te nor kol lé gá i val va ló össze ha son lí tá sok ból, nyílt le ve let in té zett a New York Ti meshoz. Ez az ak kor még csak épp hogy meg ho no so dott for ma el is me rô re ak ci ó -kat vál tott ki az ol va sók ból. Gyak ran idé zik egyik hí res (má ra szó lás sá vált) mon da tát a le vél nek: „Én nem II. En -ri co Ca ru so va gyok, ha nem I. Be ni a mi no Gig li!”

Ke vés az annyi ra al kal mas for ma a búj ta tott rek lám -ra, mint a nyílt le vél.

Te gyük fel, hogy vé den cün ket Sós Tó dor nak hív ják, s né mi pub li ci tás ra van szük sé ge. A kö vet ke zô ol va sói le vél je le nik meg egyik na pi la punk le ve le zé si ro va tá ban:

A PUBLICITÁS 101

„Tisz telt Szer kesz tô úr! A te réz vá ro si ak ne vé -ben írok lap juk nak, mely nek egyéb ként im már húsz éve hû ol va só ja va gyok. Fel há bo rí tó nak tart juk, hogy ha zánk egyik leg pa ti ná sabb épü le te, az Ope ra ház kö rül tel je sen fel van tö re dez -ve az asz falt. Ha esik az esô, a re pe dé sek víz zel tel nek meg, és ha tal mas po cso lyák ék te len ked nek az úton. A múlt kor, ami kor Sós Tó dor ven -dég sze rep lé sé re áll tunk sor ba je gyért, egy te her gép ko csi ránk ver te a sa rat! Va jon nem szé gyel li ma gát az ön kor mány zat, hogy ilyen bal ká ni áll apo tok kö zött tart juk a kül föl di tu ris -ták ál tal leg lá to ga tot tabb in téz ményt? Tisz te -let tel: Kis An na, kö zép is ko lai ta nár”

Nos, az asz falt va ló ban tö re de zett az Ope ra ház kör nyé kén.

Sós Tó dor fel lé pé se ide jén tény leg zu ho gott az esô. Kis An -na pe dig a szomszédom -nagy nén jé nek le ány ko ri ne ve.

A le ve le zé si ro va tok ve ze tôi bol do gok lesz nek, ha ér de kes, ol vas má nyos le ve le ket kap nak. Ma ugyan is az ol va sói le ve lek 90%a pén zért ri mán ko dó se gély ki ál tás, s a ro -vat gaz dák már-már rá kény sze rül nek, hogy egy-egy más tar tal mú le ve let kre ál ja nak sa ját kút fô bôl, a sok el ke se re -dett kol du lás mel lé.

S ha már kol du lás: jó té kony ko dás!

Egy gye rek rák osz tály nak ado má nyo zott mé reg drá ga mû szer rel na gyob bat emel he tünk az imázson, mint száz nagy si ke rû kon cert tel. Ezt a sztár ja ink, és hát a gaz dag ja ink több sé ge nem tud ja. Ül nek a pén zü kön, épít ge tik a bi -ro dal mu kat, és nem ma rad utá nuk más, csak a va gyo nuk.

In document A sztármenedzselés kézikönyve (Pldal 99-102)