• Nem Talált Eredményt

Különbségek és egyéni sajátosságok

7. A kategóriák megkérdőjelezése

7.1. Különbségek és egyéni sajátosságok

Az utóbbi évtizedekben a nemzetközi társadalmi és pedagógiai színtéren hangsúlyossá vált a sokféleség, a diverzitás kiemelése, és az egyéni sajátosságok tisztelete, figyelembe vétele.

Két oldalról is előtérbe kerültek ezek a szempontok: emberi jogi megközelítésben (a kisebb-ségi, az eltérő, „más” tanulók tisztelete, a nekik megfelelő iskolai környezet kialakítása), és az adaptív és/vagy inkluzív nevelés-oktatás szemszögéből is: mindenki számára megfele-lő nevemegfele-lődési, fejmegfele-lődési, illetve tanulási utak biztosítása. A már többször jelzett interpretatív szemléletünknek megfelelően úgy véljük, hogy az iskola csak akkor tud az emberi jogok és a tanulás szempontjából is minden tanuló számára jó intézmény lenni (lásd a komprehenzív szemléletet is: mindenki iskolája), ha megkérdezi magától, hogyan is tekint a tanulókra, mi-lyen a gyermekképe, végső soron mimi-lyen a tanulókra vonatkozó interpretációja, és ezt az értelmezést mennyire befolyásolják azok a társadalmi és pedagógiai kategóriák, amelyek el akarják helyezni a gyermeket bizonyos keretekben, sémákban.

A „Napsugár” alternatív intézményben küzdenek a kategorizálás ellen, és igyekeznek holisztikus módon szemlélni a tanulókat:

„ahol a gyermekeknek nem kell arcot, lelket, tudatot váltaniuk, ha átlépik [az iskola] küszöbét” (Nevelési program, 2006)

A hazai közoktatás több kategóriát is kínál a gyermekek csoportjainak értel-mezéséhez: sajátos nevelési igényű tanuló, hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű, tehetséges stb., ráadásul több ilyen kategóriához plusz finanszírozási, támogatási feltételek is járnak. Mindez pedig nem különösen kedvez a sokszínű gyermeki személyiség, identitás megtapasztalásának.Arra a kérdésre kerestük a választ, hogy egy személyközpontú iskola, ami az egyé-ni szükségletek figyelembe vételét tartja pedagógiai kiindulópontjának, hogyan tud enyhíteni ezeken a kategóriákon.

E problémakör többek közt abban gyökerezik, hogy amíg az iskola önértel-mezésében az a fontos, hogy az egyéni szükségletekre figyelve differenciáltan neveljen-oktasson, addig a helyi környezet alapvetően a „gyogyósok” iskolá-jának tartja őket (pedagógusinterjú 1.), ahogyan a vezető megjegyezte: lehet,

hogy ilyen speciális iskolaként jobban is kellenénk a közösségnek, jobban el is fogadnának minket (vezetői interjú 2.). Kérdés, hogy kell­e, s ha igen, hogyan kell küzdeni az iskolának e kategorizálás ellen?

Az iskolán belül a meginterjúvolt pedagógusok mind hangsúlyozták az iskola személyközpontú szemléletét és az egyéni szükségletekre való építést, te-hát gondolkodásukban messze eltávolodtak e leegyszerűsítő és stigmatizáló kategóriáktól. Amikor azonban a gyerekeket, az osztályt jellemezték nekünk, többször előkerült az SNI, a „diszes” kategória mint meghatározó jellemzője a diákoknak. De e kategóriákat sokszor tudatosan nem tartják annyira fon-tosnak az iskolában, például az egyik SNI-s tanulójukat értelmi fogyatékosnak diagnosztizálták, de ők a nehézkes kommunikáció ellenére nem gondolják ezt, sőt inkább azt emelték ki, hogy a helyzet (s akkor ebbe beleértették a család szükségleteit is) sokkal bonyolultabb ennél (vezetői interjú 2.). S ami különösen fontos, hogy a diákok maguk sem látják e kategóriákat megvál-toztathatatlannak: felső tagozatban például az egyik fiú úgy nyilatkozott, hogy van a jobb és a gyengébb matekcsoport, egy lány pedig kijavította, hogy az egyik csoport csak lassabban halad; a gyerekek egy másik esetben pedig úgy fogalmaztak, voltak diszlexiások nálunk, de már teljesen normálisak, az év végén mindenki egy szinten volt, s kész voltunk a tananyaggal (fókuszcso-portos interjú).

A személyközpontú hozzáállást, s ennek kapcsán e merev kategóriák lebontá-sát érzékeltük továbbá abban is, ahogyan a diákok az elfogadásról beszéltek:

„sokféle gyerek van itt, nem utasítanak el, s mi is megtanuljuk elfogadni a töb-bieket – ilyen az iskola” (fókuszcsoportos interjú). De a pedagógusinterjúkban visszatérő elemek hangsúlyozásában is: az iskolára jellemző az őszinteség, azaz nem kell különböző tanulói álarcot hordaniuk a diákoknak, ahogyan a gyerekek nyíltan beszélhetnek, hallathatják saját hangjukat, véleményüket (pedagógusinterjú 1. és 2.), vagy ahogyan a diákok részt vehetnek a különbö-ző viselkedések, hozzáállások értelmezésében, értékelésében, s ez alapján közös szabályokat is hozhatnak (vezetői interjú 1.). S természetesen a tudatos célok, alapelvek megválasztásában is fontos szerepet játszik a merev kate-góriák, a változtathatatlan okok elutasítása, például amikor a gyermeki sze-mélyiség tiszteletét, a gyermeki viselkedés külső és belső okainak feltárását hangsúlyozzák, vagy amikor arra hívják fel a figyelmet, hogy „az SNI-gyerekek körében egyidejűleg tehetséggondozási feladatok is jelentkezhetnek” (Neve-lési program, 2006).

(részlet a Napsugár Alternatív Általános Iskola reflektív albumából)

A Nagydunai gyógypedagógiai intézményben különösen is kihívást jelent a társadalmi kategorizálás, ami ellen igyekszik felvenni a küzdelmet az iskola:

Az iskolában dolgozó pedagógusok tanulóképét jelentősen befolyásolja az a gyógypedagógiai szemlélet, amellyel mindennapos munkájukat végzik. Az iskola pedagógiai programjában dominánsan jelenik meg a fejlődés, fejlesztés szempontja, ami azt jelzi számunkra, hogy az intézmény pedagógusai az ide járó diákokra nem mint sérültségük által determinált egyénekre, hanem eset-legesen bizonyos korlátok között, de mégis fejlődőképes gyerekekre, fiatalokra tekintenek. A fejlődésben, fejlesztésben különösen nagy hangsúlyt fektetnek a motivációra, s nem a diákok motiválhatóságára fókuszálnak (vagyis nem a di-ákra hárítják a felelősséget), hanem következetesen figyelnek a pedagógus fel-adataira, arra, hogy mit tehet, és mit kell megtennie az adott diák motiválásáért.

A fókuszcsoportos interjúból kiderül, hogy a tanulók ambivalensen élik meg azt, hogy ebbe az iskolába járnak. Nem kérdés, hogy szeretnek idejárni – töb-ben többször is hangoztatták ezt az interjúban –, élvezik, hogy bátorítják őket, érzik, hogy a hétköznapi életben is hasznosítható ismereteket, tudást sze-reznek, sikerélmény kötődik a tanulásukhoz, eredményesnek érzik magukat.

Ugyanakkor felmerülnek bennük olyan kérdések, hogy: „Átlagosan, normál iskolában lehet, hogy csak kettes alát kapnék azért, amiért itt 4­est, 5­öst.” Az interjúvezető kérdésére, miszerint ezt a diák jónak vagy rossznak tartja, a vá-lasz: „Nem tartom annyira jónak, mert van, hogy megyek haza és a busznál találkozom valakikkel és mondják, hogy na, szevasztok speckosók.”, ami érez-hetően rosszul esik neki is, ki is mondja: „Beletörődtem már. Tavaly már nem is érdekelt. Lehet, hogy speciális, de gyönyörű, hatalmas termek vannak, el lehet férni, lift is van.”. Az egész csoport egyszerre háborog, és hangzik el a kijelen-tés: „Ez is ugyanolyan általános iskola, mint a többi, csak az intézmény neve más. Már nem speckó.” A diákok által nem tudatosan, de megjelent önmaguk kategorizálása is: „Könnyebb feladatokat kapunk, mint egy normális iskolában.”

és „Vannak tanárok ebben az iskolában, akik arra szentelik az életüket, hogy ilyen gyerekeknek segítsenek.” Mindkét fókuszcsoportos interjúrészletből ki-tűnik, hogy önmagukat a tanulók úgy határozzák meg, mint: ’ilyen gyerekek’, akik nem egy ’normális’ iskolába járnak, és a pedagógusoknak pedig ’arra kell szentelni’ az életüket, hogy velük foglalkozzanak. Ez utóbbi egyfelől a ta-nárok egyfajta elköteleződését jelentheti a diákok fejlődésének támogatása iránt, másfelől azt az érzést keltheti, hogy a tanulók valamilyen szempontból az általuk ’átlagosnak’ ’normálisnak’ nevezett iskoláktól, gyerekektől eltérőnek

élik meg önmagukat. Az igazgatóval folytatott beszélgetések során kide-rült, hogy törekvések vannak az in-tegráció irányába, de az ilyen irányú nyitásra törekvés az intézmény helyi környezetben betöltött speciális hely-zete miatt nehézségekbe ütközött és ütközik még ma is.

Az intézményben folyó pedagógiai munka igen pozitív benyomást kelt

a látogatóban, ahogy minket, kutatókat is magával ragadott mindaz, amit lát-tunk: „A meglátogatott történelemóráról elmondhatom, hogy életem legjobb órája volt, amit eddig láttam. Minta, etalon! Pedig sok órát látogattam meg már (talán ezerre is rúg a számuk…)! De ez az óra felépítettségében, az al-kalmazott módszerekben, a diákok aktivitásában, a tanári hozzáállásban és tevékenységben pontosan olyan volt, mint amiről mi tanítunk az egyetemen.

A diákok valóban mind részt vettek a tanulási folyamatban, valóban demokra-tikus volt a vezetés. A kiválóan végigvezetett kooperativitás lehetőséget adott az erőteljes differenciálásra, és az egyes tanulókra figyelő adaptivitás is tetten érhető volt. A folyamatos visszajelzés és a fejlesztő értékelés is jól működött.

Az órán jól visszatükröződtek azok az értékek is, amiket koncepciónkban az adaptív-elfogadó iskolához kapcsolódóan megfogalmaztunk: alkalmazkodás, közösségiség, tanulásközpontúság, személyre szabottság, demokratizmus!”

(kutatói reflexió)

Ugyanakkor jól érzékelhető volt számunkra az is, hogy a pozitív pedagógiai célok és alkalmazott módszerek, tanulásszervezési eljárások mellett a tanulói kategóriák is kifejezésre kerülnek a tanár-diák szituációkban. „Két problémát fogalmaznék meg az óra kapcsán: a) az egyik, hogy az autista kislányt egy-szer úgy tűnt a többiek kinevetik, és erre nem reagált igazán a tanárnő; b) a másik, hogy érdekes kontrasztban láttam a tanár véleményét, aki az óra után utalt rá, hogy ezek a gyerekek nem olyan jó képességűek, nem tartanak ott, mint kortársaik stb., azzal a határozott benyomásommal, hogy a gyerekek nagyon okosak (többet tudtak sokmindenről mint én), és hogy nem nyújtanak egyáltalán rosszabb teljesítményt hasonló korú társaiknál, sőt… Ez a problé-ma messzebbre vezet. Talán az iskola speciális jellegéből adódóan a tanárok hajlamosak mint speciális gyerekekre tekinteni az idejárókra (a kategorizálás problémája), és ez megjelenhet – minden jószándék mellett is – abban,

aho-gyan őket látják, sőt abban is, ahogy a diákok magukat látják, mert a fókusz-csoportos interjú kapcsán szintén úgy érzékeltem, hogy a gyerekek ugyan magabiztosak, asszertívek, nyitottak stb. mégis magukat (mivel ide járnak!) némileg alulértékelik, vagy legalábbis besorolják a »nem olyan jól teljesítő«,

»nem olyan ügyes«, »nem olyan okos«, a »kortásaiktől eltérő« kategóriákba.”

(kutatói reflexió)

(részlet a Nagydunai Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény reflektív albumáról)

A kategóriák hozzátartoznak mindennapi életünkhöz, hiszen meglévő sémáink segí-tenek számunkra abban, hogy hatékonyan észleljük az információkat, tapasztalatokat, s in-formációfeldolgozásunk alapvetően a kategóriák létrehozásának kedvez. Vajon valóban meg kell kérdőjeleznünk mégis a kategóriákat? Miért? És miért fontos ez különösen a pedagógia oldaláról? Egyáltalán hogyan lehetséges ez, amikor maguk a törvények, az oktatáspolitikai iránymutatások, de még a neveléstudományi írások is kategóriákkal operálnak? A kategóriák talán rosszak, nem lehet éppen építő jellegük?

Fent két olyan példát láttunk, ahol az intézmény maga küzd az ellen, hogy a diákok-hoz a társadalmi környezet címkéket, kategóriákat kapcsoljon. Ezeken nem tudnak változ-tatni, de talán más intézményeknél jobban látják, tapasztalják a bőrükön, hogy ennek milyen negatívumai vannak, és épp ezért arra törekednek, hogy az iskolán belül elkerüljék a cím-keragasztást, és a személyekre fókuszáljanak. Messzire vezető és inkább e fejezet második részében tárgyalt kérdés, hogy mennyire lehet sikeres ez a stratégia, ha az iskola jellege magában hordozza ezt a kategorizálást, mint az ilyen szegregáló iskolákban.

További kérdés, hogy amikor annyira áthatják a kategóriák a mindennapjainkat és még a pedagógiai diskurzusainkat is, akkor hogyan lehet ezeket megkérdőjelezni? Hogyan juthat el erre egy intézmény? A kutatásunk során azt láttuk, hogy ez a legkevésbé reflektált érték-dimenzió az összes közül az adaptív-elfogadó iskola koncepciójában. Még a fent bemutatott intézményekben is azt tapasztaltuk, hogy bár érvényesül a személyközpontúság, a gyermeki sajátosságokra figyelés, mégsem lesz ez hangsúlyos része az intézményi önreflexiónak; nem reflektálnak arra sem, hogy hogyan konstruálódhatnak meg újra vagy új kategóriák, és ho-gyan kell erre szüntelenül figyelnie az iskolának. Ez látható például a második esetben, ahol az órát egyébként kiválóan vezető pedagógus értelmezésében beleesett reflektálatlanul az előtte már kárhoztatott kategorizálás hibájába – a kutatói reflexió szerint. De hogyan lehet a gyerekek között meglévő különbségeket mégis megragadni? Hogyan lehet elkerülni a sé-mák egyoldalúságát, és ezt a „természetes” visszatérést a sematikus elkülönítésekhez?

A fejezet további részében a különbségek és sajátosságok szempontjából fejtjük ki a kategóriák megkérdőjelezésének értékét, megfelelő értelmezési és elméleti keretet nyújtva a témához.

7.1.1. A TAnuLÓK KöZöTTI KüLönBSéGEK éS A GyErmEKKéP

Fontos kiemelni a különbözőségek értelmezésének, „kezelésének” módját az adaptív-elfoga-dó iskola koncepciójában. Megfogalmazásunk épít a szociális konstrukcionizmusra, konstruk-tivizmusra és a kritikai pedagógiára. Ezek fényében a tanulók közötti különbségek egyrészt fontosak: sokszor köthetők bizonyos társadalmi helyzethez, csoportokhoz, kisebbségekhez, kultúrákhoz. Kiemelkednek ezek közül a társadalmilag elnyomott, kirekesztett csoportok, a korábban már felsorolt ún. „új csoportok” (2.2.2. alfejezet), a különféle kultúrákhoz tartozó tanulói csoportok. Ezek a fenti besorolások is kategóriák természetesen, amelyek fontos sze-repet töltenek be a tanulókkal kapcsolatos értelmezésekben és a pedagógiai gyakorlatban is.

Másrészt azonban az így különbségként megjelenő kategóriák mindig társadalmi konstrukciók, és ezért relativizálandók is, mert megmerevedve akár épp a kirekesztést, el-különítést is szolgálhatják. Sőt a ma egyébként divatos „másság” retorikája elhalványíthatja a konfliktusok, az egyenlőtlenségek mélyebb kérdéseit is. A diverzitás és másság a kritikai pedagógia megközelítésében – ahogyan erre már az identitás kapcsán utaltunk (lásd 3. feje-zet) – nem önmagában vett érték. A tanulókra nem annyira különbségeik szerint jó tekinteni a mi adaptív-elfogadó koncepciónk szerint, hanem egyediségükben, és ugyanakkor társa-dalmi-közösségi beágyazottságukban. Ez azt jelenti, hogy nem jó a különféle tényezőket (mint pl.: hátrányos helyzetű tanulók) lényegi, valamiféle adott elemekként kezelni. Ezek va-lójában mindig egy társadalmi-diszkurzív-értelmezési hálóban létrejövő néha hasznos, néha ártalmas, de mindenképp relatív és dinamikusan változó sémák, ahogyan épp elbeszéljük a társadalmi történeteket, és benne a szereplőket. Épp ezért újra és újra szükség van a kate-góriák lebontására is. Ezek ugyanis sokszor hatalmi alapon konfigurálódó fogalmak, melyek a besorolási alapon működő rejtett kontroll eszközei lehetnek. Az adaptív-elfogadó iskola koncepciójában végső soron nem a különbségek, az eltérések válnak lényegessé, hanem az egyes gyerekek különbözősége, sajátosságai és a közösségben betöltött szerepe. Min-den egyes tanulóra önálló iMin-dentitással rendelkező egyénre, önálló személyiségre33 tekintünk, akinek különféle, a változó kontextusokban változó erősségei és gyengéi lehetnek, teljesen elkerülve egy normatív értelmezést pedig: általában tulajdonságai, sajátosságai lehetnek, mi-közben bonyolult társadalmi-hálózati-közösségi térben konstituálódik meg a személyisége.

A személyiségre nem úgy tekintünk, mint valami esszenciálisan adottra, hanem mint szintén egy megkonstruált valóságra, akárcsak az identitás (vö.: 3. fejezet). És itt most a tanulónak kifejezetten az iskolai pedagógiai folyamatban értelmezett személyiségéről van szó. Erre kon-centrálunk: a róla kialakult pedagógiai, iskolai képre, amely mögött pedig a gyermekkép áll.

33 A személyiség szót itt nem a pontos pszichológiai fogalom értelmében használjuk, hanem a pedagógiai gyakorlatban is használt kifejezésként, az egyéni cselekvések mögötti „összetett valóság” értelmében; hangsúlyozva a személyiség reprezentáló, konstruált jellegét (vö.: a görög prosópon [személyiség] kifejezés eredetileg a színház maszkot jelentette): tehát amiben a szubjektum reprezentálódik, megmutatkozik és értelmeződik.

A kategóriák átértékelése mögött tehát egy mélyebb kérdés, a gyermekképé áll.

A gyermekkép – az, ahogyan a gyermekre tekintünk, értelmezzük – meghatározó kiinduló-pont a mindennapi pedagógiai koncepciókban, amelyek aztán a pedagógiai cselekvést is meghatározzák. A szociális konstrukcionizmus megközelítésére építve pedig elmondhatjuk, hogy az újabb pedagógiai felfogás szakít a hagyományos egységes gyermekkor értelmezés-sel, ahol a fejlődési határokat életkori sajátosságokhoz kötik, ahol a gyermeket a felnőtteket kétely nélkül követő lényként értelmezik, kevés ismerettel, racionalitással és még kevesebb önállósággal, akit a társadalom idősebb tagjainak kell a felnőtt létformára megtanítania. Ez-zel szemben többféle gyermekkép él, és ez a fenti normatív megköEz-zelítés már egyre kevésbé tud adaptív lenni a mai társadalomban (Golnhofer és Szabolcs, 2005).

Ezzel szemben koncepciónk által szeretnénk előmozdítani, hogy az adaptív­elfoga­

dó iskola találja meg a saját gyermekképét, reflektáljon a tevékenységei mögött rejlő rejtett gyermekképekre, és végül, hogy az alábbi gyermekkép körvonalaival kapcsolatban tegye fel a kérdéseit. Az adaptív­elfogadó koncepció gyermekképe elsősorban a hagyományos pe­

dagógiai gyermekképeket problematizálja. A passzív, befogadó jellegű még mindig sokszor kurrens képpel szemben a gyermek aktív résztvevőként is elgondolható, aki nemcsak saját tanulásának a részese, alakítója, konstruálója, hanem az iskola közösségének is. Az adaptív gyermekkép – ahogyan ez már szintén látszik – megbontja a kategorizációkat, és az egyik sa­

játossága a nyitottság, a szüntelen újraalkotás lehetősége, a gyermeki identitások folytonos változásának elfogadása, megértése. Ez nem zárja ki, hogy figyeljen a gyermekek identitásá­

nak különböző elemeire, a közösséghez tartozására.

7.1.2. EGyénI SAjáTOSSáGOK

A továbbiakban szeretnénk szempontokat adni a gyermekkép átértékeléséhez az egyéni sajátosságok fogalmának kiemelésével, és további szempontokat mutatni arra vonatkozóan, hogyan lehetnek ártalmasak és ezért leépítendők a kategóriák.

Meglepő lehet, hogy nem gyermeki szükségletekről, hanem egyéni sajátosságokról beszélünk, hiszen az „gyermeki szükséglet” és a „sajátos nevelési igény” mind a hazai, mind a nemzetközi gyakorlatban gyakran alkalmazott kifejezések. Mégis úgy gondoljuk, hogy ér-demes e fogalmak mögé néznünk, ahogy eddig is tettük, a konstrukcionista és kritikai peda-gógiai gondolkodásmódot követve. Nemcsak azért, mert sok más pedapeda-gógiai terminushoz hasonlóan a sajátos nevelési igény és a szükséglet fogalmát is a kiüresedés veszélye fenye-geti (úgy alkalmazzák a pedagógusok a gyakorlatban, hogy egészen különböző tartalmakat és nézeteket társítanak hozzá), hanem azért is, mert mint deklarált kategória megmereved-het, ez pedig a pedagógiai repertoár beszűküléséhez és a fogalom létrejöttét indokoló elvek (például méltányosság, egyenlőség) félreértelmezéséhez vezethet. Erről bővebben a fejezet következő részében lesz szó.

A gyermeki szükségletek általánosabb értelmezésével gyakran találkozunk a peda-gógiai szakirodalomban és a tanulók támogatására irányuló törekvésekben, projektekben.

Példa erre az adaptív-elfogadó iskola koncepciója szempontjából az egyik legfontosabb előzménynek tekinthető projekt, mely a MAG, azaz a Megelőzés – Alkalmazkodás – Gon-doskodás címet viseli, melynek célja, hogy „az általános iskolákat minden gyermek számára az eredményes tanulás helyszínévé fejlessze, különös tekintettel a társadalmi kirekesztődés veszélyének kitett, hátrányos helyzetű diákokra” (Bognár, 2005. 75. o.). A MAG-projektben a korrigáló pedagógiai megoldások helyett az alkalmazkodó tanulásszervezést részesítették előnyben, melynek értelmében „nem az a lényeges, hogy segítsünk a gyerekeknek felzárkóz-ni a többiekhez, hanem olyan tanulási szituációk felkínálása, amelyben a tanulók önmaguk lehetnek” (Lénárd és Rapos, 2004. 9. o.). Ez az alkalmazkodó tanulásszervezés arra épít, hogy a pedagógusok elfogadják és megértik a tanulók közötti különbségeket, és a nevelési-oktatási folyamat során a tanulók három alapvető szükségletére összpontosítanak:

valahova tartozzék, fontos legyen, számítson valakinek

•  (kapcsolat);

képes legyen megcsinálni valamit, hihessen magában

•  (kompetencia);

önálló legyen, tudja szabályozni, irányítani saját cselekedeteit

•  (autonómia).

Az adaptív-elfogadó iskola koncepciója szempontjából ez az egyetemes szükséglet-értelmezés azért is érdekes, mert bár szükségleteket azonosít, mégis egy holisztikus megkö-zelítéssel teszi ezt. A három alapvetőnek tekintett szükséglet továbbá jól összekapcsolható az általunk e tanulmányban többször is kiemelt értékekkel és alapelvekkel: a) a kapcsolat mint szükséglet a társas konstruálás és a közösségekben való gondolkodás, b) a kompetencia, a tanulásközpontúság, a változási folyamatok, c) az autonómia pedig az identitás sokszintű értelmezésének szempontjait hangsúlyozza számunkra (vö.: Luc, van Wim és Jos, 2008; Lé-nárd és Rapos, 2004). A MAG mint az adaptív pedagógiai szemlélet elterjesztésére irányuló törekvés a koncepciónk szempontjából az egyik legjelentősebb előzménynek tekinthető, ezen túlmenően pedig azért képvisel fontos kiindulási alapot számunkra, mert a szükségletek tár-sas aspektusát is kiemelve a gyermeki individuum környezetbe ágyazottságát hangsúlyozza.

A szükségleteknek az (gyermeki) individuum jellemzőiként való értelmezése a pszi-chológiából eredeztethető, míg a sajátos nevelési igény fogalmát, amely erősen támaszkodik a szükségletekről alkotott pszichológiai elméletekre, a gyógypedagógiának tulajdoníthat-juk. A fogyatékosság sokak által megbélyegzőnek talált kifejezésének meghaladására és a gyógypedagógiaszóhoz kötődő negatív konnotációk elkerülésére szolgáló reformelképze-lések talaján született világszerte a „sajátos nevelési igény” kifejezés (children with special

A szükségleteknek az (gyermeki) individuum jellemzőiként való értelmezése a pszi-chológiából eredeztethető, míg a sajátos nevelési igény fogalmát, amely erősen támaszkodik a szükségletekről alkotott pszichológiai elméletekre, a gyógypedagógiának tulajdoníthat-juk. A fogyatékosság sokak által megbélyegzőnek talált kifejezésének meghaladására és a gyógypedagógiaszóhoz kötődő negatív konnotációk elkerülésére szolgáló reformelképze-lések talaján született világszerte a „sajátos nevelési igény” kifejezés (children with special