• Nem Talált Eredményt

3. A turizmus piacának kínálati oldala: turisztikai szolgáltatók

3.4 A közlekedési vállalatok

A turizmus és közlekedés kapcsolata rendkívül szoros, hisz a közlekedés minősége akár pozitív vagy negatív értelemben, de hatással van a turisztikai kereslet alakulására, azaz fontos szerepet játszik az utazási szándék megvalósulásában. Tasnádi (2002) szerint a gyors, biztonságos, kényelmes, könnyen igénybe vehető és méltányos költségű/ áru közszolgálati és magánközlekedés nélkül napjaink tömegturizmusának lebonyolítása elképzelhetetlen lenne.

A közlekedési vállalatok sikerét nagyban befolyásolja adott desztináció infrastrukturális (pl.:

közutak) fejlettsége, kiépítettsége. Az utazás formáit tekintve beszélünk közúti, vasúti, légi, tengeri vagy folyami közlekedésről. A közlekedési módok előnyeit, hátrányait illetve azok a turizmusra gyakorolt jelentőségét foglalta össze Boniface és Cooper (1987) (22. táblázat)

22. táblázat: A közlekedési módok főbb jellemzői

Közlekedés módja Előny Hátrány Jelentősége a

217 Forrás: Boniface-Cooper alapján, In: Mundruczó- Stone (1996) p.75.

A táblázatot végignézve megállapítható, hogy a technológia fejlődésének, illetve a gazdasági körülményekben bekövetkezett változásoknak köszönhetően, a fenti észrevételek kissé elavultnak mondhatóak, hisz például az eddig valóban drágának számító repülős utak ma már a diszkont (eredeti nevükön: low cost) légitársaságok megjelenésével szinte minden utazni vágyó számára elérhetővé váltak. Fontosnak tartom még továbbá –amit Boniface és Cooper nem jelenít meg- kiemelni a távolsági autóbusz illetve a gépkocsi közötti különbséget, ami a menetrendtől való függőség vagy éppen függetlenség tolerálása szerint szegmentálja az utazókat. A közlekedés módjának kiválasztásánál komoly szerepet játszik az utas kiinduló- vagy lakhelye és a meglátogatni kívánt desztináció közötti távolság, továbbá a rendelkezésre álló idő, az ár, a kényelem, illetve a biztonság.

Lengyel (2004) véleménye értelmében a turizmus egyes formáinak – az utas származási helye és a desztináció közötti helyváltoztatást illetően – általában megvan a maguk jellegzetes közlekedési módja is, például:

218 - A hivatásturizmusnak a repülőgép,

- A szervezett csoportos utazásoknak a repülőgép és az autóbusz, - Az egyéni körutazásoknak a személygépkocsi,

- A gyógyturizmusnak a repülőgép és a személygépkocsi.

Véleményem szerint a gyógyturizmus közlekedési eszközei közé sorolható még az utazási irodák által bérelt autóbuszok - mint például az Ausztriából Hévízre látogató főleg nyugdíjas beutazó csoportok-, vagy menetrend szerint közlekedő távolsági járatok is. (23. táblázat)

23. táblázat: A közlekedési módok és látogatótípusok jellemzői

Közúti Légi Tengeri/vízi Vasúti

Forrás: Cooper alapján, In: Mundruczó- Stone (1996) p.76.

219

A látogatás célját tekintve a fenti paletta még bővíthető, de a táblázat egyértelműen csoportosítja a fogyasztók közlekedéssel kapcsolatban támasztott igényeit, hisz más kategóriába kerül egy a vállalat által támogatott üzleti utazás, illetve egy saját vagy utazási iroda által szervezett üdülés, barátlátogatás vagy kirándulás. A személyszállítás struktúráját Goeldner és Ritchie (2003) egy másik szemszögből közelítette meg. Értelmezésükben szintén szerepet kap a távolsághoz történő megfelelő közlekedési eszköz kiválasztása, mint a repülő ami a hosszú- és közép távú utaknál dominál, a saját gépkocsi a rövidebb utakon és a belföldi helyváltoztatásnál. A légi-, közúti-, vasúti-, vízi kategória mellett azonban már megjelenik egy egyébnek titulált csoport is, mely olyan közlekedési formákat foglal magában, mint a gyaloglás, a motoros szán, a kerékpár, a lovas szekér, vagy éppen a sílift.

(24.táblázat)

24.táblázat: A személyszállítás struktúrája

Forrás: Goeldner és Ritchie (2003): Passenger transportation structure, p.123. In:Tourism

A többi közlekedési formát összefoglaló táblázathoz képest, ez az elképzelés már utazás szervezési szempontból is különbséget tesz a személyszállítási eszközök között, azzal, hogy megjeleníti a menetrendszerinti járatok mellett a charter – utazásszervezők által részben vagy teljesen kibérelt közlekedési eszköz pl.: repülőgép vagy autóbusz - , illetve a saját autó mellett a kölcsönzés lehetőségét is.

Megállapítható, hogy a közlekedés egyes formáiban bekövetkező technológiai változások hatással vannak más közlekedési módokra is, azaz a repülőgép helyettesítheti a tengeri hajót, vagy a vasút a személygépkocsit.

Az internetnek köszönhetően ma már a közlekedési vállalatok mindegyike rendelkezik saját honlappal, amin keresztül az utas nem csak informálódhat a menetrendekről, de jegyét is lefoglalhatja, sőt ki is fizetheti online. Azonban, ha valaki nem ragaszkodik egy adott közlekedési vállalathoz, hanem a legjobb ajánlatokat szeretné egy helyen megnézni, akkor lehetősége nyílik akár egyetlen honlap használatával is felmérni az egész piacot és összehasonlítani az árakat (pl.:

www.momondo.com a légitársaságoknál), s a weben keresztül kiválasztott utazását is lefoglalni.

Közlekedés

220

A mostanság komoly népszerűségnek örvendő teljes panziós és all inclusive ellátással igénybe vehető hajóutaknál ilyen honlap például a http://www.mycruisevalue.com. A honlapon keresztül az utasnak ha kérdése van az úttal kapcsolatban ’személyesen’ –chat szobán keresztül- is beszélhet az iroda alkalmazottjával, továbbá ha már utazott egy bizonyos hajótársasággal és törzsvásárlói ’kártyája’ van, az út lefoglalása esetén a rendszer azt is figyelembe veszi. Azok, akik ezen a weblapon foglalják le utazásukat speciális online árat kapnak, sőt a honlap bizonyos korosztályok (pl.: szenior) számára még kedvezőbb ajánlatokat is promotál. A weblap nem csak a hajóútakat engedi lefoglalni, hanem egyéb más kapcsolt közlekedési szolgáltatásokat is felajánl az utas számára, például ha a hajó Barcelonából indul, akkor az utas desztinációja és Barcelona közötti repülőjegy lefoglalására is lehetőséget ad.

(További hajós összehasonlító webhelyek: cruises.com, cruisecompete.com)

A vonattal történő utazások során – főleg Európában-, az utasnak nem áll módjában összehasonlítania adott desztináció különböző közlekedési vállalatainak ajánlatait, mivel a legtöbb országban ezen cégek teljes monopóliumot élveznek. Azonban az internet lehetőséget nyújt arra, hogy az utas egy honlapon keresztül teljes európai útját megszervezze. Erre a legjobb példa a www.interrailnet.com honlap, mely úgynevezett online üzletként működik és Európa 30 országába kínál vonatjegyeket, kedvezményes bérleteket a különböző szegmenseknek. A honlap nem csak a vonatjegyek lefoglalást teszi lehetővé, hanem segítséget nyújt az utasnak utazásának útvonal kialakításába és egy –egy minta útvonalat is bemutat. Ezen felül a weblap hasznos informácókat (események, fesztiválok, turista irodák, egyéb turisztikai szolgáltatók, videók, stb.) nyújt az utazással kapcsolatban és még az utas bőröndjét is segít ’bepakolni’.