• Nem Talált Eredményt

Köszönik az fejedelem aszonnak ö felségének az unióra való kegyelmes intését, és az uniót elvégezik

In document ORSZÁGGYŰLÉSI EMLÉKEK (Pldal 81-84)

Mivel azért kegyelmes asszonyunk fejedelmünk az Fel-séged közinkben küldött propositiójában, úgy mint kegyes gondviselő, hazája szerető fejedelemhez illik, int arra, hogy szemünk előtt viselvén az Istennek előbbeni kegyelmességét, minden egymás között való gyűlölséget és egyenetlenséget hátra vetvén, csak az közönséges megmaradásra, hazánk jovára és csendes békeségére igyekeznénk, letévén minden religióknak respectusit, és kiválképpen való kinek kinek haszna keresését, és ebben oly médiumoknak feltalálását követnénk, hogy mind az szegény hazának szabadsága restituáltatnék, mind pedig az két hatalmas császár között való szép békeség megmaradhatna; mely Felséged kegyelmes intését szemünk eleiben vévén és minden részében illendőnek s alkalmatosnak ismervén tudván azt is, hogy az külömben semmi úton nem le-hetne, hanem posthabitis omnibus odiis, discordiis et aemulatio-nibus csak az egy egyességhez és szép unióhoz ragaszkodnánk, mely unió, egy értelem, egymás szeretet minémű dícsíretes és jó légyen, ki tetszik amaz mondásból. Concordia res paruae

ere-A M . KIR. 0 R 8 Z . LEVÉLTÜK j

K Ö N Y V T Á R A . I

cunt, discórdia inaxiwae dilabuntur; nem akarván annak oká-ért mi is tovább való fomest az ellenzéseknek suppeditálni, végeztük országúi Felséged kegyelmes tetszéséből, hogy min-den úri, nemes, és köz rend, ha kik itt vadnak az gyűlésben, ugyan itten, ha kik peniglen itt nem volnának székes helyeken az ide alább megírt uniónak conditióira való juramentum alatt deponálják azt, mint az kik itt jelen voltunk deponáltuk is, az ki ebből vonogatná magát notorius legyen. Mely juramentum-nak és conditiókjuramentum-nak tenora igy következik.

F o r m a j u r a m e n t i s u p e r v n i o n e p e r R e g n i c o l a s d e p o si t i s e q u i t u r h o c m o d o .

En T. és T. eszküszöm az élő Istenre, ki Atya, Fiú, Szent Lélek, teljes szent Háromság egy igaz Isten, hogy az négy recepta religióknak megtartására igyekezem teljes tehet-ségemmel, és soha annak oppressiójával az magam religióját promoveálni nem akarom, sem ez dologban soha sem titkon sem nyilván nem cselekeszem; senki személye ellen hütiért, vallásáért gyűlőséget, ellenkezést nem viselek, hanem kinek kinek szabad megtartására igyekezem, és sem titkon sem nyil-ván senkivel contraria religio ellen sem másokkal nem practi-kálok annak oppressiójára, se ártalmas tanácsommal, sem fegy-veremmel, sem mások álltai semmi úton nem igyekezem. Sőt ha kit effélét tudnék, megjelentem az egész tanácsnak és min-den tehetségemmel eltávoztatni igyekezem. Aszonyunknak ő Felségének ártalmára való tanácsot nem adok, és hazánknak közönséges és csendes békeségének megmaradását, szabadsá-ginak promoveálását egyenlő értelemmel és tehetségemmel igyekezem oltalmazni, és ez ellen hazámon kivül valókkal sen-kikkel nem tractálok. Mivel pedig az mi kegyelmes asszonyunk ő Felsége is kegyelmesen ígír hűti szerint, assecurálni bennün-ket, hogy valakik ő Felségének ez után mi ellenünk árulkod-nának, ő Felsége is megjelenti nékünk s az tanácsnak: én is így kötelezem magamat erre az előszámlált hütre, valamíg ő Felsége is ehez és nekünk hlittel tött egyéb ígíretihez és conditiókhoz tartja magát, addig tartozzam én is ehez tartani magamat, egyikünk az másikunkhoz is adddig, valamíg más felebarátom is ennek felbontására okot nem ad. Az ki pedig ezt felbontaná, comperta rei veritate, in notam perpetuae infi-delitatis incurráltnak prounciálom.

C o n d i t i o n e s a u t e m i n u n i o n e s p e c i f i c a t a e se-q u u n t u r h o c m o d o .

Az négy recepta religióknak szabados exercitiumi enged-tessenek és megtartassanak ez országban, és in partibus

Hun-gariae huic regno incorporatis, az ország constitutiói meg-tartatván, hogy minden helyeken az maior pars tartson vallá-sán való papot, haliul pedig exercitiumja valamely helyben valamelyik vallásnak nem volna is, betegek gyóntatására és in casu necessitatis gyermekek keresztelésére szabad légyeu be-menni az magok vallásán való papoknak. Három nemzetbűi állván az ország, ha valamelyik nemzetnek szabadságában, immunitásiban, privilegiumiban, szokott és régen bévött rend-tartásiban bántódása lenne, requirálván felőle az két nemzet-séget, tartozzanak hitek és kötelességek szerént ország gyűlé-sének előtte is, de facto mindjárt megtalálni ő Felséget és tanácsit az panaszolkodó nemzetségnek megbántódása felől, sőt minden úton és módon ez három nemzetség egy másnak oltalommal segítséggel tartozzék lenni méltó panaszolkodásokra.

Ha valamely nemes privata personának, akár személyé-ben, akár jószágában, marhájában és szabadságában bántódása lenne az fejedelmektűi, vármegyéjét vagy székit requirálja felőle, és ha méltónak ítíli lenni az panaszt az vármegye avagy szék, requirálja felőle mindjárt az fejedelmet ő felségét és tanácsit, kire ha méltó tekénteti nem lenne ő felségének, ha-logatás nélkül tartozzék mindjárt az vármegye az megbántó-dott személy mellett requirálni az több vármegyéket mind itt benn s mind ott kinn valókat, az szerint székelséget, szászságot;

kik hűtek és kötelességek de facto mindjárást, gyűlést arra nem várván, tartozzanak requirálni ő felségét és tanácsinak de-nuo az dolog felől, és az tanács in tali casu maturo judicio deliberálván előtte viselje az ország közönséges szabadságát s törvényét és magok kötelességet s az országnak is arról irt articulusát, és mind ő felsége előtt való igen seria instantiá-jokkal. mind magok deliberatiójok s authoritásokkal tartozza-nak helyre állatni megbántódását az panaszolkodóktartozza-nak. Ha vármegyéken és székelységen lévő kerített és mezővárosoknak avagy communitásoknak lenne is bántódások, ezen mód obser-váltassék. Ország gyűlésében az mit hazánk megmaradásra, békeséges csendességére, szabadsága és törvénye megtartására nézendő jókat feltalálhatnak, alfélé dologban egy értelemben légyen minden, ki ki hátra vetvén az maga utilitását és priva-tumát, és nemzetségünk szabadságunk mellett mind az három nemzetség és minden statusok egyenlő értelemmel és akarattal, minden úton és módon egymásnak patrocináljunk és egymást oltalmazzuk. Ha kik peniglen vádolnának valakiket méltatlanúl és hamisan, vagy executorok lennének valaki vádlásában, meg-fogásában, törvény előtt való dologban, jószága s jovai elfog-lalásában in notam perpetuae infidelitatis incurráljanak.

Az unió pedig minden tizedik esztendőben megújítassék.

A r t i c v l v s I I .

Egész tanács hirenélkiil való had gijiítés megtiltatik. Az gonosz tanácsok ellen az 1613. esztendöbeli articuhis

confir-máltatik, fusius declaráltatik, és nemes embereknek sententia,

In document ORSZÁGGYŰLÉSI EMLÉKEK (Pldal 81-84)