• Nem Talált Eredményt

HERCZEG WORONIECKY

In document V P7YR (Pldal 167-171)

Woroniecky Venceslav Gácsországban 1824-ben született. A főhg János ezredben hadnagy vala.

Mint őrnagy egy szabad vadászcsapatot alakitott.

Gr. Hadik nemzetőri parancsnok sept. 3-áról N.-Becskerekről irt tudósitásában kitünő dicsérettel emlékszik róla. Jelesen megemliti, hogy lováról leszállván, seregét személyesen vezette ostromba.

Sept. 11-én Perlasz megrohanásakor Kumándnál is áttörtek a rá-czok. Itt Woroniecky csak 200 emberrel állván, Török-Becsére visszahu zódott.

Következő 1849-ben aug. ő-én egy dzsidás ezred parancsnoka volt s a csatában fogságba esett.

Oct. 20-án Pesten felakasztották.

Azelőtti nap fényes ebédet rendezett. Másnap nyiltan rettegés nél kül lépett a bitófa alá.

XI.

ABANCOÜRT.

Abancourt Károly Gácsországban Lembergben 1811-ben született A cs. k. 30. gy. ezredben mint tizedes ex propriis s alőrmester szolgált.

1841-ben oct. 8-án felségaértési bűn miatt 20 évi várfogságra itél tetett.

1848-ban april 27-én amnestia következtében kiszabadult s a hon védek közé lépett.

Különösen kitünteté magát, mint a 9-ik honvédzászlóalj hadnagya, a Karas melletti rácz tábor bevétele alkalmával. Legénysége élén ő tört át az egyetlen úton, az Ördöghidján legelül.

Később 12-ik huszárezredi kapitány lőn , s jun elején 1839-ben az éjszaki hadsereg táborkarába rendeltetett.

Itt szemlegezésre levén egyszer kiküldve 12 huszárral, Komarnik mellett az előörsöket megtámadá, sőt egy 40 — 50 vadász által ótalma-zott védsánczot is ostromlott.

Azonban a huszárok a vadászok tüze elül hátrálának. „Huszárok!

kiált Abancourt, magyarok vagytok ti?" — „Igen, lőn a felelet, magya rok és Bocskay-huszárok" — „Ám hát lássuk, ki a jobb katona, ti ma gyarok, vagy én lengyel. Utánam fiak, a sánczot be kell vennünk" —

„Követjük uram a pokolba is" kiáltának mindnyájan s a sáncz be lőn véve — huszárok által !

Később ki akart Abancourt lépni, de mint Dembinszky segédtisztje a szegedi csatában még részt vett, hol elfogatott.

Halála ismeretes, melly ugy is kikerülhetlen volt, miután tüdővész-ben szenvedett.

m

G I R 0 N.

Giron Péter, született Achenben Poroszországban 1798-ban, illat árus. Az octoberi forradalom alkalmával Bécsben egy munkás osztályt

vezénylett.

Később Magyarországba jővén, 1848 dec. elején egy német legio alakitásával bizatott meg.

Giron az országban lakó németeket szólitá zászló alá , s bárha a gyűlők száma nem volt épen gyér, mégis a legio dec. végével még ala kulva nem levén, csak Nagyváradon eskettetett meg zászlójára.

„Győzelem vagy halál ! Isten minket ugy segéljen !" volt az eskü végtétele, s zászlójukra halálfö volt tűzve.

A legio Erdélybe rendeltetett , hol majd minden csatában részt vőn, és kesőbb Buda ostrománál volt jelen ; de már ekkor annyira meg fogyott, hogy ujjá alakitása határoztatott el.

A budai ostrom után Giron kegyet vesztett. Némellyek szerint csekély hősiségeért, mellyet itt kitüntetett; mások szerint, mert szám adásai nem voltak egészen tisztában.

Többi idejét ennélfogva tétlenségben tölté , sőt mint mondák, a német legionak is fel kell vala oszlattatnia.

Woronieczky és Abancourt sorsát osztá. Elszántsága utolsó pilla natban valóban bámulatos volt ; midőn a kötél már nyakára volt fűzve, nyugodt szelidséggel köszönté körülálló kisérőit. Útolsó perczei megczá-folák a Buda ostrománál kitüntetett gyávaságáról szóló hirt.

XIII.

MAKK,

Makk a cs. k. 5. tüzér-ezredben tűzmester volt. Nyilvános körök ben folyt heves vitái már akkor elárulák benne a szenvedélyes embert, lángelméjü katonát, tűzszivü hazafit, és eszmelánczolatában megzava rodott gondolkozót.

A cs. hadseregben töltött multját leginkább szaktudományának szentelé ; vágyai azonban más tudományágakra is kivivék s a politiká ban sem volt járatlan, szenvedélyessége az oppositio hajlamai felé raga-dá. Vannak azonban , kik állitják, miszerint szenvedélyeinek más ol tárokon is igen szivesen áldozott.

A márcziusi napok után az elsők közt volt, kik a szaktudományok világából a figyelmet magukra vonák.

Honvéd- tüzérség alakitását inditványozá több márcziusi hévbe már tott tolllal irt czikkeiben , s nemsokára a magyar hadügyministerium által hadnagynak neveztetett ki.

A ministerium ide s tova hányta az inditványt s végre csakugyan megbizást adott neki.

Ekkor rendkivüli tevékenységet fejtett ki; keze alatt a tüzérek olly hamar képződtek, hogy mára rácz táborozásba több honvéd-ütegek küldethettek.

A horvát beütés alkalmával a tüzérség főparancsnokságával biza tott meg a dunai táborban , hol a pákozdi csatában olly erélyesen tel-jesité feladatát, hogy különösen az ő ágyuinak tulajdonitandó, misze

rint Jellachich útmutatója Bécs felé fordult.

A sereggel ugyanezen minőségben az austriai határokra vonult, s a schwechati ütközet kartácstüzét kiállván, ismét Simunich tábornok

kal állt szemközt.

December közepén Windiscbgrátz hg bevonulása alkalmával a nagyszombati csata egyik kitünő hősévé vált.

A csata N. -Szombat piaczán vivatott. A magyarok ereje igen gyön ge — alig 3000-nyi volt , s feladata szerfelett nagy : Görgei visszavo nulását kelle fedniök.

Guyon, Pusztelnik és Makk egyesiték erejüket a feladatnak meg felelni.

A katonák oroszláni bátorsággal vivtak, az Ernő-ezredbeli osztály már zászlója mellett halva feküdt utolsó emberig : s Makk még mindig ágyui mellett lankadhatlan tűzzelt.

Tüzérei jobbára mind elestek. Maga tüzelt.

Már a szuronyok közeledtek s a vadászok golyói süvöltöttek. Makk még mindig tüzelt.

Egy vadász egészen ágyui mellé lopódzott, őt lefegyverzendő.

Makk őt lovagostorával vágta szembe, s rivalgásával elkergette.

Végre a csata minden oldalról vesztve volt ; a megmaradottak visz-szavonultak Pozsonyba.

A cs. seregek mindig belebb vonultak; Görgei folyvást hátrált; a móori csata koczkát vetett és vesztett ; a kormány Pestről elvonult s a pesti lakosságot leirhatlan lehangoltságban és félelemben hagyá.

Makk ekkor megjelent, s úton-útfélen biztatá az embereket, emelé a kedélyeket; — még proclamatiokat is bocsátott ki, mellyek nyiltan bi-zonyiták, hogy őt a heves izgalmú napok a dolgok józan felfogásából tel jesen kiforgaták.

„Budapest lesz — mond — a camarilla sirja. Tiz nap előtt még meg sem támadhatnak bennünket ;" — s harmad nap a cs. sereg Pesten volt , Görgei a felsőmagyarországi hegyek felé , a kormány Debreczen-ben , Makk Komáromban s a pestiek az osztrák sereg bevonulását nézék.

Makk kezében Komáromot mindenki biztositva hivé ; mindamel lett állitják, hogy később politicai renegáttá lőn.

Egy szemtanú (Lewitschnigg derék munkájában) igy festi az ottani eseményeket :

„Vannak mysteriumok a történetben, mellyek soha napvilágra nem jőnek. Komárom vára, melly Makkot háromszinübbnek hivé, mint ma

gát Kossuthot , egy reggel rögtön azt hallá , hogy bizalmának embere vád és vizsgálat alatt van. A vád a várvédelmi bizottmány előtt tárgyaltatott. Makk szoros vizsgálatot kért s természetesen ideiglenesen lemondott a tüzérségi parancsnokságról. De a vizsgálat soha meg nem

kezdetett , sőt a vádlott soha ki sem is hallgattatott. Bepecsételék iro mányait, kardját elvevék, ajtaja elé őrt állitának s minden látogatót el tiltának tőle, sőt tintát és papirt sem hagyának neki."

Makk kimenekült.

XIV.

TÓTH ÁGOSTON.

A 31-dik iionvédzászlóalj őrnagyává, azután alezredessé előlép-tettetvén , mint illyen s mint egy dandár parancsnoka , mult évi dec.

végén a Tuschnánál Erdélybe benyomuló austriai seregek ellen kétszer küzdött, a kolosvári kerület főparancsnokává lett kineveztetését s aztán ezredesi és beszterczei parancsnoki kineveztetését és 10,000 főnyi sereg vezényletét Bemtől elfogadá, később Perczelt a Bácskában gyüjtött ugy nevezett magyar déli sereg vezényletében felváltá, a Jellachich elleni ó-becsei ütközetben a vezényletet vivé, végre mint Guyon táborkari fö-nöke a hegyesi csatában részt vett.

Elitéltetett.

XV.

In document V P7YR (Pldal 167-171)