• Nem Talált Eredményt

1809. FÜLEP LAJOS - MÁNDY STEFÁNIÁNAK

In document FÜLEP LAJOS LEVELEZÉSE V. (Pldal 162-165)

Z[engő]V[árkony,] 1946. XII. 18.

Kedves Költőnő,

másfél hónapra válaszolok levelére,1 amiben csak igen kis része van annak, hogy én is rossz szimultán sakkozó vagyok, mert Magának, úgy emlékszem, mindig hamar szoktam írni, - fo része annak van benne, hogy vártam a ládát, amit kértem, küldjenek, hogy almát, gesztenyét etc. küldhessek benne, s amiről a levelében hallgat, s amely hallgatást azzal magyaráztam, azért nem említi, mert küldik, mikor aztán a láda csak nem jött, megfogad-tam, hogy addig pedig nem írok, amíg nem jön, s majd csak meg fogják érteni, mire várok.

Most azonban már, a férje levele2 után, azt látom, hogy Maguk ezt a láda-dolgot

bagatelli-zálták, és teljesen el is felejtették, ami, komolyan mondom, nagyon fáj nekem, mert igen szerettem volna egy s más holmival, ha most másként nem lehet, legalább távoli convici-umot csinálni. Hát ha nincs láda, legalább írták volna meg, valahol talán mégis tudtam volna keríteni, vagy az itt levő rissz-rosszakból, fedeletlenekből, feneketlenekből eszká-báltattam volna egyet. Azért is gondoltam a Magukéra, mert úgy terveztem, többször jár majd ide-oda, mint a Veráé3 (azt Magukkal körülményes volna használni, mert úgy meg van már címezve, írva), s mint írtam, megtenné egy ócska, nem-kár úti bőrönd is, a kulcsot külön levélben lehetne küldözgetni. Hogy ez a dolog nekem mennyire fontos, láthatja ab-ból, hogy a levelem ezzel kezdem, s jókora része róla szól. Tehát, ha azt akarják, hogy ez a téma eltűnjön, s másról írhassunk, megint kérem, küldjenek valami alkalmatosságot, amibe 20 kilóig való holmi fér, annyit a posta csomagként felvesz. És bérmentetlenül kérem!

Nálam ez a törvény.

Most aztán sorba megyek a levelén, utána kerítek sort az extrákra.

Az utazás vonaton tavasszal is rossz, mindig rossz, azért kell megpróbálni azt a sajtos autót.4 Bár az a gyorsmotor, akivel én jöttem, még tűrhető, de akkor persze meg kell hálni Pécsett. Talán addig valamelyest még javul azért a vonatok járása (recto: mászása).

A gesztenye-köpü5 oltárok tavasszal is égnek! S ezúttal csak is akkor fognak, mert az ősszel mindig esett az eső.

Zsiga, a kandúr, mindennap úgy kerül elő, hogy a képéből ki van tépve-karmolva egy kétforintosnyi darab, s a helye szép piros alvadt vér. Micsoda temperamentum van ebben az őrültben, hogy ilyen hidegben szerelmeskedik. S milyen hipokrita, milyen ártatlan szemmel néz! mint egy zárdai kislány.

A Prohászka-könyveket6 vártam, mivel azt írta, „most azonban mégis csak fel fogom adni". Kérem is, legyen szíves megküldeni őket, aggodalomra semmi ok, itt nem bontanak föl semmit, könyvet még Pesten se. Küldhető ajánlott nyomtatványként is (3 kg-ig), jó bu-rokban, jól átkötve, de leragasztatlanul; csomagként leragasztható és levél is tehető bele.

Csomagként küldve bérmentetlenül kérem. Majd ha megérkeznek, megköszönöm neki.

Gondolom, és megértem, hogy egyedül érzi magát. Azt hiszem, még össze fogunk kerül-ni,7 mert nem is tudom, hogy még kivel beszélhetne úgy, mint velem.

Martyn8 - persze, hogy tehetséges, de nem ok nélkül tetszenek Magának inkább a ki-sebb képek. Ez a fajta piktúra általában nem bírja a nagyobb méretet, - elhígul, szétfolyik, dekorációvá lényegtelenül, anyagtalanul. Csak szín. Mondtam neki. Concedálja. De azt mondja, legyen dekoracio. Eh bien, nekem képben más kell.

Vers küldést tőlem sohase kell kérdezni; a vers mindig bienvenu. A Maga fejlődése különben is igen érdekel, nem tudom, mit fog majd inkább csinálni, de jót várok.

Mivel arra biztat, hogy ha volna mit elintézni, vállalkozik rá, most aztán következnek ilyen irányú kéréseim.

A Válasz-t9 végül aztán megkaptam, de a Forum-ot10 máig se láttam, s nem tudok elő-fizetni rá, mert nem tudom a kiadóhivatal címét. Arra kérem, legyen szíves egy lev.felező]

lapon, az egyéb dolgok elintézése előtt megírni, vagy ha olyan helyen van, amerre járni szokott, beszólni nekik, hogy küldjék meg az első számtól kezdve, chèque-et mellékelve, és jegyezzenek fel az előfizetők közé; amint megkapom, rögtön küldöm a pénzt.

Szeretném már látni annak a Dieux Vivants" c. folyóiratnak néhány számát, akiről Maga beszélt nekem, s egy-két francia könyvet, így pd. André Ulmann: L' Humanisme du XXe siècle-jét12 az U. M.-ban13 olvastam róla. Hozzá lehet már jutni ilyesmihez? Grillnél14

kaphatók? vagy Gachot-éktól'5 lehetne elkérni? nem tudom a francia [...]16 címét, megír-ná? vagy van alkalma G.[achot]-nak szólni?

Tolnay Carlo Princetonból kéri a kimenetele óta megjelent publicatioimat.17 Szám sze-rint úgy nem volna nagy dolog összeszedni, de hogy' lehet megszerezni a Franklin18 „Két-nyelvű Remekművek" sorozatában (szegény Halász G.[ábor]19 szerkesztette) az első kötetet, Dante Az új élet-ét,20 benne az előszavammal (ebben megvadító „értelmes sajtóhibákkal"

és kitördelésekkel)? A Franklinról azt mondták Maguk, mindenestől elpusztult. De talán nem mindenestől? talán éppen ebből maradt valami? vagy valamelyik könyvkereskedőnél, antikváriusnál akad belőle példány? teljesen csak nem tűnt el a föld színéről? Ez nem sür-gős, csak arra kérem, ha olyan helyeken jár, legyen szíves, gondoljon rá.

Et nunc venio ad fortissimum! Pár héttel ezelőtt ugyan semmi se lett volna az elintézé-se, de most, amikor az egyetem bizonyosan szünetel, s a prof.[esszor]-ok aligha járnak be, körülményes, de azért mégis megírom, hátha megtalálja a módját. Tehát: jelen volt, mikor Lukács azt a kívánságát fejezte ki, írjak a megjelent műveiről, amire gondolkozás nélkül igent mondtam.21 Hazajövet, gondolkodva a dolgon, a téma napról-napra dagadt. Szept.f ember] vége felé Vértes22 táviratozott, a cikk küldésének idejét kérdezve. Akkor már csak azt táviratozhattam vissza, hogy majd Lukácsnak megírom. Ofcr.[óber] 3-án írtam Lukács-nak,23 ajánlottan, mert Pesten nem írtam fel a címét, és itt csak emlékezetből tettem rá a borítékra, (Fer.[enc] Józs.[ef] r[a]kp.[art] 2.) s kértem őt, írassa meg (tehát nem azt, hogy ő írja meg) egy sorban, hogy megkapta; és telefonáltasson a Forumnak, hogy mint előfi-zetőnek indítsák meg a lapot. Egyiket se tette meg. Én tudom, hogy ő mennyire elfoglalt, s világért se akartam az idejét lefoglalni, de ezt a módot megérteni képtelen vagyok. Ter-mészetesen nem fogom többé molesztálni az életben, de valamilyen módon mégis szeret-ném közölni vele, hogy amit vállaltam, állom, csakhogy most már, amit meg kell írnom, 15-20 ívnyire fog nőni; a késedelem oka tehát nem ígéretem megszegése, hanem a munka megnövekedésének vis maiora. Pár hónap kell a leírásához. - Ezt szeretném, ha valami-képp közölné vele, persze, legkönnyebb lett volna az egyetemen, de ez most aligha lehet, hanem akár telefonon is (az egyetemen, vagy a Forumban tán meg tudják mondani a szá-mát). N. B. nem bánnám, ha a rá vonatkozó fenti sorokat szó szerint közölné vele.

Előre is köszönök mindent, s meleg üdvözletet ebben a hidegben

Fülep Lajos Magántulajdonban.

Kézírás.

Budapestre írt levél.

FL ezt a levelet a következő (1810. sz.) Tábor Bélának szólóval közös borítékban küldhette el, a le-vél felzetén „Mándy Stefániának" olvasható.

1 A levél nem maradt fenn.

2 A levél nem maradt fenn.

3 Fülep Veronikára utal. Ld. 1759/3.

4 A pécsváradi tejüzem autójáról van szó, amely 1945-ben, amikor nem járt a posta, FL leveleit Budapestre, barátai válaszait pedig Zengővárkonyba szállította.

5Ld. 1798. sz.

6Ld, 1789/6.

7 Prohászka utóbb ellátogatott Zengővárkonyba. Ld. 1825/4.

sLd. 1724/9.

9Ld. 1758/3.

10 Ld. 1799/4.

" Dieux Vivants. Perspectives religieuses et philosophiques. Paris, 1945-1955 között megjelent fo-lyóirat.

12 Ulmann, André: L' humanisme du XXe siècle. Paris, [1946.]

13 U. M. folyóirat rövidítése lehet, nem sikerült feloldanom.

14 Grill: könyvkereskedés, tulajdonosa Gergely Rezső.

15 Gachot, François (1901-1986) irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő. 1924-től az Eötvös Kollé-gium és a Kemény Zsigmond gimnázium tanára, a budapesti francia követség kultúrattaséja.

1949-ben kiutasították Magyarországról.

"Olvashatatlan.

17 Ld. 1773. sz.

"Franklin Társulat: 1873-1950 között működő, a Landerer és Heckenast cégből létrejött kiadó.

1950-ben államosították.

19 Halász Gábor (1901-1945) író, kritikus, a Nyugat és a Magyar Csillag munkatársa, a Franklin Társulat szerkesztője, az OSzK Kézirattárának munkatársa.

20 Dante: Az új élet. (La vita nuova.) Ford. Jékely Zoltán. Bev. Fülep Lajos. Bp. [1943.] Franklin.

21 A kritika nem készült el.

22 Vértes György (1902-1976) szerkesztő. A Szocialista Képzőművészek csoportjának egyik ala-pítója. 1936-1937-ben a Gondolat, 1946-50 között a Forum szerkesztője.

23 A levél nem maradt fenn.

In document FÜLEP LAJOS LEVELEZÉSE V. (Pldal 162-165)