• Nem Talált Eredményt

egy törvénymódosítás margójára

In document LIBER AMICORUM LÁSZLÓ TRÓCSÁNYI (Pldal 175-185)

Trócsányi László 65. születésnapi köszöntésére készített ünnepi kötetben a tisztelgő szer-zőnek illendő olyan témát választani, ami az Ünnepelt munkásságához, életművéhez – ami persze nem lezárt, hanem folyamatosan kiteljesedőben van – kötődik. Trócsányi professzor alkotmányjogász, aki eddigi nagyívű pályafutása minden tapasztalatát és tudományát a jog-tudomány, a jogalkotás, jogalkalmazás szolgálatába kívánta állítani, s következetesen az

„alkotmányos állam- és jogélet” fejlesztésén munkálkodott. Ügyvéd, alkotmánybíró, minisz-ter, s mindezek birtokában én elsősorban professzorként süvegelem. Mint volt dékánnak, biztos tudásom van arról, hogy hallgatói szeretik előadásait, s rajonganak egy-egy kötetlen beszélgetésben feltörő szakmai intellektusáért, magával ragadó lendületéért. Ezt a hevületet éreztem akkor is, amikor a szegedi egyetem kicsit gazdátlan Európa-tanulmányok Központja

„jogi karra importálásának” gondolatát felvetette, s a kivitelezés során az egyetem vezetését ennek helyességéről meggyőztük. Az idő fényesen igazolta előrelátását.

Mintegy négy évtizedes ismeretségünk, és barátságunk során szinte mindvégig csodá-lattal tudtam (tudok!) adózni tudományszervezői, vezetői tehetségének. Döntéseit rendre a racionalitás irányította, de irányát mindig is befolyásolták érzései és értékőrző meggyőző-dése. Trócsányi professzor mindig büszkén vallotta magát a szegedi egyetem oktatójának, s egyeteme is ezt a büszkeséget érzi európai hírű professzora kapcsán.

Annak előre bocsátásával, hogy perjogászént is vallom, „a perjog alkalmazott alkotmány-jog” és a Trócsányi László által elsődleges szempontként említett alkotmányos jogélet külö-nös jelentőségű szegmense az igazságszolgáltatás, s azon belül a polgári igazságszolgáltatás.

Az igazságszolgáltatás színvonala nagyban befolyásolhatja a társadalmi-gazdasági életet.

Az ünnepelt kiemelt figyelmet szentelt annak, hogy az igazságszolgáltatás objektív mutatói mellett, nagy jelentősége van az e tevékenység irányában mutatkozó „közbizalom” meglé-tének vagy éppen hiányának. Teljes részletességgel nem tárgyalhatjuk a témát a terjedelmi korlátok miatt, mert az monografikus megközelítést kívánna, ám megfelelőnek véljük a helyet és alkalmat, hogy egy rövid reflexióban „töredezett és szabálytalan ritmusú” meg-jegyzéseket tegyünk. Melyek azok a jogszolgáltatási pontok, amelyek meghatározólag hat-nak/hathatnak a közbizalom kialakulására vagy éppen elvesztésére, és közvetlenül vagy köz-vetve a polgári peres eljárás szabályanyaga által befolyásoltak vagy befolyásolhatók?

Legkézenfekvőbb válasz, hogy a jogkeresők számára legfontosabbak a megnyugtató ítéletek (döntések). A Pp. fejlődése során ez a cél folyamatos változáson ment keresztül,

584 egyetemi tanár, SZTE ÁJTK

azonban a jogvita eldöntése alaptörvényi kötelezettsége a bíróságnak ma is. „A bíróság dönt büntetőügyben, magánjogi jogvitában, a közigazgatási határozatok törvényességéről, az önkormányzati rendelet más jogszabályba ütközéséről és megsemmisítéséről, a helyi önkor-mányzat törvényen alapuló jogalkotási kötelezettsége elmulasztásának megállapításáról és törvényben meghatározott egyéb ügyben.”585

Az 1952. évi III. törvény (1952-es Pp.) a bíróság feladatává tette, hogy az anyagi igazsá-got derítse ki, és annak alapján döntse el a jogvitát. „Ennek a törvénynek az a célja, hogy a bíróságok előtti eljárásban az állampolgárok személyi és vagyoni jogaival, továbbá az állam és a jogi személyek vagyoni jogaival kapcsolatban felmerült jogviták eldöntését az anyagi igazság alapján biztosítsa.”586 Az anyagi igazság kiderítésének feladatát azonban a bíró-ságra hárította, a feleket mindössze jóhiszemű eljárásra kötelezte. Az 1952-es Pp. harma-dik Novellája587 kapcsán törvénymódosítást mellőzve, de törvényi felhatalmazással az igaz-ságügyi miniszter az érdemet nem érintő szövegmódosítások között a közzétett szövegből elhagyta az anyagi jelzőt, amit 1973. január elsejétől tekinthetünk hatályosnak az 1972. évi 26. törvényerejű rendelet (III. Ppn) 64. § (2) bekezdése alapján.588 Igaz, hogy a szövegmó-dosításra csak a törvény közzétételével került sor, ám maga a törvényerejű rendelet, illetve a miniszteri rendelet sem tartalmazott erre nézve expressis verbis rendelkezést. Ehelyütt nem taglalva azt a fejlődési ívet, amelyen az 1952-es Pp. az igazság kiderítésének törvényi köve-telményétől eljutott a tisztességes és időszerű eljárás lefolytatásának alkotmányos alapjogi igenléséig, néhány pontszerű felvillantással igyekszünk bemutatni, miként valósult ez meg az új Pp. kodifikációja során.

Álláspontunk szerint a polgári igazságszolgáltatás a rendszerváltozást követő években már olyan működési nehézségekkel küzdött, s a jogkereső polgároknak és gazdálkodó szervezeteknek olyan anomáliákkal kellett szembesülni, amik arra mutattak, hogy az igaz-ságszolgáltatás eltávolodott attól az alkotmányos követelménytől (jogállamiság!), amit az Alkotmánybíróság még 1992-ben megfogalmazott, majd 2014-ben, 2017-ben visszahivat-kozva megerősített, hogy „[a] jogállam nélkülözhetetlen eleme a jogbiztonság. A jogbizton-ság az állam – s elsősorban a jogalkotó – kötelességévé teszi annak biztosítását, hogy a jog egésze, egyes részterületei és az egyes jogszabályok is világosak, egyértelműek, működésü-ket tekintve kiszámíthatóak és előreláthatóak legyenek a norma címzettjei számára. Vagyis a jogbiztonság nem csupán az egyes normák egyértelműségét követeli meg, de az egyes jogin-tézmények működésének kiszámíthatóságát is.”589 A jogállamisági garanciák őrzése, működ-tetése elsődlegesen az állam feladata. Az állam szerveinek működését a közjog vezényli.

Amennyiben tehát e szervek igénybevétele szükséges, az csakis az állam által biztosított

585 Alaptörvény 25. cikk (2) bekezdés

586 1952-es Pp. 1. §

587 1957. évi VIII. törvény

588 1972. évi 26. sz. törvényerejű rendelet (III. Ppn.) 64. § (2) Felhatalmazást kap az igazságügyminiszter, hogy az

átmeneti, valamint e törvényerejű rendelet hatálybalépéséhez szükséges egyéb szabályokat rendelettel megállapítsa, továbbá hogy a Pp. módosított szövegét egységes szerkezetben közzétegye és ezzel kapcsolatban az egységes szö-vegen átvezesse az e törvényerejű rendelet, valamint más hatályos jogszabályok folytán szükségessé vált szövege-zési módosításokat is. Lásd a 7/1972. (XI. 28.) IM rendeletet.

589 Ezért alapvetőek a jogbiztonság szempontjából az eljárási garanciák. Csak formalizált eljárás szabályainak

követésével keletkezhet érvényes jogszabály, csak az eljárási normák betartásával működnek alkotmányosan a jogintézmények” {9/1992. (I. 30.) AB hat., ABH 1992, 59, 65.; 33/2014. (XI. 7.) AB hat., Indokolás [32], 8/2017.

(IV. 18.) AB hat., Indokolás [48]}.

közjogi keretek között történhet. (Nem érintve itt azt a kérdést, amikor az állam magánjogi viszonyba lép, mert akkor ki kell, hogy szakadjon a közjogi felsőbbség szerepéből.)

A jogbiztonság körében az állam kötelessége, hogy polgárainak biztosítsa a magánjogaik érvényesülését, illetve érvényesíthetőségét, ha azok védelemre szorulnak. Nem véletlen, hogy igazságügyi miniszterré történt kinevezését követően Trócsányi László – akár minisz-teri ars poeticaként is vehetően – kijelentette, hogy az irányítása alá rendelt igazságügyi minisztériumnak „jogász-minisztériummá” kell válni. Ez alatt azt értette, hogy a miniszté-rium tevékenységében meg kell erősíteni (sokszor inkább kialakítani) a jogalkotási ellenőrző szerepet, illetve a törvényalkotási, előkészítő tevékenységben vezető szerepet kell játszania.

Nagyon fontosnak nevezte korszakos törvények (kódexek) megalkotását, az anyagi jog-szabályok kodifikálását követően az eljárásjogok – polgári, büntető, közigazgatási – újra szabályozását. A miniszter határozott elvárásokkal és vezetéssel magához vonta a kodifiká-ció vezetését. Wopera Zsuzsa miniszteri biztossal, valamint az Igazságügyi Minisztérium kebelében működő Kodifikációs Szerkesztőbizottsággal (melynek elnöklését volt szeren-csém ellátni), a szovjet mintán keletkezett és a paternalista-szocialista jellegét teljes egészé-ben kinőni képtelen polgári perjogi törvény helyére egy teljesen új elveken felépülő kódexet kívánt a parlament elé terjeszteni.

Az új polgári perrendtartás590 kodifikációjának kezdetén (s talán később is) többen kifo-gásolták, hogy a kódex nem határozza meg a törvény célját. Határozott meggyőződésünk, hogy a törvénynek és a pernek önmagában véve nincs „célja”. Célja a törvényalkotónak van a törvénnyel, illetve a feleknek a perrel. A jogalkotóval szembeni elvárás tehát, hogy olyan célok realizálását várja el a törvénytől, minek eredményeként kijelenthető, hogy a polgári igényérvényesítés (polgári per) során, a perlés eredményes, a peres eljárás hatékony volt, ami alatt azt értjük, hogy az eszköz (a törvény szabályai szerint lefolytatott eljárás) ered-ményes volt, azaz „a kívánt eredményt (célt) elérte”. Ennek biztosítéka lehet a jól átgondolt és megalapozott eljárásjogi törvény, ami a bírói és perféli cselekvéseknek adekvát keretét jelenti. A per „mint tudattalan létező” logikailag nem kapcsolható össze a célelemmel. Indo-koltabb törvényhozói célról vagy inkább a per rendeltetéséről beszélni. „A per tehát törvény-hozói célok elérésének eszköze”, írta Gáspárdy.591

Ezt a célt juttatta kifejezésre az új Pp. már a preambulumában amikor leszögezi, hogy

„Az Országgyűlés a magyar perjogi hagyományokra és az európai jogfejlődés vívmánya-ira építő, a felek felelős pervitelén és a bíróság aktív pervezetésén alapuló, a koncentrált per feltételeit biztosító szabályozás megteremtése céljából, a polgárok szolgálatát biztosító, a közjónak és a józan észnek megfelelő jogalkalmazás eszméjétől vezérelve, a magánjogi jogviták tisztességes eljárás elvén nyugvó rendezése és az anyagi jogok hatékony érvényre juttatása érdekében az Alaptörvény 25. cikk (2) bekezdése végrehajtására a következő tör-vényt alkotja.”

Feltehetnénk a kérdést, hogy melyek voltak azok a legjelentősebb polgári igazságszolgál-tatási problémák amelyek orvoslásra vártak. Elsődlegesen a perek elhúzódását sérelmezték a polgári perek fel- és alperesei, valamint a jogi képviselők. Több szerző állapította meg, hogy a perek elhúzódásának okaiként megjelölhetők: a) a bírósági fórumrendszer, b) a bírák

590 2016. évi CXXX. törvény a polgári perrendtartásról

591 GáSPárdy László: A polgári per idődimenziója. Akadémiai Kiadó, Budapest, 1989., 49.

tevékenysége, c) a peres felek magatartása, d) a peres felek képviselőinek tevékenysége, e) a közreműködők magatartása, f) a perjogi szabályozás. A Pp. novelláinak, kisebb módosí-tásainak történetét feldolgozva, az látszik, a sikertelenség annak volt köszönhető, hogy a módosítások rendszerint csak egy-egy szegmensre koncentráltak.

A bírói igazságszolgáltatásba vetett bizalom erodálódását erősítették az ún. „meglepetés ítéletek” és a szakértői vélemények diffúz értelmezési felfogásai. Mindkét esetben arról volt szó, hogy a peres felek és főleg azok jogi képviselői számára a perek kimenetele bizonyta-lanná vált. Az egyre jobban elhúzódó perek is elriasztották a jogkeresőket (a 90-es években leginkább a gyors változáson átesett és az új formációiban még meg nem erősödött gazdaság szereplőit) az igazuk bírósági úton történő keresésétől. Különösen az üzleti világban, akár bizonyos maffia-módszereket, fizikai erőszakot is hajlandóak voltak igénybe venni egyesek.

Az 1952. évi III. törvény toldozása-foldozása tehát nem segített a negatív irány meg-fordításán, a polgári bíráskodással szembeni legsúlyosabb kritika továbbra is az eljárások elhúzódása, az eljárás-vezetés és igen sok esetben az ítéletek kiszámíthatatlansága miatt következett be.

A perek elhúzódása az igazságszolgáltatás eredményességébe vetett bizalom csökkené-sét segítette, az által, hogy a hosszú pertartam alatt a „lánctartozások” kötelezettjei sokszor

„kiürítették” a céget, s mire a jogerős ítélet alapján sor kerülhetett volna a végrehajtásra, már nem volt miből behajtani a követelést. Sajnos a nem fizetés miatt tönkrement alvállalkozók százain az sem segített, ha a nemfizető fővállalkozókat (vagy megrendelő építtetőket) fel-jelentették, s a cégvezetők ellen – rendszerint – csődbűntett vagy sikkasztás miatt büntető eljárás indult, a hitelező de facto nem jutott hozzá a követeléséhez.

Sajnos a XXI. század első évtizedének kisebb terjedelmű módosításai inkább rontottak a Pp. alkalmazhatóságán, mintsem javítottak volna. Félresikerült próbálkozások és szer-kezet-rontó, az egységes szabályozást dogmatikailag is szétszakító módosítások sokszor a jogtudomány kemény bírálata és a jogalkalmazó hivatásrendek (bírák, ügyvédek) kritikái ellenére kerültek a törvénybe.592 A XX. század végén még úgy-ahogy az egységes eljárás képét mutató polgári perrendtartást különböző eljárási rezsimekre szabdaló, önmagukban is egymásnak ellentmondó rendelkezések sora halasztást nem tűrően követelte az új pol-gári perjogi kódex megalkotását. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy közvetlen veszélybe került az igazságszolgáltatásba vetett bizalom, hiszen az ún. meglepetés ítéletek, a hatályon kívül helyezések gyakorisága és gyakorlata bizonytalanná tette a jogkeresőket. A bírói hatalom-mal (igazságszolgáltatással) szembeni közbizalom megrendülése vagy súlyos csökkenése, végső soron az állammal szembeni bizalom elvesztését jelentette.

Nem voltak azonban alaptalanok azok a bírói kritikák sem, amelyek a keresetlevelek és ellenkérelmek, a perbeli előadások szakszerűtlenségét, az előkészítő iratok halmozását és a keresetmódosítások kiszámíthatatlanságát, a bizonyítási indítványok hiányosságait panaszolták. Erre a helyzetre reagált a kormány, s az 1267/2013. (V. 17.) Korm. határo-zattal elrendelte egy új polgári perrendtartási kódex megalkotását. A jogalkotó komoly

592 2008. évi XXX. törvény a Polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény és egyes kapcsolódó

törvé-nyek módosításáról (lásd: kisértékű perek szabályai); 2009. évi LXVIII. törvény a vállalkozások közötti jogviták gyorsabb elbírálása érdekében a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény módosításáról (nem lépett hatályba!) 2011. évi LXXXIX. törvény az egyes eljárási és az igazságszolgáltatást érintő egyéb törvények módosí-tásáról (lásd: kiemelt jelentőségű perek beiktatása, gyakorlatilag egy külön eljárásrendet kialakítva)

reményekkel bocsátotta útjára az új kódexet, bízva abban, hogy az a koncentrált, s ily módon kiszámítható, tervezhető permenet garanciája lesz.

Az új Pp. koncepcionálisan megújította és új dogmatikai alapokra helyezte a magyar pol-gári perjogot, összhangban a legújabb nemzetközi perjogi jogfejlődéssel. Mint a Czoboly vezette kutatás kimutatta a perelhúzást leginkább azok a perjogi rendszerek tudják megaka-dályozni, amelyekben „az együttműködés, az arányosság, a rugalmasság és a koncentráció elvei érvényesülnek.”593 Ezek voltak azok a követelmények, amelyek az új Pp-ben a felek és a bíróság hatalmi viszonyát megszabják. Míg tehát a bíróság az állam nevében, közhatalmi feljogosítással bír a felek jogvitájának rendezésére, addig e felhatalmazás a felek rendelke-zésén alapszik.594 A jogvita kereteit (kereset – ellenkérelem) a felek határozzák meg. A per lefolytatására azonban a közjogi jogosultsággal és egyben kötelezettséggel is felruházott bíróságnak kell meghatározónak lenni. Ezt fejezik ki a bíróság közrehatási kötelezettségé-ről, illetve az anyagi pervezetési kötelezettségéről írott rendelkezések. A bíróság a perkon-centráció érvényesülése érdekében a törvényben meghatározott módon és eszközökkel hoz-zájárul ahhoz, hogy a felek eljárási kötelezettségeiket teljesíthessék.595 Az anyagi pervezetés keretében abban az esetben, ha a fél perfelvételi nyilatkozata (keresetlevélben feltüntetett nyilatkozatok, alperesi ellenkérelem, viszontkereset, beszámítás) hiányos, nem kellően rész-letezett vagy ellentmondó, a bíróság közrehat abban, hogy a fél a perfelvételi nyilatkozatát teljes körűen előadja, illetve annak hibáit kijavítsa. Ha a perfelvételi nyilatkozat nem ter-jed ki valamely lényeges tény vonatkozásában a bizonyításra vagy a felek között vita van abban, hogy valamely tény bizonyítása mely felet terheli, a bíróság tájékoztatja a feleket a bizonyíték rendelkezésre bocsátása, illetve a bizonyítás indítványozása elmulasztásának, valamint a bizonyítás esetleges sikertelenségének következményéről is. A bíróság hozzájárul a jogvita kereteinek tisztázásához azzal is, hogy a felek tudomására hozza, ha a) az általuk hivatkozott jogszabályi rendelkezést eltérően értelmezi, b) a rendelkezésre álló adatok alap-ján olyan tényt észlel, amelyet hivatalból kell figyelembe venni, vagy c) jogszabály szerint a kérelemhez nincs kötve, és lehetőséget biztosít a feleknek nyilatkozataik megtételére.596 A bíróság az ügy körülményeitől függően a félhez intézett kérdéssel, nyilatkozattételre fel-hívással, illetve tájékoztatással járul hozzá ahhoz, hogy a felek eljárási kötelezettségeiket teljesíthessék. Azonban a felek rendelkezési jogának elsődlegessége be is határolja a bíróság lehetőségeit a per érdemének mikénti becsatornázásában: tevékenységét a felek kérelmének és jogállításának korlátain belül gyakorolhatja.597

Mindezek a bírói cselekmények akkor lehetnek eredményesek, ha maga a permenet kiszá-mítható és átlátható. Ennek érdekében nyert bevezetést az osztott perszerkezet, ami törvényi keretet ad ahhoz, hogy a per tárgyi, személyi és jogi keretei már a tényleges bizonyítási cse-lekmények – amely csecse-lekmények köztudottan a per legidőigényesebb részét teszik ki – előtt kialakításra kerüljenek. Hogy minderre kellően rugalmas lehetőségek álljanak rendelkezésre

593 czoBoly Gergely et al.: Perelhúzódás: A felek és képviselőik felelőssége és együttműködése a polgári

eljárás-ban. Szakmai beszámoló a KIM és az MTA TK közötti kutatási megállapodás céljának megvalósulásáról 2013-2014. évre. 3.

594 Pp. 1. § (2) bekezdés és 2. § (2) bekezdés.

595 Pp. 6. §

596 Pp. 237. § (1)-(3) bekezdés

597 Pp. 237. § (4)-(5) bekezdés

a Pp. a perfelvétel lebonyolításának három lehetséges útját kínálja a bíróság, illetve a felek számára. A kiszámíthatóság tárgyi kereteit hivatott biztosítani a legjelentősebb perfelvé-teli nyilatkozatok (keresetlevél, ellenkérelem, viszontkereset-levél, beszámítási kifogást tartalmazó irat) kötelező alaki és tartalmi követelményeinek – ha tetszik talán túlzottan is részletező – szabályozása,598 míg időbelileg a preklúziós rendelkezéseknek kell útját állni a permenet szétszabdalásának. Utóbbi elvárás teljesülését hivatott biztosítani, hogy a kereset-változtatásra (ellenkérelem kereset-változtatásra), illetve új tény vagy bizonyíték előterjesztésére a Pp. csak kivételesen, szigorú feltételek és bírói kontroll mellett ad lehetőséget.

Az új törvény szerkezetileg két fő részre osztotta a pert, perfelvételi és főtárgyalási szakra, és részletesen szabályozta a perindítás (a keresetlevél befogadhatóságának) felté-teleit.599 A professzionális pervitel megerősítése érdekében bevezette (avagy a Plósz alkotta 1911. évi I. törvénynek megfelelően ’visszavezette’) a kötelező jogi képviseletet. Erre tekin-tettel komoly követelményeket támasztott (támaszthatott!) a jogi képviseleti tevékenység-gel szemben, s a perjogi előírásoknak nem megfelelően végzett eljárási cselekményekhez vagy azok elmulasztásához erőteljes perjogi felelősségi szabályokat telepített. Ezek közül is kiemelendők a keresetlevéllel, az egyéb perfelvételi nyilatkozatokkal, a keresetváltoz-tatással, bizonyítási indítványokkal szembeni kötelező tartalmi elvárások, illetve ezeket a törvényi követelményeket nem kielégítő eljárási cselekmények szankciós következményei.

Utóbbiak közül kiemelkednek a keresetlevél visszautasításának, a bírósági meghagyás hiva-talbóli kibocsátásának, a keresetváltoztatás bírói engedélyezésének vagy a fellebbezéssel szembeni tartalmi követelmények előírásai.600

Lényegében az új Pp. igyekezett megoldásokat találni azokra a kihívásokra, amelyeket érintve megakadályozhatók a perek elhúzódásai. A szakszerűséget megkövetelve, mind a perelőkészítés, mind a pervitel tekintetében lényegesen megemelte a jogi képviselőkkel szembeni elvárásokat, s mintegy ennek pandanjaként a bírói felelősséget is konkretizálta az anyagi pervezetés szabályával.601

A joghoz jutás lehetőségének alkotmányos elve követeli, hogy az állampolgárokhoz leg-inkább és leggyakrabban közel eső perekben a jogalkotó tekintsen el a professzionális per-vitel megkövetelte igényektől (pl. kötelező jogi képviselet, a polgári jogi igény jogi indo-kolása, stb.) és a felek személyes eljárását (perjogi értelemben vett előadási képességük megtartását) tegye lehetővé. Ezért a személyi állapottal kapcsolatos perekben, a végrehajtási perekben, valamint a harminc millió forintos perértéket meg nem haladó vagyonjogi perek-ben nem követeli meg a jogi képviseletet.

A közbizalom része, hogy az igazságszolgáltatás mindenki számára elérhető legyen. Alap-vetően ez a kívánalom leginkább politikai, s ha részletezzük gazdaság- és jogpolitikai kér-dés. De megoldani jól, valószínűleg csak kellően érzékeny szociális megközelítéssel lehet.

Nem is véletlen, hogy az első szociálisan is érzékeny polgári perrendtartásként a Franz Klein nevéhez köthető 1895. évi osztrák polgári perrendtartást emelhetjük ki, s annak nyomán

598 Pp. 170. § a keresetlevél, 199. § az ellenkérelem követelményeire, és az ezekre visszautaló 201. § a

viszontkere-setlevél, a 205. § a válaszirat és a 211-212. §-ok a beszámítást tartalmazó iratra nézve

599 Pp. 170. §, 176. §

600 Pp. 170. § vs. 176. §; 181. §; 185. § vs. 215-219. §§; 369-375. §§

601 Lásd: Szabó Imre: Perjogi kísérletek az igényérvényesítés gyorsítására. In certicky Márió (szerk.): Innovatív

magánjogi megoldások a társadalmi-gazdasági haladás szolgálatában. Tanulmánykötet. Miskolc, 2020., 13-19.

hívhatjuk fel a figyelmet a Plósz Sándor nevével fémjelzett 1911. évi I. törvényünkre. Mind-két törvény különös figyelmet fordított a „szegényjog” néven szabályozott perlési kedvez-ményekre, s megőrizte ezt a lehetőséget az 1952. évi III. törvényünk is (régi Pp.). Ugyanak-kor voltak olyan rendelkezések, amelyek életszerűségéről bebizonyosodott, hogy nem valós.

Ilyen volt a költségkedvezmények körében az illetékfeljegyzés intézménye, ami a felperest

„szűkös anyagi lehetősége” miatt mentesítette a perindításhoz kapcsolódó illeték lerovása alól, de nem mentesítette a bizonyítási költségelőleg letétele alól. „Perelj, de ne bizonyíts és veszíts?” Ez nyilvánvalóan nem lehetett a jogalkotó célja. Ezért – éppen a szociális érzé-kenység miatt – a Pp. megalkotásakor expressis verbis került kimondásra, hogy természetes személy személyes illetékfeljegyzési jogban nem részesülhet, mert ha a vagyoni helyzete ezt megkívánná a részleges költségfeljegyzés keretében – itt most nem érintve a költségmen-tesség vagy a költségfeljegyzés lehetőségét – a bíróság kellően mérlegelheti a rászorultság mértékét és ahhoz igazodva szabhatja meg a feljegyzés milyenségét (százalékosan mindenre kiterjedően, avagy bizonyos költségek konkretizálásával).

Trócsányi professzor gyakorlati tapasztalatai, praxisismerete alapján kívánatosnak

Trócsányi professzor gyakorlati tapasztalatai, praxisismerete alapján kívánatosnak

In document LIBER AMICORUM LÁSZLÓ TRÓCSÁNYI (Pldal 175-185)