• Nem Talált Eredményt

Egészségtelen és meghamisított táp- és élvezeti szerek

In document A tápanyagok és a táplálkozás tana (Pldal 106-114)

10. F E J E Z E T .

Egészségtelen és meghamisított táp- és élvezeti

kirágott főzelék ellen kifogás emelhető; száraz' vagy nedvesség m i a t t rothadó, megfagyott vagy éretlen bur-gonya kizárható az árusításból; a rák csak élő állapotban kerülhet piacra. Elvezeti gyümölcs érett kell, hogy le-gyen; a befőzésre szántát k ü l ö n meg kell jelölni stb.

Mindezek mellett sem t u d j a a vásári felügyelet a fogyasztók megkárosítását teljesen kizárni. A tápanyag beszerzését egy másik fontos helyen a központi vágó-hidakon is ellenőrzik, ahol állatorvosok állapítják meg a vágásra szánt állatok használhatóságát, némely hus csak főzött állapotban adható el, az egészségtelen pedig közvetlenül a pecérhez kerül. I t t történik a trichinákra való vizsgálat is.

Olyan helyeken, ahol a tej nagy része import u t j á n j u t a városokba, m i n d e n ü t t létesítettek bizonyos hivata-lokat, amelyek a tejet állandó' próbák által vizsgálják.

A táp-élelmiszerkereskedelem egyéb ágaira vonatkozóan is vannak előírások, amelyek a csalást megakadályozni hivatvák, igy pl. a müvaj készítésére vonatkozóan stb., vannak általános előírások, amely a tiszta készitést, má-sok az áru- és nyersanyagok tisztántartását célozzák.

Első sorban a tejnek családi lakhelyiségekben való tar-tása vezethet súlyos betegség elhurcolásához. A rend-őrség feladata, hogy e rendelkezések betartása fölött őr-ködjék.

V a n n a k n á l u n k élelmiszer-vizsgáló állomások, ahová a rendőrség vagy magánemberek szállítanak próbát; ala-posabb megvizsgálás céljából, hogy ilyen módon esetlel'

ges törvénykihágásokat megakadályozzanak. Mindamel-lett még sem lehet a hamisításokat k i v á n t mértékben elnyomni, mivel a vizsgálat csak korlátolt mértékben teljesíthető s mert a hamisítók m i n d i g ujabb és ujabb eljárásokat eszelnek k i a közönség félrevezetésére. N e m is lehet tehát kimerítő átnézetet n y ú j t a n i a viszonyok-ról, legfeljebb a ' gyakoribb és főbb változatokra lehet kiterjeszkedni. " '

Térjünk át ezen általános megjegyzések u t á n áz egyes táp-' és élelmiszerek vizsgálatára.

A tej néha természeténél fogva szenved oly hibák-ban, amely élvezhetetlenné teszi. Ilyen nem használható tej alakok: ' ' '

" a) a fon'alere'sztő tej, méterhosszu fónatot is ereszt;

ennek oka bizonyos baktériumok elszaporodása; ."

b) a szappanos tej, lúgos izii, a m i t a szénából beié-j u t ó baktériumok idéznek elő; ' '

' cjvörös tej,, okozhatja á tőgy gyuladásainál egysze-' rüen vér, esetleg némely takarmányfű ( R u h i a tincto-runi) vagy pedig baktériumok, amelyek vörös festék-anyagot képeznek;

.... d) sárga, tej, sárga festéket termelő baktériumokból;".

e) kék tej, szintén baktériumokból; a kék "szin fejés u t á n 24—-72 órára jelentkezik, legelőször a felületén;

í)keserü tej is bakteriumhatás eredménye," • előző főzés' mellett észlelhető gyakorta.

. ; A tej,mérges hatását látták vanília-fagylalt élveze-ténél ; egészségtelen ; a sok teh'éütrágyát tartalmazó' tej ;

is. A szűkebb értelemben veti hamisítások állhatnak vi-zezésből, előzetes lefölözésből vagy a kettő együtt alkalr mazva, továbbá a felhígított és emiatt kéknek látszó tej-nek sárgával való megfestéséből. Konzerváló szereket is gyakran adnak hozzá.

A vaj a tejföl tisztátlan feldolgozása és különösen baktérium behatás folytán juthat eltérő, igen kellemet-len tulajdonságokhoz, olajos, halszerű, sajtos, csukamáj-olajra emlékeztető izü lehet. H a m i s í t j á k ugy, hogy mes-terségesen kevernek bele sok vizet vagy sok konyhasót, olykor erősen meg is festik (sáfrány, k u r k u m a stb.).

Leggyakoribb a más zsírral, pl. m ű v a j j a l vagy növényi , zsírokkal való hamisítás. Avas v a j a t ' v i z z e l való mosás által megszabadítják a rosz anyagoktól, de ez azért mégis hamis áru. I l y e n termékeket kevernek aztán' jó vajhoz.

' A művaj maga is hamisittatik oly módon, hogy el-h u l l o t t állatok egészségtelen zsírját, szappanfőzőkben használt faggyút, vagy pedig beteg állatok sovány tejét használják a készítéséhez. • ' '

Olykor finom kova-port is kevernek hozzá, továbbá . a szokásban levő vajfestő és chemiai konzerváló anya-gokat. '

• A sajt hibája és piszkos előállítása nagyon gyakran fordul elő. E g y i k hibája tulerős puffadása, amelynek., következtében t á g sajtlikak támadnak benne. Színei térés . is mindennapos'dolog. A hollandi sajton mutatkozó kék „ foltok, jelentőségnélküliek; némely Parmezan-sajt zöld szine réznek a katlanokból való bozzákeveredése által jő

létre, így készítik azokat L o m b a r d i á b a n ; fekete pontok g sajton többnyire gombák hatásának eredménye, a ke-serű sajtot is bizonyos baktériumok hatásának kell betudni.

P u h a sajtok élvezete u t á n gyakran észleltek mérge-zéseket (hányás, hasmenés, g y o m o r f á j d a l o m ) ; a mérget ugy látszik bákteriumok termelik. A sajt mérgező voltát azonban sem ize, sem szaga nem árulja el. A sajtlégy (pbiopila casei) a sajtra rakja le petéit, amelyek álcákká fejlődnek, a sajtot átjárják és végül begubózzák magu-kat. A sajtálca nagyon kellemetlen vendég, gondosan el kell távolítani.

A sajtatka (Acarus domestieus) száraz sajtban for-d u l elő, elszaporofor-dása nagyon káros lehet a. termelőre, mert az összes árura átterjedhet.

A sajtot ugy festik, m i n t a v a j a t ; idegen anyagokat r i t k á n adnak hozzá; csalást ugy követnek el vele, hogy műsajtot árusítanak valódi helyében.

A tojásnál a hamisítás eleve is nagyon megnehezí-tett. Leggyakoribb az, hogy öreg, rossz tojásokat csem-pésznek frissek helyébe; továbbá foltos (elzápult) tojások megtisztítva jó fajták közé csúsztatnak. Egészségtelenné válhatik a tojás salycilsav, bórsav stb. közé való helye-zés á l t a l ; tény az is, hogy kórokozó csirák (typhus, cho-lera) kívülről az ép burkon át is bejuthatnak a tojásba.

A kaviár nem szabad, hogy savanyu, penészes, avas vagy rothadt szagú legyen. A peték sem zsugorodottak, sem piszkosak ne legyenek; néha olajat, máskor sago-t

kevernek hozzá. Elb-kaviár alatt nem ritkán bomló ame-rikai kaviárt kell érteni.

Hogy a parazitákat tartalmazó vagy baktériumok által elbontott, vagy hozzáadott vegyi anyagokat tartal-mazó hus mennyiben káros az egészségre, azt már előbb emiitettük. Undorító és meg nem engedhető a borjúhús felfuvása. Nagyon gyakoriak húsnál az alácsempészések, pl. lóhúst marhahús gyanánt, kecske húsát bárányhus gyanánt, kutyahust disznóhús vagy nyúlhús helyett, tengeri malae húsát nyúlhús gyanánt adják el.

A vad és szárnyas -húsát sokszor döglött állatokéból szerzik be, nyulaknál és őzeknél a hurokban megkerített állatok húsát adják el. Halaknál is gyakori ez a csem-pészet, nevezetesen pedig romlott hus árusítása. Álta-lában arra kell vigyázni, hogy az erős hidegben tartott, rothadt husfajok vásárláskor szagukról legyenek , fel-ismerhetők,· a rossz minőségük esak a melegben válik nyilvánvalóvá. Nagyon gyakran találtak mérges osztri-gákat és tengeri kagylókat. A mérges osztrigának tej-szerű külső színe és nagy, szürke, puha m á j a van.

Friss osztrigák a vízből való· kivételkor zárják héju-kat és kékes-fehérek; holt osztrigák héjai t á t o n g i n a k , csúnya színűek, nagyon puhák' és a héj belső felületén többnyire fekete gyürüt tartalmaznak. Az osztrigákhoz hasonló a tengeri kagylók viselkedése, a kagyló m á j a tar-talmazza a mérges anyagot; a belőle készített leves-főzet is mérgező. ·

Hurkák közül a piszkos kinézésű és pulia hurkákat,

továbbá a zöldes vagy sárgás zsirterületeket mutató, avas vagy gyengén rothadt szagú, s a szappanos ízű ré-szeket kell • kerülni. M i n d e n husméreg rendkívül heves mérgezéshez vezet,· a hus főzése pedig nem véd meg· biz-tosan a méreggel szemben. A h u r k á n á l a tömeg el-apri-tása folytán tág tere nyilik mindenféle értéktelen hulladék. becsempészéséneképigy avágott húsnál is.

-A gabona mérges konkoly- 'és • anyarozs-szemeket tartalmazhat; utóbbi okozza a szt. A n t a l tüze nevü be-tegséget; a gabona alapos megtisztítása m i n d e- bajok-nak elejét veszi. A gabonát sokszor szándékosan hami-sítják konkoly, lóborsó hozzáadásával; máskor meg romlott liszthez timsó vagy kismennyiségü rézvitriolt tesznek h.· zzá. A kukoricaliszt szétesés által romlik meg és ilyenkor súlyos idegbajt (Pellágra) okoz; kizárólag _rizsevőknél észlelték J a p á n b a n a beri-beri nevű betegség fellépését. Buza- és rozslisztet legtöbbnyire kisebb értékű lisztek hozzákeverésével hamisítanak. • • · .·

Szárított gombáknál kisebb értékű, · vagy pedig mér-ges gombák' hozzákeverésére kell vigyázni. • ·

A növényi (olajbogyóból készült) olaj gyakori ha-misítása sesamolajjal való keverése; fémedényekben az olaj könnyen oldja a fémet és ily u t o n mérgezhet.

Cu-kornál" csak akkor lehet hamisításról szó, h a . poralak-ban veszik. - . . . .

A méz- és cukrászárukat is gyakran h a m i s í t j á k ; méz helyett az olcsó burgonyacukrot használják; és a valódi' gyümölcsnedvek- és- limonádék helyébe

mestevsé-gesén készített aethert és essenciákat használnak föl

— néha egyéb káros anyagok hozzáadásával. A festésre sem használ a cukrász m i n d i g ártalmatlan termékeket.

A füszerhamisitások tárgyalása nagyon messzire vezetne: minden poralaku anyag hamisításra

szolgál-h á t ; vegyünk teszolgál-hát mindig egész, meg nem tört árut.

Hasonlókép áll a dolog a kávéval; néha az is elő-fordul, hogy rosszabb minőségű (fehér) kávét festékek-kel kezelnek, hogy jobb minőséget mutasson. Kifőzött thea a theahamisitás leggyakoribb a l a k j a ; a thealeve-íeknek más levelekkel való hamisításáról csak ugy győ-ződhetünk meg, ha a felpuhított leveleket vizsgáljuk

meg. , ' A kakaónál az olcsó schokoládé-fajok 'szerepelnek

m i n t gyakori hamisítás. Tiszta schokoládé kakaóból, cukorból és fűszerből áll, hamisítják gabonával, pirított makkal, gesztenyével, a kakaó-magvak héjával, , borju-zsirral. A hamisítás ép oly gyakori, m i n t a husfajoknál.

' A sörhamisitást némely országban, pl. Bajorország-ban a hamisítók igen szigorú büntetése által teljesen elnyomták. Ahol azonban ilyen törvényhozás nincs, ott a malátapótlékok (pl. kukorica), festékanyagok hozzá-adása, édesités (glycerin) nagyon gyakori. — Legrosz-szabbul állunk a bor. tisztaságával, a m i n t erről fent már szóltunk.

' A dobozkonzervekben az utóbbi években baktériu-mok által feltételezett mérgezések gyakran fordultak elő. Csak arra akarjuk a figyelmet felhívni, hogy nem-A tápanyagok és a táplálkozás tana, · 8

csak a húskonzervek hajlanak ilyen mérges anyagokra való szétesésre, hanem növényi anyagok is. M i n d e n tul-puha konzervet, m i n t gyanúsat, kerülni kellene; néha

— de nem m i n d i g — a doboz fedelének1 kidomborodása okozza a veszélyt.

Szóval a bevásárláskor még jó á r u t jó állapotban meg is tartani nem olyan k ö n n y ű dolog, az elővigyáza-tos és körültekintő háziasszony azonban meg fogja ta-l á ta-l n i a heta-lyes utat. R a f f i n á ta-l t csata-lássata-l szemben azonban senki sincs biztonságban, ez különösen az italok bevá-sárlására vonatkozik, ahol a hamisitók legszebb babér-j a i k a t aratták". Vidéki család, amely tápszereinek szár-mazásáról többet tud, m i n t a városi viszonyok közt le-hetséges, egészségi szempontból is sokkal kedvezőbb

hely-zetben van, m i n t a városi.

- X I . F E J E Z E T . _

In document A tápanyagok és a táplálkozás tana (Pldal 106-114)