• Nem Talált Eredményt

Területek Feladatok

Célkitűzés  A vállalat számára kielégítő nyereség elérését lehetővé tevő eljárások kidolgozása és alkalmazása

 A vállalati vezetők támogatása elemzőként, tanácsadóként és gazdasági szakértőként annak érdekében, hogy mindegyikük képes legyen saját magát ellenőrizni

 kalkulációs részleg vezetőjének

 tervezésért és beszámolásért felelős vezetőnek

 controllingterület munkatársainak Különleges

hatáskör

 cégjegyzési jog

 banki aláírási jog

 újítási felelősség a gazdasági területen Szakmai

tevékenységek

 a beszámolási rendszer és a vezetői információs-rendszer felelős vezetése

 kerettervek és havi eredménybeszámolók elkészítése

 eltérés-, benchmarking-elemzés összeállítása

 terv-tény összehasonlítások, az eltérések elemzése

 előrejelzése készítése

 termékszintű költségszámítás elkészítése célár meghatározása

 külső-belső beszámolás támogatása

 beruházásgazdaságossági számítások elvégzés

 pénzügyi tervezés

 stratégiai tervezés

 folyamatok elemzése

 controlling eszközök egységesítése, továbbfejlesztése

 projekttervezés

Forrás: Saját szerkesztés Horváth, 2008, 23-24pp alapján

46

3 CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOK

3.1 Családi vállalkozás definiálása és szerepe

A szakirodalomban többféle megközelítéssel találkozunk a családi vállalkozás meghatározására.

Összességében azokat a cégeket tekinthetjük családi vállalkozásnak, amelyekben a család, mint egy jól működő szövetség, alakítja a vállalkozás mindennapi életét és fejlődét (Wimmer et al.

2004).

Az Európai Unió (European Commission, 2009) felkérésére 33 európai ország bevonásával 2007-2009 között egy kutatócsoport, kidolgozott egy átfogó ajánlást a családi vállalkozások meghatározására, amely egységes alkalmazására tett javaslatot a tagországok számára.

Ebben a meghatározásban a vállalkozás méretétől elvonatkoztattak a kutatók és a következőképpen foglalták össze a családi vállalkozások kritériumrendszerét:

 A döntési jogok többségét a céget alapító családtagjai és rokonai birtokolják, akik a vállalkozást megalapították illetve az alapító tőkét a későbbiekben megvásárolták. Az előbbieken túl döntési jogkörrel rendelkezhet, az alapítok házastársai, szülei, gyerekei, és egyéb közvetlen örökösei.

 A döntési jogkörüket az arra jogosultak direkt és indirekt módon is érvényesítik.

 Valamely arra jogosult családtag formálisan is a szerepet vállal vállalkozás vezetésében.

 Ha a vállalkozás szerepel a tőzsdén, akkor a továbbiakban, abban az esetben tekinthető családinak a vállalkozás, amennyiben a család arra jogosult tagjai rendelkeznek a részvények minimum 25%-val, illetve mindezzel együtt a határozathozatali és döntési jogkört ebben az arányban birtokolják.

A családi cégek legtöbbje a mérete alapján mikro- vagy kisvállalkozásokként működik, de igen sok esetben a fejlődésük dinamikus és akár nagyvállalattá is nőhetnek az idő előre haladtával. Ez utóbbiak a méreti változás ellenére megőrzik a családi értékrendet. Ezekre a vállalkozásokra említhetők példaként a Levi Strauss, Wal-Mart, Ford Motor vagy az Amway (Vecsenyi, 2012).

Számos családi vállalkozást találhatunk a magyar nagyvállalatok között is, melyek közt említhető a Béres, Zwack illetve a Szamos.

A magyar törvényekben nincs megkülönböztetve a családi vállalkozás, mint külön kategória. Ezért sem a KSH, sem más kormányhivatal nem vezeti számukat, vagy tevékenységüket külön kiemelve az vállalkozói körből. (Filep – Petheő 2008) Egyedül a családi gazdaság szerepel a 326/2001.

(XII.30.) kormányrendeletben, ami a családi gazdaságok létrehozásáról, nyilvántartásba vételéről,

47 működtetéséről, valamint kiemelt támogatásukról szól. Ez alapján az a 300 hektárnál nem nagyobb gazdaság tekinthető családi gazdaságnak, melyben a tulajdonosok vagy egy tulajdonos és legalább egy teljes munkaidőben foglalkoztatott egyazon család tagjai. Több, családi vállalkozásokat tömörítő szervezet14 törekszik arra, hogy a családi cégek külön kategóriaként jelenhessen meg a magyar vállalkozói palettán, ezáltal lehetővé téve kiemelt kormányzati támogatásukat.

Kisvállalkozás-fejlesztési Központ családi vállalkozás meghatározása alapján elegendő, ha egy vállalkozásnak legalább két tulajdonosa van, akik közül legalább az egyik valamely alkalmazottal családi kötelékben van. Mandl (2008)

A nemzetközi szakirodalomban számos meghatározás létezik a családi vállalkozásokra, mivel a családi vállalkozások köre nagyon változatos. Lényegében ezek a definíciók az alapján születnek, hogy a szerző mit tekint családnak és a tagoknak milyen szerepet tulajdonít az irányításban.

Colli (2003) a definiálás fő nehézségét abban látja, hogy a családi vállalkozások rendkívül széles palettán mozognak, mind ágazat, mind méret, mind a vállalkozás korát illetőleg. Nézete szerint a családi vállalkozás kifejezés bizonyos méreti, időbeli határok eléréséig igazak a vállalkozásokra, amit kifejezetten a kezdeti, indulási szakaszt követő időszakként definiál, ezt a jellegzetes és jellemzően családias szakaszt meghaladva a vállalkozás elveszti döntően családi minőségét. Ezzel a megközelítéssel nem értek egyet, pont a fentebb említett sokgenerációs, nagyvállalati példák kapcsán, mert bár a család szerepe átalakul ezeknél a cégeknél, de a családi hatás megmarad, így e cégek a kisebb, fiatalabb családi cégektől való külön kezelése indokolt, de semmiképpen nem kivonandó a családi cégek köréből. Mindezt szemlélteti a 11. ábra, mely bemutatja, hogy a családi jellegű cégek száma és aránya csökken a méretkategória növekedésével. A nagyvállalatok körében a családi vállalkozások ritkábbak, mint a kisebb vállalatoknál, de számuk nem elhanyagolható.

11. ábra Családi vállalkozások aránya az egyes méretkategóriákban Forrás: Mandl, 2008, 50.p.

14 FBN-H Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Közhasznú Egyesületet, SEED Alapítvány

48

A család, mint definíció meghatározása sem egyértelmű. Astrachan és szerzőtársai (2002) szerint igazítani kell a család meghatározását az adott kutatáshoz, azonban így a különböző kutatások összevetése válik nehézkessé. (Málovics-Vajda, 2012) Ennek alapján igen tágan ragadják meg a családi vállalkozások körét. Szerintük minden olyan vállalkozás, ahol egy adott család döntő befolyással bír a vállalati döntések felett illetve a vállalat hozzájárul a család megélhetéséhez családi vállalkozásnak tekinthető (Astrachan et al 2002).

Több szempontot szem előtt kell tartani, amikor a családi vállalkozás fogalmi körét meg szeretnénk ennél pontosabban határozni, ezek a tulajdoni viszonyok, illetve a családtagok vállalat irányításában, működésében való szerepe, valamint a vállalkozás családban tartásának szándéka.

(Kotey, 2005).

Legalább két főnek tulajdonosnak és/vagy vezetőnek és/vagy olyan alkalmazottnak kell lennie egy családból, aki a vállalat működéséhez nélkülözhetetlen (Kadocsa, 2012). Sok esetben az egész család alkalmazott a cégnél, ilyenkor legtöbbször teljesen összekapcsolódik a családi élet és a vállalkozás működése (Nagy-Roóz 2005).

A nemzetközi irodalomban négy fő szempontot vesznek figyelembe a családi vállalkozások meghatározásakor, ezek a vállalkozás családi tulajdonhányada, a család döntéseinek jogköre, eltérő generációk együttműködése és erős szándék a vállalkozás családi kézben tartására. Ezt a szempontrendszert kiválóan szemlélteti a 12. ábra.

12. ábra A családi vállalkozás „univerzum”

Forrás: Astrachan–Shanker , 2003, 57. p.

49 Magyarországon ezt a rendszert nem lehet követni teljes mértékben, mivel a „több generáció együttműködése” a vállalkozások kora és összetettsége okán, mivel hazai viszonyok szerint családi vállalkozások „férj-feleség” típusú cég többségében. Ezeknél a cégeknél vagy még nincs bevonható utódjelöltjük, vagy elmaradt a céges feladatokba való bevonása. (Csákné Filep, 2012) A családi vállalkozások meghatározó szegmense a gazdasági életnek. Ezt mutatja, hogy világszinten a megtermelt GDP 70-90%-át adják. A start-up vállalkozásoknak a 85%-a valamilyen családi megtakarítás adja az alaptőkéjét. (PWC, 2012, European Family Businesses, 2012).

A KPMG és az European Family Businessközösen végez „European Family Business Barometer” címen felmérést 2013 óta Európában. 2016-ban 959 családi vállalkozás megkérdezésével került sor a kutatásra, ennek eredményei igen kecsegtetők. A 7. táblázatban szerepelnek a KPMG családi vállalkozásokat érintő 2014-2016 közötti kutatásainak legfontosabb eredményei.