• Nem Talált Eredményt

8.C. KARITATÍV TÁMOGATÁSOK A RÁSZORULTAKÉRT

In document JELENTÉS MAGYAR NEMZETI BANK (Pldal 173-176)

A Magyar Nemzeti Bank – a Társadalmi Felelősségvállalási Stratégiájában kitűzött célokkal összhangban – karitatív jellegű támogatásokat folyósított, elsősorban a hátrányos helyzetű csoportok segítése, az esélyegyenlőség javítása érdekében, de olyan segítségnyújtásra is vállalkozott, amelyek krí-zishelyzetben jelenthettek megoldást. A nagycsaládosokat, az állami gon-dozottakat, a fogyatékossággal élőket segítő, valamint a gyermekvállalást ösztönző szakmai programok és szervezetek karitatív támogatása kiemelt jelentőséggel bír, de emellett a jegybank a halmozottan hátrányos helyzetű csoportok életminőségének javítására is törekszik. A Magyar Nemzeti Bank célja, hogy a karitatív tevékenység ne csak az adományozást, hanem az ön-kéntes tevékenységet is magába foglalja.

A karitatív célú tevékenységet egyrészt – eseti kérelmek, valamint több éves időszakot átfogó stratégiai együttműködési megállapodások keretében – az MNB végzi intézményi támogatások nyújtásával végzi, másrészt a jegybankhoz segítségért közvetlenül forduló rászoruló egyének és családok beadványairól az – MNB által alapított – Alapítvány a Közjóért kuratóriuma dönt. A 2013 és 2018 közötti időszakban a jegybank közel 200 karitatív szervezet tevé-kenységéhez nyújtott pénzügyi támogatást, melyek összértéke 3,6 milliárd Ft volt. Az együttműködési partnerségek közül a legjelentősebb támogatott intézmények az alábbiak voltak:

Támogatott intézmény Támogatási együttműködés célja

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Fogyatékossággal élő gyermekek orvosi kezelésének és fejlesztésének támogatása, hozzájárulás az ehhez szükséges működési és technikai feltételek biztosításához.

Magyar Ökumenikus Segélyszervezet A segélyszervezet által megvalósítás alatt álló karitatív célú országos modellprogram továbbfejlesztésével összefüggő beruházások támogatása.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat A Modellprogramok elnevezésű, halmozottan hátrányos helyzetű kistérségek felkarolását célzó karitatív misszió támogatása.

Magyar Vöröskereszt Hátrányos helyzetű és beteg gyermekek táboroztatása és részükre kirándulások szervezése.

Városmajori Alapítvány az Ér- és Szívbetegekért Az érsebészet és a szívsebészet területén végzendő oktató és kutató tevékenység támogatása.

Közép-Európai Idegsebészeti Alapítvány Kórház Humanizálási Program megvalósítása, orvosi műszerek beszerzése.

Alapítvány a Daganatos Betegek Gyógyításáért és

rehabilitációjáért Daganatos betegek életminőségének javítását célzó programok megvalósítása, betegtájékoztató kiadványok megjelentetése.

Alapítvány a legkorszerűbb Onkológiai Gyógyításért Daganatos betegek gyógyulását segítő ismeretterjesztési program megvalósítása, diagnosztikai berendezések beszerzése.

8.D. IRÁNYTŰ A PÉNZÜGYEKHEZ – A PÉNZIRÁNYTŰ ALAPÍTVÁNY TEVÉKENYSÉGE

A Pénziránytű Alapítvány a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére jött lét-re, azzal a céllal, hogy pénzügyi tudatosságot fejlesztő programokat dolgozzon ki és valósítson meg. Az MNB mellett a tárasalapítók a Diákhitel Központ és a Magyar Bankszövetség. A működésben korszakváltást jelentett a 2014-ben elfogadott nagyívű stratégiai terv, melynek megvalósításához az MNB jelentős alapítói forrásokat és szakmai támogatást biztosít. Az elmúlt évek tevékenységének gerincét intenzív iskolai tankönyv- és tartalomfejlesztési, valamint tanár-továbbképzési programok képezték, melyek a köznevelésen belüli pénzügyi-gazdasági ismeretterjesztést szolgálják.

Az elmúlt öt év innovatív munkájának köszönhetően 2018-ban 1500 isko-lában már 200 ezer diák tanulhat pénzügyi ismereteket az Alapítvány által fejlesztett pénzügyi-gazdasági tankönyvekből és munkafüzetekből („Iránytű a pénzügyekhez” és „Küldetések a pénz világában”). Ezek a tankönyvi minő-sítéssel rendelkező kiadványok a hivatalos tankönyvjegyzéken is szerepelnek,

aminek köszönhetően szélesebb körű lehet a terjesztésük. Az Alapítvány kez-deményezésére és szakmai közreműködésével négy évfolyam számára (5-8.

osztály) készültek új matematika munkafüzetek, melyekben „Mindennapi pénzügyek” címmel a napi élethez kapcsolódó, gyakorlatias pénzügyi felada-tokat tartalmazó, önálló fejezet kapott helyet. 2019 tavaszán jelenik meg a 9-12. évfolyamosoknak szóló, befektetési témájú matematika feladatokat tartalmazó kiadvány.

Az Alapítvány mobil eszközökön 2018 óta elérhető pénzügyi oktatójátéka, a Pénzügyi Hősképző elsősorban a 7-8. osztályos diákoknak kínál digitális pénzügyi ismeretszerzési lehetőséget. Az egyénileg vagy tanórai keretek között is játszható online játék a pénzügyi nevelés korszerű, élményalapú eszköze.

2019 februárjától már elérhető a középiskolásoknak készült e-learning tan-anyag, mely a szakgimnáziumok 10. évfolyamán kötelező Pénzügyi és vállal-kozási ismeretek tantárgy oktatását is támogatja.

Az Alapítvány fontosnak tartja a pedagógusok felkészítését, továbbképzését a tankönyvek iskolai használatának támogatásával kapcsolatban. A képzések ingyenesek, és beszámíthatók az előírt kötelező továbbképzések teljesítésé-be. 2018 végéig összesen már több mint 2200 tanár vett részt a tréninge-ken, ahol a digitális alkalmazások bemutatására is sor került. A rendszeresen szervezett Nyári digitális akadémia szintén a tanárok digitális írástudásának fejlesztését szolgálja.

Az Alapítványhoz kapcsolódva két iskolahálózat is létrejött, melyek számos versenyt, pályázatot, projektnapot és workshopot biztosítanak tagjaik szá-mára. A középiskolai hálózat több, mint 220 taggal rendelkezik, az általános iskolák számára létrehozott Pénziránytű-BankVelem Programban a pénzügyi mellett környezetvédelmi nevelés is zajlik. A gyermekek játékos pénzügyi ok-tatásában az Utazó Iskola program öt éve tölt be fontos szerepet, évente mintegy 30 ezer diák vesz részt ebben.

Az Alapítvány 2015 óta együttműködő partnere és tartalomfejlesztője az is-kolákban zajló Pénz7-nek. A rendezvény iránt évről-évre egyre nagyobb az érdeklődés: 2018-ban már 1200 iskola 200 ezer diákja vett részt a program-ban. A magyar Pénz7 2017-ben és 2018-ban jelentős nemzetközi elismerésben (Global Inclusion Award) részesült. Mindemellett – programjaihoz kapcso-lódva – az Alapítvány rendszeresen végez méréseket, kutatásokat, szerepel konferenciákon, valamint a médiában, és számos szervezettel működik együtt.

In document JELENTÉS MAGYAR NEMZETI BANK (Pldal 173-176)