• Nem Talált Eredményt

9.B. BŐVÜLŐ SZÁMÚ ÉS TÉMÁJÚ JELENTÉSEK

In document JELENTÉS MAGYAR NEMZETI BANK (Pldal 178-181)

Az MNB tevékenységének keresztmetszete a szakma és a széles közvélemény számára elsősorban és legalaposabban a jegybanki jelentésekből ismerhető meg. A különböző monetáris politikai, gazdasági és egyéb folyamatok megér-tésének elősegítése, a jegybanki elemzésekről, kutatásokról és ellenőrzésekről készített összefoglalók nyilvánosságra hozatala érdekében az MNB a jelenté-sek széles tárházát bocsátotta a szakmai elemzők és a nagyközönség ren-delkezésére az elmúlt években.

Az MNB az Inflációs jelentés című kiadványában számol be évente négy alka-lommal az infláció korábbi és várható alakulásáról, és értékeli az inflációt meg-határozó makrogazdasági folyamatokat. A 2011 óta minden év márciusában, júniusában, szeptemberében és decemberében készülő jelentések – a legjobb nemzetközi gyakorlattal összhangban – Monetáris Tanács kamatmeghatározó ülése után két nappal, délelőtt 10 órakor kerülnek publikálásra.

A jegybank évente kétszer, májusban és novemberben publikálja a Pénzügyi stabilitási jelentés című kiadványát, melynek fő célja, hogy tájékoztassa a pénzügyi rendszer működtetőit és használóit a pénzügyi stabilitást érintő aktuális kérdésekről, és ezzel növelje az érintettek kockázati tudatosságát, fenntartsa és erősítse a pénzügyi rendszerbe vetett bizalmat. A jelentéssel az MNB – szándéka szerint – hozzájárul ahhoz, hogy az érintettek rendelkezésére álljanak a pénzügyi rendszert érintő döntésekhez a megfelelő információk, és így erősödjön a pénzügyi rendszer egészének stabilitása.

Az éves rendszerességgel megjelenő Növekedési jelentés célja, hogy a hosz-szabb távú – esetenként egy teljes üzleti ciklust is felölelő – növekedési pályát és annak meghatározó tényezőit közvetlenül, sztenderd és alternatív muta-tókat is felhasználva bemutassa.

A Lakáspiaci jelentés megjelentetésének szakmai kiindulópontja az, hogy a lakáspiac az egyes gazdasági szereplők (háztartások, pénzügyi intézmények), valamint a nemzetgazdaság szintjén is kiemelten fontos területet jelent. A la-káspiaci folyamatok nemcsak a pénzügyi stabilitási dilemmákkal állnak szoros kapcsolatban, hanem alapjaiban határozzák meg a gazdaság rövid és hosszú távú konjunkturális kilátásait is.

Az évente megjelenő Makroprudenciális jelentés célja, hogy bemutassa az MNB által a Pénzügyi stabilitási jelentés keretein belül feltárt és kom-munikált rendszerkockázatok megelőzésére és kezelésére alkalmazott makroprudenciális eszközöket, azok hatásmechanizmusait és a piaci szereplők alkalmazkodását. A kiadvány az MNB Alapokmányával és makroprudenciális stratégiájával összhangban törekszik arra, hogy az iparági szereplők mellett a szélesebb közvélemény számára is követhetőbbé és közérthetőbbé tegye az MNB makroprudenciális intézkedéseit.

A Versenyképességi jelentés célja, hogy átfogó és objektív képet adjon Ma-gyarország versenyképességének olyan dimenzióiról, amelyekre a jegybank hagyományos makrogazdasági elemzéseiben kevesebb fókusz esik, noha meg-határozó szereppel bírnak a gazdasági folyamatok alakulása szempontjából.

Az MNB évente egy alkalommal publikálja Pénzügyi fogyasztóvédelmi jelen-tését. A kiadvány célja, hogy tájékoztassa a pénzügyi rendszer intézményeit, valamint a közvéleményt az aktuális pénzügyi fogyasztóvédelmi kérdésekről, ezáltal is növelve az érintettek kockázati tudatosságát, valamint a pénzügyi rendszerbe vetett bizalom fenntartását, erősítését.

A jegybank 2015 óta szintén évente egyszer publikálja a hitelintézeteken kívüli pénzügyi piacokról szóló kockázati jelentését, mely korábban a „Bankszekto-ron kívüli pénzügyi piacok kockázati jelentése” címet viselte, 2017-től azonban Biztosítási, pénztári, és tőkepiaci kockázati jelentés néven kerül kiadásra.

A kiadvány a biztosítók, a pénztárak, a nem bankcsoporthoz tartozó pénzügyi vállalkozások és közvetítők, valamint a tőkepiac kockázatainak bemutatására szorítkozik.

Az évente négy alkalommal megjelenő Hitelezési folyamatok című kiadvány célja, hogy átfogó képet mutasson a hitelezés legfrissebb trendjeinek alaku-lásáról, valamint segítséget nyújtson ezen folyamatok megfelelő értelmezé-séhez. Ennek érdekében részletesen bemutatja a hitelaggregátumok, a ban-kok által észlelt hitelkereslet, valamint a hitelezési feltételek alakulását. Az MNB negyedévente, a fizetésimérleg-statisztika közlését követően publikálja a Fizetési mérleg jelentés című kiadványt. A jelentés átfogóan elemzi a kül-ső egyensúlyi folyamatokat, a makrogazdasági egyensúlytalanságokat több mutatón keresztül vizsgálja, valamint azonosítja az ország sérülékenysége szempontjából kritikus elemeket, folyamatokat.

A jegybank 2014 óta publikálja a Fizetési rendszer jelentés című kiadványt, mely 2012-2013 között „Jelentés a fizetési rendszerről” címen jelent meg.

A kiadvány éves rendszerességgel kíván átfogó elemzést nyújtani a belföldi pénzforgalomban, valamint a fizetési és értékpapír-elszámolási rendszerek működésében megfigyelhető tendenciákról, a főbb kockázatokról. A jelentés arról is tájékoztat, hogy szükség esetén az MNB milyen eszközöket mozgó-sít alapvető feladatának, a pénzforgalom, valamint a fizetési és értékpapír-elszámolási rendszerek megbízható és hatékony működésének elősegítése érdekében.

Az MNB a monetáris politika meghatározásával és megvalósításával kapcso-latos feladata körében elemzi a költségvetési hiány és adósság alakulását, figyelemmel kíséri az államháztartás finanszírozását, elemzi a finanszírozásnak a monetáris folyamatokra, a pénzpiacok alakulására, a likviditásra gyakorolt hatását és kutatásokat folytat fiskális politikai kérdésekben. Az MNB elnöke a Költségvetési Tanács (KT) tagja, így az MNB-ben rendelkezésre álló szakmai tudás és felhalmozott információ közvetetten támogathatja a KT munkáját.

Az MNB a KT stabilitási törvényben meghatározott feladataihoz háttérelem-zéseket készít, amelyeket a KT rendelkezésére bocsát. A szélesebb közvéle-mény a Költségvetési jelentés című kiadványból ismerheti meg e szakértői elemzések legfontosabb eredményeit.

A jegybank a szakmai jelentések publikálása mellett időről időre értékelő összefoglalókat is közöl: Féléves jelentést hoz nyilvánosságra, Éves jelentése pedig tartalmazza a jegybank előző évről szóló üzleti jelentését, valamint auditált éves beszámolóját. Évente két alkalommal jelenik meg az Időközi jelentés az éves és a féléves beszámolók közötti időszakban, áprilisban és novemberben. A kiadvány a jegybanki szakterületek I. és III. negyedévi, tör-vényben rögzített alapvető tevékenységéről számol be.

A jegybankelnöki ciklus félidejében jelent meg a Jegybanki almanach című kiadvány, amely közérthető formában, összefoglaló jelleggel tekintett vissza a gazdasági élet legfontosabb eseményeire és a monetáris politika fő lépéseire az adott év tekintetében. A korábban már publikált döntéseket és eredmé-nyeket átfogóan bemutató és értékelő kötet lehetőséget nyújtott 2013 óta eltelt időszak eseményeinek áttekintésére és újraértékelésére a téma iránt nyitott közönség számára.

9.C. BONYOLULT KÉRDÉSEK RÖVIDEN: SZAKMAI CIKKEK A KÖZÉRTHETŐSÉGÉRT

Az MNB feladatának tekinti a közgazdasági-társadalmi gondolkodás serkenté-sét, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők orientálását. Az MNB ezért szakmai alapokon álló, mégis közérthető cikkek formájában rendsze-resen fogalmaz meg olyan üzeneteket, amelyek a jegybanktörvényben meg-határozott elsődleges célokhoz és alapvető feladatokhoz köthetők.

A tanulmányoknál rövidebb terjedelmű, szakmai közérdeklődésre számot tartó írásokon keresztül az olvasók megismerkedhetnek az MNB-ben folyó munkával, valamint az eredmények és következtetések részleteivel is. Ezzel válik teljessé az MNB publikációs spektruma, hiszen a közérthetőtől a nem-zetközi színvonalú tudományos publikációig minden érdeklődő számára ké-szülnek írások. A szakmai cikkek elsősorban a gazdasági nyomtatott és online szaksajtó hasábjain jelennek meg, a szélesebb körű érdeklődésre számot tartó témakörökben a nagyobb hírportálok is partnerei az MNB-nek az írások pub-likálásában. Az elmúlt hat évben közel 400, az MNB vezetői és munkatársai által írt szakmai cikk jelent meg.

In document JELENTÉS MAGYAR NEMZETI BANK (Pldal 178-181)