• Nem Talált Eredményt

8.B. ÉRTÉKTÁR A NEMZETI KINCSEINKNEK

In document JELENTÉS MAGYAR NEMZETI BANK (Pldal 168-173)

A Magyar Nemzeti Bank középtávú társadalmi felelősségvállalási stratégiá-jának részeként 2014-ben elindította az Értéktár Programot, amellyel nagy-szabású kulturális missziót vállalt fel. Azzal a törekvéssel kezdtünk hozzá a munkához, hogy visszaszerezzük Magyarország számára a külföldre, illetve a külföldi tulajdonba került műkincsek legjavát, a hazai hagyatékokban felle-hető jelentős alkotásokat pedig megvásárlásuk révén itthon tartsuk.

A program négy éve alatt harmincnégy műkincset, gyűjteményt sikerült meg-mentenünk és elhelyeznünk tartós letétbe az országos közgyűjteményekbe, gondosan ügyelve arra, hogy a vásárolt műtárgyak, gyűjtemények nemzeti múltunk színességét illusztrálják. Így beszerzéseink – tematikai és műfaji kor-látok nélkül – a képzőművészet, az iparművészet, a népművészet, a történelmi tárgyak és a különböző dokumentumok széles skáláját ölelték fel. Az Értéktár program megvalósult vásárlásai révén mindenki számára elérhetővé tettük azokat a kulturális értékeket, amelyek - tevékenységünk nélkül lehet, hogy örökre - láthatatlanná válhattak volna a magángyűjtők tulajdonában, vagy ami még rosszabb, szétszóródnak a világban. Az Értéktár program indulása óta közel hatszázezren nézték meg eddig a közgyűjteményekbe, tartós, meg-hosszabbítható letétbe helyezett műkincseket.

A program indulásakor csaknem százmillió eurós – mintegy 30 milliárd forintos – keret állt 2018 végéig rendelkezésre, amelyből a jegybank közel 13 milliárd forintot használt fel. A teljesség és rangsorolás igénye nélkül érdemes kiemel-ni néhányat a program keretében beszerzett jelentős műalkotások közül. Így például a jegybank megvásárolta Tiziano Vecellio: Mária gyermekével és Szent Pállal című festményét, mely hosszú éveken keresztül egy pécsi csa-lád tulajdonában volt, és ismeretlen 16. századi velencei mester műveként tartották számon. Majd 2005-ben, a Nagyházi Galéria aukcióján bukkant fel a festmény. Tátrai Vilmos, a Szépművészeti Múzeum művészettörténésze ak-kor hívta fel a figyelmet arra, hogy Tiziano egy eddig ismeretlen alkotásáról lehet szó. Az ezt követő technikai vizsgálatok, és annak bizonyítása, hogy a képet a reneszánsz festőfejedelem alkotásaként legalább másfél évszáza-don át a modenai hercegi gyűjtemény őrizte, igazolták Tiziano szerzőségét.

Ez az alkotás művészi értékét tekintve az elmúlt több mint fél évszázadban hazánkban előkerült képek között a legjelentősebb.

Nem képvisel kisebb értéket Munkácsy Mihály két jelentős alkotása, ame-lyek szintén a program segítségével kerültek közgyűjteményekbe: a Krisztus Pilátus előtt című monumentális mű, amely a debreceni Déri Múzeumban látható, valamint a Poros út I. című festmény, amely a Magyar Nemzeti Galé-riába került. A Krisztus Pilátus előtt Munkácsy Krisztus-trilógiájának jelentős darabja, a magyar kulturális örökség felbecsülhetetlen jelentőségű műve. De említhetjük Orbán Dezső 1911 körül készült Nagy akt című alkotását is, amely mind a Nyolcak művészcsoport aktkompozícióin belül, mind pedig Orbán Dezső életművében kiemelkedő helyet foglal el. Ezek mellett ugyancsak az Értéktár program keretében került a tulajdonunkba Gulácsy lajos: A mulatt férfi és a szoborfehér asszony, valamint Vaszary János Kereszténység című festményei.

Különleges tárlat állt össze Péterváry István csaknem háromszáz darabból, zö-mében kora-újkori és újkori fegyverekből álló fegyvergyűjteményéből, amely az egri Dobó István Vármúzeum állandó kiállításán látható. De említhetnénk a Miskolcra került és időszaki kiállításon bemutatott Kövesi István hagyatékot is, mely a magyar festészet 1870-1970 közti korszakának kiemelkedő da-rabjait tartalmazza. Az Értéktár programnak köszönhetően került a Magyar Nemzeti Galériába Abraham van Beijeren holland festő csendélete, amely Nemes Marcell mecénás, műgyűjtő tulajdonában volt a múlt század elején.

Beszerzéseink egyik legfontosabb és legértékesebb tétele a 2015-ben megvá-sárolt 220 darabos tallérgyűjtemény, mely az erdélyi fejedelmek által 1562 és 1686 között kibocsátott érmékből áll. A Magyar Nemzeti Múzeum Éremtá-rában elhelyezett gyűjteményt „Tündérkert Ezüstje” címmel ismerhette meg a nagyközönség. Az Európában is egyedülállónak tekinthető kollekciót eddig három hazai nagyvárosban: Székesfehérváron, Nyíregyházán és Pécsen mu-tattuk be. Az Értéktár program jóvoltából hazakerült New yorkból a világhírű magyar építész Breuer Marcell gránit tervezőasztala, mely az Iparművészeti Múzeumba került.

Az Értéktár programnak köszönhetően került a Szépművészeti Múzeumba a Kiss Ferenc gyűjtemény, melynek kiemelkedő darabja Barabás Miklós Petőfi Sándort ábrázoló portréja. A portré a Petőfi Irodalmi Múzeum állandó tárla-tán látható. Szintén a Petőfi Irodalmi Múzeumba került Orlai Petrich Soma:

Szép Ilonka című nyolc darabos festményciklusa, melyet a festő Vörösmarty Mihály költeményéhez készített, s amely a magyar biedermeier festészet egyik egyedülálló remekműve.

Említést érdemel még Csernus Tibor Kossuth- és Munkácsy díjas festőművész hat alkotása. A kiemelkedő művekből három a pécsi Janus Pannonius Múzeum gyűjteményébe került, három pedig a Magyar Nemzeti Galériában kapott helyet. Kiemelkedő beszerzésnek tekinthető Kossuth Lajos Bostonból hazaho-zott dagerrotípia portréja, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeumban mutattak be különleges körülmények között. Szintén az Értéktár program keretében vásároltuk meg a jelenleg a Magyar Nemzeti levéltárban megtalálható, de az interneten is elérhető rakovszky-iratgyűjteményt, amely olyan különleges darabokat tartalmaz, mint például zsigmond király 1427-ből való oklevele.

A szentendrei skanzenben létrehozandó „Erdélyi tájegység” egyik fontos állo-mása is elkészült a program jóvoltából a közelmúltban. Egy olyan raktárházról van szó, ahol már rendszerezve, polcokra rendezve kapott helyet az a több ezer Erdélyben megvásárolt és hazahozott használati tárgy, ruhanemű, amely a majdani tájegység kialakításakor találja meg végső helyét.

Jelenleg több olyan gyűjtemény is feldolgozás alatt áll, amelyek reményeink szerint hamarosan a közönség elé kerülnek. Ilyen az Értéktár program kereté-ben korábban megvásárolt, több ezer darabot számláló Artpool dokumentum-gyűjtemény, amelyben csaknem 7500 művész, művészcsoport, intézmény anyaga kutatható, vagy a Bachman Gábor építészeti modellekből, rajzokból álló gyűjteménye, valamint a Moholy-Nagy lászló dokumentumgyűjtemény, amely Moholy-Nagy sokrétű életművének (képzőművész, fotográfus, filmes, szcenikus, designer, tanár, teoretikus) számos területét felöleli.

A jegybank a program keretében kizárólag eladói megkeresések alapján vá-sárolt, az eladónak pedig minden esetben hiteles okmányokkal kellett bi-zonyítania, hogy a tárgy a jogos tulajdonában van. A vásárlásoknál a végső szót minden esetben a Magyar Nemzeti Bank Igazgatósága mondta ki a Ta-nácsadó Testület ajánlása és értékbecslése alapján. A TaTa-nácsadó Testület tagjai: Baán lászló miniszteri biztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Csorba lászló, Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói, Mikó zsuzsanna, Szabó Csaba a Magyar Nemzeti levéltár főigazgatói, Cselovszki zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója, Nagy Mihály, az Emberi Erő-források Minisztériuma kultúráért felelős államtitkárságának főtanácsadója, valamint Árvai-Józsa Kitty művészettörténész. A Tanácsadó Testületet elnöke Dr. Gerhardt Ferenc az MNB alelnöke. Az Értéktár programban megvalósult vásárlásokat minden esetben teljes körű értékbecslés előzte meg.

Az MNB kulturális missziója megfelel a nemzetközi gyakorlatnak. Az Értéktár programhoz hasonló, sőt azt több esetben jelentősen meghaladó művésze-ti gyűjteménnyel rendelkezik például az angol, az osztrák, a belga, a cseh, a német, az észt, a görög, a ciprusi, a finn, az olasz, a luxemburgi, a holland, a spanyol és a török jegybank. Az Európai Központi Bank kollekciója pedig 20 ország 170 művészének 320 alkotásából áll.

Az Értéktár programmal a Magyar Nemzeti Bank azon meghatározó jegyban-kok sorába emelkedett, amelyek műkincs-visszavásárlási programjukkal és gyűjteményükkel hozzájárulnak a kulturális örökség védelméhez.

Az Értéktár program beszerzései 2014-2018 – abc sorrendben – árakkal

Abraham van Beijeren- Csendélet gyümölccsel, tenger gyümölcseivel és ér-tékes edényekkel – 380 ezer euró

Artpool- dokumentumgyűjtemény – 90 millió forint Bachman Gábor építészeti gyűjteménye – 55 millió forint Bécsi klasszicista ezüst fedeles tál – 6 millió forint

Bedő rudolf gyűjtemény egyes műtárgyai (nem az egész gyűjtemény került megvásárlásra) - 52 millió 300 ezer forint

Benczúr Gyula – XVI. lajos és családja elfogatása – 400 ezer svájci frank Bourdon (Sebastien) – Nagy Szent Család mosónővel – 250 ezer euró Breuer Marcell gránit íróasztala – 150 ezer USA dollár

Csernus Tibor - 6 festménye – 880 ezer euró

Csernus Tibor – Saint-Tropez című festménye – 110 millió forint Erdélyi tallérgyűjtemény (Tündérkert ezüstje) – 1,1 milliárd forint Gulácsy lajos – A mulatt férfi és a szoborfehér asszony – 42 millió forint

Heyden (Jan van Der) – Városkép sétáló alakokkal – 400 ezer euró

Ismeretlen festő – II. rudolf német-római császár és magyar király portréja – 4 millió 500 ezer forint

Ismeretlen festő - Magyar történelmi személyiségeket (8 darab) ábrázoló so-rozata (1700 körül) - 400 ezer euró

Ismeretlen festő - II. lajos magyar király arcképe – 30 millió forint Key (Willem) – Férfiképmás – 58 ezer euró

Kiss Ferenc -gyűjtemény – (benne: Barabás Miklós: Petőfi portréja) – 235 millió forint

Kossuth lajos dagerrotípia portréja – 20 ezer USA dollár Kövesi István festménygyűjteménye – 795 millió forint Moholy-Nagy lászló gyűjtemény – 50 millió forint

Munkácsy Mihály – Krisztus Pilátus előtt – 5 750 000 USA dollár Munkácsy Mihály- Poros út I. – 500 millió forint

Orbán Dezső – Nagy akt – 65 millió forint

Orlai Petrich Soma – Szép Ilonka festményciklus Vörösmarty Mihály költemé-nyéhez – 32 millió forint

Péterváry István fegyvergyűjteménye – 58,9 millió forint

Pittoni (Giovanni Battista) – Szent József halála – 20 millió forint rakovszky-iratgyűjtemény – 27 millió forint

rippl rónai József – Medgyessy Ferenc rippl-rónai szobrával – 45 millió forint Szentendrei tájegység tárgyai – 300 millió forint

Tiziano Vecellio – Mária gyermekével és Szt. Pállal – 4, 5 milliárd forint Tornai Gyula - Art deco 6 darabos szalongarnitúra – 225 ezer euró Vajda lajos 14 darab festménye/grafikája – 181 millió 500 ezer forint Vaszary János – Kereszténység – 40 millió forint

In document JELENTÉS MAGYAR NEMZETI BANK (Pldal 168-173)