• Nem Talált Eredményt

BIBLIOGRÁFIAI OSZTÁLY

In document HATVAN EV (Pldal 103-106)

Történet

A Bibliográfiai Osztály 1957-ben alakult Kemény G. Gábor vezetésével, akit e tisztségében 1962-től Gerézdi Rabán, 1965-től Vargha Kálmán, 1985-től haláláig Kókay György, 2007-től 2012-ig Csóra Karola követett.

Az osztály három célt tűzött maga elé: 1. a magyar irodalomtörténet ret-rospektív bibliográfiai kézikönyve a nagy irodalomtörténeti korszakok szerint tagolva és ezen belül általános és személyi részre osztva; 2. a 20.

századi irodalmi bibliográfiai katalógus; 3. bekapcsolódás az Irodalom-tudományi Intézetben folyó egyéb bibliográfiai munkákba, az Iroda-lomtörténeti bibliográfiák sorozat szerkesztése. A kis létszámú osztály a gyűjtést gyakornokok mellett külső munkatársak bevonásával végezte;

a szakozást, a szerkesztést és a sajtó alá rendezést mindig az osztályon dolgozó munkatársak végezték.

A kézikönyv-kötetek sorozatszerkesztői Vargha Kálmán, V. Win-disch Éva és Kókay György voltak. A kötetek szerkesztői többnyire az adott korszakot kutató tudósok közül kerültek ki: Botka Ferenc, Kókay György, V. Kovács Sándor, Nagy Miklós, Stoll Béla, H. Törő Györgyi, Vargha Kálmán, Varga Imre. Intézeti munkatársként az osztályon dol-gozott Császtvay Tünde, Csóra Karola, Béládi Miklósné Hajtó Zsófia, Zelk Zoltánné Sinka Erzsébet, Sőrés Zsolt, Stauder Mária, Szerb Antal-né, Komlovszki Tiborné Tódor Ildikó, Horváth Dénesné Törő Györgyi.

Nevük megtalálható a kézikönyvekben mint szerkesztőké vagy az adott kötetek munkatársaié. Az osztály munkatársai közül kötetszerkesztők lettek: Csóra Karola, B. Hajtó Zsófia, K. Tódor Ildikó.

A cédulaformában megszerkesztett köteteket – több tíz katalógusfi-óknyit – cédulaformában lektorálták a lektorok. Klaniczay Tibor lekto-rálta az 1., Solt Andor a 2., Oltványi Ambrus és Rejtő István a 3., Nagy Miklós a 4., Pomogáts Béla az 5. és a 8., Béládi Miklós a 6. és a 7. kötetet.

A Bibliográfiai Osztály a mindenkori igazgatóhelyettes felügyelete alatt működött, így Klaniczay Tibor ellenőrizte a munkát. Később

igaz-103

BIBLIOGRÁFIAI OSZTÁLY

gatóként is biztosított minden lehetőséget a bibliográfiai kézikönyvek megjelenéséhez. Az intézeti bibliográfiai kézikönyv szerkezeti kialakí-tásához Kozocsa Sándor éves irodalomtörténeti bibliográfiáját tanulmá-nyozták az osztály tagjai, és figyelembe vettek külföldi kézikönyveket is.

Esetenként tanácsot kértek és kaptak íróktól, irodalomtörténészektől és más intézmények bibliográfus munkatársaitól.

Az intézetben szerkesztett bibliográfiai kézikönyvsorozat előzményei a magyar irodalomtörténet-írás kurrens bibliográfiái: 1. az 1876–1889.

év irodalomtörténeti repertóriumát id. Szinnyei József a Figyelőben tet-te közzé; 2. az 1893–1943. évre vonatkozó repertórium Hellebrant Ár-pád (Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára), Goriupp Aliz (Ma-gyar Nemzeti Múzeum Könyvtára), majd Kozocsa Sándor (Országos Széchényi Könyvtár) összeállításában az Irodalomtörténeti Közlemé-nyekben jelent meg; 3. 1950-től önálló kiadványban jelent meg Kozocsa Sándor szerkesztésében az 1945–1965. évre vonatkozó bibliográfia. Az Irodalomtörténeti Közlemények éves irodalomtörténeti bibliográfiát közölt, amit az 1962–1967. évre vonatkozóan V. Kovács Sándor (meg-jelent: 1963–1968), majd az 1970–1974. évre Bor Kálmán (meg(meg-jelent:

1971–1975), az 1975–1976. évre Stauder Mária (megjelent: 1976–1977) készítettek.

Az osztályon készült többek között a Nyugat repertórium (Galambos Ferenc, 1959). Más elkészült bibliográfiák gépiratban maradtak, például A bécsi magyar emigráció újságjai és folyóiratai 1919–1933, amelyet Ga-lambos Ferenc az intézet megbízásából állított össze. Az osztály közre-működésével szerkesztett és megjelent további bibliográfiai kiadvány A népi írók bibliográfiája (Varga Rózsa, Patyi Sándor, Tódor Ildikó, 1972) és A magyar sajtótörténet irodalmának válogatott bibliográfiája 1705–

1945 (Kókay György, Sinka Erzsébet, H. Törő Györgyi, József Farkas, Dersi Tamás, 1979). Ugyancsak az osztály szakmai támogatásával jött létre A jugoszláviai magyar irodalom éves bibliográfiája Pastyik László (Hungarológiai Intézet, Újvidék) szerkesztésében 1968–1985 között és a Vigilia repertórium 1935–1984 (Stauder Mária, 1987).

Több személyi bibliográfia készült az intézetben. A Babits kritikai ki-adás alapvetéseként, a Petőfi Irodalmi Múzeummal együttműködésben jelent meg a Babits Mihály bibliográfia (Stauder Mária, Varga Katalin, 1998). Az intézetben készült a Pilinszky János bibliográfia (Bende Jó-zsef, Hafner Zoltán, 2001) és a Kertész Imre bibliográfia (Hafner Zoltán, 2009).

104 BIBLIOGRÁFIAI OSZTÁLY

Az 1966–1990 közötti irodalomtörténeti szakirodalmat az Országos Széchényi Könyvtár kurrens bibliográfiai összeállításai tartalmazzák, amelyek szerkezetéhez az Irodalomtörténeti Közleményekben közölt éves irodalomtörténeti bibliográfia is alapul szolgált.

Az 1991–1995 és az 1996–2000 közötti évek irodalomtörténeti biblio-gráfiai kézkönyvei 2007-ben és 2013-ban jelentek meg. Az előbbi Kókay György és Németh S. Katalin sorozatszerkesztésében, B. Hajtó Zsófia és Csóra Karola szerkesztésében (megnevezett lektor nélkül), az utób-bi sorozatszerkesztők nélkül, Csóra Karola szerkesztésében. Az eddig utolsónak nevezhető kötet lektora Jankovics József volt. Ezzel a papír alapú retrospektív irodalomtörténeti bibliográfiai kézikönyv korszakos vállalkozása lezárult.

A 2013-ban Stauder Mária vezetésével újjászervezett Bibliográfiai Osztály tagjai Benda Mihály, Sőrés Zsolt (fél munkaidőben) és Tüskés Anna lettek. Az osztályon digitális bibliográfiai adatgyűjtés kezdődött egy nyilvános internetes irodalomtudományi bibliográfiai portál szá-mára. A munka a 2013-ra vonatkozó éves irodalomtörténeti és magyar vonatkozású elméleti szakirodalom felgyűjtésével indult meg. Azóta le-hetőséget kaptunk a tízkötetes intézeti irodalomtörténeti bibliográfiai kézikönyvek retrokonverziójára is. Terveink szerint az Irodalomtudo-mányi Intézet honlapjának bibliográfiai portálján minden munkánkat nyilvánossá tesszük.

105

AZ IRODALOMTUDOMÁNYI INTÉZET FOLYÓIRATAI

AZ IRODALOMTUDOMÁNYI INTÉZET

In document HATVAN EV (Pldal 103-106)