• Nem Talált Eredményt

A „barbár” támadó megszelídülése

lEHEtőségEi

3.2. Az idEgEnnEl vAló tAlálkozás vAllási oldAlA

3.2.1. A „barbár” támadó megszelídülése

3.2. Az idegennel való találkozás vallási oldala

kultúrák, vallások találkozására.717 ezenfelül azt is példázzák, mekkora ereje lehet a biztos hitű fegyvertelen embernek a fegyveresekkel szemben. A magyar kul-túrtörténetből is jól ismerünk ilyen eseteket. eszünkbe juthat krónikairodalmunk elbeszélése Attila és leó pápa találkozásáról,718 valamint Cirill és Metód találko-zásának története a magyarokkal.719 a következő gondolatmenetben a 10-11. szá-zad fordulójának néhány ide illő elbeszélését vizsgálom. felmerül a kérdés, vajon megtörténtek-e ezek az események ebben a formában, vagy a legendaíró illesztette ezen fordulatokat az elbeszélésébe. Mi bennük a valóság és mi a legenda? Mi bírta rá a támadókat arra, hogy tiszteletüket fejezzék ki a szent iránt? Mit akar üzenni a szerző az általa leírt elbeszéléssel? Hogy a válaszokhoz közelebb juthassunk, meg kell vizsgálni az ide vonatkozó szövegeket.

A 10. századi magyar hadjáratok korából is említhetünk ide illő elbeszélést.

Wicbert szerzetes életrajza szerint a magyarok 954-ben eljutottak Gembloux kö-zelébe, a mai Belgium területére. ott találkozott velük Wicbert szerzetes. életrajza szerint készen állt arra, hogy feláldozza életét a testvéreiért, a magyarok azon-ban nem bántották őt. Wicbert a szavaival megszelídítette őket, és néhányat meg is térített közülük Krisztushoz. Wicbert életrajzát a fenti történettel sigilbertus Gemblacencis írta meg a 12. században. 720 Albert d’Haenens szerintWicbert és a magyarok találkozásáról való elbeszélés nem hiteles életrajzi adat, csupán to-poszszerű fordulat. Az életrajzíró ezzel akarta volna Wicbert tekintélyét növelni.721 a fenti elbeszélés azonban ettől függetlenül példázza a szerzőnek a magyarokról való gondolkodását és azt a meggyőződést, hogy a hit erejével a támadók megsze-lídíthetők.

ekkehard elbeszélése a magyarok sankt-Galleni kalandjáról és találko-zásuk az együgyű Heribald szerzetessel megítélésem szerint nem sorolható

717 font Márta rendszerében ez leginkább az első lépcsőfokkal, a megkeresztelkedést

megelőző,”információs” szakasszal feleltethető meg. FonT 2005. 93−94.

718 FóTi 1910. 49–64. szépen nyomon követhető a legenda fejlődése. Az 5. századi szerző, Prosper Tiro Aquitanus, aki az eseménnyel egy időben élt, csupán arról számol be, hogy az Istenben bízó leó pápa találkozott Attilával, a hun király pedig ezután megállította előrenyomulását róma felé, és visszafordult a seregével. Prosper a pápa mellett Trygetius és Avienus római előkelőket is meg-említi, mint a küldöttség tagjait. A pápa és Attila találkozásának későbbi elbeszélői a két római előkelő nevét már nem említik. A 8. századi Paulus diaconus a Historia romana ab urbe condita című művében már legendaszerűen írja meg a találkozás történetét. Az ő írásában szerepel, hogy miután Attila enged a pápa kérésének, megkérdezik tőle az emberei, hogy mért tette ezt. Attila azt feleli, hogy a pápa mellett egy tiszteletre méltó férfit látott, aki karddal fenyegette őt.

719 TóTh 2003. 41. 49. ; Konstantin legendája 1978. 33.; Konstantin-legenda 1995. 160.; Metód-le-genda 161.; lásd király 1974. 20.; moravcSik 1928. 108−109.

720 vita s. Wicberti fundatoris coenobii gemblacensis auctore sigeberto Gemblacensi, 14. cap. MGH Pertz, scriptores (folio) vIII. 513–514.; kriStó−Makk 2001. 131.; kriSTó 1980. 286–287.

721 D’haenenS 429–431; Gina fasoli is hagiografikus kitalálásnak („invetion hagiographique”) tartja a Wicbertről szóló elbeszélést. FaSoli 1962. 461.

a megszelídülésről és tiszteletnyilvánításról szóló történetek sorába. Igaz, hogy a magyarok nem bántják Heribaldot, de pofozzák, nem nyilvánítanak előtte tiszte-letet.722 nem a „szent őrültet” látják tehát benne, hanem olyan embert, akin nevetni lehet.

Az ezredforduló korának nagy történetírója, rodulfus Glaber egyik emléke-zetes elbeszélése Maiolus apát és a szaracénok találkozásáról szól. elbeszélése szerint a szaracénok támaszpontot építettek ki maguknak dél-franciaországban, fraxinetumban. Innen indították rabló hadjárataikat. állást foglaltak az Alpok egyik hágójában, és kifosztották az arra menő zarándokokat. 972 júliusában, 21.

és 22-e közti éjjelen foglyul ejtették Maiolust, a cluny-i apátot is.723 Az apát meg is sebesült, amikor egyik társát védte. A szaracénok váltságdíjat kértek Maiolus sza-badon bocsátásáért. Glaber elbeszélése szerint a szaracénok jól bántak az apáttal.

Az egyik harcos, aki felismerte, hogy tiszteletreméltó emberrel áll szemben, friss kenyeret sütött neki, amikor az apát nem ette meg a szaracénok száraz kenyerét.724 Amikor pedig az egyik muszlim harcos ráállt az apát Bibliájára, a többiek rátá-madtak, és levágták a lábát. Glaber itt megjegyzi, hogy a szaracénok Mohamed-re vonatkoztatják a próféták jövendöléseit, melyek Krisztusban teljesedtek be.725 ezért tartották tiszteletben az apát Bibliáját. ebben a történetben is kifejeződik, hogy a szaracénok a foglyuk hitében, a keresztény hitben felfedeztek valamit, ami az ő hitüknek is része. Glaber egy időben a cluny-i monostor szerzetese volt, így hiteles értesüléseket szerezhetett az apát fogságáról. Idézi Maiolus levelét, mely-ben az apát a váltságdíj kifizetését kéri övéitől. Glaber ehhez a levélhez is hoz-záférhetett Cluny-ben.726 felfigyelhetünk arra a fordulatra, hogy a szent embert bántó fegyverest szerencsétlenség éri. Az illető azonban itt nem magát a szentet bántja, hanem a Bibliájára lép rá, a büntetés pedig nem csodás eseményként jelent-kezik, hanem a saját társai büntetik meg a helytelenül viselkedő haramiát. Glaber egyébként csodás eseményekről is beszámol a históriáiban: pl. szerzetesekről, akik cet hátán utaznak, sárkányról, ami az égen megjelenik, akasztott emberről, aki megmenekül. Maiolus esetében azonban ezekhez hasonló csodáról, (pl. A támadó

722 ekkeharD 246–256.

723 A dátumra nézve lásd bruce 2007. 432. Bruce a következő cikkre hivatkozik: P. A. amargier: ’la capture de saint Maieul de Cluny et l’expulsion des sarrasins de Provence’ revue bénédictine 73 (1963) 316–23. Bruce jelzi, hogy készít egy munkát a történelmi eseményről és annak irodalmi feldolgozásairól: Hagiography and the Construction of Islam in Medieval europe: Cluny and the Muslims of la Garde-freinet (972–1156).

724 glaber I. 8., 9. „Cernens vero unus illorum uiri dei reuerentiam, …” I. 9.

725 glaber I. 9.

726 „Torrentes Belial circumdederunt me, …”. syrus is idézi ezt a levelet Maiolusról írt művében (syrus, vita sancti Maioli, liber tertius, 767.) a fogság történetét azonban Glaber másként beszé-li el. lásd France 1989. Introduction XXXvIII. 6. jegyzet; xlviii–xlix.

3.2. Az idegennel való találkozás vallási oldala

megbénulásáról) nem szól.727 ez a viszonylagos visszafogottság bizalmat ébreszt a történet hitelessége iránt. Meg kell azonban nézni, vannak-e más források az apát fogságba eséséről.

Maiolus fogságának első kortárs forrása magának a foglyul esett apátnak a le-vele, melyben övéitől a váltságdíj megfizetését kérte. erre a tényre és a levéllel kapcsolatos más kérdésekre scott G. Bruce mutat rá egy tanulmányában. A levelet syrus szerzetes Maiolusról írt életrajza valamint Glaber históriája őrizték meg.

A syrusnál és Glabernél közölt levélszöveg csaknem megegyezik, a különbségek arra utalnak, hogy Glaber nem syrus szövegét másolta. Mindkét szövegen megvan a „Torrentes Belial circumdederunt me”, Bibliából vett fordulat. Belial jelentése héberül értéktelen, haszontalan. (sámuel második könyve 22. 5–6.)728 Bruce be-mutatja, hogy a Biblia mely pontjain fordul elő a Belial szó, és a kora középkori szerzők milyen értelemben használták. Kimutatja, hogy a keresztény szerzők több-nyire a kereszténységgel ellenségesnek tekintett csoportokat hozták kapcsolatba Beliállal. Maiolus is ilyennek tekintette tehát a szaracénokat. Maiolus első életraj-zát (vita Brevior sancti Maioli) névtelen páviai szerzetes készítette Maiolus halála után, 1000 körül.729

A fent említett syrus szerzetes is elbeszéli az apát fogságát Maiolusról készí-tett életrajzában, melyet odilo apátnak írt. syrus 1010 körül alkotott.730 ebben a szövegben is megvan, hogy az apát megsebesül egyik emberének védelmében.

syrusnál a megkötözött apát csodás álmot lát, majd felébredvén azt tapasztalja, hogy megszabadult kötelékeitől. Amikor a szaracénok látják, mi történt, lecsil-lapszik a vadságuk, és tiszteletet kezdenek mutatni az apát iránt. A kenyérsütés és a Bibliára rálépő szaracén megbüntetése syrus leírásában azonban nem szerepel.

727 Glaber csodás eseményeket is leír históriáiban: pl. bálna hátán utazó szerzetesek (II. 2.), sárkány az égen (II. 15.), akasztott ember megmenekülése (III. 21., 22.).

728 bruce 2007. 426–440.

729 bruce 2007. 427. 4. jegyzet; Bruce hivatkozott tanulmányában jelzi az életrajz tervezett kiadását.

’The earliest life of Abbot Maiolus of Cluny (BHl 5180)’ a Bibliotheca Hagiographica latina:

Antiquae et Mediae Aetatis (BHl ) repertórium a vitaBrevior kiadásaként megjelöli az 1614-ben megjelent Martin Marrier et André duchesne BibliothecaCluniacensis 1763–1782. kiadást, ma-gam ezt a kiadást használtam. 1769–1771. ebben az életrajzban is megvan, hogy néhányan cso-dálták az apát állhatatosságát: „Quod quidam sarracenorum videntes, minus efficiebanturefferi, ammirantes & stupentes constantiam, & perseuerantiam sancti Patris Maioli.” Az apátot itt is megkötözik, ebben a szövegben is leoldódnak róla a kötelékek. Itt is szerepel, hogy az apát meg-sebesül egyik embere védelmében. ebben az elbeszélésben csodálatos módon meg is gyógy-ul a keze. syrusnál és Glabernél a foglygyógy-uleséskor sebesül meg Maiolus, ebben az életrajzban ez a jelenet később szerepel. A megegyező vagyhasonló jelenetek különböző helyeken történő előfordulásából arra is következtethetünk, hogy a szerzők szóbanelhangzott visszaemlékezések alapján dolgoztak, vagy emlékezetből írtak.

730 bruce 2007. 427. 4. jegyzet.

A szaracénok vallásáról sem árul el ismeretet ez a szöveg.731 odilo, Cluny apátja is írt életrajzot elődjéről, Maiolusról, 1031–1033 körül.732 ő is beszámol az apát fogságáról. odilo ellenszenves képet fest a szaracénokról, nem írja, hogy tisztelték volna Maiolust.733 Glaber Históriáinak megírását Bruce az 1040-es évekre teszi.

Megemlítendő még, hogy a 12. század elején egy nalgod nevű szerző dolgozta át syrus munkáját.734

Az eseménnyel valóban kortárs beszámolóban, Maiolus levelében nincs szó arról, hogy a szaracénok tiszteletet nyilvánítottak volna előtte, ez azonban nem zárja ki a tiszteletnyilvánítás megtörténtét. syrus a levél közlése előtt említi, hogy a szaracénok tisztelni kezdték az apátot, Glaber a levél közlése után szól erről. Ha Glaber leírását a többi elbeszéléssel összehasonlítjuk, elmondható, hogy Glaber híradása az emberséges szaracénokról nem illeszkedik a szaracénokról alkotott korabeli szokásos felfogásba. A szokatlan ábrázolásmód, a muszlim vallásról el-árult ismeret, a sebesülés-történet, a levél, mely syrusnál és Glabernél csaknem szó szerint egyezik, valamint az a tény, hogy Glaber egy időben a cluny-i rendház tagja volt, bizalmat ébreszt Glaber előadásának hitelessége iránt.735

A szaracénok túl messzire mentek Cluny apátjának túszul ejtésével. Maiolus ki-váltása után a keresztény csapatok Provence grófjának, II. (Arles-i) vilmosnak, fivérének rothbaldnak, valamint Turini Arduin grófnak vezetésével megostromol-ták és kifüstölték a szaracénok fraxinetumi támaszpontját.736

Magyarokon és szaracénokon kívül skandináv harcosok is átéltek hasonló talál-kozást. Thietmar krónikájában is olvashatunk erről. A történet az 1010-es években játszódik, abban az időben, amikor Angliát megszállták a dánok. foglyul ejtették a Canterbury érsekét is, akit Thietmar dunstannak nevez. váltságdíjat követeltek tőle, amit az érsek Thietmar szövege szerint nem tudott előteremteni. erre a dán martalócok nekitámadtak, hogy megöljék. vezérük, Thurkil meg akarta menteni az érseket. óvta embereit attól, hogy az „Úr felkentjét” bántsák. Még saját kincseit is felajánlotta az érsek életéért, hajóját kivéve. Mindez azonban mit sem hasz-nált: a harcosok megölték az érseket. Az egyik gyilkost ezután utolérte a büntetés:

731 SyruS 765., 766–767. „…barbari stupentes miraculo, quod eum cernebant compede divino solutum numine, ulterius ut vinciretur ausi sunt nullomodo preasumere, sed ferocitate paulisper mitigata, venerari deinceps coeperunt quem prius in derisum habuerunt.”

732 bruce 2007. 427–428. 4. jegyzet.

733 sancti odilonis Abbatis Cluniacensis v. de vita Beati Maioli Abbatis libellus. Migne Pl 142.

959–960. www.documentacatholicaomnia.eu (2009.12.13. 13:42)

734 bruce 2007. 428. 4. jegyzet. Glaber Históriáiról magyarul lásd vaDaS 2007.

735 Bruce szerint a Maiolus levele utáni elbeszélések jámbor fikciók, inkább tükrözték szerzőiknek az iszlámmal kapcsolatos félelmét, mint a történelmi tényt. Bruce szerint a Belial szó használata igazolja, hogy ezek az elbeszélések nem teljesen kitalálások, hanem történelmi hagyományt dol-goznak fel. bruce 2007. 39.

736 couleT 1998. 150–151.

3.2. Az idegennel való találkozás vallási oldala

megbénult a keze. ez az elbeszélés tehát nem a szent megmenekülésével végződik, hanem a vértanúhalálával. ám ebben a történetben is megjelenik a tisztelet, amely a támadóban felébred az idegen föld szentje iránt.737 Hogy megbénul a karja an-nak, aki a szentre kezet emel, ugyancsak ismétlődő fordulat a szent és a „barbár”

támadók találkozásáról szóló elbeszélésekben.738 Thietmar egyébként más csodás, sőt hátborzongató eseményt is leír krónikájában: szól égből lenyúló kézről, mely kimenti a felgyújtott templomból a szentek ereklyéit. Krónikája más helyén go-nosztevő lovagról ír, akit felfalnak az egerek. Beszámol egy Burgund Királyság területén élő püspökről, akit kutyákkal hajszoltat egy nagyúr, a püspök azonban keresztet vet a nyomára, majd lefekszik, mintha meghalt volna. A kutyák meg-szagolják a megjelölt helyet, majd visszafordulnak, és nem bántják a püspököt.

A rendkívüli események, jelenések száma még szaporítható.739 A dán harcos meg-bénulásáról szóló híradás tehát nem az egyetlen csodás esemény, melyről Thietmar beszámol.

A merseburgi krónikás dunstannak nevezi Canterbury érsekét. Történetünk ide-jén azonban Aelfeah volt a canterbury érsek – 1005-től 1012-ig – őt ejtették fog-lyul a dánok. dunstan a 959-től 988-ig élt, tehát jóval az elbeszélt esemény előtt.

dunstan a maga korának híres szentje volt, így érthető, hogy Thietmar, a merse-burgi krónikás dunstant tette meg a történet hősévé.

A canterbury-i érsek fogságba eséséről és haláláról az Angolszász évkönyv is beszámol. ez az elbeszélés bizonyos pontokban eltér Thietmar leírásától. Az évkönyv szerint 1011-ben ejtik foglyul Aelfeah érseket a dánok. e szerint a for-rás szerint az érsek megtiltotta, hogy váltságdíjat fizessenek érte, így 1012-ben fogvatartói megölték őt.740 Amíg tehát Thietmarnál az érsek nem tud fizetni, addig az Angolszász évkönyv szerint megtiltja, hogy fizessenek érte. Az évkönyv arról sem tud, hogy Thurkil, dán vezér meg akarta volna menteni az érseket. Aelfeah érsekről életírás is készült 1080 körül osbern szerzetes tollából.741 ebben a szö-vegben is fontos szerepet kap a dán megszállás. A támadók osbern művében is foglyul ejtik és bántalmazzák az érseket. ezután betegség üti fel köztük a fejét.

737 ThieTmar vII. 42–43.

738 Tours-i Gergely majd Paulus diaconus elbeszélésében egy longobárd harcos keze bénul meg,

aki Hospitius remetére kezet emel, majd a szent imájára nyeri vissza egészségét. (TourS-i ger

-gely vI. 6.; PauluS DiaconuS III. 1–2.) Kaisareiai Prokópios ír egy Iakobos nevű remetéről, akit egy heftalita akart lenyilazni, de megmerevedett a karja, és Iakobos szavára gyógyult meg.

moravcSik 1928. 108–109.

739 Kéz nyúl az égből (Thietmar III. 18.); egerek (vI. 58.); burgundiai püspök megmenekülése (vII. 28.). Halottak lelkeinek visszatéréséről is ír, annak bizonyságaképp, hogy a halállal nincs mindennek vége. I. 11–14. stb.

740 Anglo-saxon Chronicle. 244., 255.

741 rollaSon 1993. 1491. osbern († 1093) két életrajzot is írt Aelfeahról, az egyik eltűnt. A szócikk szerzője szerint osbern művei nem mentesek a tévedésektől.

A dánok ezt követően bocsánatot kérnek az érsektől, és kivezetik őt börtönéből, ő pedig meggyógyítja a betegeiket. ezután a martalócok váltságdíjat kérnek az érsekért. Miután a kért összeget nem kapják meg, újra börtönbe vetik Aelfeah-et.

Itt megjelenik neki a korábbi érsek, dunstan. A dánok végül is megölik Aelfeah érseket.742 láthattuk, hogy ebben az elbeszélésben is jelen van szent dunstan, aki Thietmar krónikájában a történet hőseként szerepel. osbern leírásában is találko-zunk azzal a fordulattal, hogy a szent bántalmazóit szerencsétlenség sújtja. utána bocsánatát kérik, és a szent meggyógyítja betegeiket. Mielőtt azonban a betegség kitörne közöttük, nem mutatnak tiszteletet Aelfeah iránt. Thietmar krónikájában Thurkil, a dán vezér mindenféle intő jel nélkül próbálja megmenteni a fogoly pap életét. Hogy Thurkil meg akarta volna menteni az érseket, arról csak Thietmar kró-nikája tudósít. eltéveszti ugyan az érsek nevét, ez mutatja, hogy a kortárs szerzők sem minden esetben megbízhatók. elbeszélésének más pontjai azonban lehetnek hitelesek.743 Thietmar a forrását is megnevezi: bizonyos Sewaldtól szerezte isme-reteit.744 A harcos megbénulása toposzszerű fordulat Thietmar krónikájában, mely egyébként is bővelkedik a csodás eseményekben. elképzelhető, hogy ezt a for-dulatot Thietmar adatközlője építette az elbeszélésbe. Thurkil kísérletéről szóló híradása esetében azonban feltételezhetjük, hogy hitelt érdemel.

Werner Trillmich, Thietmar krónikájának német fordítója Thurkil kísérletének magyarázatát a pogányok a helyi istenségtől való félelmében látja.745 érdemes megemlíteni, hogy a dánok körében ekkorra már nem volt ismeretlen a keresz-ténység. Kékfogú Harald annak idején már megkeresztelkedett, az ő uralmát azon-ban megdöntötte fia, villásszakállú sven. Harald belehalt a harcazon-ban kapott sebé-be. Kérdés, hogy Harald megdöntésében játszott-e szerepet a pogánymozgalom.

Brémai ádám krónikája szerint a Harald elleni lázadás a kereszténység ellen is irányult. ádám krónikája vértanúként tünteti fel Haraldot.746 Madary Kamill sze-rint azonban nincs bizonyíték arra, hogy sven hitehagyó lett volna, sőt, angol hit-térítőket támogatott dániában és norvégiában.747 Talán nem zárható ki, hogy sven az apja elleni harc során támaszkodott pogány érzelmű emberekre, hatalma meg-szilárdulása után azonban hívott hittérítőket királyságaiba, de nem német földről,

742 oSbern 380–384.

743 STenTon 1962. 378. 2. jegyzet. stenton arra is felhívja a figyelmet, hogy a viking vezér, akitől harcosai megtagadták az engedelmességet, már nem érezhette magát biztonságban közöttük. ez magyarázhatja, hogy amikor a dán had többsége elhagyta Angliát, Thorkell negyvenöt hajóval Aethelred angolszász király oldalára állt. STenTon 1962. 378–379.

744 ThieTmar vII. 42.

745 Trillmich 401. 146. jegyzet. Trillmich a 146. jegyzetben rámutat arra, hogy amikor Turkil meg-kísérelte megmenteni az érseket, szándékában a helyi istenség (landesgott) szentje iránti tisztelet nyilvánult meg.

746 brémai áDám II. 25., 26.

747 maDary 2000. 162., 163.; maDary 165.

3.2. Az idegennel való találkozás vallási oldala

hanem Angliából. Mindez hasonló volna a magyar András herceg (később I. And-rás király) eljáAnd-rásához. A XIv. századi krónikakompozíció szerint ő is felhasználta a pogánymozgalmat, amikor Péter királytól át akarta venni a hatalmat. uralomra kerülése után megszilárdította a keresztény hitet, de nem német földről, hanem francia nyelvterületről hívott papokat.748 A dánok vallási helyzetére visszatérve:

Thietmar az Angliára támadó dánokat perfidia Nortmannorum, és profani-ként emlegeti, tehát nem a paganus kifejezést használja rájuk. Trillmich német fordítása a profanus kifejezést ungläubig, hitetlen szóval adja vissza.749

Maiolus apát és a canterbury-i érsek esetében egyaránt megfigyelhetjük, hogy a szaracénok, illetve a dánok rangos egyházi embert ejtenek foglyul, akiért válság-díjat remélnek. A magyar kalandozások korából azonban nincs tudomásom olyan név szerint ismert rangos egyházi emberről, akit a magyarok túszként tartottak volna fogva.750

Querfurti Brúnó szintén átélt egy csodálatos találkozást a pogányokkal. fel-fogásáról szóló fejezetben már megemlékeztünk arról a levélről, amit II. Henrik királynak írt. A szász szerzetes ebben a levélben számol be hittérítő tevékeny-ségéről. elbeszéli, hogyan lépi át a Kijevi rusz határát, hogy a besenyők közé menjen. Beszámolója szerint, a harmadik napon, azután hogy a társaival együtt átlépte a határt, három ízben meg akarták őket ölni. Csodás jel hatására azonban megmenekültek a támadók kezéből. Hogy pontosan mi történt, azt Brúnó nem fejti ki részletesen. Amikor a besenyők táborhelyére értek, ott megostorozták és rémítgették őket. végül a besenyő előkelők engedélyezték térítő tevékenységüket.

A hittérítők harminc embert kereszteltek meg. Brúnó közbenjárása folytán béke-kötés jött létre a besenyők és a rusz fejedelem között, bár a béke nem bizonyult tartósnak. Brúnó végül egyik társát püspökké szentelte, és hátrahagyta a besenyők földjén, maga pedig lengyelországba távozott. végül a balti törzsek földjén halt vértanúhalált 1009-ben, valószínűleg március 9-én.751 Példáink között Querfurti

748 TóTh 2007. 31–36.

749 ThieTmar vII. 42–43.

750 leo Marsicanus (†1115), a Monte Cassino-i monostor krónikása beszámol egy 937-re tehető

ma-gyar támadásról Capua közelében. Marsicanus szerint „Mivel ebben az időben embereink közül sokat fogságba ejtettek, ezeknek a kiváltására nem keveset adtunk ki.” fel is sorolja a váltság-díjat. Hogy kiket váltottak ki, arról nem ír. A magyarok elődeiről… 230. (ford. Horváth jános)

751 „tribus vicibus – mane, meridie, nona omnes ad occisionem flexa cervice ducebamur; qui totiens ab occurrentibus nobis hostibus – sic dixit deus et dux noster Petrus – mirabili signo inlaesi exivimus.” Brúnó levele, dHA 45. A támadások az imaórák idején érték őket, tehát akkor, amikor imádkoztak. voigt szerint mint varázslókat akarhatták őket megölni, ám sorsvetés során megke-gyelmeztek nekik. voigT 1907. 107–108., 280., 438. voigt a sorsvetéssel kapcsolatban a liuticsok emberáldozatait és a sorsolás szokását hozza fel példaként. 280. 439. jegyzet. Thietmar írja le, hogy a liuticsok sorsvetéssel döntenek kérdéses esetekben, és megemlíti az emberáldozataikat.

ThieTmar vI. 23–25. A liuticsoknál meglevő szokás azonban nem igazolja, hogy a besenyők is ilyen szokást követtek volna. Brúnó térítő útjával kapcsolatban lásd még: galamb 2001. 180–185.

Brúnó az egyetlen, aki saját magával kapcsolatban ír le ilyen rendkívüli találko-zást.752 ugyanakkor Brúnó műveiben a besenyőkkel való találkozás az egyetlen olyan történet, amelyben Brúnó saját magával kapcsolatban ír le csodás eseményt.

Az 1515-ből való Halberstadti breviárium szerint Brúnó két évet töltött Ma-gyarországon, templomokat alapított, erősítette az egyházszervezetet. Amikor egy részint keresztény, részint pogány városban szónokolt, az ottani előkelők bottal agyon akarták verni, ám Brúnó csodálatos módon megmenekült. Támadói ezután megtértek. A breviárium szerint a város neve Prago volt. ez a név első hallásra Prágát juttathatja az olvasó eszébe, de voigt német kutató szerint kizárható, hogy a cseh Prágával keverték volna össze a település nevét.753 A breviáriumban meg-őrzött történet igen kései lejegyzésű, ami kételyt ébreszt a történet hitelességével szemben. Más források alapján azonban annyi valószínűsíthető, hogy Brúnót meg-sebesítették magyarországi térítő útja során.754

Mi bírhatta rá a támadókat a szent tiszteletére? egyes esetekben adódnak gya-korlatias válaszok: Konstantinon a magyarok észrevették, hogy követ, ezért en-gedhették útjára; a túszul ejtett Maiolus apát esetében a váltságdíj reménye is sze-repet játszhatott abban, hogy jól bántak vele. figyelembe kell azonban venni más szempontokat is. A tárgyalt példák többségében a barbár támadók számukra idegen területre nyomulnak be, és ott találkoznak a „szent emberrel”. Az iránta való tisz-teletben talán szerepe lehetett egy olyan meggyőződésnek, hogy az idegen földön az ottani törvények az érvényesek, és az ottani Isten uralkodik, akinek hatalma arra a helyre korlátozódik. ezért kell tisztelni az ő szentjét.755 A hunok, germánok, ma-gyarok minden bizonnyal nem tekintették kizárólagosnak a maguk hitét. Brémai

752 Maiolus ugyan szól a levelében az elfogatásáról, de a találkozás csodás voltáról nem ír, és arról sem, hogy tiszteletben részesítették volna.

753 A német kutató szerint Brassóról lehet szó. voigT 1907. 100., 277. 417. jegyzet. Az azonban nem tűnik igazolhatónak, hogy Brúnó járt volna erdélyben. voigt szerint a fekete magyarok földje Ajtony (Achtum) területe volt.

754 Brúnó magyarországi térítéséhez lásd kriSTó 1985. 11–17.; TóTh 1997. 81–94. Újabban TóTh 2012. 41−55. szent dénesről is azt tartja a legendája, hogy amikor a frankok földjére ment térí-teni, a bálványimádó papok ellene uszítják a népet, dénes közelébe jutva azonban az emberek térdre hullanak vagy elmenekülnek. jacobuSDe voragine: szent dénes. 251–252.

755 lásd fentebbi hivatkozást Trillmichre. A vallásnak és egy területnek az összekapcsolódására lehet példa szent Adalbert korai életrajza. A poroszok azzal fogadják Adalbertet, hogy abban az országban közös törvény uralkodik, és a hittérítők, akik idegen törvényt képviselnek, vagy elmennek innen, vagy lefejezik őket. (vita prior 28. cap.) Az egyistenhitnek és a területhez kö-tődő hitnek szembenállására jó példát találunk a Bibliában: Benhadad, Arám királya vereséged szenved Izrael királyától, áchábtól. szolgái ezután azt javasolják neki, legközelebb síkságon ütközzön meg Izrael fiaival, mert „Istenük hegynek Istene”. Izrael serege azonban ismét legyőzi őket. eszerint tehát az arámiak saját hitük mellett elfogadták Izrael Istenének létét is, de hatalmát helyhez kötöttnek képzelték. (Királyok első könyve 20,1–20) a Kivonulás könyvében így szól az Úr: „senki mást ne tekints Istennek, csak engem” (Kiv. 20,3). A Benhadad elleni csata története is azt fejezi ki, hogy Izrael Istene mindenütt Úr, hatalma nincs helyhez kötve.

3.2. Az idegennel való találkozás vallási oldala

ádám szerint például a svédek isteneik nevét kiáltozták a csatában, de a keresz-tény Isten nevét is kiabálni kezdték.756 A keresztény hitet tehát fokozatosan vették át. ennek a fokozatosságnak lehetett része a keresztény pap tiszteletben tartása is.

A kora középkor germánok többségükben keresztények voltak, igaz, ariánusok.757 A vikingekről és a magyarokról szintén elmondható, hogy nem hagyta őket érin-tetlenül a keresztény hit. ez is magyarázza, hogy tisztelték a keresztény szentet.

A támadók elé lépő ember meggyőződéssel teli, tekintélyes fellépésének szintén meg lehetett a maga hatása.758 A földi magyarázatok mellett vallásos szempontból megemlítendő az isteni Gondviselés szerepe a megtámadottak megmenekülésé-ben.A szent és a barbárok találkozásáról szóló legendaszerű elbeszélésekben visz-szatérő fordulatok a csodák. Több helyen találkozunk azzal a fordulattal, hogy a támadónak megbénul a karja. jelen van szt. Hospitius és a langobárdok találko-zásáról szóló elbeszélésben Tours-i Gergelynél és Paulus diaconusnál. A támadó megbénulásának fordulata ugyancsak fellelhető Thietmar krónikájában, amikor a canterbury-i érsek és a dán támadók találkozását írja le a szerző. Megvan a bé-nulásos csoda Iacobus remetéről és Theothimusról szóló elbeszélésekben is. Attila és leó pápa találkozásának leírásánál Paulus diaconus szól Attila látomásáról.

A csodás elem tehát visszatérő fordulat a szent és a „barbár” támadóról szóló tör-ténetekben. ezekhez hasonló „látványos” csodás elem azonban hiányzik Wicbert és a magyarok találkozásának leírásából. Az elbeszélés szerint Wicbert szavaival megszelídítette őket, és néhányat meg is térített közülük Krisztushoz. ebben a te-kintetben Wicbert és a magyarok története eszünkbe idézheti Konstantin-Cirillnek és Metódnak az ungrokkal (magyarokkal) való találkozástörténetét.

A fentiek során szóltam szaracénokkal, vikingekkel, valamint magyarokkal és besenyőkkel találkozó szentekről. A magyarokkal, besenyőkkel kapcsolatban fel-merülhet az a gondolat, hogy a nyugati szempontból „barbár” steppei népek türel-mesek voltak keresztény papokkal szemben, és nem is gondoltak rá, hogy bántal-mazzák a hozzájuk érkező papot. A példák azonban azt mutatják, hogy a türelem nem mindig érvényesült. A portyázó magyarok megölték szent Wiboradát, a sankt Gallen közelében élő remeteasszonyt. luxeuil apátját megölték, a remiremonti

756 brémai áDám Iv. 22. ádám szerint az északiak azt tapasztalták, hogy a keresztény Isten jobban segíti őket, míg a pogány istenekben gyakran csalódnak.

757 Amikor az ariánus vizigótok Alarik vezetésével feldúlták rómát 410-ben, a keresztény templo-mokat és az oda menekült embereket megkímélték. lásd szent ágoSTon: Isten városáról, I. kötet, 62–64.

758 Hasonló eset játszódik le a szent jános szerinti evangéliumban jézus elfogásakor. (jános 18,4–6) jézus halálfélelméről Máté 26,36–46.; Márk 14,32–42.; lukács 22,39–46.