• Nem Talált Eredményt

Az elvárások összeütközése

In document „Közel, s Távol” (Pldal 115-121)

Japánba érkezésük után ugyanis a nikkei bevándorlóknak kellemetlen meglepe-tésben volt részük, amikor rá kellett jönniük, hogy a külsejük és néhány kulturális jellemző (például pálcikával evés) megtartása nem teszi őket japánná. Sőt, a kiné-zetük még inkább megnehezíti a helykiné-zetüket, mivel a vonásaik alapján japánnak tűnnek, ezért a helyiek elvárják tőlük, hogy a kulturális normáknak megfelelően viselkedjenek. Ennek a követelménynek természetesen nem tudnak megfelelni, emiatt a nikkeijinek társadalmilag marginalizálódnak, és kénytelenek elszen-vedni a helyi japánok előítéletességét, miszerint a munkában lusták, lassúak, felelőtlenek, és figyelmetlenek. Ezt a nézetet tovább táplálja az a meggyőződés, hogy a nikkeiek felmenői annak idején azért mentek Brazíliába, mert szerény

32 Takeyuki Tsuda, „Crossing ethnic boundaries”. Nobuko Adachi (ed.): Japanese Diasporas, Routledge, Oxon, 2006, 202–203.

anyagi helyzetük és tanulatlanságuk miatt nem tudtak volna megélni Japánban, és az utódaik ugyanebből az okból tértek vissza őseik földjére (valójában a brazíliai japánok többnyire rendelkeznek akadémiai végzettséggel).33 Cserébe a nikkeiek, akik eredetileg arra számítottak, hogy tárt karokkal fogadják majd őket Japánban, zokon veszik a velük szemben támasztott irreális elvárásokat, és sokan szánt szándékkal szembemennek a kulturális és társadalmi nyomással.

A nikkeiek „lázadása”

A japán identitás, amely Brazíliában kiemelt státuszba helyezte a nikkeieket, Japánban terhessé válik számukra, ezért a brazil gyökereikhez fordulnak. Azáltal, hogy azonosulnak a brazil kulturális énjükkel, felmentik magukat a japán szár-mazással járó követelmények alól, és ezt minél határozottabban igyekeznek közvetíteni a külvilág felé. Ennek egyik legáltalánosabb formája az öltözködés:

a brazíliai nikkeiek hivalkodóan „brazilos” ruhákat hordanak, amelyek nemzeti színűek, brazil zászló-mintásak, vagy „Brazil” feliratosak. Továbbá gyakori még a portugál nyelv nyilvános vagy akár szándékosan feltűnést keltő használata, amely két nikkei találkozásakor kiegészül a latinos ölelkezéssel és arcon csóko-lással. Még a többé-kevésbé beilleszkedett nikkeijinek között is jellemző bizonyos finom utalások használata a brazil származásukra, amivel jelzik a japánok felé, hogy nem Japánban szocializálódott egyénnel van dolguk: első találkozáskor brazilként mutatkoznak be, katakanával írják le a nevüket, brazil keresztnevet használnak, sőt olykor arcszőrzetet is növesztenek.

A legextrémebb megnyilvánulás viszont kétségkívül a szamba elterjedése Japánban. A brazíliai japánok, akik annak idején mindenben felsőbbrendűnek érezték magukat a braziloknál, parádékat szerveztek, és lelkesen szambázni kezdtek az utcákon (ilyen rendezvények a Tokiói Asakusa Szamba Karnivál és a Gunma prefektúrabeli Oizumi Karnivál). Valójában az itt előadott tánc kevéssé emlékeztet a brazil szambára, mivel az előadók Brazíliában sosem ta-nultak táncolni, a fesztiválok egyedüli professzionális résztvevői a dobosok, akik rendszerint brazil nemzetiségűek, japán vonatkozás nélkül.34

Összegzés

A Japánt elhagyó dekasegi munkások és a Dél-Amerikából emigráló nikkei leszármazottaik között számos párhuzam figyelhető meg. Mindkét csoportra

33 Tsuda, Japanese-Brazilian…, i.m., 209–210.

34 Takeyuki Tsuda, „When Minorities Migrate: The Racialization of the Japanese Brazilians in Brazil and Japan”. Rhacel S. Parreñas – Lok C. D. Siu (ed.): Asian Diasporas, Stanford University Press, Stanford, 2007, 240–244.

döntő hatással volt egy-egy gazdasági válság (habár a kitelepülő japánok eseté-ben más indítékok is közrejátszottak), mind ragaszkodtak az emigráció átmeneti jellegéhez, és azzal a reménnyel hagyták el a szülőföldjüket, hogy viszonylag rövid idő alatt sok pénzt felhalmozva térnek majd haza. Szintén közös vonás, hogy a bevándorlók elégtelen nyelvtudással és kulturális ismeretekkel érkeztek a befogadó országba, az emigrációhoz asszisztáló szervezetek segítségével, ahol közösségekbe tömörültek. Továbbá jellemző egyes kulturális elemek átemelése (vallás, nemzeti ünnepek), illetve hagyományok ápolása: az identitás erősítése és kihangsúlyozása válasz a helyi lakosságtól elszenvedett diszkriminációra.

Ugyanakkor jelentős eltérések is előfordulnak a két csoport helyzetében. Míg a Dél-Amerikában letelepedő japánokat azért diszkriminálták, mert más etniku-múak voltak, és egy másik kultúrából jöttek, a nikkeijineket övező konfliktus oka az, hogy azonos etnikumúak a Japánban élő japánokkal, de nem tudnak, vagy nem akarnak azonosulni a kultúrájukkal. A II. világháború után a Dél-Amerikában maradt japánok belátták, hogy az utánuk következő generációk érdekében változ-tatniuk kell a mentalitásukon, és elfogadták, hogy a családjuk jövőjét a befogadó országban kell felépíteniük.35 A Japánban dolgozó nikkeiek még nem jutottak el egy ilyen általános érvényű fordulóponthoz, de már így is sokan felteszik maguknak a kérdést, hogy maradni érdemesebb-e, vagy visszatérni Dél-Amerikába.

A globalizációnak köszönhetően a hazaút sokkal kevésbé problematikus, mint a dekasegi kivándorlók idején, akik közül rengetegen anyagi okok miatt nem tudtak hazatérni, viszont Japánban a nikkeiek fokozatosan hozzászoktak a magasabb keresethez és jobb életszínvonalhoz, ezért a megtakarításaik otthon nem tartanak sokáig, és amikor elfogy a pénz, újra igénybe veszik a vízumot.

Gyári munkásként akár tízszer annyit keresnek, mint Brazíliában, mégis so-kakat frusztrál, hogy olyan munkát végeznek, amihez magasan túlképzettek, és megszégyenülésként élik meg ezt a státuszbeli visszalépést. A beilleszkedés a bevándorlók gyermekeinek is komoly kihívást jelent, főleg a kamaszok kö-rében, akik Brazíliában szocializálódtak. Az asszimilálódási nehézségek miatt sokan kimaradnak az iskolából, és kénytelenek ugyanúgy gyári munkákat el-vállalni, mint a szüleik. A fiatalabb gyerekek esetében könnyebb a beolvadás, így számukra fennáll a lehetőség, hogy felnőttként teljes jogú tagjai legyenek a társadalomnak.36

35 Masterson – Funada-Classen, i.m., 113–114.

36 Tsuda, Japanese-Brazilian ethnic return migration…, i.m., 216–223.

Felhasznált irodalom

Befu, Harumi: „Japanese Transnational Migration in Time and Space”. Nobuko Adachi (ed.): Japanese and Nikkei at home and abroad: negotiating iden-tities in a global world, Cambria Press, Amherst, 2010, 31–46.

Carvalho, Daniela de: Migrants and Identity in Japan and Brazil, Routledge Curzon, New York, 2003.

Dresner, Jonathan: „Instructions to emigrant laborers, 1885–94”. Nobuko Adachi (ed.): Japanese Diasporas, Routledge, Oxon, 2006, 52–68.

Hastings, Donald: „Japanese Emigration and Assimilation in Brazil”, International Migration Review, III/2 (1969), 32–53.

Hirabayashi, Lane Ryo – Kikumura-Yano, Akemi: „Japanese Latin Americans during World War II”. Nobuko Adachi (ed.): Japanese Diasporas, Routledge, Oxon, 2006,159–171.

Lee, Erika: „Where the Danger Lies”, Pacific Historical Review, LXXVI/4 (2007).

Masterson, Daniel: „The Japanese of Peru”. Nobuko Adachi (ed.): Japanese Diasporas, Routledge, Oxon, 2006, 142–158.

Masterson Daniel M. – Funada-Classen, Sayaka: The Japanese in Latin America, University of Illinois Press, Urbana, 2004.

Normano, J.F.: „Japanese Emigration to Brazil”, Pacific Affairs, VII/1 (1934), 42–61.

Olsen, Dale A.: The Chrysanthemum and the Song, University Press of Florida, Gainesville, 2004.

Onaha, Cecilia: „Características de la inmigración japonesa en la Argentina”, Cuadernos Canela, XIX/1 (1997), 28–30.

Stanlaw, James: „Japanese emigration and immigration”. Nobuko Adachi (ed.): Japanese Diasporas, Routledge, Oxon, 2006, 35–51.

Tigner, James L.: „The Ryukyuans in Peru, 1906 – 1952”, The Americas, XXXV/1 (1978), 20–44.

Tsuda, Takeyuki

„Japanese-Brazilian ethnic return migration and the making of Japan’s newest immigrant minority”. Michael Weiner (ed.): Japan’s minorities, Routledge, Oxon, 2009, 206–227.

„Crossing ethnic boundaries”. Nobuko Adachi (ed.): Japanese Diasporas, Routledge, Oxon, 2006, 202–216.

„When Minorities Migrate: The Racialization of the Japanese Brazilians in Brazil and Japan”. Rhacel S. Parreñas – Lok C. D. Siu (ed.): Asian Diasporas, Stanford University Press, Stanford, 2007, 225–251.

In document „Közel, s Távol” (Pldal 115-121)