• Nem Talált Eredményt

Az antifeminista csoport deklaráltan a feminizmus ellen fellépve határozta meg önma-gát. Legnépszerűbb témáikban is leginkább a feminizmus bírálata jelent meg, továbbá a nők maszkulinizációja miatti aggodalom és harag, valamint a férfiak nők általi áldo-zatszerepének kiemelése, és a tradicionális nemi szerepek megtartása melletti kiállás. Az antifeminista férfiképet áthatották a hagyományos, hegemón maszkulinitáshoz kapcsoló-dó elvárások, normák és tulajdonságok.

A férfiak empatikusabbak, gyerekkoruktól arra nevelik őket, hogy senkire se szá-mítsanak és vállaljanak felelősséget a tetteikért, egy férfi racionális, csak azt veszi meg, amire szüksége van, úriember, férfias, megvédi a nőket, ha férfi vagy, nem sírsz, vállalod a tetteid következményeit, kiállsz magadért, a családodért, akár az életed árán is. Ha férfi vagy, senki nem gázolhat a becsületedbe, állod az adott szavad, nem ütsz meg nőt, elviseled a fájdalmat, a kudarcot, a nehézséget.

Teremtő, termelő, óvó, aki a társadalomért él, de nem becsülik meg. A férfit elvek vezetik, mindig azt teszi, amit helyesnek gondol, hisz alapigazságokban, azért tesz dolgokat, hogy ne értéktelenedjen el a saját szemében. A férfinek utó-dokat kell nevelni, javakat kell előteremteni, biztonságot kell nyújtani a család-nak. A férfiak bíznak egymásban. A férfinek van jövőképe, amit az édesapjától kap, így képes irányítani és vezetővé válni.

(Antifeminista csoport férfiasság-leírásainak kivonata.)

A hagyományos férfikép és maszkulin értékrendszer megjelent az antifeminista cso-port férfiasságképében, azaz úgy tűnt, hogy a  tagok a  siker, az erő, a  versengés és az antifeminitás normái mentén határozzák meg férfiasságukat. A siker tekintetében legin-kább az anyagi előrejutás nehézségeit említették, kiemelve a megbecsültség hiányát. Dis-kurzusaikban megjelent a férfiak teremtő ereje, amit azonban nem értékel kellőképpen a társadalom. Kiemelték továbbá, hogy a munkaerőpiaci lehetőségek hiánya elsősorban a női munkaerő és a nemek közötti versengés következménye, aminek felszámolásával – vélhetően – a férfiak anyagi lehetőségei is javulnának. így összességében elmondható, hogy az antifeminista csoport tagjai a klasszikus maszkulinitás normarendszerének bár szeretnének, de mintha kevéssé tudnának megfelelni, és ezért elsősorban a nők térnyerését teszik felelőssé.

1. táblázat. Példák az antifeminista csoport diskurzusaiban megjelenő férfinormákra Siker, erő, versengés

„Születésétől fogva kondicionálják a fiúkat arra, hogy senkire sem számíthatnak. Viszont az általa (később) elvégzett munkára számít a társadalom.”

„…ezen társadalmon kívül helyezkedik el a teremtő termelő óvó FÉRFI aki tulajdonképpen a tár-sadalomért »él«, úgy hogy fáradalmaiért a legcsekélyebb mértékben sem kapja meg az elismerést tiszteletet?”

„…a nők érzelmileg fejlett férfit szeretnének, akivel lehet lelkizni, csakhogy ez ne akármelyik férfi legyen, hanem a gazdag, sikeres, magas státuszú, jóképú macsó (aki nem vitte volna sokra, ha tényleg másokra figyelő lenne)…”

„…a férfi egész életében csak ad és ad, munkája gyümölcsét, erőforrásait …”

„Ha a férje annyit hozna haza, hogy elég lenne a teljes családnak, akkor szerintem egy nő se lenne hülye egy teszkó pénztárban rohadni.”

A tradicionális maszkulinitáshoz kapcsolódó feminofóbia jelensége is tetten érhető volt az antifeminista csoport diskurzusaiban. A változó férfiszerepek és a változó férfiasság-leírá-sokban az elnőiesedéstől való félelem jelent meg, egyrészt külső jegyekben (mint például a szemöldök), másrészt pedig a „lágyságban”, amely sztereotipikusan női tulajdonságként elfogadott. A szakirodalom (pl. O’Neil 1982) gyakran állítja párhuzamba a nőiességtől való félelmet (feminofóbia) a homofóbiával, ez a jelenség az antifeminista csoport beszél-getéseiben is megjelent. A homoszexuális férfiak jellemzésében a nőies tulajdonságok és viselkedések emelkedtek ki, mintegy ellenpontjaként a tradicionális-hegemón férfiasság rigid normarendszerének. Ez utóbbiból kikerülő férfiak tehát – függetlenül valós szexuális orientációjuktól – megkapták a homoszexualitás bélyegét, amely a patriarchális társadal-mi berendezkedésben a nők csoportjához hasonlóan leértékelt.

FEMINIzMuS FÉRFISzEMMEL

2. táblázat. Példák az antifeminista csoport diskurzusaiban megjelenő nőktől/nőiességtől való félelemre Feminofóbia

„…férfiak szedik a szemöldöküket. Egyrészt nőiesnek gondolom, semmi higiéniai pozitívum nincs benne, és az arc karakterét is teljesen megváltoztatja, méghozzá az eredeti férfiastól a mesterkélt női felé…”

„A konditeremben előfordul egy élőlénytípus: gyantázott, szolizott, divatmajom, aki nem azért jár oda, hogy erős, egészséges legyen, hanem csak esztétikai okokból.”

„Egy férfi szerintem ne legyen hiú!”

„… Ezek a metró-szexuálisok (mert ezek folyton azt lesik a metrón, hogy ki nézi meg a frissen nyírt szakállukat, cipőjüket és a többi) sunyi álságos b*zis (sic!) alakoknak tűnnek.”

„…Akkor már kezdenek szellemileg fejlődni, és a kislányos kinézetű ideáljaikat lecserélik kevésbé buzisabbakra…”

A klasszikus maszkulinitáshoz kapcsolódóan, azt mintegy kiegészítve fogalmazódtak meg az ideális nőkhöz kötődő tradicionális elvárások ebben a csoportban. Mindezt színesítette a nők megváltozott – bővülő/maszkulinizálódó – szerepei feletti ítélkezés, nemtetszés és felháborodás, mely sok tekintetben a férfiasság eltűnésének teljes fenyegetettségével pá-rosult.

A nők empátiája nem terjed ki a férfiakra és egyébként sincs belőle sok nekik és könnyű átverni a 2-3 köbcentis agyukat. Könnyen befolyásolhatók, manipulál-hatóak, irracionálisak. Az átlagnő impulzusvásárló és nem ért ahhoz, hogyan szelídítsen meg egy alfahímet. A nők önzőek és zsarolják a férfiakat, rövid időre és érdekből választják őket, főleg a feminizmus miatt. A férfiak ellen minden esetre sikeresen össze tudnak fogni. A nők sokkal erőszakosabbak, mivel sem ér-zelmileg, sem mentálisan nem teljesen stabilak, hamar elsárkányosodnak. Ér-zelmileg nem önjáróak, lelki terrort alkalmaznak és legálisan gyilkolhatnak.

Gyakran jelennek meg áldozatként, de semmi felelősséget nem kell vállalniuk a tetteikért. Szabad döntésből dolgoznak a gyári szalag mellett és nyereségvágy-ból állnak prostinak. De egyébként otthon a helyük. A nőknek nincsenek elveik, gonoszak, fokozott önkontroll-hiányuk van, züllöttek és isznak, kihasználják és átverik a férfiakat, élősködnek rajtuk és 90%-uk ribanc. Mert sokat keresnek vele. De egyébként sem értenek a szexhez és különben is fegyverként használják, hogy hatalmat gyakoroljanak a férfiak felett. A nő olyan, mint egy gép, meg-vettük használjuk. És csak a tisztességes, normális nőket vesszük emberszámba, akik nem akarnak versenyezni a férfiakkal.

(Antifeminista csoport nőiesség-leírásainak kivonata.)

Az írásokban megjelent továbbá a nők erőteljes leértékelése és alacsonyabbrendűségének képzete, definiálva a „rossz nő” sokszor maszkulin karakterét, amelyet gyakran jellemez-tek ellentmondásos vonások mentén (érzelemmentes, de impulzív, manipulálható, de manipulatív, gyakran buta, de a férfiak ellen fifikás, összetartó más nőkkel, de a kötelékei érdekalapúak, kedveli az érzelem nélküli szexet és mértéktelenül önpusztító). Antifeminista nézőpontból a nők felelősek a társadalmi problémák nagy részéért, a férfiak munakerőpiaci nehézségeitől kezdve a prostitúcióig, mely utóbbi férfi nézőpontból egyszerre elítélendő, ugyanakkor szükséges. Megfigyelhető volt továbbá a  nők jelentette fenyegetés, amely gyakran társult valódi egzisztenciális, akár az életet veszélyeztető félelemmel, amikor is a férfiakkal szembeni női erőszak konrollálhatatlansága jelent meg az elbeszélésekben.

3. táblázat. Példák az antifeminista csoport diskurzusaiban megjelenő nőképre, női sztereotípiákra Nőkép

„A nőnek otthon a helye – a rendszersen jól és jót főző nő nem csak a családja egészsége megőrzése iránti elkötelezettségéből, de a család jobb anyagi helyzetéért is dolgozik azzal, ha főz.”

„…klasszikus szerepek: házon belül a nő a főnök, azon kívül a férfi (legtöbb nő egy nála orrhosszal dominánsabb férfire vágyik)…”

„A nő olyan, mint egy gép. Megvettük, használjuk. Néha letöröljük róla a mocskot, hogy ne legyen annyira koszos és kész. Amelyik gép állandó babrálgatást vár el, azt kukába kell dobni és venni egy komolyabbat.”

„Szűkebb tágabb környezetemben sokkal több nőt ismerek, aki sem érzelmileg, sem mentálisan nem teljesen stabil. Az ilyen típus hamarabb választja konfliktuskezelés, illetve okozás erőszakos módját.”

„Egy nő csak addig szomorú, ha megbántott valakit, amíg látja a másik szomorúságát, társadalmi elvárásnak cselekszik, a szabálya az amit másnak lehet, azt nekem is …”

„A nők fokozottabb önkontroll-hiánya magyarázhatja, hogy »veszettebbül« isznak.”

„…bizonyos mértékben szükséges ez a »,mesterség«, de nem úgy, hogy majdnem a teljes magyar női lakosságnak ez a foglalkozása.”

„Ha a nők nem dolgoznának, nem lenne munkanélküliség.”

„Nekem van is élményem a női fizikai erőszakról. Egyszer anyám vert el fakanállal, … Aztán nagynéném a kocsiban pofozott fel vagy hatszor elég erősen … Az iskolában az osztályfőnök nő fém síppal verte a fejünket.”

A nők csoportját ellenségként tematizáló diskurzusokban a nők leginkább úgy jelentek meg, mint a „hatalommal bíró nem” képviselői, akik igyekeznek ezt a hatalmat a férfiak-kal szemben ala férfiak-kalmazni. Ezek a témák összekapcsolódtak a feminizmus olyan diskurzu-saival is, amelyekben az mint egy férfigyűlölő ideológia, a hatalommal bíró nők férfiak feletti kontrollját szolgálni hivatott eszme jelenik meg. Néhány hozzászólás az erős anyák-tól való dezindividuáció pszichoanalitikus elméletét is megerősítette.

FEMINIzMuS FÉRFISzEMMEL

4. táblázat. Példák az antifeminista csoport diskurzusaiban megjelenő feminizmusképre Feminizmus

„… A feminizmus célja a lelki apagyilkosság … anya-fiú kapcsolat szorossá fűzése … fiúkat elzárja az apjukkal való kapcsolattól.”

„…feminista propaganda oly sokáig sértette meg a férfiakat azzal, hogy »férfierőszakról« beszélt és oly sokszor és sokan állították, hogy »az erőszak férfibiznisz«, … nem is egyformán erőszakos a két nem a családi viszonylataiban, hanem végül talán a nők viszik el a pálmát…”

„… Extrémebb formái a vágyakozás a férfiak számának erőszakos csökkentése (de szépen fo-galmaztam meg a népirtást), meg a kötelező kasztráció iránt. … az eszme destruktív, és vissza kell szorítani, akkor is, ha úgy hívjuk, hogy feminizmus.”

„…feminizmus def: nyugati kultúrkör udvariassági szokásaira épített női előjogok törvényesí-tése…”

„Talán Magyarország még felismerheti és elkerülheti a nyugati társadalmak tévedéseit, a femi-nizmus legnagyobb útvesztőit. Bízunk a jóérzésű, tisztességes nők segítségében is…”

„…az irányított és felügyelt szexualitás, mint eredendő fegyver a nő kezében hatástalan, ha van pornó és vannak kurvák (ezért ágálnak ez ellen a feministák, így elveszítik hatalmukat a férifak felett)…”

„…a feministák mindenkire a saját »egyenlőségüket« akarják erőltetni, és ha neked ez nem tetszik, akkor gonosz vaskalapos reakciós vagy…”

„Megeshet, hogy leginkább a gyerekeiket egyedül nevelő, a feminista önállóság téveszméjével beoltott szinglihordák felelnek a férfiak sűrűsödő szocializációs problémáiért?”