• Nem Talált Eredményt

Alkalmazás: egy jogi norma alkalmazásának alapesetei

jogalkalmazás területén

6.2. A nemzetközi szerz ı dések önvégrehajtó (self-executing) jellege

6.2.5. A közvetlen alkalmazhatóság jelentése: van-e közös nevez ı ?

6.2.5.1. Alkalmazás: egy jogi norma alkalmazásának alapesetei

A Kúria ugyanakkor az idézett határozatában szembeállította a közvetlenül nem alkalmazható nemzetközi jogi normát a belsı jogi normákra utaló „keretjogszabállyal”.662 A keretjogszabálynak minısülı belsı jogi normát alkalmazni kell az adott ügyben, ugyanakkor a bíróságnak tág mérlegelési lehetısége van annak kiegészítésére, a konkrét tényállásra tekintettel (egyéniesítés). A probléma abból adódik, hogy a keretjogszabály lényege valahol ott keresendı, miszerint az alkalmazásához további jogi szabályozás szükséges. Ilyen értelemben a keretjogszabály egy közvetlenül nem alkalmazható jogi norma.663 (Hasonlóan az uniós jogban az irányelvhez, mely ugyancsak keretjogszabálynak tekintendı). Ilyen értelemben használta a fogalmat a Fıvárosi Bíróság, mely kifejtette, hogy a keretjogszabályban foglaltakra nem lehet jogsértést alapítani, ugyanis a részletes szabályok nélkül abból közvetlen kötelezettségek nem származnak.664 Ezzel azonban szembenáll a Tolna Megyei Bíróság egyik megállapítása, melynek értelmében keretjogszabályból is folyhatnak kötelezettségek a tényállás függvényében,665 tehát a keretjogszabály esetenként „közvetlenül alkalmazható” rendelkezés is lehet.

6.2.5. A közvetlen alkalmazhatóság jelentése: van-e közös nevezı?

A gyakorlatban tehát a közvetlen alkalmazhatóság egyszerre több ideát közvetít. (i) Egy nemzetközi vagy uniós jogi norma transzformáció nélkül érvényesül a belsı jogban (transzformációs aktus szükségtelensége). (ii) Egy jogi norma (belsı jogi norma is) további normatív jogi aktus nélkül alkalmazható egy jogvitában (végrehajtó, kiegészítı, kitöltı normatív aktus szükségtelensége).666 (iii) Egy jogi norma (belsı jogi norma is) alkalmas arra, hogy jogok és kötelezettségek forrása legyen, azaz igény alapjául szolgáljon (az alkalmazás elsı két alapesetéhez kapcsolva).667 Egy megfelelı elméleti keretnek közös nevezıre kell hozni ezt a három megközelítést. A következıkben arra mutatok rá, hogy a fogalmi zavarok oka elsısorban az alkalmazhatósághoz kapcsolt „közvetlen” jelzı. De elıször fel kell tárni, hogy mit jelent egy norma „alkalmazása”.

6.2.5.1. Alkalmazás: egy jogi norma alkalmazásának alapesetei

662 Az adott ügyben ez a keretjogszabálynak minısített rendelkezés egyrészt a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997.(IX.10.) Korm. rendelet 27. §-ának (1) bekezdése, mely a kiskorú gyermek és a szülı kapcsolattartásának célját határozza meg, másrészt a Csjt. 27. § (1) bekezdése (ez utóbbi a különélı szülı jogát deklarálja a személyes és közvetlen kapcsolattartáshoz.)

663 Ez a büntetıjogi dogmatikában világosan elıjön, pl. Legfelsıbb Bíróság Bfv.I.990/2007/11. szám.

664 Fıvárosi Bíróság 28. K. 32.476/2009/14.; az utalás az Alkotmány egyik rendelkezésére, mint keretjogszabályra vonatkozott.

665 Tolna Megyei Bíróság 9.K.20.311/2008/3. szám (a vadetetéssel kapcsolatos keretrendelkezésre utalva).

666 Az ilyen további szabály célja nem az, hogy bevezesse a jogrendszerbe a nemzetközi jogi normát, tehát külön esetet képez, VERHOEVEN (1980) 245.

667 Ganshof van der Meersch olyan értelmet is tulajdonít a közvetlen alkalmazhatóságnak, hogy egy nemzetközi jogi norma érvényesül más normával szemben, GANSHOF VAN DER MEERSCH (1980) 346. Ez szerintem tévút, mert az egyébként is homályos fogalomba még a normakonfliktust is behozza.

174

Egy jogi normánál az „alkalmazás” alapeseteinek meghatározásához néhány fontos megkülönböztetést kell tenni.

(1) Egy jogi norma alkalmazása alatt azt értem, hogy az azt alkalmazó a jogi normának valamilyen joghatást tulajdonít.668 (Az alkalmazhatóság alatt így az érthetı, hogy bizonyos összefüggésben valamilyen joghatás tulajdonítható egy normának).669 A jogi norma alkalmazásának alapesetei úgy oszlanak meg, hogy milyen típusú joghatást tulajdonítunk a normának.

(2) Az alkalmazás során egy jogi normát a tényállással vagy más jogi normákkal lehet összefüggésbe hozni.

A tényállásra irányuló joghatással a jogi norma valamilyen jogot és/vagy kötelezettséget keletkeztet (igényalapító joghatás).670 Lehetséges, hogy a joghatás valamilyen más jogi normát, annak joghatását zárja ki, és maga lép a helyébe, megalapozva jogot vagy kötelezettséget (helyettesítı-kizáró joghatás).671 A tényállás szempontjából mindkettı közvetlen joghatásnak minısül, mert a jogi norma nem egy másik normán keresztül (például értelmezési támpontként) fejt ki joghatást a tényállás tekintetében. Tehát egy jogszabály hatálya akkor közvetlen, ha egy jogvitában alapul szolgálhat a konkrét tényállás jogi értékelésénél, a tényállás megvalósulása folytán megjelenı jogok és kötelezettségek azonosításához.672

Egy másik jogi normára irányuló joghatás lehet egyrészt értelmezı joghatás, amennyiben egy jogi norma egy másik jogi norma tartalmának megállapításához járul hozzá anélkül, hogy közvetlenül a tényállás alapján jogokat lehetne rá alapítani. Másrészrıl, a másik normára irányuló joghatás lehet olyan kizáró joghatás, mely a másik jogi normát kizár az alkalmazásból, de nem lép annak helyébe, legfeljebb utat nyit harmadik norma érvényesülésének (egyszerő-kizáró joghatás).673 Az értelmezı és az egyszerő-kizáró

668 Ezzel szemben, Verhoeven szerint az alkalmazhatóság maga is joghatások egyike, VERHOEVEN (1980) 244.

669 Ehhez nem illik a korábban használt „alkalmazási elsıbbség” fogalma, mert ennél az alkalmazás az ügy tárgyával (tényállással) való kapcsolatra utal, (és így különíthetı el tıle az „értelmezési elsıbbség”, mely nem alkalmazásra utal). E következetlenség ellenére fenntartom az elnevezést, mert jobb és kifejezıbb nem mutatkozik az elsıbbség e típusának jelölésére; hasonlóan PETRÉTEI (2013a) 155.

670 Az „igényalapító” jelzınél jobbat nem találtam: ezalatt egyszerően azt értem, hogy a jogi norma alkalmas arra, hogy a tényállás megvalósulása folytán (alanyi) jogot és/vagy kötelezettséget keletkeztessen (alapul szolgálhat e jog, kötelezettség azonosításához).

671 A helyettesítı-kizáró joghatás egy sajátos módon elért igényalapító joghatás (l. még az 5.5.9. pont).

672 Hasonlóan pl. De Mol, aki szerint a közvetlen hatály „autonóm alapot” jelent a tényállás értékelésénél, DE MOL (2011) 110. Az alkotmányi alapjogok magánjogi joghatásainál kb. ezt érti „közvetlen” hatály alatt pl.

VÉKÁS (2001) 153, vagy LÁBADY (2000) 17-18. Ugyanakkor, ez a többség által osztott megközelítés többféle árnyalatot kaphat, MUIR (2011) 44-47.

673 A közvetlen, helyettesítı-kizáró joghatás és a közvetett, egyszerő-kizáró joghatás megkülönböztetése és elmélete a francia közigazgatási bíróságok gyakorlatára nyúlik vissza, BLUMANN-DUBOIS (2007) 461.;

KAPTEYN -VERLOREN VAN THEMAAT (1998) 541. Az Európai Unió jogában széles körben ismertté Saggio fıtanácsnok erıteljes véleménye tette az Océano Groupo-ügyben, C-240-244/98 Océano Groupo v Quintero

175

joghatás a tényállás szempontjából közvetett joghatás. 674 Más normán keresztül vagy más norma kizárásával járul hozzá a tényállás jogi értékeléséhez, de jogokat, kötelezettségeket nem keletkeztet. 675

(3) Egy jogi norma érvényesülhet (alkalmazható) önállóan vagy valamilyen normakapcsolatban,676 azaz a fenti joghatásokat kifejtheti egyedül, vagy más normával együtt.

(4) Mindezek alapján egy jogi norma alkalmazásának alapesetei megkülönböztethetık annak megfelelıen, hogy a következık közül mely joghatást tulajdonítjuk a normának (e joghatás vagy közvetlen, vagy közvetett lehet):677

o önálló igényalapító joghatás;

o együttes (kapcsolt) igényalapító joghatás (kapcsolt joghatás más normával);

o önálló értelmezési támpont más alkalmazandó norma tartalmának megállapításához (önálló értelmezı joghatás);

o együttes (kapcsolt) értelmezési támpont más norma tartalmának megállapításához (kapcsolt értelmezı joghatás);678

o önálló, egyszerő-kizáró joghatás, amikor önállóan kizárja más norma érvényesülését a tényállás jogi értékelésénél, de nem lép a helyére (közvetett joghatás); 679

o önálló, helyettesítı-kizáró joghatás, amikor önállóan kizárja más norma érvényesülését a tényállás jogi értékelésénél, és a helyére lép (közvetlen joghatás);

o kapcsolt, helyettesítı–kizáró joghatás, amikor más normával együttesen kizárja egy további norma érvényesülését a tényállás jogi értékelésénél, és a helyére lép (közvetlen joghatás);

and Salvat Editores v Prades, Badillo, Berroane and Feliú [2000] ECHR I-4941, AG Saggio 38-39. pont. Ezt több fıtanácsnok követte, C-287/98 Luxemburg v Berthe Linster and others [2000] ECHR I-06917, AG Léger 57-75. pont; C-411/05 Félix Palacios de la Villa v Cortefiel Servicios SA [2007] ECHR I-8531, AG Mazák 124-132. pont; C-335/05 Řízení Letového Provozu ČR, s.p. v Bundesamt für Finanzen [2007] ECHR I-4307, AG Mengozzi 53. pont.

674 De Mol az egyszerő-kizáró joghatást is közvetlen joghatásnak tekinti [DE MOL (2011) 111], álláspontom szerint tévesen.

675 Az uniós jogban hasonló leírásra l. Kokott fıtanácsnok indítványát, C-369/04 Hutchison 3G UK Ltd és társai v Commissioners of Customs & Excise [2007] EBHT I-5247, AG Kokott, 148. pont. Az alkotmányi alapjogok magánjogi joghatásainál ugyanígy pl. VÉKÁS (2006) 355.

676 A normakapcsolatok három alapesetére l. a 3.1.2. pontot.

677 A bírósági jogalkalmazásban a jogi normáknak nincs érvénytelenítı joghatásuk más jogi normákkal szemben (egy kivétellel), ezért e joghatás nem szerepel az áttekintésben.

678 Az alkotmánybírósági joggyakorlatból látható, hogy a nemzetközi jogi normák esetében az együttes értelmezési támpontként való érvényesülés a leggyakoribb alkalmazási mód. Ez nincs másként a bírói jogalkalmazásban sem, amennyiben nemzetközi jogi normát alkalmaz a bíróság.

679 A következı négyféle kizáró joghatásnak alig van jelentısége a bírói jogalkalmazásban, hiszen a normakonfliktus léte is kérdéses legtöbbször, és ha fennáll, a lex superior elvének alkalmazása esetleges (5.4.8. pont).

176

o kapcsolt, egyszerő-kizáró joghatás, amikor együttesen kizárja más norma érvényesülését a tényállás jogi értékelésénél, de nem lép a helyére (közvetett joghatás);

o önállóan kizárja más norma érvényesülését egy harmadik norma értelmezésénél (értelmezési elsıbbség - kizáró joghatás);680

o együttesen kizárja más norma érvényesülését egy további norma értelmezésénél (értelmezési elsıbbség - kizáró joghatás).

Egy nemzetközi szerzıdéses rendelkezés alkalmazhatóságának mérlegelésénél legalább ezeket az alapeseteket kell szem elıtt tartani. Ehhez kell viszonyítani azt, hogy az alkalmazhatóság közvetlen vagy nem közvetlen (közvetett).

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK