• Nem Talált Eredményt

Adatok a budai palota Zsigmond-kori kapuihoz

In document CASTRUM BENE 2/1990 (Pldal 126-130)

H a elolvassuk mindazt, amit szakemberek írtak a déli Rondella kaputornyának keletke­

zési idejéről, szinte teljes egészében különböző korszakokba keltezik az épületet. A század- fordulón, amikor a torony falait kibontották a kerti lak épületéből és Erzsébet kiránynő

“parasztházába” belefoglalták, a romokat műformáik alapján egységesen Zsigmond király idejére keltezték. A kapu elnevezésével is, mint „Zsigmond-kapu”-val találkozhatunk egé­

szen az 1950-es évekig. Ez a keltezés nem nyugodott más érven, mint azon, hogy a gótikus építményt a nagy gótikus építtetőhöz, Zsigmondhoz kötötték, akinek fontos szerepe az írott forrásokból jól ismert volt.

Az értékelés akkor változott meg, amikor az ásatások napvilágra hozták a kaputorony teljes környezetét: a farkasvermeket, a rondellát, a kazamatát. Kiderült, hogy a kaputorony a rondellával egybeépült, a rondellát pedig jól lehetett keltezni az 1530-as évekre, mind a rétegtani megfigyelések, mind az írott források alapján2. És itt a kutatók szembetalálták magukat egy ellentmondással: hogyan kerül ez a gótikus kapu a bizonyosan a 16. század első felében épült erődítménybe. Gerevich László, az ásató a rondella és a kaputorony keletkezé­

sének idejét szétválasztotta, az előbbit a bizonytalan múltban helyezte el ingadozva Zsig­

mondi ól a Jagelló-korig. Az utóbbit, tehát a kaputornyot viszont következetesen a rondellá­

nál későbbi építménynek tartotta, de ingadozott a Jagelló-kor és az átépítések ideje, azaz az 1530-as évek között. Az eltérő keltezésre az ásató érve azon megfigyelés volt, hogy a rondel­

la alapozása befut a kaputorony alapozása alá. Ezen érv ellenébe Gerevich László másik megfigyelését vethetjük, miszerint a kaputorony és a rondella alapozása egybeépült. Eszerint csupán arról van szó, hogy a rondellát mélyebbre alapozták, mint a kaputornyot3.

Tehát el kéne fogadnunk, hogy a kaputorony a rondellával együtt az 1530-as években épült, de akkor honnan származnak a kapu formái? Másolták őket? A kaputorony ugyanis több szempontból is nagyon hasonlít a palota másik négy feltárt kapujára.

1. A kapuk szerkezete azonos. Mind az öt kettős kapu, lovas és gyalogkapura oszlik.

Gyámköveken nyugvó felvonóhíd készült mindannyiukhoz, amelyekhez eredetileg farkasver­

mek tartoztak. Hasonló méretezésű és formájú kváderkőelemekből állították őket össze.

Felépítményük a megfigyelhető magasságig is hasonló: kváderkőalapozáson állnak, amely jóval szélesebb a kapu pilléreinél. A kapu nyilásait egy visszaugratott “tükörben” helyezték el. A lovaskapuban kerékvetőt találunk végig a fal mentén. A lovaskapuk falába csapórács káváját mélyesztették, ezeknek mérete is megegyezik az összes kapun4.

2. A díszítőformákban is láthatunk hasonlóságokat. A kapuk nyílásai élszedettek (igaz a kaputorony lovaskapuja díszesebb, mert kétszer élszedett). Az élszedést általában egyszerű piramistag zárja le. A piramistagot néhol kicsiny, de gazdagon profilált konzoltagok helyet­

tesítik. Megjegyzendő, nem szabad, hogy megtévesszen a kaputorony formáinak gazdagsága, a szegmensíve. Az összes kapu közül ez maradt meg a legépebben, a legmagasabb falakkal, ha nem tekintjük az északi völgyzárófal kapuját, amely teljes magasságban áll ugyan, de úgy tudjuk, átépített formában.

124

További hasonlóságokat is találunk, de ezek már nem illeszthetők abba a feltételezé­

sünkbe, hogy a kaputornyot a többi kapu mintáját követve építették.

3. A kaputorony kapujának építőanyaga megegyezik a többi kapu építőanyagával, ke­

mény mészkő. Pontosabban a kaputorony nem egyféle kőből készült, maga a kapuépítmény I épült kemény mészkő elemekből, a többi fal törtkőből és másodlagosan felhasznált faragott-

kövekből vegyesen. De erről majd később.

4. A különféle formájú kapuelemeken 10 kőfaragójegyet figyeltek meg, közülük kettőt másutt is fellelhetünk. Az egyik párja az István torony melletti un. boltozatos helyiségek 4.

ajtaján figyelhető meg. A helyiségeket Zsigmond korára keltezik. A másik párja pedig az északi völgyzárófal kapuján látható5.

Azt hiszem, ennyi hasonlóság teljesen elegendő, hogy a kaputorony kapuépítményét a többi kapuval egyszerre készültnek tekintsük. Elfogadva a kapuk korára vonatkozó általános véleményt a kapuépítmény tehát a Zsigmond-korban készült, a 15. század elején. Hogyan állhat mégis a rondellával egybeépült 16. századi alapokon?

Ezt csak úgy képzelhetjük, ha feltételezzük, hogy a kapu eredetileg már állt valahol, eredeti helyén lebontották és itt a rondella mellett újból felhasználták köveit.

5. Bár a kaputorony déü, külső fala egységes falazású, mégis belül a kapuépítmény és az eléje épített kapualj falazása élesen elválik egymástól, addig a magasságig, ameddig a kapué­

pítményben a faragott kemény mészkő elemeket megfigyelhetjük. Feljebb a fal már egybeé­

pült. Élesen elüt egymásról itt a kapuépítmény szabályos elemekből készített fala, a kapualj törtkőből és másodlagos kövekből rakott falától. Ugyanezt az elválást a másik, az északi fal belső oldalán is megfigyelhetjük.

6. Vízszintes elválást és enyhe méretkülönbséget észleltek az ásatók a kapu felmenő falai és az alapozás, a farkasverem falai között6.

7. A gyalogkapu feletti nyílást /vagy fülkét/ nem fejezték be, hanem közepébe egy kváderkövet süllyesztettek. Ez a kő nem egy kifaragatlan címer, vagy dombormű köve, hiszen a nyílás egyik profilált oldalának helyét is elfoglalja. Vagyis a kő átépítés jele .

8. A kapuálj külső szegmensíve élszedett kövekből készült, ezeknek az anyaga azonban különbözik a kapuépítmény köveitől.

A kapuépítmény kövei tehát bele vannak foglalva a kaputoronyba, dehát hol állt ez a kapuépítmény eredetileg? Azt hiszem ezt is meg lehet válaszolni. A rondella felépítésekor új védőművel cserélték fel egy régebbi elavultat, egy Zsigmond-kori kaput bontottak le, amely a falszorosok találkozásánál állt . Az új kapuépítmény kövei eredetileg ehhez a kapuhoz tar­

tozhattak. Más kapu nem is jöhet számításba, hiszen Zsigmond korából a palota többi területein az említett négy kapun kívül csak egy továbbiról tudunk, arról amely a palotát a várossal a Szárazárkon át összekötötte. Tudomásunk szerint ezt a kaput a törökkor előtt nem bontották le.

Ez csak elméleti megfontolás, ennél azonban sokkal fontosabb, hogy a korábbi kapu farkasvermének méretei éppen megfelelnek a kapuépítmény méreteinek.

10. A korábbi farkasverem fölé tökéletesen illeszthető a kaputorony kapuépítménye. Ennek bizonyítására néhány adat. A gyalogkapunál a farkasverem szélessége 0,86 m, ugyanez a széles­

ség a kaputoronyban az alapozás széléig kinyúló kapukeretnél 0,88 m. A lovaskapunál a farkas­

verem szélessége 4,40 m, a kaputoronyban a kapukeretnél a szélesség szintén 4,40 m.

Ha elfogadjuk gondolatmenetemet, úgy a korábbi kapu a palota egyik legjobban ismert kapujává válik. A kapu szerkezete a többi kapuhoz hasonlított, formája is, zárószerkezetei is rekonstruálhatók. Nem valószínű, hogy torony állt fölötte. Az alaprajz ebben a tekintetben megtévesztő, mivel a farkasvermet hátul (északon) lezáró fal torony formát ad ki. A hátsó fal

fölött azonban egészen biztosan nem állt felmenő fal, hiszen ott az út vezetett keresztül.

Elképzelhető lenne, hogy a hátsó fal tetejére ívet tartó pillért helyeztek, de a fal nem maradt fenn eddig a magasságig. A kapu előtt is hiányzik bármiféle kapualj, vagy külső támpillér alapozás, ami szintén arra utal, hogy torony nem emelkedett a kapu felett. A maradványok tehát nem teszik lehetővé, hogy egyértelműen döntsünk, de a toronyra semmiféle bizonyíték nincs.

Végezetül összefoglalnám gondolatmenetemet. A kaputoronynál megfigyelt ellentmon­

dásos jelenségekből arra következtetek, hogy a kaputorony kapuépítménye eredetileg a ron­

della helyén állt korábbi kapu felépítménye volt. A korábbi kaput az 1530-as években lebon­

tották, hogy helyére, azaz köréje felépíthessék a rondellát, amely egyszerre volt erős déli védőmű és kapuvédő barbakán. A rondella oldalába az eddiginél jóval védettebb helyen új kaputornyot építettek, amelynek falaiban felhasználták a régi kapu köveit is. Az új kapu egy toronyba volt belefoglalva, kapualj bővítményt és emeletet is kapott. Ez lett az új kapu, az Olasz-kapu, vagy Lihegő-kapu, amely Erhard Schön 1541-ből származó metszetén már lát­

ható.

126

f

J E G Y Z E T E K

1. Hauszm ann A . 1912.9.1. i

2. Banfi 1936., Mazza A ntal egykorú jelentése Buda 1541. évi bevételéről.

Közli, Nyári A. 1875.228.1. “D alia p arte di levante vi e il castello quasi tu tto hedifícato in sasso, et m olto piú alto ehe la cittete, le quale verso quella p arte tu tta si va sem pre inalciando. E guam ito di grossa et buona muraglia, et con un couallier to ndo in mezzo della curtine, o, női dir fazzata d e foravia merlati et cannonegia- to alla franzese, ehe signoreggia tu tta la cam pagna sino al m onte d e tto di San G erardo, il qual gli e lontano 800 passa in circa.” 227.1. “In mezzo di detta muraglia vicino al fi ne di detto castello vi e un bastione tondo fatto alla Italiana con honesto disegno, si ehe incontrandosi con unó delli dói pontoni dalia parte dél borgo di San Michele, viene a deffender la cortina assai sufficientemente.” “...opera tutta di unó inzegnero Bolognese, chia- m ato Dominico...” 228.1., Babinger 1923. S. 270.

„Am Juden th o r ist ein schlechter m anttel vie ein rundel. W as zerscheossen am schlosse als das runde!, so d e r W ejda hot gepawt, ist w ieder affgemawert...”. Gerevich 1966.248-49. 251-252.1. 377. kép. Ez a rétegleírás ellentm ond a szerző keltezésének néhány oldallal később: Gerevich 1966.258-260.1.

3. Gerevich 1966. 239-245.1.

4. Gerevich 1966. 58-59.1. 81-83-85. kép (É-i völgyzáró fal kapuja)., 233-235.1. 350. 358-359. kép (D -i völgyzáró fal kapuja), 177-178.1. 268. kép. (Nyugati nagy zártudvar É-i kapuja, un. Arányi-kapu), 179-180.1. 269. kép.

(Ny-i nagy zártudvar D -i kapuja, un. Újvilágkerti kapu) 5. V árnai 1955.1. kép. 1-10.16-17.19. kép. 6. jel = 63. jel.

6. Gerevich 1966.247.1.

7. Gerevich 1966. 249-252.1,377. 379-388. kép.

In document CASTRUM BENE 2/1990 (Pldal 126-130)