• Nem Talált Eredményt

A nemzetiségi nyelvhasználat színterei

Törvények és határozatok

6. A nemzetiségi nyelvhasználat színterei

A média jogait oly mértékben korlátozzák, hogy minden nyomtatott és elektro-nikus sajtóterméknek ukrán nyelvű változata is legyen. Erre már a Szovjetunió idejében is volt példa. A legnagyobb s egyben az egyetlen országos lap, a Kárpáti Igaz Szó már 2019-től működteti az újság ukrán nyelvű online változatát. Hon-lapjukon így indokolják: „…hogy a magyarul nem értő, nem beszélő kárpátaljai ukránok is (meg)halljanak bennünket, ismerjék a problémáinkat, tudják, mi foglalkoztatja közösségünket, milyennek látjuk a régió, az ország helyzetét.

A jövőre 100 éves, s ennél fogva a vidék legrégebbi és legismertebb magyar sajtómárkájának, a Kárpáti Igaz Szónak az ukrán változatú online kiadása azt a célt szolgálja, hogy magyar érzelemmel, de ukránul tájékoztassuk az itt élő több-ségi nemzet tagjait. Látjuk, tudjuk: társadalompolitikai szempontból szükség mutatkozik a magyar vélemények, vélekedések ukrán közegben történő megje-lenítésének erősítésére.

Bemutatjuk majd a helyi magyar közösség ismert tagjait, az ő nyelvükön próbáljuk elmagyarázni a mi álláspontunkat. Például azt, hogy csakis egymást tisztelve és segítve, békében, a példás kárpátaljai toleranciával tehetünk a leg-többet a magyar–ukrán kapcsolatok javításáért, a kölcsönösen előnyös együtt-működés elősegítéséért. Árkok és megosztottság helyett hidakra, összefogásra van szükség.

A KISZÓ-UA Online a kárpátaljai magyarság hangja kíván lenni az ukrán nyelvű regionális médiapalettán!”8

8 A több bekezdésnyi idézet helye: https://kiszo.net/2019/05/01/elindult-a-kiszo-ua-a-ma-gyarsag-hangja-az-ukran-mediaban (utolsó letöltés: 2021. 05. 15).

Az Ukrajnában élő kisebbségek nemzetiségi és nyelvi jogait vizsgálva egy-fajta kettősséget tapasztalhatunk. Az állam elismeri az olyan nemzeti kisebbsé-gek jogait, amelyeknek szinte semmilyen joguk nem volt a szovjet érában (pél-dául gagauzok). Ezt a nemzetközi kisebbségvédelmi egyezményekre, pél(pél-dául a nemzetiségi kisebbségek védelméről szóló keretegyezményre, a regionális és kisebbségi nyelvek európai chartájára hivatkozva teszi. Ugyanakkor fokozato-san elveszi az olyan nemzetiségi közösségek jogait (például oroszok, magya-rok, románok), amelyeknek már az előző rendszer(ek)ben megvolt a nemzeti azonosságtudatuk, viszonylag jelentős intézményi rendszert (oktatás, kultúra, tudomány, média) vívtak ki, s nem utolsó sorban őshonos lakosai a vidéknek.

Jelenleg nálunk még természetes a magyar szó. A kisebbség nyelve viszony-lag szabadon használható az államnyelv mellett. A gyakorlatban viszont a hiva-talokban nincsenek ukrán–magyar kétnyelvű nyomtatványok, a magyar nyelvű ügyintézés csak szóban lehetséges azokon a településeken, ahol tömbben élnek a magyarok. A megszorításokkal és korlátozásokkal az anyanyelvhasználatot gyakorlatilag a családon belül és a templomban engedélyeznék, az élet többi területén csakis államnyelven lehet(ne) megnyilatkozni.

A labilis gazdasági-politikai helyzet miatt Ukrajna lakossága mindinkább külföldön remél boldogulást találni. A kárpátaljai magyarság egy jelentős része évek óta Európa számos országában keresi a kenyérre valót. Sok településen kénytelenek szembenézni azzal az állapottal, hogy otthon csak a nagyszülők vannak, akikre rábízzák az unokákat (meg sokszor a szomszédok gyerekeit is), ezek a gyerekek szintén mennek majd, mikor kiesnek az iskolapadból. Az ő esetükben tárgytalanná válik az anyanyelvi oktatás, a nyelvhasználat kérdése.

Nekik már nem kell.

7. Összefoglalás

Összefoglalásként a mondandómat szeretném egy ábrán bemutatni, hogyan ju-tunk el Ukrajnában nyelvpolitikai intencióktól a nyelvi jogok alakításának kér-déséig. Úgy tűnik, bizonyos európai régiókban a nyelvpolitika mind a háborús, mind pedig a békeidőben arra szolgál, hogy az egyik fióka a másikat kitúrja

a fészekből. Míg a háborús időkben a katonai erők bevonásával, békeidőkben deportálásokkal, átköltöztetésekkel, a közelmúltban pedig – a jelek szerint – a jogalkotók tehetségével lehet elérni a legnagyobb eredményeket. A nyelvi jogok kérdése igazából csak akkor válik hangsúlyossá, amikor az érintett eldöntheti, hogy megy vagy marad. Ilyenkor az otthon maradottnak el kell tudni magya-rázni, hogy miért idegen a saját otthonában. Amint látjuk, a kárpátaljai ma-gyarság talán még nem volt ilyen nehéz helyzetben, mint most. Kárpátalján a magyarság a megmaradásért küzd.

NYELVI JOGI ALAKÍTÁSA NYELVPOLITIKA

„háborús időben”

katonai erők bevonásával hangsúlytalanabb, ezért:

a hatalomváltást követő gyors, radikális lépések, kollektív büntetés (nem szükséges indoklás)

hangsúlyosabb, ezért:

jogszabályozás, diplomácia (hiánya) (megalapozott indoklásés prezentálás szükséges)

„békeidőben”

jogalkotók bevonásával

1. ábra

I R O D A L O M J E G Y Z É K

Botlik József – Dupka György 1991: Ez hát a hon… Tények, adatok, dokumentu-mok a kárpátaljai magyarság életéből 1918–1991. Mandátum–Universum, Budapest–Szeged.

Csernicskó István 2018: Nyelvpolitika és nyelvi tájkép többnyelvű környezetben:

Kárpátalja példája. Segédkönyv a Nyelvpolitika elmélete és gyakorlata c.

tárgy oktatásához nyelvész szakos MA hallgatók számára. II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai magyar Főiskola, Beregszász.

Dupka György 2014: „Uram…segíts haza minket ...!” Lágerírások: versek, fohá-szok, levelek, naplórészletek a sztálini lágerekből (1944–1959) a „málenykij robot” 70-ik évfordulójára. Intermix Kiadó, Ungvár–Budapest.

Dupka György 2017: Magyar irodalmi élet és írásbeliség Kárpátalján. Intermix Kiadó, Ungvár–Budapest.

Fedinec Csilla 2002: A kárpátaljai magyarság történeti kronológiája 1918–1944.

Lilium Aurum Könyvkiadó, Galánta–Dunaszerdahely.

Fedinec Csilla – Vehes Mikola 2010: Kárpátalja 1919–2009: történelem, politi-ka, kultúra. Argumentum – MTA Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intéze-te, Budapest.

Kozma Miklós 1999: Kárpátalja visszavétele. Napló. Közreadja Brenzovics Lász-ló. Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, Ungvár.

Ortutay Tivadar 1941: Cseh világ a Kárpátokban. [k. n.] Ungvár.

Tóth Mihály – Csernicskó István 2009: Az ukrajnai kisebbségi jogalkotás fejlő-dése és két részterülete: a névhasználat és a politikai képviselet. Regio 2/2.

69–106. (http://epa.oszk.hu/00000/00036/00074/pdf/069-107.pdf)

Tóth Mihály – Csernicskó István 2014: Tudományos-gyakorlati kommentár Uk-rajnának az állami nyelvpolitika alapjairól szóló törvényéhez. Intermix Ki-adó, Ungvár–Budapest.

Tóth Mihály 2009: Kisebbségvédelmi jogalkotás és jogérvényesítés Ukrajnában.

Egy új nemzetállam kisebbségpolitikájának tapasztalatai. Magyar Kisebb-ség: nemzetpolitikai szemle 14/1-2. 197–207. (www.jakabffy.ro/magyarki-sebbseg/pdf/15toth.pdf)

Zékány Krisztina (szerk.) 2018: A kárpátaljai magyarság a 21. században. Esz-szék, tanulmányok. Nap Kiadó, Budapest.

Zékány Krisztina 2018: Nyelvpolitika a kárpátaljai magyar nyelvű oktatás vetü-letében. In: Bódi Zoltán – Ferenczi Gábor – Pál Helén (szerk.): A magyar nyelvjárások a XXI. században – nyelvstratégiai megközelítésben. A Ma-gyarságkutató Intézet Kiadványai 9. MaMa-gyarságkutató Intézet, Budapest.

533–547.

Világhálós oldalak

https://www.karpatalja.ma/sorozatok/karpatalja-anno/karpatalja-anno-felsza-badulas/

http://kmmi.org.ua/cikkek/hirek/a-zsidosag-multja-es-jelene-karpataljan h t t p s : / / w w w. f a c e b o o k . c o m / G u l % C 3 % A 1 g k % C 3 % A 1 r p o t

-l%C3%A1s-246762799494702/?ref=py_c

https://www.evangelikus.hu/ajalnlo-sok-mondat-a-gulagrol http://genius-ja.uz.ua/images/files/csernicsko-istvan-min.pdf

http://docplayer.hu/4373389-A-karpataljai-magyar-nyelvu-felsooktatas-hely- zete-es-a-magyarorszagi-felsooktatasi-intezmenyekkel-valo-egyuttmuko-des-lehetosegei.html

http://nbuviap.gov.ua/index.php?option=com_content&view=artic-le&id=3179:novij-zakon-pro-osvitu&catid=8&Itemid=350

http://osvita.ua/legislation/law/2231/ Закон про освіту

http://www.karpatalja.ma/karpatalja/oktatas/a-felsooktatasi-intezme-nyek-rangsora-ukrajnaban/

https://mon.gov.ua/ua/tag/nova-ukrainska-shkola http://2001.ukrcensus.gov.ua/results/general/nationality/

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1771-12 Legutóbbi megtekintés minden esetben 2020. 10. 10.

Jogszabályok

Ukrajna Alkotmánya: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254к/96-вр

Az Ukrán Alkotmánybíróság 10-р/2019 Sz. döntése a 48 ukrajnai parlamenti képviselő beadványa alapján Ukrajna oktatási törvényének alkotmányossá-gáról: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v010p710-19

Ukrajna 2019. évi 2704-VIII. számú Az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvénye: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2704-19

Ukrajna 2017. évi 2145-VIII. számú törvénye az oktatásról: https://zakon.rada.

gov.ua/laws/show/2145-19

A NATO, Ukrajna, az oktatási törvény és a Velencei Bizottság: http://hodinka-intezet.uz.ua/a-nato-ukrajna-az-oktatasi-torveny-es-a-velencei-bizottsag/

A L B E R T S Á N D O R

A FELVIDÉKI MAGYAR