• Nem Talált Eredményt

A munkaerő-piaci kereslet és kínálat egyensúlytalansága Magyarországon

Kutatásom középpontjában a gazdasági felsőfokú szakképzésből kikerülő kompetenciák tekintetében a munkaerő-piaci kereslet és a kínálat összehangolása áll. A témakör legfontosabb problémája az, hogy a munkaerő-piacon a kereslet és a kínálat nincs egyensúlyban. A diplomás pályakezdők egyre nehezebben tudnak elhelyezkedni, ugyanakkor megfigyelhető, hogy sok állás gyakran hosszú ideig is betöltetlen marad (Lazányi, 2013), tehát a munkáltatók nem találják meg a megfelelő munkaerőt. A keresleti és kínálati kiegyensúlyozatlanságnak az az oka, hogy a munkaerő-piacon kínált és keresett munkaerő kompetenciája eltér egymástól.

A technológiai változás következtében ellentét és egyenlőtlenség alakul ki a kompetenciák iránti kereslet és kínálat között. (García – van der Velden, 2010). A jobb és kevésbé jó képességű munkavállalók között megjelenő bérkülönbségek arra hívják fel a figyelmet, hogy a gazdaságban megjelent a nagyobb képességintenzitású munkaerő iránti igény… Az egyenlőtlen bérezés García és van der Velden szerint abból ered, hogy a kínálati oldal nem képes tartani a lépést a keresleti oldal igényeivel.

35 Nonaka SECI-modellje alapján (Nonaka-Takeuchi, 2008:40)

A kutatás elméleti háttere Ez a helyzet megoldható lenne a megfelelő kompetenciák fejlesztésével (Vojtek et al., 2013).

Ennek a kiegyensúlyozatlanságának oka Vojtek és társai szerint a munkaadók által keresett és a munkavállalók által kínált kompetenciák eltérése.

Az oktatáspolitika is felelős abban, hogy a rendelkezésre álló munkaerő képzettsége és a munkáltatók által igényelt szakképzettség között jelentős a különbség (Halmos, 2000).

Az európai gazdaságban leggyakrabban a következő kompetenciák iránti igény fogalmazódott meg (Vojtek et al., 2013).:

 rugalmasság és alkalmazkodóképesség

 az önálló és társas tanulásra való képesség

 problémamegoldó képesség, kreativitás

 a bizonytalanság kezelésének képessége

 megbízhatóság és kiszámíthatóság

 együttműködési és kommunikációs képességek

 az írott kommunikáció alkalmazásának képessége

 idegen nyelvű és különböző kultúrák közötti kommunikáció

 az információs és telekommunikációs technológia alkalmazásának képessége.

Ezen igények megfogalmazása azért is került előtérbe, mert az elméletileg jól képzett fiatalok gyakran nem feleltek meg a munkaerő-piaci elvárásoknak. A munkaerő-piac által leginkább felrótt hiányosságok a következők voltak:

 tanulási kapacitás

 nyelvi kompetencia (anyanyelv ismerete, írástudás és szövegértés, kritikai gondolkodás és elemzőkészség, más idegen nyelvek és civilizációk ismerete, elfogadása)

 rugalmasság

 kreativitás

 kezdeményezőkészség

 döntési készség

Ez a folyamat a pályakezdő intézmények számára is új feladatokat generál (Tóthné-Hlédik, 2014) és az oktatási rendszernek ezekre a munkaerő-piaci kihívásokra kellett és kell megoldást találnia.

A munkaerő-piac kompetencia-elvárásaihoz, igényeihez azonban az oktatás mindig csak fáziskéséssel tud igazodni. A megszerzett oklevél már a kiadásakor elavultnak bizonyulhat. Bárdos sarkos megfogalmazása szerint „mire megszerzi valaki az oklevelét, már elavult szakma birtokában lesz.” (Bárdos et al., 2013:61).

A főiskolai hallgatók olyan iskolát keresnek, amely a munkaerő-piacon is hasznosítható diplomát ad. (Bárdos, 2013). A diplomát nem adó felsőfokú képzésekre (lásd felsőoktatási szakképzés) jelentkező hallgatók motivációja azonban eltér a főiskolai hallgatókétól. A hallgatók egy része azért jelentkezik ezekre a képzésekre, mert nem vették fel főiskolára, más részük pedig szakmaszerzés szempontjából, de vannak olyanok is, akik „időtöltés” miatt járnak ilyen képzésre, ugyanis nem tudtak elhelyezkedni.

A felsőoktatási intézmények végzett hallgatóinak munkaerő-piaci helyzetéről jó visszacsatolást ad a diplomás pályakövető rendszer (DPR). A munkaadók

A kutatás elméleti háttere munkaerő-piaci elhelyezkedését vizsgáló hazai kutatások keretein belül jelent meg először. A DPR 2010-es kutatása a különböző szakterületen végzett hallgatók munkahelyi tapasztalatai alapján mérte fel a munkavállalók által észlelt elvárásokat az egyes kompetenciáknak a munkájuk során tapasztalható fontossága alapján, a GVI MKIK 2011-ben végzett kutatása pedig a munkaadók véleményét vizsgálta az elvárt kompetenciák fontossága alapján36. (Tóthné-Hlédik, 2014; Balogh G., 2014). A diplomát nem adó felsőfokú végzettségűek körében azonban nem készül ilyen jellegű felmérés. A munkáltatók célja azonban minkét esetben az, hogy az egyes munkakörökben elvárt kompetenciaprofil és az alkalmazottaiknál meglévő kompetenciakészlet között a lehető legkisebb legyen a kompetenciadeficit. Ehhez azonban az szükséges, hogy a vállalkozások definiálják az egyes munkakörökhöz tartozó saját követelményeiket és értékeljék a jelentkező pályakezdők kompetenciakészletét. Az egységes értelmezés érdekében célszerű kompetenciaszótárt alkalmazni (Henczi- Zöllei, 2007)37. Az egyes iparágakra vonatkozó tényezőket azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, ugyanis az elvárt kompetenciaprofil az egyes szakmákban, ágazatokban egészen eltérő lehet (Csiszárik et al., 2009).

A munkaerő-piaci kereslet és kínálat kiegyensúlyozatlanságának másik oka az ún.

kiszorító hatás. Ezt a hatást Chevalier úgy mutatta ki, hogy a diplomásokat a képzettségük/túlképzettségük szerint csoportokra osztotta és úgy találta, hogy a diplomások számának növekedése eredményezi a kiszorító-hatást, amely - miután diplomásokat foglalkoztatnak olyan állásokban, ahol korábban középfokú végzettségűeket alkalmaztak – csökkenti a nem diplomás végzettek elhelyezkedési lehetőségeit. Tehát mivel a diplomás fiatalok is szeretnék elkerülni a munkanélküliséget, ezért gyakran vállalnak el a végzettségüknél alacsonyabb szintű munkát (Lazányi, 2013), rontva ezzel az alacsonyabb képzettségűek elhelyezkedési esélyeit.

Ezt a tényt mutatja az is, hogy az OECD államokban összefüggés mutatható ki az iskolai végzettség és a munkanélküliség között. A munkaerő-piaci vizsgálatok és elemzések egyértelműen bizonyítják, hogy hazánkban is – Európa valamennyi országához hasonlóan – a munkavállalók és álláskeresők munkaerő-piaci pozícióját elsősorban a képzettségi szint határozza meg, azaz a magasabban képzettek, a többet tudók nagyobb eséllyel, rövidebb idő alatt, a legkisebb kompromisszumokkal képesek a nekik leginkább megfelelő munkahelyet elnyerni, megszerezni. (Czuczor, 2001)

A statisztikai adatok és előrejelzések szerint a különböző iskolai végzettségű munkavállalók iránti munkaerő-piaci kereslet eltérő és őket különböző mértékben érinti a munkanélküliség is (lásd a 3. Mellékletben a 38. táblázat). Legsúlyosabb a helyzet a 8 általánost végzettek és az annál alacsonyabb végzettségűek körében, ugyanis ezekben a csoportokban csökken a foglalkoztatottak aránya. A magasabb iskolai végzettségi fokozatban az iskolai végzettség növekedésével egyre inkább nő a foglalkoztatási ráta (Lazányi, 2013, KSH, 2013). Ugyanakkor az időszak egészére jellemző átlagos (5,7%-os) foglalkoztatás-emelkedésnél nagyobb arányban növekedett a három magasabb iskolai végzettségi fokozattal foglalkoztatottak száma, és jelentősen csökkent a nyolc általánost végzetteké. A munkanélküliségi ráta az előrejelzések szerint minden iskolai végzettségi

36A DPR 2010 kutatásban az összehasonlíthatóság érdekében a Tuning-projekt kompetencia kategóriát alkalmazták. Az így alkalmazott kategóriák a személyorientált, income megközelítés alapján a kompetenciák eredendő elrendezéséből levezethető, alapkészségeket fogalmaznak meg.

37 Az 1. Mellékletben található Henczi és Zöllei Kompetenciaszótára, amely lehetővé teszi a fogalmak későbbiekben történő egységes használatát.

A kutatás elméleti háttere fokozatban csökkenő tendenciát mutat, ám a szakmunkásképzőt/szakiskolát végzettek rátái a legmagasabbak, ezt követik a 8 általánost vagy annál kevesebb iskolát végzettek csoportjai, míg a felsőfokú végzettségűeké a legalacsonyabbak (a 3. Mellékletben a 39.

táblázat). A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet éves felméréseiből (melyeket 2005 óta végez) azonban az derül ki, hogy a felsőoktatásban végzettek túlnyomó többsége hosszabb-rövidebb idő alatt munkahelyre talál (Várhalmi, 2012, Hajdu, 2012). A diplomások még mindig nagyobb eséllyel válnak foglalkoztatottá, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek. Varga Júlia eredményei szerint 2009 után a diplomával rendelkező pályakezdők bérhozama is nőtt, a pályakezdő munkanélkülika aránya pedig 2006 után csökkent a regisztrált diplomás munkanélküliek között (Varga, 2010).

A fiatal pályakezdők többségének alkupozíciója az utóbbi években csökkent. Ennek egyik oka az, hogy egyre több olyan munkakörben is alapelvárás a diploma, ahol korábban ez nem volt így. Ez a helyzet rontja a felsőfokú, nem diplomás pályakezdők elhelyezkedési esélyeit. A másik ok a munkáltatók egyre magasabb kompetencia-elvárásainak megjelenése, amely a 90-es évek végétől megváltoztatta a magyar munkaerő-piaci követelményeket. Ez utóbbi változás oka az, hogy a diplomások szakmastruktúrája teljes mértékben nem egyezik meg a foglalkozások szakmastruktúrájával (Berde, 2005).

A pályakezdők gyenge alkupozíciójának másik oka a munkatapasztalat hiánya, amely szintén a szakmai gyakorlattal javítható. Azt azonban meg kell említeni, hogy az Európai Unió más tagállamaihoz viszonyítva Magyarországon kevésbé jellemző a hallgatók körében a tanulás melletti munkavégzés (KSH, 2011). A harmadik ok, amely gyengítheti egyes pályakezdők helyzetét a munkaerő-piacon Halaby és McGuinnes szerint a heterogén képességeik, vagyis az, hogy a nagyobb létszámú évfolyamokon – annak ellenére, hogy ugyanolyan képesítést szereznek - jobban szóródó képességekkel rendelkeznek a végzettek (Halaby, 1994; McGuinnes, 2006).

A munkáltatók kompetencia-elvárásaira leginkább az álláshirdetésekből következtethetünk s megállapítható, hogy az álláshirdetések nagyon vegyes képet mutatnak az egyes szervezetek kompetencia-felfogásáról. A legtöbb vállalkozás nem megfelelően értelmezi a kompetencia fogalmát, azt túlságosan elvontnak, absztraktnak tartja. (Gaál et al., 2013)

Mivel az Európai Unió kompetenciakatalógusa nem fedi le teljes mértékben a munkaerő-piaci elvárásokat, ezért a felsőoktatási intézményeknek nehéz eldönteni, hogy képzési portfóliójukba mit vegyenek be, onnan mit vegyenek ki.

A munkáltatók a munkaerő kiválasztásakor a tudást és az elméleti ismereteket minimum követelményként definiálják, és fontosnak tartják emellett még a készségeket is, ám ezek szerintük kialakíthatók és megszerezhetők majd az adott munkakörben.

Az ismeretek és készségek hiányosságait Gaál és társai szerint helyes hozzáállással pótolni lehet, tehát ezeknél sokkal fontosabb a szervezetek számára a pályázók beállítódása, attitűdje (Gaál et al., 2013). A vállalkozások a gazdasági végzettségű pályakezdőktől elsősorban a megbízhatóságot, precizitást, a szaktudás gyakorlati alkalmazását, önállóságot, problémamegoldást, terhelhetőséget és munkabírást követelik meg (Daróczi, 2013); olyan naprakész kompetenciákkal rendelkező (upskilled) munkavállalókat keresnek, akik kreativitásuk és problémamegoldó képességük által húzóerőt jelenthetnek a vállalkozásnál.

A munkáltatók gyakran várják el a pályakezdőktől a kreativitást, hiszen véleményük szerint ez a kompetencia kiemelheti a jelölt egyediségét, „megfűszerezheti” meglévő szaktudását, s ez előnyt jelenthet a vállalkozás számára (Balogh G., 2014). Kao úgy véli,

A kutatás elméleti háttere következménye, másrészt a munkáltatók nagyra értékelik a munkavállalók tudását, ismereteit, amelyeket a kreativitás tovább növelhet. Mivel a turbulens38 környezetben minden vállalkozás folyamatos megújulásra van ítélve, és egyre több munkavállaló igényli a kreatív tevékenységet, ezért „a kiemelkedő képességű emberek még sohasem mozogtak olyan könnyedén a világban, mint most.” (Kao, 1999:23) A munkáltatók számára gyakran előnyt jelent a csapatmunka, a jó kommunikációs képesség és a jó konfliktuskezelő képesség. Bárdos és társai szerint a cégek által elvárt kompetenciák sorrendje a következő: megbízhatóság, becsületesség, pontosság, teljesítőképesség, logikus gondolkodás, felelősségvállalás, precizitás, alaposság, tisztesség, munkához való pozitív hozzáállás (Bárdos et al., 2013). Bárdosék primer kutatásában a munkához való pozitív hozzáállás és optimista felfogás új elemként jelent meg. A felmérés szerint a vállalkozások egyre szívesebben dolgoznak együtt olyan pozitív gondolkodású emberekkel, akik a lehetőségeket látják, mint olyanokkal, akik az akadályokat erősítik fel a munkavégzés során, ugyanis az optimisták képesek a többiek insprirálására. Bárdos ugyanakkor hozzáteszi, hogy a felsőoktatási intézmények azonban csak részben várják el a munkavállalók által preferált kompetenciákat, ott ugyanis leginkább az utasítások megértésének képességét követelik meg. Tóth felmérésében a vállalkozások vezetői a munkatársaiktól szakmai végzettséget, több éves szakmai gyakorlatot, jó kommunikációs készséget, nyelvtudást és megfelelő számítástechnikai ismereteket várnak el (Tóth, 2005).

Azok a pályakezdők, akik nem képesek lépést tartani a technológiai fejlődéssel, nem tudják megfelelően kezelni a számítógépet, a szükséges programokat és az internetet, azok kiszorulnak a munkaerő-piacról. (Bőgel, 2013). Az ún. Y-és Z-generáció39 számára nem tűnik problémának a számítógép használata, bár az kérdés, hogy a fiatalok megértik-e a tmegértik-echnikai munka mögötti gondolatokat is, képmegértik-esmegértik-ek-megértik-e tartalmasan kommunikálni, problémákat megoldani még akkor is, ha erre nincsenek kész megoldások. Az emberi munka ugyanis csak abban az esetben lesz gépekkel kevésbé helyettesíthető, ha az egyén képes arra, hogy a technikai, rutinszerű feladatok mögé lásson, értse is azt, amit csinál és képes legyen a kreatív, komplex gondolkodásra. A Z generáció információszerzési és kulturális szokásai már annyira különböznek az elődeiktől, hogy az idősebbekben előítéletek fogalmazódnak meg a különbségek miatt. Pedig az infokommunikációs eszközök eltérő használatából szinergiákat is lehet mozgósítani: az idősebbek segítséget kérhetnek a fiataloktól, amit „fordított szocializációnak” vagy „fordított mentorálásnak”

nevez a szakirodalom (Meister – Willyerd, 2010). DeLong és Trautman úgy látja, hogy a mai felsővezetői generációnak az elődeihez képest sokkal komplexebb és bonyolultabb munkaerő-piaci kihívásokkal kell szembenéznie. Azon túl, hogy a legtöbb szervezet egyre nagyobb kulturális diverzitással, a működés földrajzilag növekvő kiterjedésével és sokkal decentralizáltabb menedzsment struktúrával rendelkezik, a vezetőknek meg kell küzdeniük egyrészt azzal a problémával, hogy ma már sokkal könnyebben váltanak munkahelyet a munkavállalók, másrészt a millenniumi (Y) generáció és az X generáció eltérően dolgozik, más technológiákat használ, más a kommunikációjuk, a tanulási stratégiájuk. A konfliktusok elkerüléséhez a két generáció integrációjára, együttműködésére van szükség, amely megfelelő munkakörnyezet kialakítását követeli meg (DeLong és Trautman, 2011). A digitális kompetenciák szervezeten belüli kibontakoztatásához a vezetőknek figyelembe kell venniük az ember – gép – környezet összhangját is a vállalkozásban (Berényi, 2013).

38 Turbulens környezetről abban az esetben beszélhetünk, ha a vállalkozás környezete gyorsan változó és bonyolult, tehát több elemet és azok kölcsönhatását kell egyszerre figyelembe venni.

39 A Z-generációt, melynek tagjai 1995 után születtek (Tari, 2010) szokták D-generációnak (mint digitális) vagy internet generációnak nevezni.

A kutatás elméleti háttere A jelölt személyisége tekintetében legtöbbször megbízhatóságot, lojalitást várnak el a vezetők, melyet a beilleszkedés, a csoportmunka, a rugalmasság, a rátermettség és a kreativitás követ. Tóth felmérése azt mutatja, hogy a munkatársaknak a gyorsan változó feladatok ellátását kell elsajátítaniuk. (Tóth, 2005).

A munkáltatók számára az a legfontosabb, hogy a jelölt kellő mértékű motivációval rendelkezzen és személyiségjegyei illeszkedjenek az adott munkakör és szakterület elvárásaihoz. Gaál és társai az új belépő komptenciakészletét és a vállalat által igényelt kompetenciákat egy mátrixban helyezték el, és úgy látták, hogy abban a minél pontosabb egyezés a kívánatos. A vállalkozás által definiált kompetencia-küszöböt a jelentkezőnek az állás betöltéséhez el kell érnie. Amennyiben valaki nem éri el ezt a kompetencia-küszöböt, akkor beszélhetünk kompetenciahiányról. A felvett munkatárssal szembeni elvárások teljesüléséhez azonban nélkülözhetetlen a szervezeten belüli beillesztés támogatottsága, vagyis az, hogy az új belépőt a környezete is elfogadja. „Ez a tény is a személyiség, az attitűd és a motiváltság fontosságát hangsúlyozza, mert egy elrontott beillesztésénél ezek sérülnek, nem pedig a szűken értelmezett kompetenciák.” (Gaál et al. 2013:37). Ebből kiindulva tehát az új belépő beválásának esélyei abban az esetben nagyobbak, ha a vezető és a csoport befogadja őt, valamint akkor, ha a munkát a belső értékek, az etikusság, a szervezeti kultúra, az emberi méltóság tisztelete és illeszkedő személyiségjegyek jellemzik (Balogh G., 2014). Noszkay a tudásmenedzselési modelljében egy szakember értékét három alapvető jellemzővel fejezi ki: a szakmai ismeretek (explicit tárgyi tudás), a problémamegoldó tudás (rejtett, képességalapú, implicit tudás) és az erkölcsi értékek, melyeknek szorzata adja meg a szakember értékét (Noszkay, 2006).

A pályakezdők alkalmazásának számos előnye ismert a vállalkozások számára: a frissen végzettek tudása korszerű, ők még jól „formálhatók” a cég arculatához, új energiát hozhatnak a cég életébe és viszonylag olcsón megszerezhetők. A cég szélesebb bázisból meríthet és jobbak a kiválasztási esélyek is. (Koncz, 2013).

A pályakezdők alkalmazásának - mint minden külső munkaerő-toborzásnak a belsővel szemben - viszont hátrányai is vannak. Ilyen például a kiválasztás kockázata; a betanulás hosszabb ideje miatti költségnövekedés; a vállalati kultúra hosszabb idő alatti elsajátítása;

valamint az informális kapcsolatrendszer hosszadalmasabb kiépítése. Ezek a hátrányok a hallgatók számára felajánlott szakmai gyakorlat biztosításával csökkenthetők.

Empírikus kutatás