• Nem Talált Eredményt

A HAZAI EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZER FELÉPÍTÉSE

Szociális és egészségügyi szolgáltatásokkal és azok

7. EGÉSZSÉGÜGYI SZERVEZETELMÉLET

7.4. A HAZAI EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZER FELÉPÍTÉSE

Magyarországon az elmúlt évtizedekben számos változás következet be ezen a téren is. A rendszerváltásig az állami szerepvállalás mindenre kiterjedő volt. Az ellátás állampolgári jogon mindenkire kiterjedt.

A rendszerváltást követően némi változást figyelhetünk meg, mely az alábbiakban foglalható össze:

◼ az állam irányító funkciója továbbra is megmaradt

◼ a korábbi állampolgári jogról biztosítási alapokra helyezte az igényjogosultságot, azaz az ellátást csak a járulékot fizetők kaphatják térítésmentesen vagy részleges térítési díj ellenében,

◼ a biztosító ugyan önálló költségvetéssel gazdálkodik, de része az államháztartásnak, ennek megfelelően esetleges hiány fellépésekor az állam garanciát vállal.

Az ellátórendszerben új tulajdonosi háttérrel rendelkezők is megjelentek, így az egyházi, valamint magántulajdonú egészségügyi ellátók is szerepet kaptak.

Hasonlóképpen a dolgozók státusza is megváltozott, tény, hogy jelentős többsége ma is állami alkalmazott, de immáron vállalkozói státusszal is találkozunk (Géher Pál, Jávor András 2011).

7.4. A HAZAI EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZER FELÉPÍTÉSE

A hazai egészségügyi rendszerre az osztott feladatellátás és felelősség jellemző az állam, az önkormányzatok és az Egészségbiztosítás között. Az ellátórendszer háttere a társadalombiztosítás önálló egészségbiztosítási alapja, amely az NAV által beszedett járulékból önállóan gazdálkodik. Az ellátás a lakosság egészére kiterjed, gyakorlatilag teljes körű ellátást nyújt.

Az ellátórendszerünk alapvetően kétszintű rendszer, ami a háziorvosra épül. Az egészségügy finanszírozása dualisztikus, azaz a beruházás, a fenntartás költségei a tulajdonost terhelik, a működési költségeket az Egészségbiztosítási Pénztár biztosítja.

Az egészségügyi rendszer szereplői (Orosz Éva 2011.):

◼ páciensek/fogyasztók

◼ szolgáltatók: orvosok, egészségügyi dolgozók, egészségügyi intézmények, illetve a szolgáltató intézmények tulajdonosa és menedzsmentje,

◼ finanszírozók: magánbiztosítók, kötelező biztosító(k), állami egészségügyi hatóság,

◼ az egészségügy humán erőforrásait ‘”előállító” oktatás és kutatásfejlesztés, illetve ezen funkciókat ellátó intézmények,

◼ bürokrácia: központi és helyi kormányzat,

◼ politikusok: kormánypártok és ellenzék,

◼ egészségügyi dolgozók szakmai és érdekvédelmi szervezetei: pl.: kamarák, szakszervezetek stb.,

◼ civil szerveződések: pl.: egészségvédő mozgalmak, betegjogi szervezetek, zöld-mozgalmak stb.

7.4.1. Alapellátás

Lakosság-közeli ellátási forma, amely az általánosan igénybe vett ellátásokat biztosítja. A lakóhelyen vagy annak közelében mindenki számára elérhetően vehető igénybe. Az alapellátás orvos és páciens személyes kapcsolatán alapul.

Célja és feladatai:

◼ egészségfejlesztő és megelőző tevékenység,

◼ az egyén egészségi állapotának figyelemmel kísérése,

◼ egészségügyi felvilágosítás és nevelés,

◼ gyógykezelés, gondozás és rehabilitáció,

◼ a beteg otthonában történő ellátása,

◼ megfelelő szakorvoshoz történő irányítása

Az alapellátás nem azonos a háziorvosi ellátással, és egy betegnek több alapellátó orvosa, gondozója is lehet.

Az alapellátás területei Magyarországon:

◼ a háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátás,

◼ a fogorvosi alapellátás,

◼ az alapellátáshoz kapcsolódó ügyeleti ellátás,

◼ a védőnői ellátás,

◼ az iskola-egészségügyi ellátás

A háziorvosi ellátás területi alapon (körzet) szerveződik. Ez lehet gyermek (14 éven aluliak részére), felnőtt és vegyes körzet. A háziorvos végzi az alapszintű gyógyító-megelőző tevékenységet. A kötelező egészségbiztosítás finanszírozza. A háziorvos szabad megválasztása – a területi-elérhetőségi korlátok figyelembe vétele mellett– alapvető jog.

A fogászati ellátás a háziorvosi ellátáshoz hasonlóan területi ellátási kötelezettséggel bírnak.

A finanszírozása nagymértékben eltér a háziorvosi rendszertől - mivel bizonyos ellátásért meghatározott térítési díjat kell fizetni -, a szabad orvosválasztási gyakorlat sokkal erőteljesebben érvényesül.

A védőnői szolgálat is területi ellátási kötelezettséggel működik. Feladatuk kiterjed a várandós gondozásra, a gyermek-, és anyavédelemre. Kisebb településeken feladatuk sokkal szélesebb körű, hisz olyan egészségügyi problémákkal is foglalkoznak, melyek az életkor előrehaladtával jelentkeznek: csontritkulás megelőzés, esetleges családi krízishelyzetek kezelése, illetve az egyén koordinálása a szükséges szakterületek felé.

Iskola-egészségügyi ellátást a 26/1997 (IX. 03) NM rendelet szabályozza. A rendelet ezt az ellátást minden nevelési intézményre kiterjeszti, azonban az ellátás a védőnővel közösen történik. Az iskolaorvost és védőnőt lehet teljes vagy részmunkaidőben alkalmazni, a védőnő területi ellátásához kapcsolva. Amennyiben a tanulók száma a 800 főt eléri, akkor teljes munkaidős iskola-védőnőt és orvost kell alkalmazni, gyógypedagógia intézményben ez a létszámhatár 400 fő.

7.4. A hazai egészségügyi ellátórendszer felépítése | 93

7.4.2. Szakellátás

Egyes betegségcsoport ellátására specializálódott, szakorvos által nyújtott egészségügyi ellátás, amely általában beutaló alapján vehető igénybe. Típusai a járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátás.

A járóbeteg - ellátás egyszeri, illetve alkalomszerű egészségügyi ellátás krónikus betegség esetén. Folyamatos szakorvosi gondozást végez. A járóbeteg-szakellátás keretein belül végezhető kórházi ellátást kiváltó ellátások:

◼ egy napos sebészet,

◼ nappali kórházi ellátás,

◼ otthoni szakápolás

A járóbeteg szakellátás általában rendelőintézetekben történik. Rendelőintézet az a szolgáltatót, ami legalább négy szakterületen nyújt egészségügyi szolgáltatást és a helyszínen radiológiai és klinikai laboratóriumi ellátást is biztosít.

Nem fix telephelyen működő, Mozgó Szakorvosi Szolgálat elsősorban az anya és csecsemővédelem területén terjedt el.

Fekvőbeteg-ellátás a betegnek fekvőbeteg-gyógyintézeti keretek között végzett egészségügyi ellátása. Jellege szerint lehet aktív és krónikus fekvőbeteg-ellátás.

Aktív fekvőbeteg-ellátás: ha az ellátó tevékenység rövid időtartamú és előre tervezhető. Célja az egészségi állapot mielőbbi helyreállítása, vagy az állapot stabilizálása, a szövődmények kialakulásának megakadályozása.

Krónikus fekvőbeteg-ellátásnál az ellátás időtartama hosszú, illetve befejezése általában nem tervezhető.

Progresszivitási szinten jelen ellátási struktúra alapvetően négy szintre osztható (Géher Pál, Jávor András 2011):

◼ Alapszint, az egyszerűbb, de mégis kórházi ellátást kívánó, általában sok beteget érintő betegségek ellátási helyszíne, rendszerint csak néhány alapszakma van jelen (belgyógyászat, sebészet, szülészet).

◼ Megyei szint, ahol a már bonyolultabb, szinte valamennyi szakterületet magában foglaló ellátó hely, ahol a betegségek szinte teljes spektrumát képesek kezelni.

◼ Regionális szint: majdnem minden szakterületen vannak olyan viszonylag ritka betegségek, illetve ritka, vagy olyan beavatkozások, ahol a szakértelem és műszerezettség költségessége miatt csak a műszerek teljes idejű kihasználása esetén érdemes azokat telepíteni.

◼ Országos szint: olyan nagyon ritka beavatkozások, melyek elvégzésre szakembert, műszerezettséget és háttérszolgáltatásokat országosan egy-két helyen érdemes csak fenntartani (transzplantáció, ritka műtéti beavatkozások)