• Nem Talált Eredményt

A Famiglia Cristiana című lap áttekintése

Vizsgálódásunk további szegmense a heti rendszerességgel megjelenő Famiglia Cristiana című populáris, a közéleti és kulturális témákat is feldolgozó hetilap. A katolikus újságot az azóta már boldoggá avatott Giacomo Alberione alapította 1931-ben. Hetente másfél millió példányszámban jelenik meg. Gyakori rendszerességgel ír az aktuális egyház-, világ- és családpolitikai kérdésekről szükség esetén éles hangvétellel Critiche dal mondo cattolico, Critiche del mondo politico. – A katolikus világ kritikája, a politikai világ kritikája. A

23

sajtóorgánum állandó rovatokkal rendelkezik; munkatársai egyházi személyek és világi újságírók, egykoron XVI. Benedek, azaz Joseph Ratzinger bíboros.

4.1. A Famiglia Cristiana című lap írásainak áttekintése. Bocciato non fa rima con peccato – A bukott (diák) nem rímel a bűnre

A lelkiismereti bűn, olaszul peccato nyelvi elem vizsgálatára a Famiglia Cristiana egy 2012.

július 2-án megjelent, rendhagyó, mégis aktuális cikke ad lehetőséget. Don Marco Sanavio atya írásának címe egy nyelvi lelemény, rím: Bocciato non fa rima con peccato. – A bukott (diák) nem rímel a bűnre.

Az olasz nyelv, más európai nyelvekhez hasonlóan a bűn szó jelentését több, egymástól eltérő lexikai egységgel valósítja meg; a jogi, törvénnyel szembehelyezkedő tett vagy magatartás a crimine, melyekből a criminale – bűnöző, criminalità – bűnözés nyelvi elemek képezhetők. A vizsgált lexikai elem esetében tehát jelentésbővülésről (Kurtán 2003: 166) van szó; a cikk, a vallási nyelvhasználat a bűnök megjelölésekor a peccato főnevet használja, az ebből képzett peccatore – bűnös, bűnt elkövető szó pedig a bűn elkövetőjére irányul.

Don Marco írása a tanév végén előforduló, a bukás eseményével foglalkozik. A cikk születésének előzménye a bukott diákok kudarcával, a bukás és a bűn jelölők jelöltjének egymáshoz való, egyébként helytelen hasonlítása, a bukottak bűnözőkkel történő azonosítása, ezzel együtt a diákok megalázása. A két olasz szó hangzásának hasonlatossága ezt a párhuzamot felerősíti. A szerző, pap elutasítja a bukott bűnözőhöz kapcsolódó jelentésazonosságát; helyette a pigrizia – lustaság, leggerezza – hanyagság, indisciplina – fegyelmezetlenség nyelvi elemeket, pontosabban a mögöttük lévő deszignátumot, jelöltet használja.

4.2. La bestemmia è un peccato grave? – A káromkodás súlyos bűn?

A lap 2010. október 10-i számában jelent meg Vincenzo C. és Roccella Jonica cikke; egy kérdés, rogatív végrehajtó beszédaktus formájában. A kérdés nem szónoki vagy költői; a válasz a cikkben található; nyelvi kulcseleme természetesen a peccato főnév, a katolikus gyakorlatból ismert jelzőkkel ellátva: peccato mortale – halálos bűn, peccato veniale – bocsánatos bűn. Az írás a vallás gyakorlatából merített kifejezéseket tartalmaz;

feltételezhetően a vallást gyakorló és a vallási ismeretekben némiképp jártas olvasóközönség számára íródott; Kurtán (2003: 46) Hoffmannt idéző táblázata alapján megfeleltethető a szakember – a szakmában némiképp járatos kommunikációjának, szókincse: „terminologizált természetes nyelv viszonylag kötetlen mondatszerkesztéssel”. A leggyakoribb szavak, szókapcsolatok: amore infinit di Dio – Isten végtelen szeretete, riconciliazione – megbékélés, kibékülés, libertà – szabadság, l’irreversabilità del peccato – a bűn visszafordíthatatlan jellege.

Összehasonlítva a Famiglia Cristiana két, a bűn szó jelentéstartalmával foglalkozó írását megállapítható a két szöveg közti, a közös lexikai egységen alapuló referenciális szövegrokonság. Don Marco cikkének denotátuma, a jel fizikai hordozója a bukott és nem bűnös, hanem lusta diák; míg Vincenzo és Jonica írásában a bűn jelölő jelöltjét, jelentéstartalmát a káromláséhoz igyekeznek hasonlítani; a szerzők egyébként megkülönböztetik a bűn – peccato fajtáit; deszignátumai a halálos bűn, tehát a visszavonhatatlan jelleg; illetve a bocsánatos bűn, a helyrehozható jelleg jelöltjével, deszignátumával.

5. Összegzés

24

Jelen kutatásainkban az olasz nyelvű katolikus sajtót igyekeztünk bemutatni. Az olasz nyelv fontosságát bemutató, elsősorban nyelvpolitikai kérdések, hivatkozások szemléltetésén túl két ismert olasz vallási sajtótermék; az Osservatore Romano a Szentszék hivatalos napilapja, valamint a Famiglia Cristiana hetilap írásait figyeltük meg. Az Osservatore Romano egy, Lacunza Maestrojuán szegénységgel foglalkozó, a politikai nyelvhasználat tárgykörébe is sorolható írását egy korábbi elemzésünkkel hasonlítottuk össze; mindkettő jelölője a szegény, szegénység nyelvi elem, illetve annak lenyomata. A Famiglia Cristiana cikkei a bűn jelölő különböző jelentéstartalmait tárja fel.

Az olasz nyelvű sajtó vizsgálata a magyar vallási nyelvhasználattal mutat számtalan hasonlóságot; mindez a katolikus, keresztény vallás, hit nemzetek felettiségét, egyetemes jellegét, a világra és embertársainkra való nyitottságot, az elfogadás és megbocsátás lehetőségét; nem utolsósorban pedig a nyelvhasználat vizsgálatának fontosságát igazolja.

Irodalomjegyzék

KURTÁN ZS.(2003)Szakmai nyelvhasználat. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest

PELLES T. (2001) A Katolikus Egyház nyelvhasználata a II. Vatikáni Zsinat után. In: Modern Nyelvoktatás VII./1. pp:10-25

http://web.t-online.hu/pellestamas/Tamas/katnyelvh.htm Letöltve: 2010. október 21.

Vatican. Stato della Città del Vaticano http://www.axl.cefan.ulaval.ca/europe/Vatican.htm Letöltve: 2015. március 5

http://www.osservatoreromano.va/it Letöltve: 2015. március 6.

http://www.osservatoreromano.va/it/pages/il-giornale Letöltve: 2015. február 18.

A Famiglia Cristiana című lap története http://it.wikipedia.org/wiki/Famiglia_Cristiana Letöltve: 2015. február 18

Források

LUIS LUIS LACUNZA MAESTROJUÁN: Di più per i poveri – Többet a szegényeknek. In:

Osservatore Romano, 2015. február 24. http://www.osservatoreromano.va/it/news/di-piu-i-poveri Letöltve: 2015. február 27.

DON MARCO SANAVIO: Bocciato non fa rima con peccato. – A bukott nem rímel a bűnre. In:

Famiglia Cristiana 2012. július 2. .http://www.famigliacristiana.it/blogpost/bocciato-non-fa-rima-con-peccato.aspx Letöltve: 2015. február 18.

VINCENZO C. – ROCCELLA J.: La bestemmia è un peccato grave? – A káromkodás súlyos bűn?

In: Famiglia Cristiana 2010. október 10. http://www.famigliacristiana.it/articolo/la-bestemmia-e-un-peccato-grave.aspx Letöltve: 2015. február 18.

25

Egeres Katalin

BCE, Corvinus Idegennyelvi Oktató-és Kutatóközpont, Közgáz Campus egereskatalin@gmail.com