• Nem Talált Eredményt

ÁTALAKÍTÁS VAGY BÖLCS EGYEZTETÉS?

In document A médiacsata néhány (Pldal 164-185)

Hankiss Elemér 1990. december 6-án nevezte meg először a Magyar Televízió inten-dánsait. Külön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az MTV1 csatornájának vezeté-sével Bányai Gábort, míg az MTV2 igazgatásával Vitray Tamást bízta meg .504 Nem sokkal később Gombár is követte példáját, és intendánsokat, gyakorlatilag adó-és csatornaigazgatókat nevezett ki .

Külön érdekesség, ám nem elhanyagolható, hogy a kezembe akadt olyan szakiro-dalmi munka is, ahol a Magyar Televízió csatornaigazgatóinak kinevezését 1991 . február 28-ra datálták a szerzők. Mivel lábjegyzet nem szerepel az adatnál, s nem tudtam visszakeresni, mire alapozták a véleményüket, ezért nem tartom szerencsés-nek a dátum további használatát .505 Csak a hivatalos kinevezés időpontja volt ekkor, miközben a programigazgatók határozott idejű megbízásukat 1990 decemberében kapták kézhez. A megbízás és a kinevezés különböző jogi megfogalmazások.

A médiakrízis témájának feldolgozása során többször is tapasztaltam, hogy érde-mes ellenőrizni a dátumokat, kifejezéseket, mert néha egymásnak is ellentmondanak a monográfiák. A csatornaigazgatók megbízásának kérdése kiemelten fontos, ugyanis 1990 decemberétől még hónapok álltak rendelkezésre ahhoz, hogy Hankiss vissza-kozzon, és ezzel felcsillanjon a remény a konszenzusos megoldásra.

503 RévéSz Sándor: Médiaháború 1989–2011. In: Népszabadság Online http://nol.hu/kritika/20110531-mediahaboru_1989-2011-1087051 (letöltve: 2018. június 6.)

504 Metz: Új intendánsok a televízióban. Hankiss Elemér tájékoztatója. Népszava, 1990 . december 7 . 16 .

505 Paál v.: A magyarországi i . m . 402 .

Megelőzte bármilyen politikai egyeztetés Hankiss döntését? Miért okozott mindez ekkora problémát? Ezekre a kérdésekre homlokegyenest más válaszok fogalmazód-tak meg a szabaddemokraták és az MDF részéről. Hankiss és ezzel párhuzamosan az ellenzék is úgy vélte, hogy a Magyar Televízió és Rádió elnökeivel egyeztetni fognak a készülő médiatörvény kapcsán is. Midőn a kulturális bizottság meghallgatta Hankisst és Gombárt a kinevezésük előtt, ott ők is elmondták, hogy készek az elekt-ronikus médiára vonatkozó törvényi szabályzásban oroszlánrészt vállalni. Úgy tűnt, hogy ezt elfogadta a kormányzat is. Sőt Kulin Ferenc [MDF] mindezt a bizottság 1991. január 10-i ülésén meg is erősítette.

Logikusnak és járhatónak látszott, hogy a médiaelnökök írnak egy olyan terveze-tet, amely a készülő jogszabály elektronikus sajtóra vonatkozó részét fedte volna le.

Hankiss Elemér 1990 novemberében röviden vázolta is a kulturális bizottság szá-mára elképzeléseit . A folyamatos egyeztetések azonban nem valósultak meg . Az 1990-ben elfogadott kinevezési törvényben egyetlen szó sem szerepelt csatorna-igazgatókról vagy intendánsokról, miközben alelnököket lehetett volna választani a törvény alapján.

Amint azt Prepeliczay István [FKgP], a kulturális bizottság alelnöke Hankiss Elemér 1991 . február 7-i meghallgatásán megállapította: „Nem kívánok túl sokat előre elmondani, de van egy pár fő kérdés, amiről szeretnék tájékoztatást kapni.

Az egyik ez a bizonyos intendánsi rendszer, ami egy kicsit vitatott, mert a törvény az elnökhelyetteseket írja elő, és hogy a köztársasági elnök kompetenciája a kinevezés.

Most van intendáns, de nincs elnök-helyettes. Gyakorlatilag innen nézve úgy tűnik, hogy ezek az intendánsok valójában elnökhelyettesi tisztet töltenek be.”506

Ellenben Hankiss ezt megelőzően azt a hitet erősítette, hogy a médiavezérek további politikai egyeztetéseket követően fogják kialakítani saját elképzeléseiket, hiszen egy új médiatörvényt kellett volna megalkotni. Le kell szögezni, semmilyen törvény nem kötelezte a médiafőnököket arra, hogy ne próbálják átalakítani kényük-kedvük szerint a kezük ügyébe került rendszert . Legalábbis abban a pillanatban, amikor Hankiss Elemér a kulturális bizottság előtt készült reflektálni mindarra, ami a televízióban addig történt, és még úgy tűnt, hogy pusztán csak a józan belátása sarkallhatja arra, hogy ne hajtson végre komolyabb változtatásokat politikai egyezte-tés nélkül .

506 OGYK Kulturális, tudományos, felsőoktatási, televízió, rádió és sajtó bizottság ülése 1991. február 7. 75. In: OGYK honlap lib.ogyk.hu/view/action/nmets.do?DOCCHOICE=491021.xml&dvs=15290 00890502~97&locale=hu_HU&search_terms=dtt2bijk%2520bijk34%2520a090%2520hankiss&a djacency=N&VIEWER_URL=/view/action/nmets.do?&DELIVERY_RULE_ID=4&divType=&u sePid1=true&usePid2=true (letöltve: 2018. június 14.)

Az intendatúrarendszerrel együtt produkciós irodákat is létrehoztak a televízión belül, amely külsős cégeken keresztül készített műsorokat, mindezt úgy, hogy a tele-vízió meglévő eszközeit, irodáit, telephelyeit használták fel azért, hogy bizonyos, a csatornaigazgatók által megrendelt programokat állítsanak elő. Mindez komoly feszültséget gerjesztett, mert a produkciós irodákban dolgozók lényegesen magasabb fizetésért dolgoztak.507 A kulturális bizottság koalíciós tagjai azt vizsgálták, hogy ezek a szerkezeti változtatások mennyiben egyeztethetők össze a Hankiss által még 1990 nyarán megígért „nemzeti televízió” ismérveivel . Ekkor még korántsem támad-ták a televízió elnökét, elsősorban informálódni akartak. Ezt bizonyítják Prepeliczay István gondolatai is: „Mindenesetre ez jelzi, hogy a bizottság Hankiss Elemér Urat támogatni kívánja a munkájában, és inkább az aggodalom beszél belőlünk, amikor szeretnénk tisztán látni egy pár kérdésben .”508

Csengey Dénes [MDF] nem véletlenül fejtette ki, hogy rendszeres konzultációkat tartana helyesnek Hankiss, Gombár és a kulturális bizottság között . Haraszti ekkor automatikusan megkérdezte, hogy a Csengey-féle javaslat eredménye miben külön-bözne attól, „hogy a kulturális bizottság kézi vezérlés alá veszi a Televízió életének irányítását?”509 A felállás tehát maradt, az SZDSZ a nyilvánosságnak szóló megszo-kott érvrendszerét használta: a médiavezérek szabadkezet kaptak, konszenzus alap-ján, s most, hogy ez nem volt szimpatikus a kormánynak, utólag akarták felülírni a szabályokat . A velük baráti, kormánykritikus médiát most is biztosították feltétlen bizalmukról .

Hankiss azt állította, hogy már 1990. július 27-én a bizottság előtt sem tett olyan ígéretet, hogy a csatornaigazgatók tekintetében egyeztetni fog . Többször is végigol-vasta, ám nem talált ilyet, de ha mégis mondta volna, akkor pusztán az amatőriz-musának volt köszönhető. Ráadásul – tette hozzá – akkor még nem volt TV-elnök.510 Az intendánsok kinevezése – Hankiss olvasatában – olyan, mint a nyugati elektroni-kus médiában, akár a BBC-ben. A csatornaigazgatókat a médiafőnökök választják.

Ezért ennek a kérdése az ő kompetenciája alá tartozott.511 Ám kérdéses, hogy abban a helyzetben, amikor sokan és részben ő maga is a médiatörvény megszületéséig ideiglenes elnökként tekintett saját magára, beletartozhat-e a kompetenciájába egy

507 Feledy P. interjú i. m.

508 OGYK Kulturális, tudományos, felsőoktatási, televízió, rádió és sajtó bizottság ülése 1991. február 7. 76. In: OGYK honlap lib.ogyk.hu/view/action/nmets.do?DOCCHOICE=491021.xml&dvs=1529 000890502~97&locale=hu_HU&search_terms=dtt2bijk%2520bijk34%2520a090%2520hankiss&

adjacency=N&VIEWER_URL=/view/action/nmets.do?&DELIVERY_RULE_ID=4&divType=&

usePid1=true&usePid2=true (letöltve: 2018. június 14.)

509 Uo .

510 Uo . 105 .

511 Uo . 106 .

olyan, folyamatosan magas szinten működő médium, mint a BBC gyakorlatának átvétele, vagy sem. Mindezt akkor, midőn a személyi kérdések voltak a kulcsai az ideiglenesnek vélt állapot sikeres levezénylésének .

A bizottság kormányzati képviselői ellentmondást láttak Hankiss állításaiban akö-zött, amit az TV-elnök 1991 februárjában, és amit 1990 novemberében mondott a személyzeti ügyekben . Balázsi Tibor [MDF] arra mutatott rá, hogy ezzel szemben a médiaelnök azt ígérte, egyeztetni fog, és konszenzusra törekszik a személyi ügyek-ben is, miközügyek-ben a csatornaigazgatókat sem fogja önállóan delegálni.

„Az ellentmondás a következő, és nem értem, hogy Hankiss Elemér miért mondta azt, hogy nem jól emlékszünk, mert szerintem jól emlékszünk, itt van előttem a szö-veg: »Amennyiben a szervezeti átalakítás során erre szükség mutatkozik, kiválasz-tom és a miniszterelnöknek, illetve a köztársasági elnöknek kinevezésre javaslom az MTV alelnökét, illetve amennyiben a szervezeti átalakítás megkívánja, a független csatornák igazgatóit.« Ez a júliusi szöveg, ehhez képest a novemberi már mást tartal-maz. Erről az ellentmondásról szerettünk volna tárgyalni Hankiss Elemérrel, nem magáról a folyamatról .”512 Tehát a TV-elnök megbízhatóságát és szavahihetőségét helyezte górcső alá a bizottság. S ez lassacskán megdőlni látszott, ezért a TV-elnök a kormányoldal számára már korántsem tűnt 1990 nyara független és mindenki által elfogadható emberének, ráadásul a további vitákból az is kiderült, hogy az ideiglenes elnökkel kapcsolatos előfeltételezések egyre inkább állandó feszültséggóccá ala-kultak át .

A televízió átalakítása érintette azokat a munkatársakat is, akik nem értettek egyet sem a produkciós irodákkal, sem a csatornaigazgatók személyével . Mindez elérte a politika szintjét is. Horváth Ádám tévérendező egy későbbi elmondása szerint Hankiss ötlete: a hírműsorokon kívüli televíziós műsorgyártások kiszervezése, illetve megrendelések alapján történő beszerzése alapvetően nem volt korszerűtlen gondolat. Nyugaton ez működött. Hankiss pályázatokat írt ki, és igyekezett megta-lálni azokat a partnereket, akik majd a megrendelt műsorokat megvalósítják. Csak-hogy a pályázók nem rendelkeztek sem technikával, sem tőkével. A gond ezért az volt, mint azt a Horváth Ádámmal beszélgető Csontos János megjegyezte, hogy mindez továbbra is a televízió eszközeivel és pénzéből lett finanszírozva. „Valahogy el kellett kezdeni – védte Horváth Hankisst –, s korántsem voltak ideális körülmé-nyek. A felhívásra ötven-hatvan külső és belső jelentkezés volt, öt-hatszáz pályázat-tal . Ezek többsége feldolgozhatatlan maradt, miközben minden kifordult sarkaiból:

512 Uo . 108 .

még a híradók is »versenyeztek« . Hankiss ott tévedett, hogy nem lett volna szabad az induló tőkét is a televízió költségvetéséből adnia.”513

Az átalakításokhoz pénz kellett, amely a költségvetéstől függött elsősorban. Gaz-dasági és személyi ügyek keveredtek, és mindez egyáltalán nem volt szimpatikus az Antall-kormány számára . Azért sem lehetett az, mert ezek a módosulások meg-előzték a törvényt, miközben, amint az ülésen Debreczeni József is rámutatott, Hankiss azt ígérte, hogy 1990. szeptember 30-ig kidolgozza „a Rádió elnökével együttműködve és az illetékes parlamenti bizottsággal, illetve jogi, alkotmányügyi szakértőkkel konzultálva a magyarországi rádiózásra és televíziózásra vonatkozó törvénytervezet szövegét. […] »1990. október 15-éig [kidolgozza] az MTV új szerve-zeti felépítését és működésrendjét, [hozzálát] a szervezet- és működésrend kialakítá-sához .«”514 Úgy tűnt a kormánypártot képviselő bizottsági tagok számára, hogy Hankiss a gombhoz varrta a kabátot. Nem törvénytervezetről egyeztetett, hanem elkezdte a változtatást. Csurka ezúttal is a személyi kérdésekről akart tárgyalni, hiszen a két csatornaigazgatót posztjánál fogva a televíziós műsorpolitika kovácsá-nak tekintette. „Itt tehát azonnal a személyi kérdés ugrik előtérbe – állította Csurka –, azonnal a legkeményebb és legvisszavonhatatlanabb formában. Ugyanis ebben a felállásban ennek a két intendánsnak olyan, az egész ország életére kiható hatás-köre van azzal, hogy mit választ, mit rendel, mit alakít ki, hogy ezt egy parlamenti bizottság nem hagyhatja szó nélkül, és nagyon természetes, hogy e tekintetben kér-déseket tesz fel .”515 Csurka sajtófelfogása szerint ilyesmiből nem lehetett kihagyni a politikát . Ráadásul az MDF alelnöke rámutatott arra is, hogy mindez kihatással lesz a jövendő alelnökökre is, hiszen az intendánsok és az alelnökök hatásköreit való-jában a készülő médiatörvénynek kellett volna szabályoznia. Ám így szinte kész helyzetet teremtett a televízió elnöke .

„Ez összefügg az alelnökök kinevezésével. Ha azt mondja Elnök Úr, ám legyen, tessék kinevezni az alelnököket, akkor azt is meg kell kérdezni, hogy mi lesz az alel-nökök viszonya a két programigazgatóval vagy intendánssal . Ez így eléggé nevetsé-ges, mulatságos, kisded játéknak tűnik, hogy elkezdik működtetni a két csatornát az intendánsok, és utána vagy közben kinevezi a köztársasági elnök a miniszterelnök

513 „Lábhoz tett nyelvvel…” Horváth Ádámmal beszélget Csontos János. In: Médi/átok. Röpiratok a magyar televíziózásról. Válaszok 2. [szerkesztő nélkül], Válasz Könyvkiadó, Bp. 2003. 97.

514 OGYK Kulturális, tudományos, felsőoktatási, televízió, rádió és sajtó bizottság ülése 1991. február 7. 111. In: OGYK honlap lib.ogyk.hu/view/action/nmets.do?DOCCHOICE=491021.xml&dvs=1529 000890502~97&locale=hu_HU&search_terms=dtt2bijk%2520bijk34%2520a090%2520hankiss&

adjacency=N&VIEWER_URL=/view/action/nmets.do?&DELIVERY_RULE_ID=4&divType=&

usePid1=true&usePid2=true (letöltve: 2018. június 14.)

515 Uo . 116 .

javaslatára a két alelnököt. Mire nevezi ki, mit fognak ők csinálni, ha az a rendszer már kialakult?”516 Csurka olvasatában Hankiss kész helyzet elé akarta állítani a tör-vényhozást, a neki tetsző személyeket azt megelőzően juttatta pozícióba, mielőtt a törvény egyáltalán a posztok feladatairól írt volna bármit is .

Haraszti Miklós visszautasította, hogy a kulturális bizottság kvázi médiaelnökök tanácsává avassa önnönmagát, s ezentúl egy független TV-elnök minden egyes sze-mélyi kinevezését megtárgyalja és véleményezze, vagy pláne engedélyezze. Nem akarta, hogy bármilyen módon visszacsempésszék a pártállamra jellemző vezetést.

Teljes bizalmáról biztosította a televízió elnökét. Javasolta, hogy a politikai erők kor-látozzák magukat az elektronikus média ügyeiben .

„Végül azt szeretném mondani – tette hozzá Haraszti –, tudomásul véve azt a hely-zetet, amit a törvény létrehozott, természetesen mindenkinek joga van kifejtenie szubjektív véleményét. Én el is mondom, hogy a Televízió elnökét ebben a széles felhatalmazásban, széles jogkörben, amelyet nyert, kizárólag az fogja vezetni, hogy mind a gazdasági, mind szorosabban vett televíziós kérdésekben kizárólag szakmai szempontokat vegyen figyelembe, és ne politikai szempontokat és nyomásokat. Ezt azzal az önkorlátozással, amelyről beszéltem, szubjektív óhajként mondom el.”517

Hankiss bizalmat kért, és érvei szerint az intézményekbe vetett bizalom nélkül nem létezhet semmilyen demokrácia . Eközben elismerte, hogy az intendánsok totális hatalmat kaptak. „Ki fog dönteni a műsorokról? Az intendánsok. Teljesen igazad van, hogy ez nem demokratikus . Ez abszolút nem demokratikus, csakhogy a világon sehol sem az, és nem is lehet demokratikusan csinálni . Ha elkezdene szavazgatni arról a televízió összes munkatársa, vagy nem tudom, kik, hogy milyen műsorok legyenek, akkor nem lesz egyetlenegy műsor sem a végén. A legdemokratikusabb Dániában vagy Angliában, vagy bárhol, ha egyszer egy intendánsnak bizalmat adnak x évre, vagy x hónapra, akkor igenis ő dönt a műsorokról, utána számon kérik.”518 A TV-elnök autonóm intézménynek képzelte el az MTV-t; bár megkapta a bizal-mat a politikától, ám csak ennyiben kötődött a kormányhoz, s az általa elképzelt rendszer elfogadására kérte a kormányt. A televízió minőségét Hankiss a pénzkér-déssel kötötte össze. Az MTV a legolcsóbb politikai vitaműsorok elkészítése mellett egyelőre az amerikai sorozatokat tudta viszonylag olcsón megszerezni. Nem

véletle-516 OGYK Kulturális, tudományos, felsőoktatási, televízió, rádió és sajtó bizottság ülése 1991. február 7. 117. In: OGYK honlap lib.ogyk.hu/view/action/nmets.do?DOCCHOICE=491021.xml&dvs=1529 000890502~97&locale=hu_HU&search_terms=dtt2bijk%2520bijk34%2520a090%2520hankiss&

adjacency=N&VIEWER_URL=/view/action/nmets.do?&DELIVERY_RULE_ID=4&divType=&

usePid1=true&usePid2=true (letöltve: 2018. június 14.)

517 Uo. 136–137.

518 Uo. 142–143.

nül kezdték el sugározni 1990 . december 28-án a Dallas című szappanoperát. A pénz-hiány miatt a 45 produkciós iroda felállításával nyilván szembe kellett nézni az elbo-csátásokkal is, amit Hankiss ekkor már igyekezett elkerülni, jóllehet megválasztása előtt nem éppen így vélekedett.

A bizottság előtt azt nyilatkozta, hogy várhatóan 1991 végére lesz párszáz ember, akiről ki fog derülni, hogy használhatatlanok.519 Hankiss nem tudott várni a törvény megszületésére, a tévé átszervezését halaszthatatlannak érezte, csak annyit ígérhe-tett, hogy olyan változások lesznek, amelyek „beleférnek majd a törvénybe”.520

A TV-elnök arra is rámutatott, hogy elkészült egy koncepció, amely a tévével fog-lalkozik, és alapja lehet a médiatörvénynek. A vita akörül folyt, lehet-e tárgyalni ezt a bizottságban, hiszen nem az Igazságügyi Minisztériumtól vagy az Országgyűléstől kapnák meg azt. A fenti idézetekkel tarkított beszélgetés a sajtó nyilvánossága előtt zajlott, majd ezt követte a hallottak értékelése a zárt ülésen. Kiderült, hogy valóban nem boldogultak Hankiss-sal . Kósa Ferenc [MSZP] nem értette, miképpen vállal-hatja egyedül az MTV átalakításának felelősségét egy ember.

„Meg kell, hogy mondjam – lamentált Kósa –, és nem árulok el titkot, mert többen is ott álltunk, s Hankiss Elemérrel beszélgettünk az ülés előtt. Ránéztünk az arcára, és láttuk, hogy mennyire sápadt . Mondtam neki, hogy Elemér, valamit kellene csi-nálni, hogy ne szakadjon egy-egy emberre ekkora felelősség. Ha már nincs televíziós tanács, akkor ideiglenesen legalább létre kellene hozni, mert az őt védi. Így beszél-gettünk, és teljesen azt hittem, hogy az a felvetés, hogy a mi bizottságunk próbál erről gondolkozni, az segíti a szó legbecsületesebb értelmében, sőt – politikai szó-val – érdeke Hankiss Elemérnek. Tudniillik nincs mögötte ilyen értelmű legitimáció, és ha felnőtt módon és keményen gondolkodunk erről, akármelyikünk lenne az ő helyzetében, tulajdonképpen kérné a folyamatos konzultáció lehetőségét addig is, amíg a törvénykezés [tulajdonképpen törvény, mert a törvénykezés a bíráskodásban használatos fogalom] meg nem születik .”521

519 OGYK Kulturális, tudományos, felsőoktatási, televízió, rádió és sajtó bizottság ülése 1991. február 7. 156. In: OGYK honlap lib.ogyk.hu/view/action/nmets.do?DOCCHOICE=491021.xml&dvs=1529 000890502~97&locale=hu_HU&search_terms=dtt2bijk%2520bijk34%2520a090%2520hankiss&

adjacency=N&VIEWER_URL=/view/action/nmets.do?&DELIVERY_RULE_ID=4&divType=&

usePid1=true&usePid2=true (letöltve: 2018. június 14.)

520 Uo . 157 .

521 OGYK Kulturális, tudományos, felsőoktatási, televízió, rádió és sajtó bizottság ülése 1991. február 7. 10. Zárt ülés anyaga. OGYK honlap http://dlib.ogyk.hu/view/action/nmets.do?DOCCHOICE=

491020.xml&dvs=1529351311498~942&locale=hu_HU&search_terms=dtt2bijk%2520bijk34%25 20a090%2520hankiss%2520elem%C3%A9r&adjacency=N&VIEWER_URL=/view/action/

nmets.do?&DELIVERY_RULE_ID=4&divType=&usePid1=true&usePid2=true (letöltve: 2018.

június 14.)

Kósa úgy látta, hogy valamilyen felügyelőbizottságra lenne szükség a TV-elnök felett. Javasolta, gyűjtsék össze, hogy Európában milyen megoldások vannak. Nádori László [SZDSZ] egyetértett az ötlettel. „Nagyon jó javaslatnak tartom ezt. Most úgy tűnik, a TV-elnöke felett csak a jó Isten van.”522

Kósa és Nádori hozzászólási alapján azt is kijelenthetem, hogy Hankiss kezdeti lépései nemcsak a kormánypárti képviselőknek nem voltak szimpatikusak. Valami-lyen kontroll szükségessége az ellenzéki képviselők részéről is megfogalmazódott, miközben Hankiss a meghallgatás nyilvános részén arról beszélt, hogy a televízió olyan, mint egy állami vállalat, tehát az igazgatójának joga van saját hatáskörben kinevezni a vezetőit. Ezt a véleményét a bizottság többsége nem osztotta. Az ideigle-nes állapot ténye még inkább aláhúzta, hogy bölcs döntés lett volna mind Hankiss, mind Gombár részéről, ha előzetesen egyeztet intendánsügyben. Az a mód, ahogy ezt intézték, nem segített a médiahelyzetnek, inkább csak ártott, és további politikai vitákat generált .

Talán a legmegválaszolhatatlanabb kérdés ma is az: mi változott meg Hankiss Elemérben 1990 nyara és 1991. február között? Kulin Ferenc visszaemlékezése sze-rint megválasztása idején Hankiss először arról beszélt, hogy a televízióban dolgozó több mint 3000 munkatárs közül többen is, száz főt meghaladó nagyságrendben min-den tevékenység nélkül kapnak fizetést. Amellett kardoskodott, hogy ezt meg fogja szüntetni . Ezzel szemben a kulturális bizottság elnöke azt tapasztalta, hogy a pro-dukciós irodákban éppen ezek az emberek dolgoznak és kapnak fizetést, miközben ugyanúgy semmit sem tettek .523 Kulin ekkor felszólította a tévéelnököt, hogy hagyja ezt abba, és állítsa vissza az eredeti állapotokat . Ez nem történt meg .524 Ezek után már nem lehetett arról szó, hogy Hankiss vagy a szintén több módosítást végrehajtó Gombár terveit beemeljék a készülő médiatörvénybe.

Hankiss Elemér motivációi még homályosabbak . Egy nemzetközileg is elismert szociológus miképpen kerülhet ilyen helyzetbe? Hankiss és Kulin Ferenc barátok voltak azokban az időkben is, amikor a kulturális bizottságban egymással vitatkoz-tak . Elkülönítették a hivatalos és magánbeszélgetéseiket . Hankiss négyszemközti találkozóik során többször is azzal érvelt, hogy támogatja Antallt, de meg kell értenie

Hankiss Elemér motivációi még homályosabbak . Egy nemzetközileg is elismert szociológus miképpen kerülhet ilyen helyzetbe? Hankiss és Kulin Ferenc barátok voltak azokban az időkben is, amikor a kulturális bizottságban egymással vitatkoz-tak . Elkülönítették a hivatalos és magánbeszélgetéseiket . Hankiss négyszemközti találkozóik során többször is azzal érvelt, hogy támogatja Antallt, de meg kell értenie

In document A médiacsata néhány (Pldal 164-185)