• Nem Talált Eredményt

zennégy magyar forintokat, melyből mindjárt abban az esztendőben, úgymint anno 1789

Felsőbalázsfalva

Felsőbalázsfalva 99 zennégy magyar forintokat, melyből mindjárt abban az esztendőben, úgymint anno 1789

die 24,a Februarii elvett fél szekér széna interesre vagy a széna hellyett esztendőre hét márjás interesre az akkori egyházfiú, Kövér Mihály, aki azután elszegényedett, és F[első]Balásfalváról el is ment, az hét forint interessévei edjütt mind e mái napig nálla va-gyon. A más 7 magyar forintokat pedig kivette volt az akkori fungens loci minister Wolf György. Ettől osztán 1793-ban szállott ez a 7 forint tiszteletes Welmann István uramra, mostani fungens parochusra fél szekér széna, vagy 7 márjás interesre. Ezen magyar forint tizennégy esztendők alatt tiszteletes Welman István úrnál hevervén, interessévei edjütt fel-hágott 39 forintokra és 54 pénzekre, de az írt tiszteletes parochus épített a parochiara egy jó csűrt boronafából a maga pénzén, ezen csűrnek végibe egy pajtát egy rend jászolyra, mely csűr és pajta becsültetett a reátett munkával edjütt 35 vonás forintokra az alább kinevezett balásfalvi bírák által. [244]

Ezen parochiara épített ugyan Welman István uram egy pajtát, egy rend marhának valót, pitvart, kamarát, de ezeknek a fáját a méltóságos possesoratus adván, csak a fáknak a vecturaja és a munka *véttetett becsű alá és az arra felfedetett szalma, és becsültetett 12 vo-nás forintra, az 30 napszámosokra, egynek napjára fizetvén xr. 30, ment mindedjütt a csűr-re, két rendbéli pajtákra, pitvarra, kamarára és a napszámosokra tett költség 55 vonás forin-tokra és 60 dénárokra, mely szerént 14 esztendők alatt az erogati summa superálya a percepti summát 16 vonás forintokkal és 6 pénzekkel. Ami a Kövér Mihálynál levő adóssá-got illeti, aziránt a Szent Visitatio parancsolatot adott az mostani fungens egyházfiúnak és a tiszteletes loci ministernek, hogy minden úton-módon felvegyék.

Nota bene: A fenn írt aestimatorok nevei: Kimpán Juva falusbíró, Szamosán Silip, Bé-kés Jákob, Táborán Prekup, Terpján Vaszily esküdtek.

1808

[1808.] 19-dik Januarius visitáltatván a f[első]balásfalvi lutherana eklézsia, amelynek papja tiszteletes Velmann István uram239

Három párból álló hallgatóival békességben lenni találtatott, de a templom fedelire néz-ve nagy ruinában lévén, és zsendellyel való béfedettetésre költsége nem lévén, mind a pap-nak, mind a hallgatóknak imponálta a Visitatio, hogy [252] szerezzenek nádat, és azzal fed-jék bé, hogy a ruinak tovább ne nevekedjenek a templomon.

Jövedelemre való fundussai ezen eklézsiának nincsen, hanem csak egy régi adósság, melynek felvételére a Visitatio által tavaly is megintetett az egyházfiú, és most újjra is meg-intetett.

A controversiaban forgott parochialis ház után való rétet, ha békerteli a pap, használhat-ja.

1809

Azon esztendőben és napon [1809. március 7.] megvizsgáltatott a felsőbalásfalvi evangelica eklézsia tiszteletes Welman István uram papságában240

Amely eklézsia csak három pár hallgatókból állván és azok közzül is egy se lévén ott-hon, a tiszteletes papra semmi panasz nem jöve, maga se panaszola hallgatóira.

239 Nagysajói Prot. 251-252.

240 Uo. 277.

Vagyon egy rét, mely szélben lévén, a marhák minden esztendőben megeszik, hanem ha a communitas megegyezett akaratból tartja meg és úgy lehet osztán hasznot venni rólla, eh-hez a réteh-hez jóllehet eleitől fogva ez az eklézsia tart just, de vagy tehetetlensége, vagy az evangelicus hallgatók ravaszsága mián egy esztendőben se használhatta semmi részben sok esztendőktől fogva, melynek ezután léjendő hasznából (azt a rétet a communitas tilalomban tartván) Moldován Silimon, Békés Tyifor és Stertulát Kozma, mind a három falu hütössei, kézbéadásal azt fogadák a Visitatio előtt, hogy ezen rétnek hasznából a lutheránus templo-mot is participálják.

1810

A f[első]balásfalvi lutherana ekklézsia visitáltatott Januarius 23-án tiszteletes Wellman István papságában, itt három pár szegény hallgatónál több nincsen, kik megjelenvén a Szent Visitation, úgymint egyházfi Kövér Gyirkó, Weinrich Hantzi, Veres Hantzi24i

Tiszteletes papjok ellen nem panasziának, a tiszteletes pap panaszla, hogy nékie semmi segítséggel a parochia körül kertek csinálásban nincsenek.

Határozás: A hallgatók kevés számokhoz képpest papjokat segíttsék, mert érettek tart a clerus papot ezen ekklézsiában. Az ekklézsia szántóföldeire, kaszálórétyeire, parochiara vi-seljenek gondot, nehogy vigyázatlan gondatlanságok miatt az ekklézsia fekvő jószágai abalienáltassanak.

Feladá a tiszteletes pap azt is, hogy az 1754. esztendőben készített matriculaban a 4. nu-merus alatt írt kajlai völgyben a két fordulónak széliben lévő darabb rét, mellynek vicinussa egyfelől a graeci ritus ekklézsia rétye, másfelől az erdő, 6 szekér szénát termő hely, a communitas és a graeci ritus ekklézsia számára használtatik. A lutherana ekklézsia annak hasznából semmi részben nem részesül.

Végirejárás: Ezen kaszáló a kajlai és f[első]balásfalvi határszélekben esvén depascuáltatik, ha a communitas gondját nem viseli, a tiszteletes pap hallgatóival eggyütt tehetetlenek megtartására, erre nézve a földesúr tekintetes Cserényi Ferentz úrnak mi kevés taxaért való bírása ajánltatott. Felelete Cserényi Ferentz úrnak: a f[első]balásfalvi ekklézsia deficiált, papot nem tarthat. A pap erőtelen vénember, ha meghal, szándékozom azon ekklézsiát AlsóBalásfalvához adatni. Ez is kicsiny lévén, a kettő tészen egy középszerű papságot. Nékem földem elég van, azzal nem bajlódom.

Az úrasztalára tartozó jók megvagynak.

Jövedelemre való fűndussa nincsen, capitalis sincsen.

1812

18-dik Februarii visitáltatott az idevaló evangelica lutherana ekklézsia tiszteletes Welman István uram papságában, jelenlétekben egyházfi Kövér Gyirkó, Weinrich Hantzi

és Hantzinak242

Kik papjokkal eggyütt elszegényedett tehetetlen emberek, egymás ellen nem panasz-Iának.

Az úrasztalára tartozó jók megvagynak.

241 Nagysajói Prot. 299.

242 Uo. 319.

Felsőbalázsfalva 101 Az ekklézsia jószága, szántóföldei, szénarétyei (az 1810-béli Visitation difficultasban volt f]első]balázsfalvi és kajlai határ között való réten kívüli) az 1754-béli matricula szerént megvagynak.

Szoros számadásra vonatván az egyházfi Kövér Gyirkó, találtatott ezen ekklézsiának ál-tala eltitkolt pénze 12 mf. és 42 dénárja, melly a pénz becsének leszállításával vesztett vol-na valamit, 1806-tól fogva tartván magánál, de legális interesse sem folyván, kitétetik néki büntetésül, hogy 12 mf. és 42 pénz váltócédulákban fizesse bé az ekklézsiának, vagy intere[se]zze.

1813

24-dik Martiusban AlsóBalásfalvára az ottan tartatott Vis itat iora meghívva lévén a felsőbalásfalvi lutherana ekklézsia papja, tiszteletes Welman István uram három pár

hallgatóval együtt243

A tiszteletes pap elöregedett erőtelen ember és szemei világát egészen elvesztvén, a tisz-teletes dékány Schatz Mihály uram és substitutus nótárius Gubusch Márton uram (mivel az Ordinarius nótárius Magyarosról Sajóra temetni visszahívattatott) által folytatott Visitation nem compareálhatott, hallgatói közzül senkit meg nem kaphatván, kéntelen volt a tiszteletes pap feleségét küldeni le a Visitatiora. Kinek feladása szerént az ekklézsia és a tiszteletes pap között semmi panasz nincsen.

Az úrasztalára tartozó jók megvagynak. Az ekklézsia jószága, szántóföldjei, széna-réttyei, a kajlai völgyben lévő controversias réttel eggyütt az 1754-béli matricula szerént megvagynak.

Vagyon ezen ekklézsiának egyházfi Kövér Gyirkónál eltitkolt pénze 12 mf. 42 dr. 1811-ben ajándékozott egy lekentzei keresztyén ember bankóban 100 rhf., a devalvatio szerént tészen 20 rhf. váltócédulába. 2 rhf. az ekklézsiát illető költségekre fordíttatott. 18 ~ tizen-nyolc rhf. pedig tiszteletes dékány Schatz Mihály uram magyarosi lutheránus pap tiszteletes Gubusch Márton uramnak in anno 1813 interesre kiadott esztendeig. Önként ígérvén tiszte-letes Gubusch uram minden rhf. után 2 - 2 garas interest, az arról való tulajdon keze s neve allírásával megerősített obligatoriaja szerént.

1814

I. FelsőBalázsfalván 18va Februarii follytatott a Visitatio, pap tiszteletes Vellman István uram öreg és világtalan ember, egyházfi Kövér Gyirkó, ekklézsia tagja Veres Hantzi

jelentlétekben. Ezen lutherana ekklézsiában csak három pár hallgató vagyon244

2. A tiszteletes pap ellen nincsen egyébb panasz, hanem hogy öregsége s világtalansága miatt a gyermekeket nem taníthattya, azonban pedig a templombéli szolgálattyát híven folytattya.

3. A tiszteletes paptól a hallgatók eránt való értekezésből ez a panasz, hogy a parochialis háznak szalmafedele hellyen-helyen elrothadott, s az ekklézsiabéli kevés számból álló hall-gatók nem igyekeznek megigazításán. Ez eránt megintettetett egyházfi Kövér Gyirkó, hogy tizenötöd napok alatt a ház fedelét megigazítassa, hogy a gondviseletlenség miatt rakó fából álló falai ne rothadjanak.

[383] 4. Botránkoztatok nincsenek.

243 Nagysajói Prot. 351.

244 Uo. 382-383.

5. Az úrasztalára tartozó jók megvagynak.

6. Az ekklézsia szántóföldjei, jószága, szénaréttyei az 1754. esztendei és az ezen 1814-ki megújjított matricula szerént megvagynak fogyatkozás nélkül.

7. Számolván a hites egyházfi Kövér Gyirkó az ekklézsia jövedelméről:

Perceptumai voltanak ezek: flh. dr.

a. A volt Visitation volt remanentia 34 2

b. Néhai Kövér Mihály özvegyétől, Krausz Katharinától 7 ~ hét vonás forint interessében 18 esztendőről percipiál

7 56

Summa 41 58

Erogatum:

a. Szükséges és jónak találtatott költségekre 7 56

Summa 7 56

Ez kivonatván a perceptumból, remanentia 34 2

Restans interes tiszteletes Gubusch Márton uramnál 2 16 Detto egyházfi Kövér Gyirkónál 1 szekér széna

Elocált capitalisok vágynák:

1. A lekentzei szász ajándékozásából magyarosi pap tiszteletes Gubusch Márton uram-nál 21 magyar forint 60 pénz, melly ezen 1814. esztendei Visitation 2 ~ két közönséges sze-kér széna interesre hagyatott.

2. Egyházfi Kövér Gyirkónál fű árra a pap réttye jövedelméből (mellyet, nyomásban es-vén, a communitas feltiltván) esztendőről percipiált 5 ~ öt mft. 28 dr. Kövér Mihály testvé-rétől rajta lévő adósságot vett által 7 ~ hét vonás forintokat. Tészen eszerént az egyházfi Kövér Gyirkónál lévő két hellyekről percipiált summa 12 mft. 42 dr., 1 szekér szénát ad in-terest reája esztendőre.