• Nem Talált Eredményt

kivétetvén az ecclesia 30 magyar forintból már 58 dr. 80 exsurgált capitalissából marad a

Alsóbalázsfalva

Alsóbudak 25 kivétetvén az ecclesia 30 magyar forintból már 58 dr. 80 exsurgált capitalissából marad a

loci ministeren fizetnivaló hf. 32 dr. 96.

3tl0 Lévén a loci ministernek tekintetes Fogarasi István úrnál pénzbeli fizetése restantiaban 4 esztendőkről hf. 24 titulatus Székelly Sigmond úrnál hf. 25, így declarálá [178] magát a loci minister a Visitatio előtt, hogy mihellyt a titulatus urak azon elmaradt fi-zetését megadják, azonnal őkegyelme is, amivel az ecclesianak tartozik, mindjárt mind egy pénzig megadja, vagy ha az uraknak úgy tetszik, a titulatus két possessor uraknál lévő 49 mft. restantiaból vegyék ki a loci minister ecclesianak tartozó 32 dr. 96 adósságát és csak a supernatans 16 mft. és dr. 4 adják a loci ministernek, a 32 mft. pedig és 96 pénzt elocálják ahová jobbnak látyák.

4-to: Referála a loci minister a Visitationak, hogy k[is]budaki két titulatus hallgatóinál eke, fa és zabbéli restantiaja is volna, mellyről doceálván a loci minister, reményű a Szent Visitatio, hogy azon titulatus hallgatóknak szívekben vagyon annyi ereje ama közönséges arany regulanak: Suum cuique reddendum, hogy e részben is a tiszteletes loci minister consolatio nélkül nem fog maradni.

1793

[Anno 1793 die 24 Februar ii] 91

KisBudokon pap nem lévén, visitatio nem volt.

1796

[Anno 1796 die 12" Mártii f

K[is]Budakon a Visitatio az ecclesiat otthon nem találta.

1798

Anno 1798 die 29" Januarii99

Elkezdődvén a Visitatio KisBudokon, az ecclesia és pap között semmi panasz nem volt.

Hanem a besztertzei filialis ecclesia egymás között meghasonlván in hoc tertio, hol tartassék templom, némellyek akarván a váron kívül Molnár János, mások a Szalai Jósef házánál, elhagyván minden ok nélkül a várban eddig titulatus Sombori Lajos úr házánál tar-tatott isteni tisztelet hellyét, holott most is és ezután is a praetitulatus úr örömest engedi, sőt akaija az isteni tiszteletet a maga házánál gyakoroltatni. Mellyre nézve, minthogy a méltó-ságos Fő Consistorium egyenesen evégre conferált esztendőnként a kisbudoki református papnak 20 magyar forintokat, hogy Besztertzére bizonyos időben béjárván, a várason lévő szolgáknak, szolgálóknak, gyakorta ott quartéllyozó katonáknak, mesterlegényeknek s hostátban lakóknak isteni tiszteletet tartson. Parancsolja azért a Szent Visitatio tiszteletes Tömösvári György uramnak, mint besztertzei filialis ecclesia papjának, hogy amint ennekelőtte már jó darab időtől fogva a titulatus Sombori Lajos úr házánál a várban tartatott az isteni tisztelet, úgy ezután is, hogy őkegyelme ott és kemény büntetés alatt nem másutt

97 Nagysajói Prot. 182.

98 Uo. 199.

99 Uo. 204.

gyakorolja a rendes isteni tiszteletet, annyival is inkább, hogy az újj katonáknak a hostátba nem szabad kijárni, változhatatlanul végezé a Szent Visitatio.

1801

Anno 1801 die 5° Majim

Ezen kisbudoki vacantiaban levő kicsiny ecclesia megvizsgáltatván, follytak a követke-zendő dolgok:

1° Vagyon a titulatus főcurator és egyszersmind domesticus curator tekintetes Fogarasi István úrnál privata industriaja által gyűjtögetett ecclesia pénze hfl. 40, mellyről mint privata industriaja által gyűjtött summácskáról, noha senkinek számolni nem tartoznék, mindazonáltal kegyes jóindulatból az ecclesia jövendő szükségére sacrificálja, mellynél fogva a venerabile N[agy]sajói Capitulum Visitationis Protocolumába is kívánta béíratni olly véggel, hogy azon summácskát ezután is, mint eddig, szaporgatni igyekezik.

2° Vacantiaban lévén KisBudokon a papság, quartaból, miből semmi jövedelme az ecclesianak nem volt, hanem

3° Tavally esztendőben, úgymint anno 1800 az ecclesia rétyeinek füve aestimatione mediante eladatván, jött belőle 6 vonás forintya.

4° Más szénafű is lévén, melly felébe kiadatott, s azon fele rész hasznából a szénafünek jött az ecclesia számára 4 vonás forint, melly a 6 vonás forinttal együtt a titulatus curator úr

kezében vagyon.

5° A közelebb jövő Bertalan napkor két esztendeje lészen, hogy a parochian lakik a zsellér Babals Josip, ki is a rét szénafüvén és az alsó fordulón lévő két szántóföldeken kívül (melly az ecclesianak hagyatott), minden parochiahoz tartozandó appertinentiakat bírván, maga önként való kötelezése szerént annuatim ad az ecclesianak 6 vonás forintokat, és a competáló viaticumot a legátusoknak, eljővén azért a közelebb esendő Bertalan napja, ak-kor két esztendőre tartozik 12 vonás forintokat fizetni az ecclesianak. Ennekutánna is, míg ott lakik esztendőnként a 6 id est hat vonás forintokat a viaticummal együtt tartozik megfi-zetni.

1808

Azon esztendőben [1808. ] Januar iusnak 26-dik napján vis it áltat ott a kisbudaki reformata nemes eklézsia, azhol a tiszteletes loci ministerre, tiszteletes Bartha Sándorra semmi

panasz nem adatott előm

Jövedelemre való kútfejei ezen eklézsiának nincsenek. A papi ház romlandó félben lé-vén, a méltóságos possessor urak ígérték gratiajokat, hogy a jövő tavaszon újj házot építtet-nek.

100 Nagysajói Prot. 219.

101 Uo. 253.

Alsóbudak 27 1809

Azon esztendőben és napon [1809. Februariusnak 16-án] megvizsgáltatott a ktisjbudoki reformata nemes eklézsia tiszteletes Bartha Sándor uram papságában 02

Akire a nemes eklézsia semmit se panaszla, se maga a tiszteletes pap az ecclesia ellen egyebet, hanem hogy a romlófélben lévő papi házot (melyről azt a gratiajat ígérte volt, hogy az elmúlt tavaszon megcsináltottya) még meg nem csináltotta. Mely panaszt megje-lentvén a Visitatio a méltóságos possessoratusnak, azt feleié, hogy ne búsuljon a tiszteletes pap, mert az ecclesia ígéretéről most se felejtkezett el, és ideje eljővén, az házat megcsináltottya.

1810

Januarius 22-én visitáltatott a reformata ekklézsia tiszteletes Bartha Sándor uram papságában, tekintetes Fogarasi István úr jelenlétében 103

Fogarasi úr meg vagyon elégedve a pappal, a tiszteletes papnak sincsen panassza.

A Fogarasi úr feladása szerént ezen ekklézsiának nincsen semmi fundussa egy kemence 1798. vagy 1799. esztendőben vetett téglájánál. Az Úr asztalára tartozó jók megvagynak.

Az ekklézsia szántóföldei, szénarétyei fogyatkozás nélkül megvagynak.

1812

17-dik Februarius a reformata ekklézsiában tiszteletes Barta Sándor uram papságában 04

Ezen ekklézsiából deficiálván a közhallgatók a tekintetes possessoratuson kívül, kik közzül néhai tekintetes Fogarasi István úr özvegyét a maga házainál felkereste a Szent Visitatio a tiszteletes papról való értekeződés és néhai tekintetes férjéről, mint domesticus curatorról az ekklézsiára maradott ekklézsiai jókról való tudokozódás végett, mellyekre kö-zönségesen így felelt tekintetes Széplaki Klára asszony, néhai tekintetes Fogarasi István úr özvegye: Nékem és egész házomnak tiszteletes uramban és háza népében megelégedésünk vagyon. Tiszteletes uram a maga hivatalát híven folytattya. Úgy tudom, tiszteletes uramnak is reánk semmi panassza nincsen, ami az ekklézsia vagyonnyait illeti, néhai féljem vettetett volt egynéhány ezer [316] téglát az ekklézsia számára, hogy egy kis oratoriumot építessen belőlle. Én a téglát a férjem halála után béhordottam, az udvaromban vagyon, meszet is vett volt, az is megvagyon, egy kutat is csináltatott az ekklézsia földére az építendő oratoriumhoz megkívántató víz kedvéért, ezekre mit költött, nem tudom, és hogy egyébb pénzbeli vagyonnya volna az ekklézsiának, arról semmit sem tudok. Effelett szándékozott a néhai férjem újj házat építtetni a papnak az én majorházom hellyére, derekát szarugerendái-val eggyütt fel is állíttotta oly véggel, hogy azt egyenlő csere által az ekklézsiának általadja, mellynek én is ellene nem mondok, de arra sem ajánlhatom magamat, hogy ezen házat a magam erőmen megépíttessem, ha a tekintetes possessoratus az illető részt fel nem építi.

Míg a ház fel nem épül, addig a cserének tökélletesen megesni nem látom okát, nehogy a ház fái, fedél nélkül állván, elrothadjanak, mivel máris két esztendeje, hogy úgy áll.

102 Nagysajói Prot. 274.

103 Uo. 297.

104 Uo. 315-317.

A ház építése eránt meghagyatik a tiszteletes papnak egy instantiaja által felkeresni a te-kintetes possessoratust és minden esetre nézve a Capitulum tisztyeit tudósíttani kötelességé-vé tétetett.

Ezen ekklézsiában feles számból álló cigány hallgatók találtattak, kik az ekklézsiai igaz-gatásra nézve sohová sem voltak köttetve, holott magokat reformátusoknak tartották, úgy-mint 1. Sztán Peti Latzi, 2. Sztán Gyirkó, 3. Sztán Peti, 4. Boros Latzi, 5. Boros Martzi, 6.

Sztán Miki, 7. Sztán Gyuri, 8. Ruszi Jósi [?], 9. Horváth Martzi, 10. Sztán Tógyer. Kik a Szent Visitatio előtt mindnyájan önként kötelezék magokat arra, hogy minden hurubás ci-gány a papnak vagy kétnapi napszámot adjon, mikor a pap kívánnya, vagy 1 rfl. fizessen esztendőnként. így köteles lészen a pap is a szokott stolare beneficium letétele után a háza-sulandókat törvényesen öszveesketni, születtyeiket megkeresztelni, betegeiket meglátogat-ni, halottyaikat eltemetmeglátogat-ni, és őket a matriculaban meghatározott fizetéseken kívül semmivel sem terhelni. Vigyázónak, egyházfiúnak béesked[317]tetett Sztán Peti Latzi.

Az Úr asztalára tartozó jók a conscriptio szerént megvagynak.

Az ekklézsia jószágai, szántóföldei, szénarétyei az 1754. esztendőbéli matricula szerént megvagynak fogyatkozás nélkül.

A gyümölcsös szaporíttatott két esztendő alatt 10 ültetéssel.

1813

19-dik Martiusban visitáltatván ezen reformata eklézsia tiszteletes Barta Sándor uram papságában, ezen ekklézsiában deficiálván a református közhallgatókn)5

A tekintetes birtokos urak közzül is csak tekintetes Fogarasiné asszony volt KisBudokon a maga házainál felkerestetvén a tiszteletes pap aránt a Canonok utasítása szerént tett közönséges kérdésekre, a tiszteletes papot mindenekben dicséri. A tiszteletes pap is az asszony és a tekintetes birtokos urak ellen semmit sem panaszla. Megkérdeztetvén azaránt is tekintetes Fogarasiné Széplaki Klára asszony, hogy a major háza helyén építés-ben lévő papi házról és helyről, mellyet egyenlő csere által az ekklézsiának néhai félje, te-kintetes Fogarasi István úr és maga is a volt Visitation hasonló feltétel által odaajánlott vala, most micsoda értelemben volna, azt felelte, hogy a néhai férje halála után birtoka kevesíttésére sok keresők állottanak elé, kikről álmodni sem tudott volna néhai férje életé-ben, és éppen azon helynek szomszédsága is kereset alatt vagyon, nem bizonyos az eránt (mivel nem örökössé a fennforgó hely), hogy gyermekeinél megmaradhat. Hogy az ekklézsiának és gyermekeinek nagyobb bajt ne okozzon, a cseréről lemond. Lássák a gyer-mekei, tegyék meg a cserét, ha azoknak tetszik, maga ellenek nem mond.

Jegyzés: Feladá a loci minister, Barta Sándor uram, hogy néhai domesticus curator te-kintetes Fogarasi István úr halála után írásai megvizsgáltatván a tiszteletes pap jelenlétében, találtatott azok között 25 ~ huszonöt magyar forintról ötvenöt pénzekről szólló contractus, melly az ekklézsia pénzéből adatott volt ki kisbudoki lakos [347] Horata Gligorasnak ken-dermag kereskedés végett, melly hogy a néhai úr curatorsága alatt az ekklézsiai számadás-ban bément volna, soholt sem látszik.

Tekintetes Fogarasiné asszony az ekklézsia jövedelmeiről és az arról szólló levelekről megkérdeztetvén, azt felelte, hogyha a fia, tekintetes Fogarasi Elek úr felmégyen KisBudokra, leveleit regestráltattya, minthogy sok peres dolgai állottak elé, s ha ekklézsiát illető levelek találtatnak, közli az ekklézsiával.

105 Nagysajói Prot. 346-347.

Alsóbudak 29