• Nem Talált Eredményt

Vizu´ alis vizsg´ alatok az Atomer˝ om˝ uben

6. Anyagvizsg´ alatok a primerk¨ ori gyakorlatban 152

6.4. Alkalmazott vizsg´ alati m´ odszerek

6.4.1. Vizu´ alis vizsg´ alatok az Atomer˝ om˝ uben

abra),

• hurkonk´ent egy f˝okeringtet˝o szivatty´ut (FKSz) a hideg ´agban (6.3 ´abra),

• hurkonk´ent egy g˝ozfejleszt˝ot (GF), ami egy k¨oz¨os elem a primer- ´es szekunder k¨or k¨oz¨ott (6.3 ´abra),

• a t´erfogatkompenz´atort (6.3 ´abra),

• ´es ¨uzemzavari h˝ot˝orendszereket.

A reaktortart´alyban helyezkedik el a f´ekez˝ocs˝oblokk, ´es a reaktorakna (6.5 ´abra). Az akn´aban foglal helyet a kos´ar, a f´ekez˝ocs˝o blokkra simulva. A kos´arra ¨ul r´a a v´ed˝ocs˝ o-blokk, s az eg´eszet a fels˝o blokk z´arja le. A f´ekez˝ocs˝oblokk, az akna, a kos´ar ´es a v´ed˝ocs˝o blokk egy¨uttesen a bels˝o berendez´esek n´evre hallgatnak.

6.4. Alkalmazott vizsg´ alati m´ odszerek

6.4.1. Vizu´ alis vizsg´ alatok az Atomer˝ om˝ uben

A vizu´alis vizsg´alatokat ´altal´aban alul´ert´ekelik. A legt¨obb ember ´ugy gondolja, hogy ahhoz nem kell szakember, hogy odamenjen ´es megn´ezze, ahhoz elegend˝o, ha van szeme.

Ez persze nem ´ıgy van. Nem el´eg n´ezni, l´atni is kell! K¨ul¨on¨osen igaz ez az atomer˝om˝uvi anyagvizsg´alatok eset´eben, hiszen vizu´alis vizsg´alatot legt¨obbsz¨or csak valamilyen eszk¨oz

6.3. ´abra. A paksi reaktorok primer k¨or´enek a s´em´aja

6.4. ´abra. A Paksi Atomer˝om˝u primerk¨or´enek f˝oberendez´esei: 1 - reaktor, 2 - f˝oelz´ar´o tol´oz´ar, 3 - f˝okeringtet˝o szivatty´u, 4 - g˝ozfejleszt˝o, 5 - t´erfogat kompenz´ator [PA Web]

seg´ıts´eg´evel tudunk elv´egezni. Ilyen eszk¨oz p´eld´aul egy endoszk´op, egy kamera, egy optika vagy egy t´avir´any´ıtott robot, amely beviszi a kamer´at, ´es vil´ag´ıt a vizsg´alathoz.

Egy vizu´alis vizsg´alattal csakis a fel¨uletet illet˝oen kapunk k¨ozvetlen inform´aci´ot, min-den egy´eb ´ert´ekel´es tekintet´eben k¨ovetkeztet´esekre k´enyszer¨ul¨unk. (´Erdemes ez´ert egy´eb vizsg´alatokkal is kieg´esz´ıteni, de egy´eb vizsg´alatokat is ´erdemes p´arba ´all´ıtani a vizu´alis

6.5. ´abra. A paksi reaktorok ´es a bels˝o berendez´esek [Sitkei]

ellen˝orz´essel.

A vizu´alis ellen˝orz´eshez elengedhetetlen¨ul fontos a megfelel˝o vil´ag´ıt´as. Er˝oss´eg´et il-let˝oen 300 luxot ´ır el˝o a szabv´any. Ez ´altal´aban nem adott, ez´ert ´erdemes mindig k´ ezi-l´amp´aval kivonulnunk, ne a helysz´ınen ´erjen a meglepet´es. Ha lehet˝os´eg van r´a, mindig s´url´of´enyben vizsg´aljunk, azaz a vizsg´alati fel¨uletet t´argyat ar´anylag kis sz¨ogben vil´ a-g´ıtsunk meg! (No l´am, milyen j´o, hogy vitt¨unk k´ezil´amp´at!) ´Igy a t´argy fel¨ulet´en l´ev˝o egyenetlens´egek, reped´esek, par´anyi horpad´asok stb. ´arny´ekot vetnek, plasztikusabb´a v´alik a k´ep, jobban ´eszrevehet˝oek a tov´abbi vizsg´al´od´asra ´erdemes helyek. A 6.6 (a) ´ ab-r´an l´athat´o egy parabolikus der´ıt˝olap. J´ol megfigyelhet˝o, hogy a 8 ´ora ir´any´ab´ol be´erkez˝o f´enysug´ar hogy v´alik a lap jobboldal´an s´url´of´enny´e, kiemelve ezzel a gy˝ur˝od´eseket, illetve

v´alik nem megfelel˝o megvil´ag´ıt´ass´a 12 ´ora ir´any´aban, a f´enysug´ar t´ul alacsony bees´esi sz¨oge miatt. S´url´of´eny alatt nincs t¨ok´eletes fel¨ulet (6.6 (a) ´abra)!

Nagy seg´ıts´eg¨unkre lehet a vizsg´alatn´al egy k¨oz¨ons´eges nagy´ıt´o, tudom´anyos nev´en lup´e (6.6 (b) ´abra). Nem v´eletlen¨ul hordta Sherlock Holmes is mag´aval! 3-5-sz¨or¨os nagy´ıt´asban a legt¨obb esetben egy´ertelm˝uv´e v´alnak a s´url´of´eny megmutatta elt´er´esek ´es nyugodt sz´ıvvel hozhatunk d¨ont´est a tov´abbi l´ep´esekr˝ol.

(a) Der´ıt˝olap

[Deritolap web]

(b) Lup´e [Lupe web]

6.6. ´abra. Der´ıt˝olap ´es lup´e

Persze ezek a seg´edeszk¨oz¨ok csak azokban az esetekben haszn´alhat´oak, ha oda tudunk menni a fel¨ulethez. Atomer˝om˝uvi k¨ornyezetben gondolkodva azonban t¨obbnyire nem tudunk szem´elyesen odamenni. Vagy az´ert, mert egy cs˝o bels˝o fel¨ulet´er˝ol, vagy bels˝o ter´er˝ol kell inform´aci´o, nincs oxig´en, vagy v´ız alatt van a vizsg´aland´o ter¨ulet, esetleg sug´arvesz´ely ´all fenn, de az igazi az, amikor mindez egy¨utt van. Ilyenkor ker¨ulnek el˝o a k¨ul¨onb¨oz˝o vizsg´alati eszk¨oz¨ok.

A Paksi Atomer˝om˝uben haszn´alt vizsg´alati eszk¨oz¨ok k¨ozz´e tartoznak a kor´abban m´ar eml´ıtett fiberszk´opok tov´abbfejlesztett v´altozatai, az endoszk´opok (l´asd 6.7 ´abra).

Az els˝o endoszk´opok ¨uvegsz´alakb´ol (fiberekb˝ol – innen a fiberszk´op n´ev) k´esz¨ultek, ma is alkalmaznak ilyeneket. K´et ¨uvegsz´alk¨oteg, egy rendezett ´es egy rendezetlen alkot egy fiberszk´opot. A rendezetlen k¨otegen a megvil´ag´ıt´ast oldjuk meg, a rendezett k¨otegen a k´eptov´abb´ıt´ast. A modern videoendoszk´opok ezt par´anyi kamer´aval, miniat˝ur LED vil´ag´ıt´assal oldj´ak meg. Es persze l´´ eteznek kombin´aci´ok is, azaz a f´enyt ¨uvegsz´allal tov´abb´ıtj´ak, de kamera k¨ozvet´ıti a k´epet. Az ¨uvegsz´alas k´eptov´abb´ıt´as el˝onye, hogy nagyobb f´enyteljes´ıtm´enyt lehet k¨ozvet´ıteni, b´ar ez az el˝ony a kamer´ak ´es a nagy f´enyerej˝u LED-ek fejl˝od´es´evel lassan elt˝unik. Az ¨uvegsz´alk¨oteg s´er¨ul´ekenys´ege viszont felt´etlen h´atr´anya az ilyen szond´aknak. Egy mai modern endoszk´op AA m´eret˝u akkumul´atorokkal

6.7. ´abra. A Paksi Atomer˝om˝uben alkalmazott egyik endoszk´op [Endoszkop web]

m˝uk¨odik, microSD k´arty´ara r¨ogz´ıt JPG-t ´es AVI-t (HD felbont´as´u k´epet k¨ozvet´ıt) ´es term´eszetesen a szonda v´ege egy kis joystick-el t´avir´any´ıt´assal mozgathat´o.

Kamer´akat is alkalmazhatunk ahov´a bef´ernek ´es ez a m´eret egyre kisebb! A Paksi Atomer˝om˝uben jelenleg 18,5 mm-es a legkisebb kamer´ank k¨uls˝o ´atm´er˝oje ´es az ipari gya-korlatban ez m´eg nem sz´am´ıt k¨ul¨onlegess´egnek! 34 mm-rel m´ar van olyan d´omkamer´ank, mely forog, billen, vil´ag´ıt, f´okusz´al ´es zoomol. Persze az ilyen kis kamer´ak ´altal´aban nem sug´arz´as´all´oak, de nem is mindig van erre sz¨uks´eg.

A kamer´as vizsg´alatok sor´an – ´es ez igaz az endoszk´opra is! – mindig tartsuk ´eszben, hogy a k´ep, amit l´athatunk, sok k¨ozvet´ıt´esen kereszt¨ul jut el hozz´ank. N´eha neh´ez eld¨ on-teni, hogy amit l´atunk az mi is lehet. Nem szabad kapkodni, k¨or¨ul kell j´arni a k´erd´est lelkiismeretesen! P´eld´aul egy labirintt¨om´ıt´es vizsg´alata sor´an, k¨onny˝u csap´agygoly´onak kiki´altani egy arra t´evedt ´es a labirintba szorult bubor´ekot!

A sug´arz´as´all´o kamer´ak (l´asd 6.8 ´abra) kor´abban vidicon (saticon) cs¨ovekkel k´esz¨ ul-nek, ugyanis ezt a lek´epez´est nem zavarja a sug´arz´as. Id˝ovel a cs¨ovek ¨uveganyaga meg-s¨ot´et¨ul a sug´arz´as k¨ovetkezt´eben (a gyakorlatban alkalmazott szakkifejez´es: megs¨ul) ´es jellemz˝oen ez okozza a haszn´alhatatlann´a v´al´as´at.

H´atr´anya m´eg az ilyen kamer´aknak, nagyfok´u ´erz´ekenys´eg¨uk a mechanikai ig´ enybe-v´etelre. El´eg egy kiss´e komolyabb koccan´as ´es a cs˝onek v´ege. Ha ezeket a korl´atokat szem el˝ott tartjuk, akkor viszont j´ol haszn´alhat´oak, ´eles, fekete-feh´er k´ep¨uk extr´em su-g´arz´asban is sok inform´aci´ot ny´ujt.

K´et igaz´an k¨ul¨onleges kamer´ara h´ıvn´am fel a figyelmet:

• A 6.8 ´abr´an l´athat´o kamera egy sug´arz´as´all´o (vidicon cs¨oves) kamera. T´avir´ any´ı-t´assal forgathat´o, billenthet˝o, m´eg zoomolhat´o is. Optik´aja nem barnul´o ¨uvegb˝ol

6.8. ´abra. Sug´arz´as´all´o kamera: be´ep´ıtett vil´ag´ıt´assal, forog, billen, zoomol [VISATEC Gmbh web]

k´esz¨ult. Hatalmas teljes´ıtm´eny˝u, be´ep´ıtett vil´ag´ıt´asa seg´ıts´eg´evel nagyszer˝u k´epet produk´al. Ilyen kivitelben egyed¨ul´all´o a maga nem´eben.

• A VT-100 ¨onj´ar´o kamer´aval (l´asd 6.9´abra) cs¨ovek, l´egtechnikai alagutak, tart´alyok belsej´eben tudunk vizsg´al´odni. T´avvez´erl´essel ir´any´ıthat´o. Saj´at, be´ep´ıtett vil´ ag´ı-t´assal rendelkezik, kamer´aja forgathat´o, billenthet˝o, zoomolhat´o. Igaz´an praktikus eszk¨oz!

6.9. ´abra. T´avvez´erelt, ¨onj´ar´o kamera. Be´ep´ıtett vil´ag´ıt´as, forog, billen, zoomol [Bacskai P. foto]

A vizu´alis vizsg´alatot ´altal´aban a legolcs´obb anyagvizsg´alati elj´ar´asok k¨oz¨ott sorolj´ak fel. A fentiek t¨ukr´eben, az atomer˝om˝uvi vizu´alis ellen˝orz´eseket alighanem m´as szemmel fogjuk n´ezni.

Atomer˝om˝uvi alkalmaz´as

A vizu´alis vizsg´alatok fejl˝od´es´et megfigyelhetj¨uk a k¨ozbens˝orudak vizsg´alat´at bemutat´o videofelv´eteleken:

Az 1990-ben k´esz¨ult ”video 5 kozbensorud 1990 jo.avi” ´es a ”video 6 kozbensorud 1990 torott.avi” egy megfelel˝o ´es egy t¨or¨ott k¨ozbens˝orudat mutatnak be, az akkori sz´ınvonal adta min˝os´egben.

A ”video 7 kozbensorud 2012.avi” vide´o a 2012-es ´ev egy vizsg´alat´ab´ol mutat be egy r´eszletet, amin egy megfelel˝o r´ud l´athat´o. A k¨ul¨onbs´eg meglehet˝osen mark´ans!

1991-ben, egy alkalommal t¨ukr¨okkel oldottuk meg egy k¨ozbens˝or´ud h´arom oldali vizs-g´alat´at. Akkor m´eg nem ´allt rendelkez´es¨unkre olyan mennyis´eg˝u kamera, mint manaps´ag, ez´ert gondolkod´assal p´otoltuk a t´argyi eszk¨oz¨oket. A vizsg´alatb´ol egy r¨ovid bemutat´ot l´athatunk a ”video 8 kozbensorud tukor 1991.avi” vide´oban.

A tananyaghoz tartoz´o vide´ok let¨olthet˝oek a ”Vide´ok let¨olt´ese” c´ım˝u interakt´ıv ani-m´aci´o seg´ıts´eg´evel.