• Nem Talált Eredményt

Idegentest felder´ıt´ es, elt´ avol´ıt´ as, manipul´ atorok

6. Anyagvizsg´ alatok a primerk¨ ori gyakorlatban 152

6.5. Idegentest kezel´ es a Paksi Atomer˝ om˝ uben

6.5.2. Idegentest felder´ıt´ es, elt´ avol´ıt´ as, manipul´ atorok

es a hib´ak k¨ovetkezm´enyeivel is.

B´ar a berendez´esek z´ar´as´at minden esetben tisztas´ag ´es idegentestmentess´egi

ellen-˝

orz´es el˝ozi meg, ezek hat´ekonys´aga csaknem sz´azsz´azal´ekosra n¨ovelhet˝o a felel˝os mun-kav´allal´oi hozz´a´all´assal. A z´ar´as felt´etele a

”Sikeres” min˝os´ıt´es˝u jegyz˝ok¨onyv, s ez a fegyelmezett munkav´egz´essel p´arosulva megb´ızhat´o eredm´enyt garant´al.

A Paksi Atomer˝om˝uben nagy szerepet kapnak a k¨ul¨onb¨oz˝o oktat´asok. Ezek egyike, az ´eves szinten tart´o k´epz´es. Ennek keretein bel¨ul, egy el˝oad´as keret´eben ismertetj¨uk az elm´ult ´ev ez ir´any´u tapasztalatait, a felmer¨ult esem´enyek megold´as´at, elker¨ulhet˝os´eg¨uk lehet˝os´egeit. S v´eg¨ul, de nem utols´osorban minden el˝oad´ason, hangs´ulyozottan meg-k¨osz¨onj¨uk koll´eg´aink figyelm´et ´es egy¨uttm˝uk¨od´es´et, amellyel el˝oseg´ıtett´ek a csoportunk munk´aj´at! Ez a visszacsatol´as igen j´o eredm´enyeket hozott mag´aval! Azt mondhatjuk, hogy munkat´arsaink term´eszetesnek veszik, hogy ha jav´ıt´as, karbantart´as k¨ozben nehe-zen, vagy csak vesz´elyesen megk¨ozel´ıthet˝o helyre v´eletlen¨ul beejtenek valamit egy nyitott berendez´esbe, esetleg ´eszrevesznek egy beker¨ult idegentestet, azonnal ´ertes´ıtik vezet˝ oi-ket, akik azonnal a VTMKCs seg´ıts´eg´et k´erik, s ´ıgy az id˝o – mely ilyenkor a legdr´ag´abb t´enyez˝o! – nem telik feleslegesen.

Szakembereink szeml´elet´enek form´al´as´aban mind a n´egy l´epcs˝ofok (technol´ogia, ok-tat´as, tisztaszerel´esi z´ona, ellen˝orz´es) szerepet j´atszik, de a z´ar´o szeme ennek a l´ancnak a visszacsatol´as. Ha az egyes ember is l´atja felk´esz¨ult ´es felel˝oss´egteljes munk´aj´anak ered-m´eny´et – biztons´agi ´es anyagi szempontb´ol egyar´ant! - ´es lehets´eges k¨ovetkezm´enyeit, akkor saj´at elhat´aroz´as´ab´ol t¨orekszik a biztons´agos munkav´egz´esre. Ez pedig sokkal jobb hat´asfokkal kecsegtet, mint az el˝o´ır´asok sz´am´anak n¨ovel´ese, vagy a szankci´ok szigor´ıt´asa.

6.5.2. Idegentest felder´ıt´ es, elt´ avol´ıt´ as, manipul´ atorok

A berendez´esekbe sz´and´ektalanul ker¨ul˝o k¨ul¨onb¨oz˝o t´argyak (idegentestek), a k´es˝obbiek sor´an galib´at okozhatnak (6.40 ´abra).

Term´eszetesen, az elt´avol´ıt´asukra van speci´alis csoport, t´avvez´erelt c´eleszk¨oz¨okkel, robotokkal, de az els˝odleges c´el a bepottyan´as elker¨ul´ese. Nem lehet el´egszer elmondani, hogy minden egyes dolgoz´oban tudatos´ıtani kell, hogy ha m´egis beejt valamit, azonnal

6.40. ´abra. Egy turbina k´arosodott lap´atozata, amelybe egy pap´ırt¨orl˝o gurig´aja ker¨ult [PA foto]

sz´oljon! Ezzel megel˝ozhet˝o, hogy a behullott t´argy esetleg m´eg nehezebben megk¨ oze-l´ıthet˝o helyre ker¨ulj¨on. Ennek ´erdek´eben kiemelt figyelmet kell ford´ıtani minden egyes munkav´allal´o oktat´as´ara, felk´esz´ıt´es´ere! Soha, senkit retorzi´o nem ´erhet, ha az ´ ovatlan-s´aga k¨ovetkezt´eben keletkezett idegentestet azonnal jelzi, ezzel szemben a nem jelzett idegentestek´ert felel˝os szem´elyeket minden esetben felel˝oss´egre kell vonni. Azonnali jel-z´es eset´en tudjuk, hogy mit keres¨unk, hol keress¨uk, igen j´o es´ellyel el is tudjuk t´avol´ıtani.

Az eltitkolt idegentest a k´es˝obbiek sor´an sokkal kedvez˝otlenebb helyre ker¨ulve nagy k´art okozhat! Hogy ez mennyire fontos k´erd´es, arra j´o p´eld´at l´athatunk a k´epen, ahol

mind-¨ossze egy pap´ırt¨orl˝o guriga ker¨ult egy turbin´aba a szerel´es sor´an. A k¨ovetkezm´enyek meglehet˝osen vigasztalanul festenek.

Idegentest elt´avol´ıt´o eszk¨oz¨ok a Paksi Atomer˝om˝uben

Az elt´avol´ıt´asokat rendszerint kamer´akkal tudjuk koordin´alni. Manipul´atorok seg´ıts´ e-g´evel oldjuk meg a feladatokat. Ezek lehetnek a legegyszer˝ubb kamp´ot´ol kezd˝od˝oen, m´agnes, vagy villanymotoros csipesz, vagy ak´ar a 6.41 ´abr´an l´athat´o pneumatikus meg-fog´o vagy egy hidraulikus oll´o is.

Az itt k¨ovetkez˝o videofelv´etelek mindegyike, egy-egy ´eles helyzet megold´as´at mutatja be, a m˝uveletek sor´an k´esz´ıtett videofelv´etelekb˝ol kiv´agott r¨ovid r´eszletek seg´ıts´eg´evel.

A VTMKCs minden ilyen tev´ekenys´eg´et teljes id˝oben r¨ogz´ıti. A felv´etelek egyed¨ul´all´o tapasztalati tud´asb´azist biztos´ıtanak! Elemz´es¨ukkel felder´ıthet˝oek az elj´ar´asok esetleges gyenge pontjai, jobb´ıt´o javaslatok sz¨ulethetnek a vizsg´alati m´odszerekre, r´aad´asul bemu-tat´asukkal a t´arsszervezetek munkat´arsaiban ´ujra ´es ´ujra tudatos´ıthat´o az elv: azonnal sz´olni! N´eh´any esetben m´as atomer˝om˝uveknek is elk¨uldt¨uk felv´eteleinket, hogy a n´ a-luk felmer¨ult probl´em´ahoz hasonl´o esetben, mi hogyan oldottuk meg a k´erd´est. V´eg¨ul, de nem utols´osorban, kiv´al´o szemelv´enyeket lehet kiv´agni bel˝ol¨uk, egyetemi hallgat´ok

6.41. ´abra. Pneumatikus megfog´o szerkezet [Rajz: Bacskai P.]

okul´as´ara!

A ”video 9 GF kroki.avi” c´ım˝u vide´on egy idegentest elt´avol´ıt´as´ahoz haszn´alt villany-motoros csipesz l´athat´o m˝uk¨od´es k¨ozben.

A ”video 10 szivattyu.avi” c´ım˝u vide´on idegentest elt´avol´ıt´as´ahoz haszn´alt szivatty´us szippant´as l´athat´o m˝uk¨od´es k¨ozben.

A ”video 11 anyacsavar.wmv”, ”video 12 apacsavar.wmv”, ”video 13 csm.wmv” ´es

”video 14 cso.wmv” vide´on a g˝ozfejleszt˝obe behullott k¨ot˝oelemek elt´avol´ıt´asa l´athat´o saj´at fejleszt´es´u pneumatikus manipul´atorral.

A ”video 15 fksz.wmv” vide´on NA500 hurok vizsg´alata l´athat´o a f˝okeringtet˝o szivatty´u (FKSZ) fel˝ol, a v´eg´en feln´ez¨unk a kollektorba ´es l´athat´o alulr´ol a technol´ogiai fed´el, mellyel a g˝ozfejleszt˝ot lez´arj´ak a karbantart´as sor´an.

A ”video 16 GF csiszolopapir.wmv” vide´on az l´athat´o, ahogy egy porsz´ıv´oval elt´ avol´ı-tanak egy smirglipap´ırt a g˝ozfejleszt˝ob˝ol. A l´enyege, hogy azonnal sz´olt a koll´ega amikor beejtette, tudt´ak hogy mit keressenek, hol keress´ek, honnan ker¨ult oda, ´ıgy egyszer˝u volt elt´avol´ıtani.

A ”video 17 pihmed cso.wmv” vide´on egy beesett cs¨ovet t´avol´ıtanak el a pihentet˝ o-medence egyik t´alc´aj´ar´ol.

A tananyaghoz tartoz´o vide´ok let¨olthet˝oek a ”Vide´ok let¨olt´ese” c´ım˝u interakt´ıv ani-m´aci´o seg´ıts´eg´evel.