• Nem Talált Eredményt

6. Anyagvizsg´ alatok a primerk¨ ori gyakorlatban 152

6.5. Idegentest kezel´ es a Paksi Atomer˝ om˝ uben

6.5.1. Idegentestek megel˝ oz´ ese

K´ets´egtelen, hogy a legnagyobb kellemetlens´egeket okozhatja egy-egy kritikus helyre ke-r¨ul˝o idegentest ´es elt´avol´ıt´asa gyakran komoly neh´ezs´egekbe ¨utk¨ozik. Mi t¨obb, n´eha nem is vesz´elytelen! Mindig egyfajta diadal egy ilyen m˝uvelet eredm´enyes v´egrehajt´asa,de az

´

ar amit ez´ert a diadal´ert meg kellett fizetni, ´altal´aban t´ul magas, hiszen a berendez´est rendszerint le kell ´all´ıtani – esetleg t¨obb kiszolg´al´o berendez´est is –, vagy f˝ojav´ıt´asi id˝ o-szakban esetleg emiatt cs´uszik a berendez´es visszaad´asa a karbantart´ast k¨ovet˝oen ´es az

´

all´asid˝o egy atomer˝om˝uben nagyon sokba ker¨ul! ´Eppen ez´ert fontos, hogy mag´at a beke-r¨ul´est el˝ozz¨uk meg, m´ar a lehet˝os´egeket cs¨okkents¨uk minimumra. Milyen int´ezked´eseket tehet¨unk ennek ´erdek´eben?

Ugynevezett tisztaszerel´´ esi z´on´at (l´asd a6.38´abr´at) alak´ıtunk ki (Ez egy olyan elker´ı-tett munkater¨uletet jelent, ahov´a csak enged´ellyel szabad bel´epni, ´es csak list´an r¨ogz´ıtett eszk¨oz¨oket, anyagokat szabad bevinni, melyeket a kil´ep´eskor ellen˝orizni kell.): A f˝ ov´ız-k¨ori berendez´eseket tartalmaz´o helyis´egekben t¨ort´en˝o karbantart´asi, jav´ıt´asi, ´atalak´ıt´asi munk´ak v´egz´ese eset´en minden esetben tisztaszerel´esi z´on´at kell kialak´ıtani. Ha a tiszta-szerel´esi z´on´akban szerepl˝o rendszerek berendez´esei k¨oz¨ul ak´ar egy is nyitva van, akkor a ter¨uletet “1. Tisztaszerel´esi z´on´anak” kell min˝os´ıteni, ellenkez˝o esetben “2. Tisztaszerel´esi z´on´anak.” [Part2].

6.38. ´abra. Tisztaszerel´esi z´ona [PA foto]

A tisztaszerel´esi z´on´akba t¨ort´en˝o bel´ep´es, felt´etelekhez k¨ot¨ott. Alapvet˝oen csakis az l´ephet be, akinek ott dolga van. Kinek lehet ott dolga? Akinek arra a ter¨uletre ´erv´enyes, megnyitott munkautas´ıt´asa (MUT) van a kez´eben, vagy akinek munkak¨ore ezt el˝o´ırja (g´ep´esz, t´ermester, munkav´edelmi munkat´ars, dozimetrikus). De m´eg ˝ok sem vihetnek be b´armit, csakis egy ¨ossze´all´ıtott lista szerinti eszk¨oz¨oket (6.39 ´abra):

Az “1. Tisztaszerel´esi z´on´aba” t¨ort´en˝o bel´ep´eskor a MUT FELADAT mell´e egy list´at kell k´esz´ıteni a bevitt szersz´amokr´ol, mely list´an a szersz´am megnevez´ese ´es azonos´ıt´ o-sz´ama kell, hogy szerepeljen. Ez a dokumentum a MUT mell´eklet´et k´epzi ´es a mun-ka befejez´es´evel egy¨utt kell, hogy lead´asra ker¨ulj¨on a MUT-tal a berendez´esfelel˝osnek.

Egy tisztaszerel´esi z´on´aban v´egzett t¨obb munka eset´en k¨oz¨os szersz´amlista alkalmazhat´o, ilyenkor leadni csak azt az egy list´at kell [Part2].

6.39. ´abra. Tisztaszerel´esi z´ona, irattart´o dobozzal [PA foto]

Term´eszetesen a felt´etelek betart´as´at b´armikor ellen˝orizheti az arra jogosult szem´ely.

A lista vezet´es´e´ert, annak pontoss´ag´a´ert a munkavezet˝o a felel˝os. A list´an bel´ep´eskor bejel¨olj¨uk a bevitt eszk¨oz¨oket, majd kifel´e j¨ovet

”kijel¨olj¨uk” azokat. A k¨ul¨onbs´eget – ha az nem ker¨ult be´ep´ıt´esre - vissza kell menni ´es el˝oker´ıteni. Ha nincs meg, akkor j¨on a keres´es, amit el akartunk ker¨ulni, ´at kell n´ezni a berendez´est, hogy nem pottyant-e be a ”cucc”. Term´eszetes emberi tulajdons´ag, hogy ilyenkor megpr´ob´alunk sunnyogni ´es elker¨ulni a letol´ast. Term´eszetes, csak nem sportszer˝u! Ugyanis ha azonnal ´ertes´ıtik a vezet˝oket, akkor az erre szakosodott VTMKCs (Vizu´alis Technika ´es Manipul´ator Kezel˝o Csoport, k¨ozismertebb n´even a

”hav´ari´asok”) felvonul ´es az akkor m´eg j´ol behat´arolhat´o helyen l´ev˝o, pontosan ismert t´argyat felleli. B´armeddig is tart, sokkal-sokkal kevesebb id˝o, f´arads´ag ´es k¨olts´eg, mintha az elind´ıtott berendez´est le kellene ´all´ıtani – esetleg le´all mag´at´ol, mert akkora k´art okoz az otthagyott t´argy! – ´es kinyitni (ami esetleg le¨ur´ıt´ es-sel, nyom´asmentes´ıt´essel stb. j´ar!) ´es adott esetben k¨ul¨onleges enged´elyek birtok´aban neki´allni az az´ota m´ar ki tudja merre elr´azk´odott, elsodr´odott t´argyat megkeresni. ´ Ep-pen ez´ert a csoport mindig is ki´allt amellett, hogy aki hib´azott – mert hiszen ki lehet hiba n´elk¨ul val´o?! – de azonnal sz´ol, soha, semmilyen retorzi´oban ez´ert ne r´eszes¨ulj¨on!

Term´eszetesen vannak hosszabb munk´ak, melyek napokig, esetleg hetekig is eltartanak.

A munkak¨ozi sz¨unetekben, a munkav´egz˝oknek k¨oteless´ege gondoskodni a nyitott beren-dez´esek v´edelm´er˝ol, azaz arr´ol, hogy idegentest, szennyez˝od´es ne ker¨ulhessen be. Ezt takar´assal, fedelekkel, illetve (els˝osorban cs¨ovek eset´eben) c´elszer˝uen kialak´ıtott dug´

ok-kal oldjuk meg.

De honnan tudhatjuk el˝ore, hogy mif´ele szersz´amok, eszk¨oz¨ok lehetnek sz¨uks´egesek a m˝uveletek v´egrehajt´as´ahoz? Erre val´o a munkaprogram ´es az elk´esz¨ult´et megel˝oz˝o sz´elesk¨or˝u egyeztet´esek. ennek sor´an f´es¨ulik ¨ossze az ´erintett szervezetek k¨ul¨onb¨oz˝o ig´ e-nyeit, biztons´agi felt´eteleit egy legkisebb kock´azattal j´ar´o, m˝uk¨od˝ok´epes programm´a, melyet megfelel˝o szinteken ellen˝orizve, majd j´ov´ahagyva alkalmazni fogunk. A v´ egrehaj-t´as el˝ott, a v´egrehajt´okkal k¨ul¨on oktat´ason besz´elik meg a programvezet˝ok, hogy mi lesz a munka, azt hogyan kell megoldani ´es – ez a nagyon fontos! – azt is, hogy mi´ert ´ugy.

Csak az tud megfelel˝o min˝os´eg˝u munk´at v´egezni, aki tiszt´aban van feladat´anak s´uly´aval

´

es a hib´ak k¨ovetkezm´enyeivel is.

B´ar a berendez´esek z´ar´as´at minden esetben tisztas´ag ´es idegentestmentess´egi

ellen-˝

orz´es el˝ozi meg, ezek hat´ekonys´aga csaknem sz´azsz´azal´ekosra n¨ovelhet˝o a felel˝os mun-kav´allal´oi hozz´a´all´assal. A z´ar´as felt´etele a

”Sikeres” min˝os´ıt´es˝u jegyz˝ok¨onyv, s ez a fegyelmezett munkav´egz´essel p´arosulva megb´ızhat´o eredm´enyt garant´al.

A Paksi Atomer˝om˝uben nagy szerepet kapnak a k¨ul¨onb¨oz˝o oktat´asok. Ezek egyike, az ´eves szinten tart´o k´epz´es. Ennek keretein bel¨ul, egy el˝oad´as keret´eben ismertetj¨uk az elm´ult ´ev ez ir´any´u tapasztalatait, a felmer¨ult esem´enyek megold´as´at, elker¨ulhet˝os´eg¨uk lehet˝os´egeit. S v´eg¨ul, de nem utols´osorban minden el˝oad´ason, hangs´ulyozottan meg-k¨osz¨onj¨uk koll´eg´aink figyelm´et ´es egy¨uttm˝uk¨od´es´et, amellyel el˝oseg´ıtett´ek a csoportunk munk´aj´at! Ez a visszacsatol´as igen j´o eredm´enyeket hozott mag´aval! Azt mondhatjuk, hogy munkat´arsaink term´eszetesnek veszik, hogy ha jav´ıt´as, karbantart´as k¨ozben nehe-zen, vagy csak vesz´elyesen megk¨ozel´ıthet˝o helyre v´eletlen¨ul beejtenek valamit egy nyitott berendez´esbe, esetleg ´eszrevesznek egy beker¨ult idegentestet, azonnal ´ertes´ıtik vezet˝ oi-ket, akik azonnal a VTMKCs seg´ıts´eg´et k´erik, s ´ıgy az id˝o – mely ilyenkor a legdr´ag´abb t´enyez˝o! – nem telik feleslegesen.

Szakembereink szeml´elet´enek form´al´as´aban mind a n´egy l´epcs˝ofok (technol´ogia, ok-tat´as, tisztaszerel´esi z´ona, ellen˝orz´es) szerepet j´atszik, de a z´ar´o szeme ennek a l´ancnak a visszacsatol´as. Ha az egyes ember is l´atja felk´esz¨ult ´es felel˝oss´egteljes munk´aj´anak ered-m´eny´et – biztons´agi ´es anyagi szempontb´ol egyar´ant! - ´es lehets´eges k¨ovetkezm´enyeit, akkor saj´at elhat´aroz´as´ab´ol t¨orekszik a biztons´agos munkav´egz´esre. Ez pedig sokkal jobb hat´asfokkal kecsegtet, mint az el˝o´ır´asok sz´am´anak n¨ovel´ese, vagy a szankci´ok szigor´ıt´asa.