• Nem Talált Eredményt

Adminisztr´ aci´ o ´ es archiv´ al´ as

6. Anyagvizsg´ alatok a primerk¨ ori gyakorlatban 152

6.6. Adminisztr´ aci´ o ´ es archiv´ al´ as

Az idegentestek elt´avol´ıt´as´at fontos megfelel˝oen adminisztr´alni ´es archiv´alni, melynek Atomer˝om˝uvi gyakorlat´at ´ırjuk le a k¨ovetkez˝okben.

6.6.1. Vizsg´ alati technol´ ogi´ ak sz¨ uks´ egess´ ege ´ es fel´ ep´ıt´ ese

Mi´ert van sz¨uks´eg vizsg´alati technol´ogi´ara?

Egy vizsg´alati technol´ogia k¨or¨ultekint˝o egyeztet´esek sor´an sz¨uletik meg. Az egyezte-t´esek sor´an az ´erintett szakter¨uletek k´epvisel˝oi m´erlegelik az egyes l´ep´esek felt´eteleit ´es azok megteremt´es´enek m´odj´at. Meghat´arozz´ak a sz¨uks´eges int´ezked´eseket, alkalmazott eszk¨oz¨oket, a minim´alis kock´azatra t¨orekedve. Egy j´ol ´atgondolt technol´ogia ment´en, fe-gyelmezetten v´egrehajtott m˝uvelet a legritk´abb esetben j´ar esem´ennyel. Ezek jellemz˝oen a kapkod´as, vagy a fegyelmezetlens´eg k¨ovetkezm´enyei.

Vizsg´alati technol´ogia fel´ep´ıt´ese:

A vizsg´alati technol´ogia minden esetben r¨ogz´ıtse a vizsg´alat c´elj´at, annak szem´elyi, dokument´aci´os, technikai ´es technol´ogiai felt´eteleit. Egy´ertelm˝uen ´ırja le, hogy a m˝uvelet v´egrehajt´asa sor´an milyen vizsg´alati feladatokat kell v´egrehajtani ´es azok v´egezt´evel mi-lyen ellen˝orz´eseket kell elv´egezni a ter¨ulet ´atad´asa el˝ott. Meg kell hat´aroznia a lehets´eges kock´azatokat ´es azok elker¨ul´es´ere ir´anyul´o l´ep´eseket.

K¨ovetelm´enyrendszer ´es krit´erium:

Egy-egy berendez´est ´altal´aban t¨obbf´ele elj´ar´assal is megvizsg´alnak. Minden egyes elj´ar´ashoz tartozik egy-egy olyan k¨ovetelm´eny, amelynek teljes¨ulnie kell ahhoz, hogy az adott elj´ar´as szerint a vizsg´alt ter¨ulet

”megfelelt” min˝os´ıt´est kapjon. P´eld´aul hegeszt´esi fr¨ocsk¨ol´es nem megengedett. Ezeket krit´eriumoknak nevezz¨uk.

Minden vizsg´alt berendez´eshez hozz´a kell rendelni az egyes vizsg´alati elj´ar´asokhoz tartoz´o k¨ovetelm´enyt, amely szerint a berendez´es megfelel˝o, vagy sem. Vizu´alis ´es pe-netr´aci´os vizsg´alatokn´al ezt ´altal´aban a hib´anak bizonyul´o indik´aci´o geometriai jellemz˝oi alapj´an hat´arozz´ak meg, ´ugymint hossz´us´ag, vagy vastags´ag. (Mint m´ar tudjuk, m´ ely-s´eget ezen vizsg´alatokkal nem tudunk meghat´arozni.) Berendez´esekre, vagy berendez´es csoportokra ´altal´anosan hat´arozhatunk meg megfelel˝os´egi k¨ovetelm´enyeket, rendszerbe foglalva azokat. Praktikusan k¨ovetelm´enyrendszer n´even h´ıvj´ak ezeket.

6.6.2. Jegyz˝ ok¨ onyvez´ es ´ es archiv´ al´ as

Mi´ert van sz¨uks´eg jegyz˝ok¨onyvre?

Ujabb vizsg´´ alat elv´egz´esekor, a kor´abbi vizsg´alatok jegyz˝ok¨onyveiben foglalt

meg-´

allap´ıt´asok ´es ´eszrev´etelek, fontos t´ampontokat adhatnak egy berendez´es ´allapot´anak meg´ıt´el´es´eben a d¨ont´eshozatalhoz. Ez´ert a jegyz˝ok¨onyveket mindig gondosan meg kell

˝

orizni. Az iratt´aron k´ıv¨ul erre ma m´ar remek digit´alis lehet˝os´egek is vannak.

A jegyz˝ok¨onyv tartalmi ´es formai k¨ovetelm´enyei:

A jegyz˝ok¨onyvben r¨ogz´ıteni kell a vizsg´alatot v´egrehajt´ok adatain ´es a vizsg´alati ered-m´enyeken k´ıv¨ul mindazon k¨or¨ulm´enyeket, melyek a k´es˝obbiek sor´an seg´ıts´eget ny´ ujthat-nak a vizsg´alat rekonstru´al´as´ahoz. Ilyen adat p´eld´aul a k´esz´ıtett videofelv´etel azonos´ıt´oja is. A vizsg´alati jegyz˝ok¨onyvben minden esetben nyilatkoznia kell a felel˝os vizsg´al´onak, hogy a vizsg´alt ter¨uletek az adott krit´eriumokat kiel´eg´ıtik-e, azaz

”megfelelt”, vagy

”nem felelt meg”. Egy rendes c´eg rendelkezik saj´at jegyz˝ok¨onyv form´atummal, melyen az ¨osszes sz¨uks´eges adatnak megvan a kit¨oltend˝o rubrik´aja.

Mell´ekletek csatol´asa:

Egy-egy jegyz˝ok¨onyvh¨oz t¨obb mell´ekletet is csatolhatunk. Lehetnek ezek f´enyk´epek, adatlapok, de videofelv´etelek is. (´Erdekess´egk´eppen: lehet a mell´eklet p´eld´aul egy kavit´ a-ci´os fel¨ulet szilikon lenyomata is!) A jegyz˝ok¨onyvben minden esetben r¨ogz´ıteni kell, hogy h´any ´es mif´ele mell´ekletet csatoltunk hozz´a. A mell´ekleteket egy´ertelm˝u azonos´ıt´okkal kell ell´atni ´es a jegyz˝ok¨onyvben r¨ogz´ıteni kell azokat! Digit´alis t´arol´asn´al a megfelel˝o kereszthivatkoz´asokr´ol gondoskodni kell!

Archiv´aci´os rendszer:

El˝obb-ut´obb olyan t¨omeg˝u jegyz˝ok¨onyv¨unk lesz, hogy ´attekinthetetlen t¨omegg´e duz-zad. Ez´ert ´erdemes m´ar j´o el˝ore fel´ep´ıteni egy archiv´aci´os rendszert. Valamilyen c´elszer˝u szempont, vagy szempont-sziszt´ema szerint csoportos´ıtva a jegyz˝ok¨onyveket. Csakis ´ıgy van es´ely¨unk egy ´evekkel kor´abbi dokumentum el˝o´as´as´ara. Digit´alis t´arol´as h´ıj´an csak-nem lehetetlen feladat az ´attekinthet˝o t´arol´as, k¨ul¨on¨osen ha videofelv´etelek, f´enyk´epek is tartoznak egy-egy jegyz˝ok¨onyvh¨oz. Az internetnek k¨osz¨onhet˝oen, egy ´ıgy fel´ep´ıtett adatb´azist – megfelel˝o jogokkal b´ırva – b´arhonnan el´erhet¨unk ´es adott esetben m´ar a vizsg´alat helysz´ın´en okosak lehet¨unk a kor´abbi jegyz˝ok¨onyvek, videofelv´etelek alapj´an.

Mindez persze csak akkor ´er valamit, ha alkalmazni is tudjuk a megszerzett tud´ast!

6.7. A fejezethez tartoz´ o vide´ ok

• Az 1990-ben k´esz¨ult ”video 5 kozbensorud 1990 jo.avi” ´es a ”video 6 kozbensorud 1990 torott.avi” egy megfelel˝o ´es egy t¨or¨ott k¨ozbens˝orudat mutatnak be, az akkori sz´ınvonal adta min˝os´egben.

• A ”video 7 kozbensorud 2012.avi” vide´o a 2012-es ´ev egy vizsg´alat´ab´ol mutat be egy r´eszletet, amin egy megfelel˝o r´ud l´athat´o. A k¨ul¨onbs´eg meglehet˝osen mark´ans!

• 1991-ben, egy alkalommal t¨ukr¨okkel oldottuk meg egy k¨ozbens˝or´ud h´arom oldali vizsg´alat´at. Akkor m´eg nem ´allt rendelkez´es¨unkre olyan mennyis´eg˝u kamera, mint manaps´ag, ez´ert gondolkod´assal p´otoltuk a t´argyi eszk¨oz¨oket. A vizsg´alatb´ol egy r¨ovid bemutat´ot l´athatunk a ”video 8 kozbensorud tukor 1991.avi” vide´oban.

• A ”video 9 GF kroki.avi” c´ım˝u vide´on egy idegentest elt´avol´ıt´as´ahoz haszn´alt vil-lanymotoros csipesz l´athat´o m˝uk¨od´es k¨ozben.

• A ”video 10 szivattyu.avi” c´ım˝u vide´on idegentest elt´avol´ıt´as´ahoz haszn´alt szi-vatty´us szippant´as l´athat´o m˝uk¨od´es k¨ozben.

• A ”video 11 anyacsavar.wmv”, ”video 12 apacsavar.wmv”, ”video 13 csm.wmv” ´es

”video 14 cso.wmv” vide´on a g˝ozfejleszt˝obe behullott k¨ot˝oelemek elt´avol´ıt´asa l´ at-hat´o saj´at fejleszt´es˝u pneumatikus manipul´atorral.

• A ”video 15 fksz.wmv” vide´on NA500 hurok vizsg´alata l´athat´o a f˝okeringtet˝o szi-vatty´u (FKSZ) fel˝ol, a v´eg´en feln´ez¨unk a kollektorba ´es l´athat´o alulr´ol a technol´ogiai fed´el, mellyel a g˝ozfejleszt˝ot lez´arj´ak a karbantart´as sor´an.

• A ”video 16 GF csiszolopapir.wmv” vide´on az l´athat´o, ahogy egy porsz´ıv´oval el-t´avol´ıtanak egy smirglipap´ırt a g˝ozfejleszt˝ob˝ol. A l´enyege, hogy azonnal sz´olt a koll´ega amikor beejtette, tudt´ak hogy mit keressenek, hol keress´ek, honnan ker¨ult oda, ´ıgy egyszer˝u volt elt´avol´ıtani.

• A ”video 17 pihmed cso.wmv” vide´on egy beesett cs¨ovet t´avol´ıtanak el a pihente-t˝omedence egyik t´alc´aj´ar´ol.

6.8. A fejezethez tartoz´ o anim´ aci´ ok

A fejezethez tartoz´o anim´aci´ok a k¨ovetkez˝oek:

• Az anyagvizsg´alatok k´et csoportj´at szeml´elteti p´eld´ak megad´as´aval az ”Anyagvizs-g´alatok feloszt´asa” c´ım˝u interakt´ıv anim´aci´o.

• Az ebben a fejezetben bemutatott anyagvizsg´alatok k¨oz¨ul n´egynek az elv´evel is-mertet meg a ”Interakt´ıv anim´aci´o n´eh´any roncsol´asmentes anyagvizsg´alat elv´er˝ol”

c´ım˝u interakt´ıv anim´aci´o.

• A tananyaghoz tartoz´o vide´ok let¨olthet˝oek a ”Vide´ok let¨olt´ese” c´ım˝u interakt´ıv anim´aci´o seg´ıts´eg´evel.

• A folyad´ekbehatol´asos vagy penetr´al´o folyad´ekos m´odszer elv´et mutatja be a ”Pe-netr´aci´os vizsg´alat” c´ım˝u anim´aci´o.

• A m´agneses penetr´aci´os vagy m´agnesporos tesztel´es elv´et mutatja be a ”M´agneses vizsg´alat” c´ım˝u anim´aci´o.

• Az ¨orv´eny´aramos vizsg´alat elv´et mutatja be az ”¨Orv´eny´aramos vizsg´alat” c´ım˝u anim´aci´o.

• Az ultrahangos vizsg´alat elv´et mutatja be az ”Ultrahangos vizsg´alat” c´ım˝u anim´ a-ci´o.