• Nem Talált Eredményt

M´ agneses penetr´ aci´ os, m´ agnesporos tesztel´ es, reped´ esvizsg´ alat

5. A roncsol´ asmentes anyagvizsg´ alatok 100

5.3. M´ agneses penetr´ aci´ os, m´ agnesporos tesztel´ es, reped´ esvizsg´ alat

Ez a m´odszer is a vas´utnak k¨osz¨onhet˝o. M´ar 1979-ben haszn´alt´ak az USA-ban s´ınek fel¨uleti hib´ainak kimutat´as´ara. 1911-ben m´ar amerikai szabv´anyba foglalj´ak, b´ar maga a m´agnesporos elj´ar´as csak 1917-ben kezd elterjedni. A Magnoflux Corp. a k´et vil´ ag-h´abor´u k¨oz¨ott a az eszk¨oz¨ok fejleszt´es´evel ´es a szuszpenzi´o bevezet´es´evel sz´eles´ıtette a felhaszn´alhat´os´agot.

A m´agnesezhet˝o anyagokban a k¨uls˝o m´agneses t´er m´agneses er˝ovonalakat induk´al. Az er˝ovonalak l´enyeg´eben a homog´en anyagban p´arhuzamosan haladnak, de ha anyagfolyto-noss´agi hi´anyhoz vagy s˝ur˝us¨od´eshez ´ernek, akkor kil´epnek az anyagb´ol illetve s˝ur˝us¨odnek maguk is. Ez az elve a vizsg´alatnak, amit a 5.5 ´es5.6 ´abra szeml´eltet.

5.5. ´abra. A m´agnesporos tesztel´es, reped´esvizsg´alat elve [NDT web]

A m´agneses penetr´aci´os vagy m´agnesporos tesztel´es elv´et mutatja be a ”M´agneses vizsg´alat” c´ım˝u anim´aci´o.

A reped´esn´el a m´agneses er˝ovonalak kil´epnek az anyagb´ol. Ahhoz, hogy a m´agneses er˝ovonalak er˝oss´ege a nem m´agnesezhet˝o k¨uls˝o t´erben meg˝orz˝odj¨on, a vonalaknak sok-kal nagyobb helyre van sz¨uks´eg¨uk, ez´ert er˝osen kit´ernek a t´erben a reped´es hely´en az anyagb´ol.

5.6. ´abra. A reped´es hat´asa a m´agneses t´erer˝ovonalakra [NDT web]

Ha apr´o m´agneses anyagot tartalmaz´o port vagy szuszpenzi´ot, esetleg m´agnesezhet˝o port tartalmaz´o fest´eket visz¨unk fel a fel¨uletre, akkor ott ahol az anyag intakt, teh´at ahol a m´agneses er˝ovonalak az anyagon bel¨ul haladnak, ott nincs ami odavonzza ˝oket, teh´at nem s˝ur˝us¨odnek a fel¨uleten. Ellenben ahol a m´agneses er˝ovonalak kil´epnek a felsz´ın-r˝ol, odavonz´odnak a m´agnesezhet˝o r´eszecsk´ek, ´es megfelel˝oen megfestve ˝oket l´athat´ov´a v´alnak a m´agneses er˝ovonalak kil´ep´esi helyei.

A m´er´es l´ep´esei:

• a vizsg´aland´o fel¨ultek letiszt´ıt´asa,

• az anyag r´eszleges vagy teljes ´atm´agnesez´ese,

• a m´agnesezhet˝o anyag felvitele,

• vizu´alis megfigyel´es ´es k¨ovetkeztet´esek levon´asa.

A vizsg´aland´o fel¨uletek letiszt´ıt´asa igen fontos. Nemcsak a felviend˝o m´agnesezhet˝o r´eszek tapad´as´at hi´us´ıthatja meg a koszos zs´ıros, olajos fel¨ulet, hanem mindez a m´ ag-neses terek kisz¨ok´es´ere hat´assal lehet, mind a kirajzol´od´o rajzolatok felismer´es´et teszi lehetetlenn´e a koszos fel¨ulet.

A m´agnesez´es k¨ul¨onb¨oz˝o m´odon t¨ort´ehet: ´Alland´o m´agnessel, k¨uls˝o elektrom´agnessel.

De a harmadik m´od egyre terjed˝oben van: a f´emanyagon ´aramot hajtunk kereszt¨ul ´es az

´

aram m´agneses ter´et haszn´aljuk fel.

5.7. ´abra. A longitudin´alis (a) ´es transzverz´alis (b) m´agnesezetts´eg szeml´eltet´ese [NDT web]

A m´agnesezetts´eg lehet longitudin´alis ´es transzverz´alis, amit a 5.7 ´abra szeml´eltet.

Fontos, hogy mindk´et ir´anyt megval´os´ıtsuk a m´agnesezetts´eget (l´asd a 5.8, 5.9, 5.10

´

es5.11´abr´akat), vagy legal´abb valamilyen sz¨ogben siker¨ulj¨on keresztir´any´u m´ agnesezett-s´eget is l´etrehozni, mert a m´agneses er˝ovonalak ir´any´aval p´arhuzamos reped´esb˝ol semmit nem ´eszlel¨unk!

5.8. ´abra. A m´er´es sor´an fontos mind a longitudin´alis mind a transzverz´alis m´ agnesezett-s´eg [NDT web]

A longitudin´alis teret ´altal´aban egy, a vizsg´alt darabot k¨or¨ul¨olel˝o tekerccsel gerjesztik (l´asd 5.9).

De k¨uls˝o j´arommal is l´etre tudunk ilyet hozni (l´asd 5.10).

A k¨ork¨or¨os m´agneses teret els˝osorban ´athalad´o ´aram ter´evel lehet l´etrehozni (l´asd 5.11).

A ki´ert´ekel´esre haszn´alt por lehet sz´araz, ´es lehet nedves. A m´agneses er˝ovonalakra mer˝oleges reped´esek, anyagegyenetlens´egek a kil´ep˝o m´agneses er˝ovonalakra tapadt sz´ınes

5.9. ´abra. A longitudin´alis t´er l´etrehoz´asa [NDT web]

5.10. ´abra. A longitudin´alis t´er l´etrehoz´asa k¨uls˝o j´arommal [NDT web]

m´agnesezhet˝o porb´ol vagy nedves fest´ekb˝ol rajzol´odnak ki. Sajnos, legink´abb a tapasz-talat ´es a k´epzel˝oer˝o seg´ıt felismerni az eseteket, ez´ert ennek a vizsg´alatnak a hat´ekony alkalmaz´as´ahoz kell˝o gyakorlatra van sz¨uks´eg.

Az interneten sz´amos k´epet k¨oz¨olnek. Aki ilyen roncsol´asmentes m´odszerre adja a fej´et, j´ol teszi, ha sok ilyen k´epet n´ezeget (l´asd p´eld´aul a5.12,5.13,5.14´es5.15´abr´akat), miel˝ott d¨ont´est hoz a reped´esr˝ol.

V´eg¨ul pedig, ne feledkezz¨unk meg a felm´agnesezett anyag lem´agnesez´es´er˝ol sem! Mi-lyen kellemetlen lesz a fogasker´ek m´agnesporos vizsg´alata ut´an, ha minden f´emreszel´ek a fel¨ult´ere tapad, ´es ber´ag´od´ast okoz! Lem´agnesez´eshez legink´abb v´altoz´o m´agneses teret

5.11. ´abra. A k¨ork¨or¨os m´agneses t´er l´etrehoz´asa [NDT web]

5.12. ´abra. Daru horg´anak reped´ese [NDT web]

5.13. ´abra. H˝okezel´essel keletkezett reped´esek ´eszlel´ese fluoreszcens fest´ekkel [NDT web]

lehet haszn´alni, de persze pr´ob´alkozhatunk az ellenkez˝o ir´anyba t¨ort´en˝o m´agnesez´essel is.

A lem´agnesez´eskor c´elszer˝u a hiszter´ezisre gondolni, ´es fokozatosan cs¨okken˝o v´altoz´o teret alkalmazni. Akkor j´o a lem´agnesez´es, ha a marad´ek m´agneses t´er kisebb, mint a k¨uls˝o t´erer˝o. De legink´abb a fest´ekpor tapad´as´anak megsz˝un´es´er˝ol ismerhetj¨uk fel a j´o

´

allapotot.

5.14. ´abra. Forgatty´us tengely reped´ese az olajoz´o ny´ıl´asn´al [NDT web]

5.15. ´abra. Hegeszt´esi hiba sz´arazporos kimutat´asa [NDT web]

Mint a t¨obbi roncsol´asmentes m´odszer a m´agnesporos reped´esvizsg´alat is term´ esze-tesen emberf¨ugg˝o. Az ember, szakember k´epess´egei itt is 50%-ban befoly´asolj´ak az ered-m´enyt, de az emberi t´enyez˝o hat´asa az eredm´enyess´egre 4 mm-es reped´esm´elys´egn´el m´ar el´eri a 80%-ot [TohtL].