• Nem Talált Eredményt

VAJDA JÁNOS - KELEMEN MÓRHOZ Pest, [1867.] augusztus 26

In document VAJDA JÁNOS (Pldal 31-34)

Kedves Móri

Igazán, hogy furcsa eset ez a mi esetünk a Regélő-vel. Ma eléSszedettem a Regélő összes számait, utolsó előtti leveled szerint kivánatodat teljesíteni akarván.

Hanem hát tévedés van a te dolgodban! A XII-ik szám a mult évi folyam utolsó száma és abban a „1\fi közös baráta-ink" regény be van végezve. Elől hátul oda is van nyomtatva vé(Je. E szerint hát már most ujolag kérdelek, hogy mit küld-jek hát 1 Mert te a XII. szám után következő számokat kér-ted, azok pedig nem léteznek - illetőleg egy egészen uj folyam veszi kezdetét, uj borítékkal, uj számozással és teljesen uj kezdetekkel, melybe az előbbibéSl semmi folytatáB nincs át-hozva.

Különben elvárom eziránt ujabb válaszodat, kérvén, hogy egyéb nemü megbizásod ha volna, csak hozzám fordulj, mert én valósággal nagyon szeretnék neked valamivel szol-gálni, ki engem barátságosan fogadtál, midőn igazán egész világtól el voltam hagyatva.

Különben pedig ismétlem eléSbhi levelem tartalmát, hozzá tevén, hogy van már itt is jó sör, és még jobb konyha, mint Bécsben. Jöjj le pár hétre, szállással is szolgálok, az estéket pompásan együtt töltjük.

Isten veled 1

Pest August 26. örök hü barátod

Vajda Járws 35. VAJDA JÁNOS - IRÁNYI DÁNIELHEZ

[Pest, 1868.] április 18.

Igen tisztelt Irányi U r 1

Bár személyesen ismeretlen, de azon ügy szolgálatában, melynek Ön oly rendületlen hive, mulaszthatlan kötelessé-gemnek ismerem tudtára adni Önnek, hogy ez ügyet most a

27

legnagyobb veszedelem, talán ideiglenes buká.s fenyegeti, és én egyedül Önt látom hivatottnak, ki nemcsak hogy e ve-szélyt elhárithatja, de slSt az ügynek egyszerre az eddiginél is nagyobb lendületet adhatja.

Mindennek indoklása természetesen, egy levél keretén belül, alig lehetséges, de azon reményben, hogy lapjaink s egyéb magán levelezések nyomán már is legalább nagyjából ismeri pártunk belviszonyait, röviden csak a következlSk előadáaára

szoritkozom.

Legnagyobb bajunk, hogy pártunknak nincs idebenn a központon egy elismert vezére, s még ennél is nagyobb baj, hogy épen azok figuráinak que. coriphaeusok, kik legcseké-lyebb te.lentomúe.k, de aztán természetesen annál hiubbak, és csak be.kafántoskodni tu~ak, akadályul szolgálva azok-nak, a kik az ügynek valóságos előmozdítói. Hasonlitun.k az oly csapathoz, melyben a tábornoki helyeket hívatlan prince-k foglalják el, s megbiusitják a táborkari fönök netán legcél-szerübb terveinek kivitelét.

Pedig soha aránytalanabb erő nem állott szemben egymással a mezitlábos apostolok ideje óta. Még az ellenzék is, (mely most ép azt a szerepet játsza, a mit a Deák párt játszott 61-ben) még ez is ellenünk támad, még pedig a legdühösebben.

Ügyünk oszlopa, egyedüli támasza a Magy. Ujs. Ennek élére hatal~as ember kell, ki szellemi és erkölcsi erejével egy-aránt imponáljon föl és lefelé, jobbra és balra. Annálin.kább, mert most már sokkal nehezebb ez állomásnak megfelelni, mint azelőtt, egész mostanig. Kormány és pártok sokáig ki-csinylésükkel akartak győzni, de most már valóságos rémü-let fogta el őket, s a minden oldalróli támadás annál szi-lajabb, minél inkább látják hatásunkat növekedni. Böször-ményi pedig beteg, és nincs remény hogy egészségét vissza-nyeri. Hozzájárul még, hogy köztem és közötte orvosolhatla-nul meg van bomolva a jó öszhang, minélkül pedig jó lapot adni teljes lehetlenség. Hogy e részben nem én vagyok a hi-bás, azt majd szóval, személyesen, ha lesz szerencsém, elő fogom adni.

En tehát a kiadónak azt mondtam, hogy csak Ön mentheti meg a Magyar Ujságot, s ezt Heckenast is belátja. A jelen évnegyedben 300 előfizetőt vesztettünk, s így a kiadó veszit, mert épen ennyivel kevesebb az ellSfizetés két ezernél. Ha nem orvosoljuk a bajt, juniusra még többet veszíthetünk, s akkor a 28

kiad6 a lapot megszünteti. sőt még előbb is, ha semmi remé-nyünk gyökeres orvosláshoz, a mit Ön nélkül szinte nem tuciok képzelni.

A kiadó kész arra, hogy egy időre Böszörményi tiszteletdiját is fizetni fogj a.

Különben Bösz. [örményi] mindezen tervemről még_ mit

~mm tud, mert azt csak akkor fognám neki előadni, ha Ön a Hzerkesztést elvállalvá.n, ebbeli szándékáról előbb engemet ér-tesíteni sziveskednék. Akkor én igyekezném e tervet magával

l3öHzörményivel elfogadtatni, a ki az ügyre nézve ugyan nem

mellőzhetlen, de kivánatos föltétel volna, hogy a szakadás elkerültessék.

Igen jó volna persze, ha minderről személyesen szólhat-nánk. De az én szegénységemtől ki nem telik, hogy Párisba utazzam. Meglehet azonban, hogy ha Ön nekem adandó vá-laszában ebbeli kivánságát fejezné ki, talán a kiadó a költ-ségek egy részét elvállalná, és ez esetben Párisba rándulnék.

Azon esetben pedig, ha Ön a szerkesztés elvállalását Bö-szörményi életében absolute megtagadná, illetőleg ez Önre nézve lehetlen volna, kérem az egészet entre nous mondott-nak tekinteni.

Akkor csak egy mód marad a lap fenntartására: ha netalán a párt gazdagabb emberei veszik át a kiadást, de a mire, mondhatom igaz lélek.kel, ugy szólván semmi kilátás 1

Ha becses válaszával megörvendeztetni kivánna, kérem a boritékra a Magy. Uj. nevet neµi irni, mert az ilyen levelek sok kézen mennek át, s elkeveredhetnék. Legjobb lesz csak igy. Vajda Jánosnak stb. Pest. Kerepesi ut, 73. sz. JG emelet.

12.

Maradván Pest, april 18.

legőszintébb tisztelője

Vajda János NB. Ha Böszörm. [ényi] nem amnestiáltatnék a kir. gyermek születésekor akkor is eo ipso más szerkesztőre van szükség, de akkor is természetesen kellő méltánylattal leszünk iránta., és ezért ő a szerkesztőségnek tagja ma.rad, és honoráriumát huzni fogja.

29

36. VAJDA JÁNOS - JÓKAI MÓRHOZ

In document VAJDA JÁNOS (Pldal 31-34)